Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Magyarország

PÁSZTOR ISTVÁN: Sikeres tárgyalás a színházi vezetőkkel, két hét múlva terítéken a “középjövő”

kozepjovo

Olvasási idő: 2 perc

, a Vajdasági Szövetség elnöke a Facebookon számolt be arról, hogy találkozott a vajdasági színházi vezetőkkel. Pásztor rövid bejegyzésében konstatálta, hogy a színházi és politikai vezetők szót tudnak érteni. Hasonlóan nyilatkozott Körmöci Petronella, a Népszínház magyar társulatának vezetője is, aki korábban arra vágyott, hogy normális viszony jöjjön létre a színházak és a között. Egyúttal felpanaszolta azt is, hogy az általa vezetett társulatnak nincs saját épülete, ezért egy csipkegyárban és egy kiszuperált, régi moziban játszanak. A párbeszéd mintha normalizálódna, már csak az épület kérdését kellene megoldani.

Sikeres tárgyalás

Több mint két órás beszélgetést folytatott a vajdasági színházi vezetőkkel Pásztor István, erről maga számolt be a Facebookon. A részletekről ugyan semmit nem közölt, viszont már az is reménykeltő, hogy megfogalmazása szerint a “színházi vezetők és a politika képviselői szót tudnak érteni”. További “át- és belemagyarázás helyett” álljon itt a legbefolyásosabb vajdasági magyar vezető Facebook-bejegyzése: [aoa id=’5′]

A teljes szótértés jegyében
ℹ️🎭 Ma délután a Vajdasági Magyar Szövetség – székházában, a Magyar Nemzeti Tanács ével és a vajdasági magyar színházi társultok vezetőivel, tartalmas, előremutató, nyitott légkörű, rengeteg kérdést érintő kétórás sikeres tárgyalást folytattam.
☝️ Bebizonyosodott, hogy még ha más perspektívából is tekintünk a dolgokra, a színházi vezetők és a politika képviselői igenis szót tudnak érteni olyan fontos dolgokról, mint a vajdasági magyar színházi társulatok jövője.
🔜 A beszélgetés záradékaként abban maradtunk, hogy azt két hét múlva folytatjuk, a társulatok középtávú jövőképéről, amelyet a társulati vezetők dolgoznak ki és prezentálnak majd.És ugyanez az eredeti Facebook-formátumban. [/aoa]A magyar társulat

A Szabad Magyar Szónak nyilatkozva Körmöci Petronella kicsit bőbeszédűbb volt. [aoa id=’7′]

Leszögeztük az elején, hogy ez nem egy politikai megbeszélés, és nem a repertoárról fogunk beszélgetni. Várható volt egy ilyen megbeszélés, hiszen lesznek, sőt MNT-választások is lesznek, lejárt a kulturális stratégia, nyilvánvaló volt, hogy vagy lesz egy ilyen beszélgetés, vagy az ember egy ilyen dologból kimarad. Semmiképp sem szerettem volna ebből kimaradni

– mondta a Szabadkai Népszínház magyar társulatának vezetője, aki örült annak, hogy “a régi sérelmeket nem vették elő”, vagyis hogy ezek “nem kerültek terítékre”. Majd hozzátette, hogy ő maga “nagyon optimista”, és bízik az együttműködés lehetőségében.

Az öt színház egymás nélkül nem megy semmire. Egymás színészei játszanak itt is, ott is. Ez a pár színház, egymás, vagy egy közös elhatározás nélkül nem tud működni, vagy nagyon nehezen tudna működni, és félő, hogy lemorzsolódna– tette hozzá a Szabadkai Népszínház magyar társulatának vezetője.

A magyar az utóbbi években hatalmas pénzekkel támogatta a vajdasági magyarokat, a Bethlen Gábor Alapítványon ül például több mint kilencmillió eurót (1,1 milliárd forint) támogatást kapott a vajdasági magyar zászlóshajója, de jutott bőven másra is, erre a napokban is láttunk példát. [/aoa]

Ezért csodálom, hogy a Szabadkai Népszínház magyar társulatának a mai napig nem sikerült saját otthont találni. Ha ennek az okát keresném, akkor az jutna eszembe, hogy vagy nem jó a társulat, vagy valami/valaki miatt “rosszul fekszik” a politikusoknál, de az is lehet, hogy valahol hiba csúszott a rendszerbe. Másra nem tudok gondolni.

Viszont az még felmerült bennem – mint nézőben – amikor visszaemlékezem az igencsak “szakadt” mozihelyiségre, hogy ez nem csak a magyar társulat, hanem a szabadkai közönség lebecsülése is, miután ott ült a szabadkai magyar értelmiség fele a poros, koszos székeken; a másik fele persze nem.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: