Connect with us

Koszovó

LASSAN, DE MEGY: Akadozik a határátlépés, de a matrica mindent eltakar

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2ps hatar1
A cikk meghallgatása

Régi igazság, akár azt is mondhatnánk, közhely: hogy “amit a szem nem lát, az a szívnek nem fáj”. Ezzel lehetne azonban leginkább összefoglalni a Koszovó és Szerbia határán bevezetett ideiglenes matricarendszert. Az első nap tapasztalatai alapján a matricák kiadása zavartalan, valamiért azonban mégis kilométeres sorok alakultak ki a határ szerbiai oldalán. Egyelőre senki sem beszél arról, hogy ki szabotálja el a rendszert, ha valaki egyáltalán elszabotálja.

A koszovói-szerbiai rendszámválság megoldására európai közvetítéssel kitalált matricarendszer alkalmazásának első napján hosszabb sorok keletkeztek a jarinjei átkelőnél, bár a matricák kiadása zökkenőmentesen zajlott.

Helyszíni információk szerint a határon a szerb blokád miatt bekövetkezett két hetes szünetet követően már a kora reggeli órákban beindult a forgalom, ám a nap folyamán többször is két-három kilométeres gépkocsioszlop keletkezett Szerbia irányából, és általában egy-két órát kellett várni a határ átlépésére.

Több utas is arról számolt be a helyszínen tartózkodó újságíróknak, hogy a matricák kiadása és felragasztása akadálytalanul zajlik, és nem emiatt torlódtak fel az autók. LASSAN, DE MEGY: Akadozik a határátlépés, de a matrica mindent eltakar

A Szerbiából Koszovóba belépő autók matricákat kapnak az ellenőrzőponton/határátkelőn, és ugyanez vonatkozik a Koszovóból Szerbiába érkező autókra is.

Az autók tulajdonosai ezekkel a matricákkal leragaszthatják a felségjelzéseket, ami a rendszámokon lévő állami szimbólumokat jelenti. Alapjában véve erre azért van szükség, mert Szerbia nem ismeri el Koszovó államiságát, és ezáltal a koszovói állami jelképeket sem.

A reciprocitás elve alapján mostantól ugyanaz vonatkozik a szerbiai és a koszovói rendszámokra.

A matricarendszer bevezetését követően egy szerb autóbuszvezető úgy nyilatkozott a belgrádi N1 televíziónak, hogy nem tudni ugyan, hogy miként fog működni az új rendszer, de már az is eredmény, hogy át lehet lépni a határt.

A rendőrség mindkét oldalon arra kéri a sofőröket, hogy tisztítsák meg a rendszámtáblákat a portól, hogy a matrica jobban ragadjon.

Az utasokat arra is figyelmeztetik, hogy ha matricáik időközben leesnek, akkor azt jelenteni kell a legközelebbi rendőrségen, bár a megállapodás végrehajtásának első napján a szerbek által lakott területeken lehetett használni a matrica nélküli autókat is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava