Connect with us

Európai Unió

PARTNERSÉGRE MÁRPEDIG SZÜKSÉG VAN: Szerbia és Magyarország nem lesz migránstábor, avagy a stratégiai partnerség

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orban brnabic
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

 
Terjedelmes cikkekben számolt be a magyar-szerb kormányülésről a belgrádi Politika című hírportál. A nagy múltú lap elektronikus kiadása részletekre is kitérő írásában első helyen említette a „migrációs fenyegetést”, természetesen a „fantasztikus gazdasági perspektívák” felvázolása mellett. A szerbiai ellenzéki sajtó nemigen foglalkozott érdemben a budapesti találkozóval, viszont nem volt a priori elutasító, ha mégis mélyebben belemerült a kérdésbe.

A migránsokról és a gazdaságról

A Politika azzal kezdte tudósítását, hogy Orbán Viktor szerint Magyarország és Szerbia köteles megvédeni a gazdasági fejlődés terén elért eredményeket a migrációval szemben, és nem engedheti meg, hogy migránstáborrá váljon.

Ami a migrációt illeti, nem tehetünk engedményeket: nem lehetséges, és nem is kivitelezhető, hogy Szerbiát vagy Magyarországot migránstáborrá változtassák, hogy hot spotok alakuljanak ki, és hogy a biztonsági kérdések háttérbe szorítsák a gazdasági fejlődést

– idézte a tekintélyes belgrádi lap a magyar miniszterelnököt, aki arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy milyen intervencióra számít az Európai Unió részéről, miután a közeljövőben várhatóan sok migráns indul Szerbia és Magyarország irányába.

A következő Orbán-idézet a migráció és a gazdaság közötti összefüggésekre vonatkozik, miután a magyar miniszterelnök szerint Közép-Európa – amelynek Szerbia is része – vált a legvonzóbb befektetési területté a világgazdasági szereplők számára.

Ezért fantasztikus perspektíva nyílik Magyarország és Szerbia előtt. Fontos, hogy a régióba befektetések érkezzenek, az viszont másodlagos kérdés, hogy ezek Magyarországon vagy más országokban jelennek meg. Ezt a perspektívát csak egy migránshullám zúzhatja szét

– figyelmeztetett Orbán, és kijelentette, hogy az érintett országoknak meg kell védeniük fejlődési potenciáljaikat. A belgrádi lap arra is kitért, hogy Orbán szerint a szerbek és a magyarok megvédték Európát, amikor a történelem során arra szükség volt, ellenkező esetben viszont Európa sohasem sietett a segítséggel.

A reciprocitás

A közös sajtótájékoztatón szerb részről a migránskérdés nem kapott ilyen hangsúlyos helyet, Ana Brnabić szerb miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy Szerbia eddig egyetlen országgal sem tartott hat együttes ülést, mit ahogy ez Magyarország esetében történt.

A hangsúly a szerb miniszterelnök esetében természetesen Aleksandar Vučić szerb elnök szerepére került, Brnabić szerint ugyanis sok minden történt 2014 óta, amikor a két ország kormánya első együttes ülését tartotta, vagyis amikor a szerb kormányt éppenséggel Vučić vezette.

Ez eredményezte a stratégiai partnerségi megállapodás mostani aláírását

– jelentette ki Brnabić, aki ismételten köszönetet mondott az európai integrációhoz nyújtott politikai támogatásért, amellyel Magyarország segíti Szerbiát az európai úton, és ezzel kapcsolatban külön kiemelte Orbán Viktor szerepét.

A szerb miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az uniós országok közül Németországot és Olaszországot követően ma már Magyarország Szerbia harmadik legjelentősebb gazdasági partnere, amiben várhatóan hamarosan megelőzi Olaszországot, és átveszi a második helyet, miután a Szerbia és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom meghaladja a két milliárd eurót.

A Politika arról is beszámolt, hogy Ana Brnabić szabadkai látogatásra hívta meg a magyar miniszterelnököt, hogy közösen nyissák meg a két ország közötti új vasútépítési projektet. A szerb kormányfő itt tért ki a két kisebbség helyzetére, és megjegyezte, hogy a magyarországi szerbek soha nem élveztek ekkora támogatást a magyar kormány részéről, mint most, és egyúttal ígéretet tett arra, hogy ugyanilyen viszonyulásra számíthatnak a Szerbiában élő magyarok is.

A hozzászólások

Az egyik hozzászóló megjegyezte, hogy ami az Európi Uniót illeti Szerbiának Olaszországgal és Franciaországgal van „stratégiai együttműködési szerződése”, stratégiai partnerségi viszonyt az uniós országok közül csak Magyarországgal ápol, Azerbajdzsán, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Oroszország és Kína mellett.

Egy másik kommentelő azt kifogásolta, hogy – ugyan kétszer is elolvasta a cikket – de sehol sem találta benne, hogy Magyarország visszavonná Koszovó függetlenségének elismerését, őt viszont személy szerint nem érdeklik azok az országok, amelyek nem támogatják Szerbia területi integritását és szuverenitását.

Egy harmadik hozzászólás szerint Magyarország örömmel elismerné a Vajdaságot is, és közben azt állítaná, hogy Szerbia hűséges és odaadó barátja.

Az ellenzéki sajtó

Az ellenzéki hírportálok közül a Danas foglalkozik a kommentárok szintjén a szerb-magyar kormányüléssel, és azt a kérdést teszi fel, hogy mit jelent Szerbia számára a stratégiai együttműködés Magyarországgal.

A cikk bevetőjében az olvasható, hogy „Szerbiának jó kapcsolatokat kell ápolnia minden szomszédjával, köztük Magyarországgal is, de Orbán Viktor kormányának támogatása nem elegendő ahhoz, hogy Szerbiát felvegyék az Európai Unióba”.

A belgrádi hírportál ezt a megállapítást szakértői nyilatkozatokra alapozta, amelyek arra a kérdésre vonatkoztak, hogy Szerbiának milyen haszna származik abból, hogy a magyar miniszterelnök nyíltan támogatja az ország mielőbbi felvételét az Európai Unióba.

Nemanja Todorović Štiplija, az Európai Nyugat-Balkán (European Western Balkans) portál főszerkesztője kijelentette, hogy „Szerbia közös kérdésekben mindenképpen profitál a Magyarországgal folytatott együttműködésből, akárcsak más szomszédos ország esetében”, a tény pedig, hogy a stratégiai partnerségi megállapodást Magyarország és Szerbia kormányának Budapesten tartott mostani együttes ülésén írták alá, a két ország közötti kapcsolatok látható megerősödésére utal.

A Szerbia és Magyarország közötti kapcsolatok ilyen mértékű promócióját a belgrádi és a budapesti rezsim közös karakterisztikái indokolják, amelyekkel kisebb-nagyobb mértékben eltérnek Európa többi részétől a tekintélyelvűség mértékében, az Oroszországgal és Kínával fenntartott kapcsolataikat pedig ellensúlyként használják az EU-hoz fűződő viszonyukban. Európa más országai is követik ezt az utat, amelyen azonban Fehéroroszország Szerbia és Magyarország ment a legmesszebb. Mivel az ilyen tendenciák miatt kritikák érik őket, és bizonyos nyomást gyakorolnak rájuk, logikus, hogy egyre erősebb partnerséget építenek ki annak érdekében, hogy együtt nagyobb politikai súlyuk legyen

– állapította meg Nemanja Todorović Štiplija, aki szerint Magyarország a szerb uniós tagság megbízható támogatója és hirdetője, hiszen „miniszterei, és európai parlamenti képviselői ennek folyamatosan hangot adnak”.

Tudjuk azonban, hogy a bővítés útján történő előrelépéshez konszenzusra van szükség, és azt is tudjuk, hogy egyes uniós országok pontosan azért ellenzik a további lépést Szerbia csatlakozása esetében, hogy megakadályozzák egy újabb Magyarország felvételét, Budapest támogatása pedig aligha győzi meg őket még inkább abban, hogy befogadják hazánkat

– szögezte le az European Western Balkans főszerkesztője.

Milan Antonijević ügyvéd szerint „a stratégiai partnerségek pozitívak, és tágabb kontextusból, vagyis a két ország szemszögéből kell rájuk tekinteni, nem pedig a jelenlegi kormányok, vagy a jogállamisághoz való viszonyuk szempontjából”.

Ezek olyan dokumentumok, amelyek fennmaradnak, és amelyek azt mutatják, hogy a Magyarországgal való együttműködés növekszik, főleg gazdasági területeken. El kell fogadnunk, hogy szükségünk van az Európai Unió minden országának a támogatására, különösen a régióban. Nemrég azt írtam: jó lenne látni, hogy a szerb kormány más EU-tagállamokkal és szomszédos országokkal is együttes ülést tart. Egy ilyen egyensúlynak léteznie kell, mert különben megbízhatatlan partnerként fognak ránk tekinteni Európában. Ez az igazi külpolitika, és erre így kell tekinteni

– mutatott rá a szerb szakértő az ellenzéki Danas című napilapnak nyilatkozva.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Szerbia

Viola von Cramon: A kézfájással való viccelődés rossz visszhangot váltott ki az EU-ban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Kézfájás, Viola von Cramon
Viola von Cramon ismételten bírálta a szerb elnököt, de abban a tekintetben nem adott neki tanácsot, hogy mivel kenegesse a fájós kezét (Forrás: Viola von Cramon honlapja)
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi kormánykörökben és a szerb baráti médiában közutálatnak örvendő Viola von Cramon szerint a kézfájással történt szerb elnöki viccelődés nem is rossz, hanem kimondottan rossz visszhangot váltott ki Brüsszelben és a fontosabb európai központokban. Erről a szerb ellenzéki média Nyugat-barát fele számolt be a Nova.rs által készített interjú nyomán. Aleksandar Vučić az ohridi „szóbeli megállapodást” követő „nemzeti sajtótájékoztatóján”, amelyet szinte minden szerbiai televízió közvetített, azt mondta az EU-által felkínált dokumentumok aláírásának elutasításával kapcsolatban, hogy „elviselhetetlen fájdalmakat érez a jobb kezében, ezért nem tudja aláírni a két uniós dokumentumot”, és ez így is marad az elkövetkező négy évben.

A kézfájás „szövődményei”

A német zöldekhez (Die Grünen) tartozó Viola von Cramon, aki nem csak egy a sok EP-képviselő közül, hanem az Európai Parlament koszovói jelentéstevője, „dicséretesnek” nevezte Vučićnak azokat a nyilatkozatait, amelyeket a Szerbia és Koszovó közötti legutóbbi, ohridi találkozó előtt tett, ugyanakkor „szomorúnak” minősítette a már említett, inkriminált kijelentést.

Mind Brüsszelben, mind az EU kulcsfontosságú fővárosaiban nagyon rosszul fogadták ezt a retorikát, és a jobb kezében érzett elviselhetetlen fájdalommal történő gúnyolódást

– mondta a szerb kormányzati körökben gyűlölt német politikus, aki hozzátette, hogy a (szóbeli) megállapodás jogilag kötelező érvényűvé vált Szerbia számára.

Ma már Szerbia EU-csatlakozásának kritériumai közé tartozik, és csak teljes körű végrehajtása teszi lehetővé Szerbia számára az uniós tárgyalások lezárását

– mondta a „neveletlen” Viola von Cramon, aki nem kívánt jobbulást és gyors felépülést a szerb elnöknek a kézfájással kapcsoltban.

Kézfájás, Vucic, Viola von Cramon

Mintha azt mondaná, hogy „nézzék csak meg, ez a fájós jobb kezem” (Forrás: szerb elnöki Instagram)

A német politikus hozzátette, hogy továbbra is napirenden tartják a demokráciával, a jogállamisággal valamint a média szabadságával kapcsolatos kérdéseket, mert szerinte a „hazai (szerbiai) reformok kulcsfontosságúak, ezért azokat igyekeznek összekapcsolni az uniós források felhasználásával”.

Egyszerűen fogalmazva, ha nincsenek reformok a demokratikus normák vagy a jogállamiság területén, akkor nincs pénz az EU-tól. Ezzel mindenkinek tisztában kell lennie a nyugat-balkáni régióban, nem csak Szerbiának

– tette hozzá Viola von Cramon, aki úgy vélte, hogy Szerbia szempontjából „hasznos lenne”, ha megbékélne saját múltjával, ami „nem könnyű, de szükséges”.

Az orosz kártya

A német EP-képviselő szerint Koszovó ügyét rossz célokra használják fel Szerbiában, és ezért erősödnek a (szélső)jobboldali pártok, de amikor ez a téma már lekerül a napirendről, akkor bekövetkezik ezeknek a pártoknak a hanyatlása is.

A szerbiai „nyugatos média” üdvöskéjének tekinthető Viola von Cramon szerint egészen bizonyos, hogy Szerbia nemzetközi helyzete sokkal jobb lett volna, ha szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, ami azonban önmagában nem elegendő, mert a Nyugat valójában azt várja Belgrádtól, hogy távolodjon el Oroszországtól.

A szerb nyelvű tartalmat előállító Russia Today (RS) és a Szputnyik orosz hírügynökség jelenléte ezt rendkívüli módon megnehezíti, a német politikus szerint ezért ragaszkodnak ennek a két médiaszolgáltatónak a „betiltásához”.

A szerbiai polgári titkosszolgálat, a BIA oroszbarát igazgatójának, vagyis Aleksandar Vulinnak a jelenléte egy újabb példa arra, hogy Szerbiának miért az a híre, hogy Oroszország bábja a Balkánon

– jelentette ki Viola von Cramon, aki úgy fogalmazott, hogy elapadóban van a szerb titkosszolgálatba vetett bizalom, és ő személy szerint is félne Szerbiában bármit is tenni Oroszországgal szemben, amíg az igazgatói pozíciót Vulin tölti be.

A német képviselő ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a szerb elnök fentebb emlegetett kijelentései belpolitikai indítékokkal magyarázhatók, ám ugyanakkor Oroszországnak is szólnak, mert „nem Szerbia dönti el, hogy Koszovó beléphet-e az ENSZ-be, vagy sem”.

Viola von Cramon szerint a kézfájással történő viccelődés és az ahhoz hasonló kijelentések ugyan a hazai közönségnek szólnak, viszont az is nyilvánvaló, hogy Koszovó ENSZ-tagsága nem Szerbia, illetve Vučić (fájós) kezében van.

Miután ebben a kérdésben a Biztonsági Tanács dönt, Szerbia ezért jó kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal, amely bármikor megvétózhatja Koszovó felvételét az ENSZ-be.

Ugyanezt megteheti természetesen Kína is, amellyel Szerbia egyre jobb kapcsolatokat épít ki, és amellyel a „politikai Nyugat”, vagyis az Egyesült Államok, és annak kisöccse, az Európai Unió, mindinkább szembe kerül. Nem zárható ki, hogy hamarosan Kínát is „szankciózni” fogják „Rajnán innen, és Rajnán túl”.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Szerbia

Szerbiának Vučić kézfájása ellenére is végre kell hajtania a megállapodásokat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Kézfájás
A szerb elnök "fájós jobb kezével" nem tud egyetlen Koszovóval kapcsolatos megállapodást sem aláírni (Forrás: szerb elnöki Instagram)
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök „krónikus kézfájására” hivatkozva nem bújhat ki a Koszovóval kötött szóbeli megállapodások végrehajtása alól, a nemzetközi közvetítők ugyanis megüzenték neki, hogy Szerbiának akkor is végre kell hajtania azt, amire ő rábólintott, ha semmit sem írta alá. Aleksandar Vučić vasárnapi sajtótájékoztatóján azzal viccelődött, hogy „elviselhetetlen fájdalmat” érez a jobb kezében, amellyel alá tudná írni a megállapodásokat Koszovóval. Hozzátette még, hogy „ez az elkövetkező négy évben így is marad”, vagyis részéről semmiféle aláírásra nem kerül sor.

Kézfájással küszködik

Vučić kijelentéseit követően az „elnöki jobban” érzett fájdalommal és a szóbeli megállapodás részleges végrehajtásával kapcsolatban – miszerint Szerbiának megvannak a maga vörös vonalai – a közvetítők azt üzenték, hogy a mostanában kötött szóbeli megállapodásokat be kell tartani.

A szerb elnök nyilatkozatára először Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja reagált, aki elmondta, hogy Szerbia és Koszovó Ohridban „jogi értelemben kötelező érvényű megállapodást kötött”, és a továbbiakban felesleges a megállapodás aláírásával kapcsolatos kifogásokra koncentrálni.

Az aláírásra való összpontosítás szükségtelen, mert nincs lényeges hatása arra, hogy létezik a megállapodás. Van egy megállapodás, ezt így is kezeljük, és ebben mindkét fél komolyan érintett

– mondta az amerikai közvetítő egy online sajtókonferencián.

Escobar hozzátette, hogy az Ohridban kötött megállapodás „azonnali végrehajtását” várja mindkét féltől, és megismételte, hogy a cél nem a kölcsönös elismerés, hanem a kapcsolatok normalizálása.

Az elsődleges szándék az volt, hogy (az ohridi találkozó résztvevői) megfogalmazzák a két ország közötti interakció alapszabályait, miszerint a rendszámtáblák és a barikádok körüli problémák ezentúl ne fenyegessenek azzal, hogy a dolgok kicsúsznak az ellenőrzés alól, és instabilitást keltenek a térségben

– mondta az amerikai megbízott, aki szerint „az alá nem írt megállapodás(ok) a Szerbia és Koszovó közötti megbékélés kezdetét jelenti(k)”.

Escobar értelmezése szerint Szerbia kötelezettséget vállalt a koszovói dokumentumok és nemzeti jelképek elismerésének megkezdésére, Pristina pedig a koszovói szerb többségű településekre vonatkozó megoldások végrehajtásának megkezdésére.

Escobar ezzel a két legkritikusabb területet érintette, amelyek közül az egyik az egyiknek, a másik pedig a másiknak fáj, ami Vučićnál ráadásul „aláírási artritiszben” csúcsosodott ki.

Az amerikai közvetítő felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok és az EU nagyobb részvétele várható a tárgyalási folyamatban azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak Szerbiának és Koszovónak a megállapodások végrehajtásához, vagyis nincs megállás, a gyors megoldás érdekében a közvetítők tekintettel vannak a szerb elnök betegségére, és elfogadják a szóbeli beleegyezését is.

A megállapodásokat végre kell hajtani

A szerb elnök kézfájdalmának gyógyítására bejelentkezett EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki szintén „megnyugtatta” Vučićot, hogy a szóbeli megállapodás(oka)t anélkül is végre lehet, sőt: végre is kell hajtani, hogy azok aláírása jogi, vagy éppen „egészségügyi megfontolásból” nem történt meg.

Hangsúlyoznám, hogy az elfogadott rendelkezések beépítésre kerülnek az EU-hoz történő csatlakozási folyamatba, Szerbia esetében ez a 35. fejezetet jelenti

– mondta a Szerbia és Koszovó között közvetítő uniós főképviselő.

Itt érdemes tisztázni, hogy a 35. fejezet a főszabály szerint minden olyan kérdést tartalmaz, amely nem sorolható be más fejezetekbe. Szerbia esetében ebbe a fejezetbe került a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálása.

Borrell hangsúlyozta, hogy a szóban vállalt kötelezettségek végrehajtása „konkrét és kifejezett mutatója lesz” az EU felé vezető út iránti elkötelezettségnek, és azoknak a végrehajtását gondosan nyomon követik.

Az újságírók megkérdezték a főképviselőt, hogy Szerbia köteles-e végrehajtani a szóban elfogadott szerződés minden pontját, különös tekintettel a néhány héttel ezelőtt kötött, szintén szóbeli brüsszeli megállapodás 4. cikkelyére, amely kimondja, hogy Szerbia nem akadályozza Koszovó tagságát a nemzetközi szervezetekben, ami értelemszerűen vonatkozik az ENSZ-tagságra is.

Josep Borrell erre némileg kitérő, de egyértelmű választ adott azzal a kijelentésével, hogy a „megállapodás(ok)t végre kell hajtani”, amihez még hozzátette, hogy lesz valamiféle ütemterv, ami természetesen vonatkozik a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozására is, ami viszont Koszovónak nincs igazán ínyére.

Az Egyesült Államok továbbra is aktív

Kézfájás

Blinken szerint Amerika továbbra is aktív marad (Forrás: State Department)

Washingtonból nem csak a fentebb már említett Escobar üzent, hanem Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is, aki hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok üdvözli a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd legutóbbi, ohridi fordulója során elért megállapodást.

Blinken konkrétan nem tért ki arra, hogy Vučić a kézfájásával forduljon orvoshoz, de amíg nem gyógyul meg, az amerikai külügyminiszter is hajlandó elfogadni a szóbeli megállapodásokat. Az amerikai külügyminiszter egyúttal megdicsérte a szerb elnököt és a koszovói miniszterelnököt azért, hogy vezető szerepet játszottak a megállapodás elérésében.

Az alapmegállapodásban vállalt koszovói és szerb kötelezettségek teljesítése a megbékélés iránti tartós elkötelezettség részeként jelentős lehetőségeket biztosít mindkét ország lakosságának számára, és felgyorsítja az európai uniós tagság felé vezető útjukat.

– szögezte le közleményében az amerikai külügyminiszter, aki ezt azzal toldotta meg, hogy „az Egyesült Államok továbbra is aktívan – az uniós partnerekkel együttműködve – támogatja Szerbiát és Koszovót abban, hogy a végrehajtás működőképes legyen a kiszámítható és békés kapcsolat kialakítása érdekében.

A jelek szerint a nemzetközi közvetítők nem foglalkoznak azzal, hogy a felkínált dokumentumokat az érintettek nem írták alá, így hiába szimulál a szerb elnök holmiféle aláírási artritiszt, elég ha csak bólint. A következő problémát az jelenheti, ha Vučićnak netalán begörcsöl a nyaka.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: