Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Szerbia

VAJDASÁGI NEMZET: A szerb elnök is ellenzi, nem csak a SANU, de mindez hova vezet?

vajdaság VAJDASÁGI NEMZET: A szerb elnök is ellenzi, nem csak a SANU, de mindez hova vezet? vucic terkep

Olvasási idő: 1 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök is ellenzi, hogy a következő népszámlálás alkalmával az emberek nemzeti hovatartozás szerint vajdaságinak vallhassák magukat. Ezt a Vajdasági Front elnevezésű tömörülés kezdeményezte, amelynek tagja a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Vajdasági Párt. A népszámlálást végző statisztikai intézet nem tartotta magát illetékesnek a kérdésben, viszont a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) igen. Most a szerb elnök is véleményt alkotott, valószínűleg az övé lesz az utolsó szó.

A szerb elnök kijelentette, hogy a “vajdasági nemzet” fogalmának bevezetése Szerbia feldarabolását jelentené különböző kérdésekben, elsősorban a regionális hovatartozás tekintetében – írja a belgrádi a B92 hírportál.


Az emberek Vajdaságban tudják, hogy kicsodák, ők szerbek, magyarok, horvátok, több mint 20 nemzetiség él ott, de eddig senki sem volt “vajdasági”. Az pedig, hogy bárki is a regionális hovatartozással játszadozzon, arra hasonlítana, mintha Šumadija vagy Vranje lakói azt mondanák, hogy mostantól ők is egy nemzetet alkotnak

– mondta Vučić, aki szerint az elképzelés “kudarcra van ítélve, mert az emberek nem játszadoznak a nemzeti identitásukkal”.

A szerb államfő szerint az ötlet “nagyon felelőtlen”, bár hozzátette, hogy senki sem akadályozza meg, hogy hogy az emberek úgy nyilatkozzanak, ahogy akarnak.

Azt mondanak, amit akarnak, voltak már, akik eszkimónak vagy indiánnak vallották magukat, aztán majd meglátják, hogy ez hova vezet

– jelentette ki a szerb elnök, arról viszont nincsenek értesülések, hogy Vučić ezt az álláspontját tovább részletezte-e.Iratkozz fel a napi hírlevélre!

vajdaság VAJDASÁGI NEMZET: A szerb elnök is ellenzi, nem csak a SANU, de mindez hova vezet? balkanac nagy

BALK MAGAZIN


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51
📬 contact@balk.hu
☎️ +36 30 631 3104
💁‍♂️ Rólunk - About us
📰 Impresszum
BALK Magazin © 2019-2022

Facebook-követés