Connect with us

Népszámlálás

VAN-E VAJDASÁGI NEMZET? A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia ellenzi a “vajdasági” kifejezés bevezetését a közelgő népszámláláson

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

Néhány vajdasági párt indítványozta, hogy vezessék be a “vajdasági nemzet” fogalmát a 2022-es szerbiai népszámláláson. Ezt a Vajdasági Front elnevezésű tömörülés kezdeményezte, amelynek tagja a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) és a Vajdasági Párt, ezek megalakulásuk óta követelik annak az autonómiának a visszaszármaztatását, amely a szocialista Jugoszláviában megillette a tartományt. A népszámlálást végző statisztikai intézet nem tartja magát illetékesnek a kérdésben, viszont a kilencvenes években a szerb nacionalizmus élesztgetésben igencsak dicstelen szerepet betöltő Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia igen.

Népek átjáróháza

A Balkán “időtlen és idétlen idők óta” a “népek átjáróháza” ennek minden pozitív és negatív következményével, ami a nemzeti identitás megállapításakor elég gyakran fejtörést okozhat.

A térségben aligha van olyan terület, ahol annyi ki-, be-, el-, újra- és átköltöztetés volt, mint a Vajdaság, amely területi egységként nem rendelkezik ugyan közös nyelvvel, de az őshonos lakosság általában kotyog ezt-azt a másik nyelvén – ami identitásban közelebb hozza őket, ellentétben az újonnan érkezőkkel, akik a legtöbb esetben azt vallják, hogy aki Szerbiában él, az beszéljen szerbül.

Mária- Terézia óta minden háborút követően úrjatelepítették a Vajdaságot, illetve annak bizonyos részeit, és ez alól nem volt kivétel a kilencvenes évek időszaka sem, amikor először horvátországi és boszniai szerbeket “honosítottak” a Vajdaságban, hogy végül a koszovói cigányokkal koronázzák meg a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia által preferált Nagy-Szerbia víziójának igencsak kicsire zsugorodását a valóságban.

Erre bizonyára többen is emlékeznek a szerbiai kormányzati struktúrákban, akik annak idején miniszterként vagy a háborúért leginkább felelős nacionalista pártok szóvivőiként folytatták nem éppen áldásos és igencsak nem kívánatos tevékenységüket az akadémiai eszmék megvalósításában.

A SANU ismét politikát véleményez

VAN- E VAJDASÁGI NEMZET? A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia ellenzi a

A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (Srpska akademija nauka i umetnosti, SANU) most ismét politikát véleményez, nyilván abból kiindulva, hogy a politika egyúttal tudomány és művészet is, ezért kétszeresen is a hatáskörébe tartozik.

A SANU igazgatótanácsa bejelentette, hogy meglepődve értesült a “vajdasági” elnevezés bevezetésére vonatkozó felvetésekről a jövőbeli, értsd következő szerbiai népszámlálással kapcsolatban, mert az “veszélyes precedens” lenne.

– Anélkül, hogy vitatnánk minden egyén jogát arra, hogy úgy nyilatkozzon, ahogyan akar, úgy gondoljuk, hogy ennek a javaslatnak a formába öntése veszélyes precedens lenne, nemcsak elvi és lényegi okokból, hanem a javaslat felmerülésének módja miatt is

– áll az akadémiai közleményben, amelyben egyúttal hozzáteszik, hogy a maguk részéről készek részt venni a “tudományosan megalapozott megbeszéléseken, kifejteni tagjaik álláspontját és meghallgatni mások véleményét – amiben az akadémikusok korábban nem éppen vitézkedtek.

Sok lehet az egyéb

Mint a bevezetőben már olvasható volt, az elképzelést a vajdasági pártok politikai szövetsége, a Vajdasági Front támogatja – amely a Vajdasági Szociáldemokraták Ligájából (LSV) és a Vajdasági Pártból áll – ők vetették fel, hogy nem egyedülálló nemzeti törekvésről van szó, mert van már hasonló a Balkánon és szélesebb tájakon is, mint például Isztriában vagy Morvaországban.

A front képviselői Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogokért felelős miniszterrel találkozva elmondták igényüket, miszerint minden állampolgárnak biztosítsák a szabad véleménynyilvánítás jogát és a “vajdasági identitás” megvallásának lehetőségét.

Čomić kijelentette, hogy az általa vezetett minisztériuma nyitott a párbeszédre a témában, és bármi másban, ami a népszámlálást és Szerbia kötelezettségeit illeti az Európa Tanáccsal szemben.

Az elképzelés ellen egyelőre csak a kevésbé mérvadó politikusok szólaltak fel, de azért már látszik, hogy a Szerbiában kormányzó Szerb Haladó Párt nem lelkesül a felvetésért, amely nem sokkal a szintén jövő évre tervezett általános választások előtt merül fel, hiszen annak következményei lehetnek, amelyek a szavazatok számában nyilvánulhatnak meg.

A haladók által vezetett vajdasági kormány nem csak a “vajdasági identitás” szószólóit támadta a “vajdasági nemzettel” kapcsolatos legutóbbi közleményében, hanem az emberi és kisebbségi jogokért felelős minisztert is, aki szerintük egy követ fúj a nemzeti hovatartozás “hazug meghatározását követelőkkel”, róluk pedig annyit mondtak, hogy fiktív társadalmi párbeszéd útján” szeretnék elérni céljukat”, ami nem más, mint a “szerb nemzet szövetének” szétzúzása, szebben fogalmazva: elszabása.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy nem most, vagy most sem születik meg a “vajdasági nemzet”, ezért akik ezzel az identitással rendelkeznek, a jövőre tervezet népszámláson legfeljebb az “egyéb” kategóriához csatlakozhatnak, hogy jelezzék eltérő “nemzeti mivoltukat”.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava