Connect with us

Bulgária

ÉRKEZNEK AZ AFGÁNOK: Fokozódik a migrációs helyzet a bolgár-török határon, a görögök már Ankarában tárgyalnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FDBMCtSXoAIBXnB
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Hétfőn a bolgárok újabb 350 fős különítményt küldtek a törökországi határaikra a növekvő migrációs nyomás miatt. A mintegy 259 km hosszú bolgár-török határszakasz jelentős részén az utóbbi években drótkerítést építettek a bolgár hatóságok, augusztusban pedig további csapatokat rendeltek a török és a határszakaszokra a kerítés építésének folytatása, illetve megerősítésének érdekében.

Bulgárián keresztül is jönnek

Ez az év látványos emelkedést hozott az országot érintő illegális migrációt tekintve: január és szeptember között több mint 6500 ember érkezett illegális úton az országba, ami mintegy háromszorosa a tavalyi év – igaz koronavírus-lezárásokkal tűzdelt – azonos időszakához képest.

Az országba ily módon érkezettek döntő része afgán, akik a tálibok ezévi előretörése, majd afganisztáni hatalomátvétele miatt hagyták el hazájukat, s keltek át Iránon és Törökországon át Európába.

A bolgár hatóságok a kerítésépítés mellett mindent megtesznek, hogy visszafordítsák őket a határaikon, erőszakos akciókra is sor került beszámolók szerint.

Bulgária az utóbbi években jellemzően elkerülte a nagyobb migrációs nyomást. A földrajzi elhelyezkedésének, illetve a kiváló török-bolgár kapcsolatoknak és a határozott fellépésnek köszönhetően a bolgár határok relatíve nyugalmasak maradtak, s a nagyobb tömegek főleg Görögország felé vették az irányt.

A tavaly február-márciusi menekültválság idején is egyértelműen a déli szomszéd felé igyekeztek a migránsok átjutni a török hatóságok asszisztálása mellett.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök abban a helyzetben eredménytelenül próbált közvetíteni Törökország és Görögország között.

Közben jönnek a migránsok

A migránsok azonban érkeznek, őket nem érdeklik sem a bolgár-török, sem a görög-török tárgyalások. Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint a török parti őrség szerdán 30 menedékkérőt mentett ki a tengerből, miután a görög hatóságok visszaszorították őket a török felségvizekre a Balıkesir tartományban lévő Ayvalık térségében, amely Leszbosz szigetével szemben terül el.

Az Anadolu megjegyezte, hogy Törökország többször elítélte Görögországnak azt az „illegális gyakorlatát”, amely a menedékkérők visszaküldésére irányul (pushback), mert az sérti a humanitárius értékeket és a nemzetközi jogot, egyúttal pedig veszélyezteti a kiszolgáltatott migránsok, köztük a nők és a gyermekek életét.

Közben az UNHCR köszönetet mondott a görög hatóságoknak azért, hogy egy bajba jutott török hajóról 381 migráns léphetett partra Kos szigetén. ÉRKEZNEK AZ AFGÁNOK: Fokozódik a migrációs helyzet a bolgár-török határon, a görögök már Ankarában tárgyalnak

– Hálásak vagyunk a görög hatóságoknak, és készek vagyunk minden szükséges támogatást megadni

– közölte a Twitteren az ENSZ menekültügyi szervezete.

Dr. Apostolos Veizisz, az Orvosok Határok Nélkül görögországi szervezetéből létrejött Görög Egészségügyi Humanitárius Szolidaritás csoport (Hellas Medical/Humanitarian/Solidarity) igazgatója közölte, hogy a migránsok több, mint egyharmada, vagyis 112 ember Afganisztánból érkezett, náluk csak a pakisztániak voltak többen, 192-en, de sokan jöttek Bagladesből is, 56 személyről van szó.

Az InfoMigrants honlap szerint a görög hatóságok szeretnének megállapodni Pakisztánnal és Bangladessel állampolgáraik visszafogadásáról, Afganisztán esetében azonban ez aligha kivitelezhető.

Ennek ellenére a bolgár vezetés különböző intézkedésekkel – így gülenisták kiadásával vagy éppen az Európai Tanácsban Törökország támogatásával – igyekeztek megnyerni Ankara jóindulatát.

A Boriszov áprilisi választási veresége miatt beállt belpolitikai patthelyzet miatt egyelőre kérdéses, hogy ki fogja vezetni az új kormányt, s milyen kapcsolatokra fog törekedni Törökországgal. Azonban valószínű, hogy akármilyen színű koalíció is jusson hatalomra, az együttműködést fogja előnyben részesíteni Ankarával.

Görög-török párbeszéd migránsügyben

A jelenlegi helyzet a déli szomszédságban relatíve jobb. Görögország hasonló tömeget, mintegy 7 298 illegális határátlépőt (közel minden harmadik afgán) fogott el – ami a korábbi évekhez képest kifejezetten alacsonynak mondható.

Az Evrosz (törökül: Meriç Nehri) folyó mentén emelt kerítés megerősítésének és újabb szakaszok átadásának köszönhetően a görög szárazföldi határvédelem érdemben javult, miközben a problémásabb tengeri területeken is fokozták a járőrhajók mozgását, ezzel megnehezítvén a határátlépők kísérleteit.

A török hatóságok ugyan felgyorsították keleti határaikon a betonfal építését, valamint hangzatos nyilatkozatokban jelezték a lehetséges migránsoknak, hogy ne jöjjenek az országba, a számok azonban ott is dinamikusan nőttek az év folyamán. Pedig az illegálisan érkezők visszaküldése is felgyorsult: 2016 óta mintegy 285 ezer embert küldtek vissza hazájukba, s rajtuk kívül közel 465 ezer szíriai költözött a törökök által a korábban elfoglalt észak-szíriai területekre, ahol megindult az újjáépítés (jellemzően török pénzből).

Az utóbbi években csökkent a Szíriából érkezők száma, noha az országban élő mintegy négy milliós szír tömeg jelentős társadalmi feszültségeket szül – hozzájuk képest a kb. 300 ezres, elszórtan élő afgán menekültek szinte láthatatlanok.

A török hatóságok számára a nyilvánvaló afgán veszély mellett további gondot okoz Idlib tartomány helyzete, ahol mintegy 3 millió ember, jelentős részük belső, szíriai menekült lakik, akik a szíriai kormány (oroszok és irániak támogatása) mellett meginduló támadásai még nagyobb migrációs nyomást eredményeznének, hiába építettek a 911 km hosszú szíriai határszakaszra megközelítőleg 840 km hosszú, háromméteres betonfalat.

Az illegális migráció növekedése és a 2015-16-oshoz hasonló menekültválságtól való félelem még a hagyományosan rossz viszonyban lévő görög és török hatóságokat is együttműködésre sarkallta.

A héten a görög Migrációs és Menekültügyi Miniszter, Notisz Mitarakisz Ankarába utazott, ahol Süleyman Soylu, török belügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat, s megegyeztek a migrációs veszély elleni együttműködés fontosságáról.

A görög fél jelezte, hogy „felelősségteljesen továbbra is eleget tesz az Európai Unió határainak védelméből fakadó kötelezettségeinek a nemzetközi jog teljes tiszteletben tartásával egyetemben.

A görögök azt is jelezték, hogy támogatják Törökország erőfeszítéseit az uniós nyilatkozatnak megfelelően, hogy az Afganisztánból érkező migrációs nyomást kezelhesse, és ezek után csak Törökországtól függ, hogy viszonozza-e a jó szándékot a Görögországgal való együttműködésben.

English

This is already too much even for dumplings: The sixth election may come within two years in Bulgaria

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Bulgáriában 2 éven belül a hatodik választást tarthatják / parliamentary elections in Bulgaria for the 6th time in a row
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

President has entrusted Mariya Gabriel, a representative of the GERB party which performed the best in the Bulgarian parliamentary elections on April 2nd, with the task of forming a government. The other parliamentary parties are not impressed with the candidate, and it is becoming increasingly likely that the country will hold its sixth legislative election within two years.

One question remains

Why? Recent elections have shown that no single party could secure a sufficient majority to form a functional coalition government.

In the past two years, two different solutions emerged. One involved several parties with divergent ideologies coming together, only to find out a few months later that a forced marriage cannot work, even if divorce means losing power.

This was the case for the pro-European, EU-supporting Prime Minister Kiril Petkov, whose party, „Continuing the Change,” barely lasted six months in the prime minister’s seat.

The second, much simpler scenario was that forming a government became impossible altogether, saving the effort of submitting a vote of no confidence before calling for new elections.

Currently, the second solution seems to be taking shape. President Rumen Radev, who has been the only stable figure in Bulgarian political life since January 2017, has entrusted Mariya Gabriel, a prominent representative of the GERB party, responsible for innovation and research at the European Commission, with the task of forming the government.

Gabriel spoke about her intention to create an expert government with a single goal: improving the quality of life for citizens.

However, the opposition and likely a large portion of the population are not thrilled about GERB forming a government. The real leader of the party, Boyko Borissov, who previously worked on improving the quality of life for citizens as Prime Minister, was only focused on benefiting himself and his close allies—known as corruption—which eventually led to his downfall amidst escalating bribery scandals.

Politics – the art of the impossible?

Borissov probably has a strong desire to become Prime Minister again, but he knows that in the current parliamentary composition, where his party barely received more than a quarter of the votes, he has no chance.

That’s why he has proposed the formation of various ‘expert’ governments or unity governments several times, but the opposition has not yielded thus far.

Petkov and the leaders of the second-strongest parliamentary party firmly ruled out any cooperation with Borissov’s GERB, and it seems that even smaller factions believe that joining forces with GERB would only harm their future prospects.

The problem is that while other parliamentary parties could avoid GERB, these alliances have proven to be short-lived in the past. Additionally, the nationalist and partly pro-Russian factions have gained strength, which the ‘Continuing the Change’ party is also unwilling to cooperate with.

Gabriel now has one week to find partners and ministerial candidates, and if she fails, Petkov’s party may attempt to form a government.

The only glimmer of optimism may lie in the fact that almost everyone is aware that even twenty more elections could be held, but given the current power dynamics, it is highly unlikely that any outcome would allow for the formation of a genuine and lasting parliamentary majority.

This might encourage the players in the political arena to set aside their personal and political differences and try to move the country forward.

Indications of this can be seen in the past few days, as statements about insurmountable differences between GERB and ‘Continuing the Change’ have become quieter. Public opinion pollsters are already gauging the level of societal support for such a coalition.

It’s not significant: only 29 percent of respondents would support the collaboration between the two parties, while 56 percent would oppose it. However, it is true that among voters, this is still the most popular coalition, with even fewer supporting the other possibilities.

Self-destructive

Some color has been injected into the political arena by Ivan Geshev, the Chief Prosecutor and a former ally of Borissov, who has come alive and is determined to complete his seven-year term that began in 2019.

A few days ago, Geshev became the target of an assassination attempt: a car bomb exploded near his vehicle, and the Chief Prosecutor accused Borissov and the political mafia that rules the country of carrying out the attack.

Geshev spoke of how his family members were almost victims, which is hardly believable since it was revealed that his wife and children were not even present at the scene.

Geshev’s car was not damaged by the alleged explosion, and an increasing number of people believe that the Chief Prosecutor staged the „assassination attempt” to gain some cheap popularity.

If the attack, if it even happened, backfired. More and more people are demanding the Chief Prosecutor’s resignation, as he has tarnished his office with the „story” about the attack. For now, Geshev is unwilling to step down and publicly tore apart a previously signed resignation statement.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava