Connect with us

Kormány

AZ ELNÖK EMBERE: Román válságdemokrácia, avagy politikai kudarc több képben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sharp citu masolat
A cikk meghallgatása

Egy évig sem húzta, megbukott a nemzeti-liberálisok (PNL) által irányított koalíciós kormány Romániában, minekután az USR+ progresszív pártszövetség – kifogásolva Florin Cîțu kormányfő vezetési stílusát – visszahívta minisztereit, majd az országgyűlésben összeállva az ellenzékkel, a szélsőjobbal karöltve (AUR) megszavazta a szociáldemokraták (PSD) által benyújtott bizalmatlansági indítványt. Jelen pillanatban tehát ismét ideiglenes, korlátozott jogkörökkel, a rá váró járványügyi, társadalmi és gazdasági kihívások tükrében mondhatni tehetetlen, ügyvivő kormány irányítja az országot, a válságból kivezető utat pedig egyelőre “balladai homály” fedi. Senki sem tudja, mi következik: ismét összeálló koalíció egy új kormányfővel, vagy kisebbségi kormány a szociáldemokraták, esetleg az ellenzékbe vonult USR+ támogatásával, netán előrehozott választás, de az államfő menesztése is felmerült, mint lehetséges forgatókönyv.

A demokratikus felhatalmazás

A tavalyi, 2020-as romániai országgyűlési választásokon rekordalacsony, 31.84%-os választói részvételt jegyeztek: az elnök- és európai parlamenti választásokban megfáradt, a járvány által sújtott ország lakosságának zöme inkább a távolmaradás mellett döntött.

Az alacsony részvétel azonban felerősítette a politikai töredezettséget a parlamentben: a klasszikus, két nagy váltó- és gyűjtőpárt, meg az RMDSZ-en túl, az ideológiai spektrum széléről két újgenerációs, elitellenes proteszt-párt is megugrotta a bejutási küszöböt: balról a liberális centrumba igyekvő progreszív és rendszerellenes USR+, jobbról a járványügyi korlátozások ellen színre lépett kisebbség- és magyarellenes AUR.

Az elnöki küldetés

Egyetlen pártnak sem sikerült megszereznie a mandátumok abszolút többségét, így Iohannis államelnök alkotmányos jogával élve, nem a legtöbb szavazatot begyűjtött győztes szociáldemokratákat, hanem egy jobboldali pártkoalíció reményében saját pártját, a második helyen végzett Nemzeti Liberális Pártot kérte fel a kormányalakításra. Több éve hangoztatott álmát látta beteljesülni: a parlamenti többség megszervezésével a liberálisok végre biztosítani tudják a válságbiztos stabil kormányzást.

Ám nem a szervezet elnökét és egyben az ideiglenes ügyvivő kabinet fejét -az előző parlament által 2020 februárjában menesztett Ludovic Orban kormányfőt bízta meg a feladattal, hanem a saját emberének számító Florin Cîțut, a korábbi pénzügyminisztert.

Az államfő közvetítésével a liberálisok meg is állapodtak az RMDSZ-szel és az elsőmandátumos USR+-szal: stabil parlamenti többség, a nyilatkozatok tanulsága szerint legalább 8 évre berendezkedő, jobboldali kormánykoalíció jött létre Romániában.

Munkaprogramjukat az uniós alapokra támaszkodó országos helyreállítási tervhez igazították, illetve a román költségvetésből finanszírozott, elsősorban a vidékre összpontosító országos beruházási tervre szabták, de a nagy állami rendszerek reformját is meglebegtették (oktatás, igazság- és egészégügy, közigazgatás). Eközben akárcsak a szociáldemokraták, a szalonképtelen xenofób AUR is az ellenzék padsoraiban találta meg a helyét.

Szalámitaktika

Az azóta eltelt kevesebb, mint egy éves kormányzás alatt gyorsan megromlott a viszony a nemzeti-liberális kormányfő és a magukat szintén liberális centristaként pozícionáló USR+ politikusai között.

FBAkGpPVkAEDBnq masolat

Az együttműködés nehézkessé vált, az államfő szentesítésével Cîțu miniszterelnök e viszonylag rövid idő alatt két, az USR+ által delegált kormánytagot is menesztett tisztségéből, minekután azok az egészség- és az igazságügyi tárcák élén gyakorlatilag függetlenítették magukat a koalíciós egyeztetésektől, és partnereiket mellőzve, vagy éppen zsarolva, saját belátásuk szerint kívánták végezni megbízatásukat.

A válságot a második, az igazságügyi miniszter menesztése indította be: Stelian Ion ugyanis az átláthatóság nevében koalíciós egyezség nélkül, egymaga próbálkozott meg a főügyészek kinevezésével.

Felmentését követően azonban az USR+ számára egyértelművé vált, hogy a szűk politikai mozgástér és a liberális partner szalámitaktikája “nettó ráfizetésessé teszi” a koalíciós kormányban való részvételt, amit a párt közvéleménykutatásokban mért aggasztó zuhanása is megerősített. Így aztán előre menekülve kenyértörésre vitték a dolgot: a vidékfejlesztési Saligny-terv jóváhagyását az igazságügyi reformtervük egy olyan pontjához kötötték (a különleges ügyészség megszüntetéséhez), amiről tudták, hogy a másik két koalíciós partner bizonyosan nem fog elfogadni.

A kongresszusok éve

Ráadásul Cîțu a pártelnöki pozícióért mindeközben karaktergyilkossági kísérlettől hangos, botrányos és éles versenyben állt a házelnökké vált Ludovic Orbannal, s a kormányfő a kongresszuson éppen a Saligny-tervvel remélte konszolidálni a területi szervezetek pártfogását. Anélkül elolvadni látszott az előnye, így érthető, ha a nemzeti-liberálisok rossz néven vették a zsarolási kísérletet: az nemcsak a kormánypénzek folyósítását és önkormányzati bázisuk, a hátország utánpótlását kockáztatta, hanem a választási hajrában még a párton belüli erőviszonyok felborulásával is fenyegetett.

A megegyezés előtt létezett egy másik fontos akadály is, és pedig, hogy az USR+ is tisztújítás előtt állt (néhány nap különbséggel). És a belső verseny rányomta a bélyegét a koalíciós tárgyalásokra.

Az elnökségért megméretkező jelöltek, Dan Barna és Dacian Cioloș egyaránt bizonyítani kívánták politikai rátermettségüket a választmány előtt, s egymást túllicitálva nem a válság feloldásában lettek érdekeltek, hanem éppenséggel annak mélyítésében. Inkább a lehetőséget, semmint az országra fenyegető veszedelmet látták: előhozakodhattak ismét a megalkuvást nem tűrő radikális beszédmóddal, megszólítva a kormányzati szerepvállalás során elpártolt választóikat.

Egymásra találtak

Az USR+ még a kongresszusok előtt kilépett a kormányból, és a koalíció újratárgyalásának egyetlen feltételeként Cîțu kormányfő menesztését kérte.

Az elutasítást követően a parlamenti többség nélkül maradt kormány ellen a progresszívek bizalmatlansági indítványt nyújtottak be – sokak döbbenetére – a szintén elsőmandátumos, az országgyűlés páriájának számító szélsőjobbos AUR-ral (gondolhatták: inkább, mint a “vörös pestisnek” nevezett szociáldemokratákkal).

A két nagy váltópárt azonban azt már nem engedhette meg magának, hogy teljesen kivegyék a kezéből a politikai kezdeményezést és politikai napirend készítését, így a két kispárt összjátéka és Orban házelnök minden igyekezete ellenére, elszabotálták az indítvány napirendre tűzését.

A választásokon első helyen végzett szocdemek nélkül lehetetlen kormányt buktatni, ők pedig inkább megtartották maguknak a parlamenti ellenzék legerősebb politikai fegyverét: benyújtották saját indítványukat, amelyet a pártkongresszusok végéhez időzítettek. Bevárták, hogy a két kispárt segítségével ne csak a kormányt, hanem egyúttal fő ellenfelük vezetőjét, a liberálisok pártelnökét is megbuktassák.

De mi várható?

Az országot továbbra is Cîțu vezeti, ám már csak ideiglenes, ügyvezető kormányfőként, és bedőlni látszik Iohannis államfő tartós jobboldali kormányzásra tett kísérlete, bár az elnök még halogatja Cîțu kiebrudalását a paradicsomból. A szociáldemokraták ugyan előre hozott választásokért kardoskodnak, ennek kicsi a valószínűsége, mivel többet nyernek, ha 2024-ben az elnökválasztásokkal összekötött általános választáson mérkőznek meg a kormányzás viszontagságaiban meggyengült ellenfeleikkel. AZ ELNÖK EMBERE: Román válságdemokrácia, avagy politikai kudarc több képben

A politikai kudarc és a népszerűségvesztés által sújtott koalíciós pártok, a nemzeti-liberálisok és az USR+ sem érdekeltek a válság mélyítésében, a kongresszusok lecsengésével valószínűbb, hogy visszaáll köztük a politikai együttműködés. Főleg, hogy az USR+ számára nem tűnik jó alternatívának az ellenzéki közösködés a szociáldemokratákkal, vagy a szélsőséges AUR-ral.

Viszont azt is felismerték, hogy a lázadó szerepből kilépve, felelős pozícióban erodálódik a választóbázisuk. A válság nyertese az AUR, mivel kiszabadult a politikai karanténból, illetve a szociáldemokrata pártvezér, Marcel Ciolacu, aki bebizonyította, méltó ellenfele tud lenni a nemzeti-liberális pártvezetőknek.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina
English3 hét telt el azóta

Jánosík in Bosnia, more precisely in Herzegovina

TartalomjegyzékA demokratikus felhatalmazásAz elnöki küldetésSzalámitaktikaA kongresszusok éveEgymásra találtakDe mi várható? A cikk meghallgatása The great mountain robber, the Slovak Robin...

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English1 hónap telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékA demokratikus felhatalmazásAz elnöki küldetésSzalámitaktikaA kongresszusok éveEgymásra találtakDe mi várható? A cikk meghallgatása Marko Đurić, who previously served as an...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English2 hónap telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékA demokratikus felhatalmazásAz elnöki küldetésSzalámitaktikaA kongresszusok éveEgymásra találtakDe mi várható? A cikk meghallgatása Even the Croatians couldn’t resist getting involved...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English2 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékA demokratikus felhatalmazásAz elnöki küldetésSzalámitaktikaA kongresszusok éveEgymásra találtakDe mi várható? A cikk meghallgatása The Serbian government has made the decision...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English2 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékA demokratikus felhatalmazásAz elnöki küldetésSzalámitaktikaA kongresszusok éveEgymásra találtakDe mi várható? A cikk meghallgatása In recent days, there has been quite...

Egy hét legjava