Connect with us

Fehérvári Nándor

KETTŐS JÁTÉK: Koszovó, Szerbia és Oroszország – érdekek és ellenérdekek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FANVGBiVQAoog6N
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Ahogy kitört a szerb-koszovói határon a már régóta érlelődő és jelenleg is tartó viszály, menetrendszerűen hűséges szövetségese, Belgrád pártjára állt. Bár a nemzetközi szereplők közül csak Oroszország állt ki egyértelműen az egyik fél mellett, az orosz támogatásnak is van határa: a Kremlnek gondolnia kell arra is, hogy Koszovó esetében azt ellenzi – egy terület önhatalmú elszakadását – amit egy másik országban, Grúziában, maga segített megvalósítani.

Demonstrált támogatás

Oroszország hiperaktív belgrádi nagykövete Alekszandr Bocan- Harcsenko – aki állítólag hetente megfordul Aleksandar Vučić szerb államfőnél – a szerb-koszovói határon is megjelent, a szerb vezérkari főnök, Milan Mojsilović és Nebojša Stefanović védelmi miniszter társaságában megtekintette a térségben (Raška és Jarinje) állomásozó, harckészültségbe helyezett szerb csapatokat, majd harcias nyilatkozatban előbb önmérséklete szólította fel a koszovóiakat, a nyugatot pedig figyelmeztette: ismét kettős mércét alkalmaz, és nem hajlandó észrevenni, hogy ki a felelős a koszovói-szerb határon kialakult válságért.

A szerbek azt követően torlaszolták el a két nagy határátkelőhöz vezető utakat, hogy Koszovó úgy döntött, csak úgy engedi meg belépni a 2008-ban függetlenné vált országba a szerbiai járműveket, ha azokra ideiglenes koszovói rendszámtáblát helyeznek fel.

Ezzel gyakorlatilag válaszoltak Belgrádnak, hiszen a szerbek is csak rendszámcsere után engedik be a koszovói autókat.

Orosz zavarórepülések

Moszkva nem előszőr áll ki Koszovó ügyében Szerbia mellett.

1999 júniusában, amikor a szerbek elleni NATO-háború után nemzetközi békefenntartók, a KFOR-erői elindultak a térség felé, az oroszok egy meglepetésszerű akcióval átmenetileg megszállták a pristinai repülőteret, és ezzel a NATO és Oroszország a közvetlen katonai összecsapás küszöbére sodródott.

A mai napig nem derült ki, hogy mi volt a Kreml célja – az oroszok végül visszavonultak, miután több állam, köztük Magyarország sem engedélyezte az orosz gépeknek az átrepülést nem tudtak erősítést küldeni Koszovóba – sokak szerint Borisz Jelcinék (két vodka között) azt akarták elérni, hogy az oroszok külön megszállási övezetet hozzanak létre az akkor még Szerbia részét képező tartomány északi, többségében szerbek lakta területein, ami elvezethetett volna Koszovó kettészakításához.

Miután Koszovó 2008 februárjában kikiáltotta függetlenségét, Moszkva elítélte a lépést, és a mai napig nem ismeri el az egykori szerbiai tartomány államiságát.

Az oroszok – Belgrádot segítve – a mai napig akadályozzák, hogy a kétmillió lakosú országot felvegyék a fontosabb nemzetközi szervezetekbe, például az ENSZ-be, és a szavak szintjén folyamatosan támogatják Vucicék Koszovó-politikáját.

Cserébe sokat kapnak az oroszok, Belgrád például áron alul adta el a Gazpromnak a legnagyobb helyi olajipari vállalatot a NIS-t, s az állítólag az EU-hoz csatlakozni kívánó szerbek a mai napig nem voltak hajlandók csatlakozni a Krím annektálása miatt Moszkva elleni bevezetett nyugati szankciókhoz.

Ez pedig fékezi az integrációt, hiszen Brüsszel a csatlakozási folyamat során a külpolitikai együttműködést is elvárja a tagjelöltektől.

Kettős játék

Moszkva támogatása ugyanakkor nem lehet százszázalékos, hiszen amikor fél évvel Koszovó függetlenné válása után orosz katonai segítséggel kiszakadt Grúziából Abházia és Dél- Oszétia a Kreml gyakorlatilag arra célozgatott, ha az albán többségű dél-szerbiai tartomány elszakadhatott, ugyanez a jog megilleti a Grúziából távozni kívánókat is.

Bár a Belgrádba látogató orosz politikusok hangsúlyozzák, hogy Koszovó ügyében nem változott az álláspontjuk, aligha kétséges, ha választaniuk kell Abházia, Oszétia, illetve Koszovó között, az előbbi kettő lenne a fontosabb Moszkva számára.

A helyzetet bonyolítja, hogy Vučićék csapdába csalták magukat: egyértelmű, hogy Szerbia csak addig számíthat Koszovó ügyében a Kreml támogatására, amíg Szerbia nem indul meg határozottabban az EU-integráció felé.

Belgrád így a senki földjén, Kelet és Nyugat között rekedhet, ami a nem is olyan távoli Ukrajna esetében már kiderült, hogy hosszabb távon nem kecsegtet túl sok jóval. Amikor ugyanis Kijev a nyugati integrációt választotta és elzavarta a Moszkva-párti államfőt, Viktor Janukovicsot, Moszkva magához csatolta a Krímet, és a mai napig támogatja a kelet-ukrajnai szakadár erőket.

Szerbia

A NYUGAT-BALKÁN ÉS A DEMOKRÁCIA: Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

A Nyugat-Balkán országok és az EU-tagországok tiranai csúcstalálkozója 2022-ben
A Nyugat-Balkán országok és az EU-tagországok tiranai csúcstalálkozója 2022-ben
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Egyre kevésbé egyformák a Nyugat- Balkán országai – Koszovó, Montenegró, Szerbia, Albánia, Észak- Macedónia, illetve - Hercegovina – a gazdasági különbségek mellett a demokrácia fejlettsége is eltérő ezekben az államokban. A térséget legutóbb az International IDEA nevű intézet mérte fel, és meglepő eredményre jutott. Itt jegyezzük meg, hogy az International IDEA és a BALK véleménye nem minden kérdésben esik egybe – például a montenegrói demokráciát illetően – de tiszteletben tartjuk, hogy mások esetleg másként tekintenek a térségre, ezért nem zárkózunk el attól, hogy más véleményeknek is helyt adjunk.

Utolsókból elsők

Az International IDEA a Nyugat- Balkánról
Az utóbbi években komoly különbségek alakultak ki a térség országai között az International Idea felmérése szerint, és a tavaly február 24-én kezdődött ukrajnai orosz offenzíva még inkább megmutatta, mennyire különböző irányba haladnak a nyugat-balkáni országok.

A tanulmány szerint a Nyugat- Balkán országai részben ellentétes irányú utat tesznek meg. Koszovó például 2013-ig olyan hibrid rendszernek számított, ahol a demokratikus intézményrendszer működését autoriter elemek zavarták meg, most viszont közepesen teljesítő demokráciává vált. Szerbia viszont romlik.

– Szerbia – Európa legtöbb államával ellentétben – Oroszország szövetségesének számít, s részben az évek óta tartó állami propaganda és az állami ellenőrzés alá került médiumok tevékenysége miatt a közvélemény is határozottan Moszkva-párti. Mindez annak ellenére történik így, hogy az EU – Szerbia legfőbb pénzügyi támogatója – azt kéri Belgrádtól, hogy egyeztesse külpolitikáját Brüsszellel

– olvasható az elemzésben, amely megjegyzi, hogy miután 2000-ben Szerbiában eltávolították a hatalomból Slobodan Milošević szerb majd jugoszláv elnököt, az ország fejlődő demokráciává vált. A trend azonban a múlt évtized vége felé megfordult, s mára az Aleksandar Vučić államfő fémjelezte állam autoriter elemeket is mutató hibrid rendszerré vált.

Az International IDEA véleménye a Nyugat- Balkánról

Az International IDEA véleménye a Nyugat- Balkánról

Az International IDEA szerint a Nyugat- Balkánon jelenleg három, közepesen jól működő demokrácia van: Koszovó, Montenegró és Észak- Macedónia. Boszniában és Albániában gyengének nevezhető a demokrácia, ám a legrosszabb helyzet Szeriában alakult ki, ahol a már említett hibrid rendszer jellemzi az intézményeket.

Boszniában részben az okoz gondot, hogy a szerb entitás, a Szerb Köztársaság élén az a Milorad Dodik elnök áll, aki ugyancsak Oroszországot tartja szövetségesnek, és arra utal, hogy Boszniában is rendezhetnek olyan függetlenségi népszavazást, mint amilyennel Moszkva csatolt el egyes ukrajnai területeket.

Korrupció mindenhol

Míg Koszovóban és Montenegróban komoly fejlődést mértek az elemzők, a szakértők azt is hangsúlyozzák, hogy a korrupció valamennyi nyugat-balkáni országban komoly gondot jelent. A legsúlyosabb helyzet Boszniában alakult ki, de Szerbiában és Albániában sem sokkal jobbak a körülmények.

Ez már csak azért is gondot okoz, mert valamennyi térségbeli ország rá van szorulva a donor-országok segítségére, ám a korrupció magas szintje sokak kedvét elveszi az újabb támogatásoktól, vagy akár a komolyabb beruházásoktól.

– Bár az érintett országok polgárai egyértelművé tették, hogy elvárják a hatalomtól a korrupció elleni harcot, a populista politikai elit még mindig azzal van elfoglalva, hogy kihasználja az etnikai ellentéteket

– olvasható az elemzésben, amely szerint csak akkor maradhat fenn a stabilitás a térségben, ha megszűnik az ellentmondás a társadalmak óhaja és a vezetők politikája között. Ellenkező esetben folytatódni fognak a negatív tendenciák, egyebek mellett, a gazdasági pangás, az elvándorlás és az agyelszívás.

Ráadásul továbbra is lassú marad több ország EU-s integrációja: az elemzők arra számítanak, hogy a nagy oroszbarátság miatt Szerbia a korábban gondoltnál több évvel később csatlakozhat az unióhoz. Bosznia esetében még rosszabb a helyzet: a súlyos etnikai ellentétekkel terhelt ország integrációja gyakorlatilag leállt.

A reál GDP a Nyugat- Balkán országaiban (Forrás: IMF World Economic Outlook)

A reál GDP a Nyugat- Balkán országaiban (Forrás: IMF World Economic Outlook)

Betett a járvány

A Global Initiative Against Transnational Organized Crime nevű intézet által készített tanulmány szerint a 2020 óta tartó koronavírus-pandémia kezelése nem kedvezett a demokrácia nyugat-balkáni erősödésének: az elemzők szerint a nyugat-balkáni vezetők részben arra használták fel a világjárványt, hogy megerősítsék hatalmukat.

A tanulmány szerint miközben megerősödtek az állami intézmények, a járványellenes intézkedések következtében meggyengültek a civil szervezetek.

A térség államaiban – az egészségügyi vészhelyzetre hivatkozva – számos döntést hoztak a parlament megkerülésével és a társadalmi szereplőkkel való mindenféle konzultáció nélkül, a következmény pedig az lett, hogy tovább csökkent az emberek állami szervekbe vetett bizalma.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava