Connect with us

Kormány

POLITIKAI LÉLEGEZTETŐGÉP: A román elnök sokáig életben tarthatja a bukaresti kormányt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása
A romániai elnök a járványhelyzetre hivatkozva sokáig életben tarthatja a bukaresti kormányt. Klaus Iohannis arra figyelmeztette az egymásra acsarkodó parlamenti párokat, hogy a “katasztrofális” járványhelyzet és az energiaárak körüli válság miatt sokáig ügyvivő kormánya lesz az országnak, ha nem sikerül megegyezniük egy teljes jogkörű kormány beiktatásáról.

Cirkuszban érdekelt képviselők

A román elnök az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok szlovéniai csúcstalálkozóján újságírók előtt fejtette ki álláspontját a belpolitikai válságról.

Johannist arról kérdezték, hogy miért csak jövő héten kezd egyeztetni a pártokkal egy új kormány beiktatásáról, miután a parlamenti voksoláson kedden megbukott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Cîțu liberális miniszterelnök kormánya.

A román államfő elmondta: aggodalommal figyelte a kormány ellen voksoló, “megoldások helyett, csak a cirkuszban érdekelt” törvényhozók indokolatlan lelkesedését a kormány megbuktatása után.

Szerinte az ország nagy bajban van, kormányra van szüksége, de jó néhány nap kell még ahhoz, hogy mindenki lehiggadjon, és megértse: ezt a válságot nem indulatos támadásokkal, hanem érett politizálással lehet csak megoldani.

Amikor arról kérdezték: számol-e azzal a lehetőséggel, hogy – parlamenti megbuktatása után – ismét Florin Cîțu liberális pártelnököt jelölje miniszterelnöknek, az államfő azt mondta: bárkit megbízhat kormányalakítással, akit a parlamenti többség támogat.

Mindenki nyugodjon le!

Iohannis szerint a koalíciók nem az elnöki hivatalban, hanem a pártok között születnek, éppen ezért szerinte bátorságra lesz szükség ahhoz, hogy az egymást támadó pártok tárgyalóasztalhoz üljenek.

Ugyanakkor úgy vélekedett: nehezen képzelhető el, hogy – volt pártja – a PNL ismét tárgyalóasztalhoz üljön a kormányból kilépett koalíciós partnerével, a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), miután az távozott a kormányból és részt, vett a Cîțu-kabinet megbuktatásában.

Az elnök szerint aligha sikerül megoldani a válságot a kormányalakítási egyeztetések – jövő hétre meghirdetett – első fordulóját követően, és további konzultációkra lesz szükség.

– Ha a pártok nem tudnak szót érteni egymással, akkor ez az ügyvivő kormány marad tisztségben, amíg új megoldást találnak. Az ország nem maradhat kormány nélkül, és azt hiszem, végül mindenki meg fogja érteni: jobb, ha teljes jogkörű kormányunk van, mint ha ügyvivő kormány vezeti az országot

– mondta az államfő az újonnan kialakult kormányválsággal kapcsolatban.

A román alkotmány szerint 45 napig lehet ügyvivő kormánya az országnak, de Romániában 2009-ben volt már precedens arra, hogy a parlament által megbuktatott kabinet hosszabb ideig maradt ügyvivőként az ország élén.

A román alkotmány ugyanakkor roppant tág mozgásteret biztosít az elnöknek abban, hogy kinek ad kormányalakítási megbízást.

Az elnök feloszlathatja a parlamentet és előrehozott választásokat írhat ki, ha a törvényhozás két egymást követő próbálkozás alkalmával megtagadja az államfő miniszterelnök-jelöltjének beiktatását.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava