Connect with us

Szerbia

VAJDASÁGI NEMZET: A szerb elnök is ellenzi, nem csak a SANU, de mindez hova vezet?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic terkep
A cikk meghallgatása

Aleksandar Vučić szerb elnök is ellenzi, hogy a következő népszámlálás alkalmával az emberek nemzeti hovatartozás szerint vajdaságinak vallhassák magukat. Ezt a Vajdasági Front elnevezésű tömörülés kezdeményezte, amelynek tagja a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Vajdasági Párt. A népszámlálást végző statisztikai intézet nem tartotta magát illetékesnek a kérdésben, viszont a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) igen. Most a szerb elnök is véleményt alkotott, valószínűleg az övé lesz az utolsó szó.

A szerb elnök kijelentette, hogy a “vajdasági nemzet” fogalmának bevezetése Szerbia feldarabolását jelentené különböző kérdésekben, elsősorban a regionális hovatartozás tekintetében – írja a belgrádi a B92 hírportál.

– Az emberek Vajdaságban tudják, hogy kicsodák, ők szerbek, magyarok, horvátok, több mint 20 nemzetiség él ott, de eddig senki sem volt “vajdasági”. Az pedig, hogy bárki is a regionális hovatartozással játszadozzon, arra hasonlítana, mintha Šumadija vagy Vranje lakói azt mondanák, hogy mostantól ők is egy nemzetet alkotnak

– mondta Vučić, aki szerint az elképzelés “kudarcra van ítélve, mert az emberek nem játszadoznak a nemzeti identitásukkal.

A szerb államfő szerint az ötlet “nagyon felelőtlen”, bár hozzátette, hogy senki sem akadályozza meg, hogy hogy az emberek úgy nyilatkozzanak, ahogy akarnak.

– Azt mondanak, amit akarnak, voltak már, akik eszkimónak vagy indiánnak vallották magukat, aztán majd meglátják, hogy ez hova vezet

– jelentette ki a szerb elnök, arról viszont nincsenek értesülések, hogy Vučić ezt az álláspontját tovább részletezte-e.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava