Connect with us

Bulgária

ÉRKEZNEK AZ AFGÁNOK: Fokozódik a migrációs helyzet a bolgár-török határon, a görögök már Ankarában tárgyalnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FDBMCtSXoAIBXnB
Listen to this article

Hétfőn a bolgárok újabb 350 fős különítményt küldtek a törökországi határaikra a növekvő migrációs nyomás miatt. A mintegy 259 km hosszú bolgár-török határszakasz jelentős részén az utóbbi években drótkerítést építettek a bolgár hatóságok, augusztusban pedig további csapatokat rendeltek a török és a görög határszakaszokra a kerítés építésének folytatása, illetve megerősítésének érdekében.

Bulgárián keresztül is jönnek

Ez az év látványos emelkedést hozott az országot érintő illegális migrációt tekintve: január és szeptember között több mint 6500 ember érkezett illegális úton az országba, ami mintegy háromszorosa a tavalyi év – igaz koronavírus-lezárásokkal tűzdelt – azonos időszakához képest.

Az országba ily módon érkezettek döntő része afgán, akik a tálibok ezévi előretörése, majd afganisztáni hatalomátvétele miatt hagyták el hazájukat, s keltek át Iránon és Törökországon át Európába.

A bolgár hatóságok a kerítésépítés mellett mindent megtesznek, hogy visszafordítsák őket a határaikon, erőszakos akciókra is sor került beszámolók szerint.

Bulgária az utóbbi években jellemzően elkerülte a nagyobb migrációs nyomást. A földrajzi elhelyezkedésének, illetve a kiváló török-bolgár kapcsolatoknak és a határozott fellépésnek köszönhetően a bolgár határok relatíve nyugalmasak maradtak, s a nagyobb tömegek főleg Görögország felé vették az irányt.

A tavaly február-márciusi menekültválság idején is egyértelműen a déli szomszéd felé igyekeztek a migránsok átjutni a török hatóságok asszisztálása mellett.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök abban a helyzetben eredménytelenül próbált közvetíteni Törökország és Görögország között.

Közben jönnek a migránsok

A migránsok azonban érkeznek, őket nem érdeklik sem a bolgár-török, sem a görög-török tárgyalások. Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint a török parti őrség szerdán 30 menedékkérőt mentett ki a tengerből, miután a görög hatóságok visszaszorították őket a török felségvizekre a Balıkesir tartományban lévő Ayvalık térségében, amely Leszbosz szigetével szemben terül el.

Az Anadolu megjegyezte, hogy Törökország többször elítélte Görögországnak azt az “illegális gyakorlatát”, amely a menedékkérők visszaküldésére irányul (pushback), mert az sérti a humanitárius értékeket és a nemzetközi jogot, egyúttal pedig veszélyezteti a kiszolgáltatott migránsok, köztük a nők és a gyermekek életét.

Közben az UNHCR köszönetet mondott a görög hatóságoknak azért, hogy egy bajba jutott török hajóról 381 migráns léphetett partra Kos szigetén. ÉRKEZNEK AZ AFGÁNOK: Fokozódik a migrációs helyzet a bolgár-török határon, a görögök már Ankarában tárgyalnak

– Hálásak vagyunk a görög hatóságoknak, és készek vagyunk minden szükséges támogatást megadni

– közölte a Twitteren az ENSZ menekültügyi szervezete.

Dr. Apostolos Veizisz, az Orvosok Határok Nélkül görögországi szervezetéből létrejött Görög Egészségügyi Humanitárius Szolidaritás csoport (Hellas Medical/Humanitarian/Solidarity) igazgatója közölte, hogy a migránsok több, mint egyharmada, vagyis 112 ember Afganisztánból érkezett, náluk csak a pakisztániak voltak többen, 192-en, de sokan jöttek Bagladesből is, 56 személyről van szó.

Az InfoMigrants honlap szerint a görög hatóságok szeretnének megállapodni Pakisztánnal és Bangladessel állampolgáraik visszafogadásáról, Afganisztán esetében azonban ez aligha kivitelezhető.

Ennek ellenére a bolgár vezetés különböző intézkedésekkel – így gülenisták kiadásával vagy éppen az Európai Tanácsban Törökország támogatásával – igyekeztek megnyerni Ankara jóindulatát.

A Boriszov áprilisi választási veresége miatt beállt belpolitikai patthelyzet miatt egyelőre kérdéses, hogy ki fogja vezetni az új kormányt, s milyen kapcsolatokra fog törekedni Törökországgal. Azonban valószínű, hogy akármilyen színű koalíció is jusson hatalomra, az együttműködést fogja előnyben részesíteni Ankarával.

Görög-török párbeszéd migránsügyben

A jelenlegi helyzet a déli szomszédságban relatíve jobb. Görögország hasonló tömeget, mintegy 7 298 illegális határátlépőt (közel minden harmadik afgán) fogott el – ami a korábbi évekhez képest kifejezetten alacsonynak mondható.

Az Evrosz (törökül: Meriç Nehri) folyó mentén emelt kerítés megerősítésének és újabb szakaszok átadásának köszönhetően a görög szárazföldi határvédelem érdemben javult, miközben a problémásabb tengeri területeken is fokozták a járőrhajók mozgását, ezzel megnehezítvén a határátlépők kísérleteit.

A török hatóságok ugyan felgyorsították keleti határaikon a betonfal építését, valamint hangzatos nyilatkozatokban jelezték a lehetséges migránsoknak, hogy ne jöjjenek az országba, a számok azonban ott is dinamikusan nőttek az év folyamán. Pedig az illegálisan érkezők visszaküldése is felgyorsult: 2016 óta mintegy 285 ezer embert küldtek vissza hazájukba, s rajtuk kívül közel 465 ezer szíriai költözött a törökök által a korábban elfoglalt észak-szíriai területekre, ahol megindult az újjáépítés (jellemzően török pénzből).

Az utóbbi években csökkent a Szíriából érkezők száma, noha az országban élő mintegy négy milliós szír tömeg jelentős társadalmi feszültségeket szül – hozzájuk képest a kb. 300 ezres, elszórtan élő afgán menekültek szinte láthatatlanok.

A török hatóságok számára a nyilvánvaló afgán veszély mellett további gondot okoz Idlib tartomány helyzete, ahol mintegy 3 millió ember, jelentős részük belső, szíriai menekült lakik, akik a szíriai kormány (oroszok és irániak támogatása) mellett meginduló támadásai még nagyobb migrációs nyomást eredményeznének, hiába építettek a 911 km hosszú szíriai határszakaszra megközelítőleg 840 km hosszú, háromméteres betonfalat.

Az illegális migráció növekedése és a 2015-16-oshoz hasonló menekültválságtól való félelem még a hagyományosan rossz viszonyban lévő görög és török hatóságokat is együttműködésre sarkallta.

A héten a görög Migrációs és Menekültügyi Miniszter, Notisz Mitarakisz Ankarába utazott, ahol Süleyman Soylu, török belügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat, s megegyeztek a migrációs veszély elleni együttműködés fontosságáról.

A görög fél jelezte, hogy “felelősségteljesen továbbra is eleget tesz az Európai Unió határainak védelméből fakadó kötelezettségeinek a nemzetközi jog teljes tiszteletben tartásával egyetemben.

A görögök azt is jelezték, hogy támogatják Törökország erőfeszítéseit az uniós nyilatkozatnak megfelelően, hogy az Afganisztánból érkező migrációs nyomást kezelhesse, és ezek után csak Törökországtól függ, hogy viszonozza-e a jó szándékot a Görögországgal való együttműködésben.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English2 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékBulgárián keresztül is jönnekKözben jönnek a migránsokGörög-török párbeszéd migránsügyben Listen to this article Marko Đurić, who previously served as an...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English3 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékBulgárián keresztül is jönnekKözben jönnek a migránsokGörög-török párbeszéd migránsügyben Listen to this article Even the Croatians couldn’t resist getting involved...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékBulgárián keresztül is jönnekKözben jönnek a migránsokGörög-török párbeszéd migránsügyben Listen to this article The Serbian government has made the decision...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékBulgárián keresztül is jönnekKözben jönnek a migránsokGörög-török párbeszéd migránsügyben Listen to this article In recent days, there has been quite...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékBulgárián keresztül is jönnekKözben jönnek a migránsokGörög-török párbeszéd migránsügyben Listen to this article Miloš Vučević, the acting defense minister of...

Egy hét legjava