Connect with us

Fehérvári Nándor

MAGYAR-UKRÁN VISZÁLY: Amikor a kakaskodás mindkét félnek jól jön (a java még hátra van)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Újabb mélypontra jutottak a magyar-ukrán kapcsolatok, a legújabb viszály amiatt tört ki, hogy Magyarország megállapodott Moszkvával: a következő 15 évben az Ukrajnát elkerülő útvonalakon, a Szerbia felől érkező Török Áramlaton, illetve Ausztria felől vásárol földgázt Oroszországtól. A magyar-ukrán viszály egyik eredménye az lett, hogy mindkét országban jelentősen megromlott a másik állam polgárainak megítélése: az ukránok például már majdnem olyan veszélyesnek tartják Magyarországot, mint a Krímet elcsatolt Oroszországot.

Gázvita

Kijevnek több ok miatt is fájhat az évi 4,5 milliárd köbméter gáz szállításáról szóló magyar-orosz megállapodás. Egyrészt Ukrajna elveszíti a Barátság vezeték használatáért járó tranzitdíjat, s ami még fontosabb, Ukrajna biztonsági helyzete is romlik: ha nem az országon keresztül megy a gáz Európába, Oroszország könnyebben határozhat úgy, hogy támadást intéz szomszédja ellen.

Kijevben komolyan tartanak attól, hogy Moszkva – amely 2014-ben elcsatolta a Krímet és hathatós támogatást nyújt a kelet-ukrajnai szakadároknak is – előbb-utóbb katonai konfliktust igyekszik kiprovokálni a két ország között.

Kijevben komolyan tartanak attól, hogy Moszkva – amely 2014-ben elcsatolta a Krímet és hathatós támogatást nyújt a kelet-ukrajnai szakadároknak is – előbb-utóbb katonai konfliktust igyekszik kiprovokálni a két ország között. Ennek egyébként több jele is van, tavasszal Moszkva már akkora haderőt vont össze a két ország határán, amely alkalmas lett volna egy támadó hadművelet megindítására.

Egyelőre úgy tűnik, Ukrajna és Magyarország sem hajlandó hátrébb lépni: Budapesten az ukrán, Kijevben pedig a magyar nagykövetet kérették be a külügyminisztériumba. Magyarország szerint Ukrajnának semmi köze ahhoz, a magyar kormány kivel köt megállapodást, míg az ukránok azt állítják, Szijjártó Péter külügyminiszter még tavaly megígérte, Magyarország nem szünteti be az Ukrajnán keresztüli gázimportot.

Kijev szerint Budapest megsértette a magyar-ukrán alapszerződésben vállaltakat, s Ukrajna most az EU-nál próbálja elérni a magyar-orosz megállapodás érvénytelenítését.

Nem most kezdődött

Bár elég nagy a csatazaj az ukrán-magyar viszonyban, a kakaskodás már évekkel ezelőtt elkezdődött.

2017-ben fogadta el az ukrán parlament azt az oktatási törvényt, amely valóban korlátozza a nemzeti kisebbségek – így a 150 ezres kárpátaljai magyarság – anyanyelvhasználati jogait. A törvény értelmében beszűkül a magyar nyelvű oktatás, s az ukrán gyakorlatilag kizárólagossá válna a középiskola felsőbb osztályaiban.

Már készülőben van egy újabb ukrajnai törvény is, a kisebbségek jogállását meghatározó új szabályozás, amely várhatóan tovább korlátozza majd a magyarság jogait.

Magyarország válaszként bejelentette, amíg Kijev nem változtatja meg a törvényt, akadályozni fogja Ukrajna NATO-integrációját és nem engedi, hogy összehívják a magas rangú képviselők részvételével folytatandó tanácskozásokat. Bár az ukránok belementek abba, hogy a törvényt a tervezettnél később léptessék életbe, s az ne vonatkozzon a magániskolákra, a magyar blokád a mai napig nem ért véget.

És várhatóan nem is fog, már készülőben van egy újabb ukrajnai törvény is, a kisebbségek jogállását meghatározó új szabályozás, amely várhatóan tovább korlátozza majd a magyarság jogait.

Bár sokan azt állítják, hogy a kisebbségi és az oktatási törvény elsősorban a többmilliós ukrajnai orosz kisebbség ellen szól, a jelek arra utalnak, hogy Kijevnek az sem nagyon fáj, hogy a két törvény a magyar, a lengyel és a román nemzeti közösséget is hátrányosan érinti. Kijev például nem volt hajlandó arra, hogy a törvényt úgy fogalmazza meg, hogy az nem vonatkozik az EU-s nyelvekre – ezek közé nem tartozik az orosz – pedig ezzel a megoldással meg lehetett volna kímélni az Ukrajna összlakosságához képest elenyésző létszámú magyar, lengyel és román kisebbséget.

Keménykedés mindkét oldalon

Az ukrán-magyar viszály arra is alkalmas, hogy a magyar és az ukrán politikusok is megmutassák, igazán keményen védik saját nemzeti érdekeiket. A magyar vezetők – közöttük Szijjártó Péter – például gondosan ügyelnek arra, hogy lehetőleg minden ukrajnai választás előtt aktivizálják magukat a kárpátaljai magyarság körében, s hogy a kampánycsend idején is elhangozzon néhány buzdító mondat. A magyar közmédiumok – amelyek egyértelműen azt szajkózzák, amit a kormány mond – pedig folyamatosan úgy állítják be Ukrajnát, mintha az állam a szétesés szélén állna, s addig is fasiszták állnának az ország élén.

Az ukrán-magyar viszály arra is alkalmas, hogy a magyar és az ukrán politikusok is megmutassák, igazán keményen védik saját nemzeti érdekeiket.

Visszatérő vád az ukránok állítólagos antiszemitizmusa is, amely már csak azért is érdekes, mert egy időben Izraelen kívül csak egy olyan állam volt a világon, ahol az államfő és a miniszterelnök is zsidó származású volt. Ez az állam pedig Ukrajna volt Volodimir Zelenszkijjel és Volodimir Grojszmannal az élen.

Az ukrán politikusoknak is jól jön a “magyarveszély” felturbózása: Kijevben sokan riogatnak az állítólagos “magyar szeparatizmussal”, s ha éppen rossz a viszony, akkor előszeretettel zaklatják azokat a magyarokat – akik megsértve az ukrán törvényeket – az ukrán mellé felvették a magyar állampolgárságot is.

Ugyancsak népszerű a magyar politikusok Ukrajnából való kitiltása is – egy időben állítólag fontolgatták Szijjártó e listára való felvételét is – s néha megjelennek a magyarokat fenyegető transzparensek, illetve videók is. Ezekről az ukránok azt állítják, leginkább a magyar-ukrán viszony további elmérgesítését akaró orosz titkosszolgálat áll az akciók mögött – ahogyan állítólag az oroszok pénzelték azokat is, akik két alkalommal is robbantásos merényletet követtel el a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen.

Az ukránok már majdnem olyan veszélyesnek tartják Magyarországot, mint a Krímet elcsatolt Oroszországot.

Megint az átlagembereken verik el a port

A magyar-ukrán viszály egyik eredménye az lett, hogy mindkét országban jelentősen megromlott a másik állam polgárainak megítélése: az ukránok például már majdnem olyan veszélyesnek tartják Magyarországot, mint a Krímet elcsatolt Oroszországot. Az ukránok magyarországi megítélése sem javul, pedig közben ezer számra érkeznek ide az ukrán vendégmunkások, akik nélkül sok magyarországi gyár már aligha tudna működni.

A magyar munkaadók arra panaszkodnak, hogy nagy a fluktuáció az ukránok körében, bár a bérek legalább négyszer magasabbak, mint Ukrajnában, sokan viszonylag gyorsan tovább állnak és Lengyelországba, vagy Nyugat- Európába mennek. A távozás egyik oka a még magasabb bér, de az is közrejátszik, hogy a migrációellenes kampánnyal a kormány évek óta hergeli a magyar lakosságot, s ez nem segíti az ukránok magyarországi beilleszkedését.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava