Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Népszámlálás

VAN-E VAJDASÁGI NEMZET? A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia ellenzi a “vajdasági” kifejezés bevezetését a közelgő népszámláláson

sanu 1

Olvasási idő: 3 perc

Néhány vajdasági indítványozta, hogy vezessék be a “vajdasági nemzet” fogalmát a 2022-es szerbiai népszámláláson. Ezt a Vajdasági Front elnevezésű tömörülés kezdeményezte, amelynek tagja a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) és a Vajdasági Párt, ezek megalakulásuk óta követelik annak az autonómiának a visszaszármaztatását, amely a szocialista Jugoszláviában megillette a tartományt. A népszámlálást végző statisztikai intézet nem tartja magát illetékesnek a kérdésben, viszont a kilencvenes években a élesztgetésben igencsak dicstelen szerepet betöltő Tudományos és Művészeti Akadémia igen.

Népek átjáróháza

A Balkán “időtlen és idétlen idők óta” a “népek átjáróháza” ennek minden pozitív és negatív következményével, ami a nemzeti identitás megállapításakor elég gyakran fejtörést okozhat.

A térségben aligha van olyan terület, ahol annyi ki-, be-, el-, újra- és átköltöztetés volt, mint a Vajdaság, amely területi egységként nem rendelkezik ugyan közös nyelvvel, de az őshonos általában kotyog ezt-azt a másik nyelvén – ami identitásban közelebb hozza őket, ellentétben az újonnan érkezőkkel, akik a legtöbb esetben azt vallják, hogy aki Szerbiában él, az beszéljen szerbül.Mária-Terézia óta minden háborút követően úrjatelepítették a Vajdaságot, illetve annak bizonyos részeit, és ez alól nem volt kivétel a kilencvenes évek időszaka sem, amikor először horvátországi és szerbeket “honosítottak” a Vajdaságban, hogy végül a cigányokkal koronázzák meg a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia által preferált Nagy-Szerbia víziójának igencsak kicsire zsugorodását a valóságban.

Erre bizonyára többen is emlékeznek a szerbiai kormányzati struktúrákban, akik annak idején miniszterként vagy a háborúért leginkább felelős nacionalista pártok szóvivőiként folytatták nem éppen áldásos és igencsak nem kívánatos tevékenységüket az akadémiai eszmék megvalósításában.

A SANU ismét politikát véleményez

VAN-E VAJDASÁGI NEMZET? A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia ellenzi a

A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (Srpska akademija nauka i umetnosti, SANU) most ismét politikát véleményez, nyilván abból kiindulva, hogy a egyúttal tudomány és művészet is, ezért kétszeresen is a hatáskörébe tartozik.

A SANU igazgatótanácsa bejelentette, hogy meglepődve értesült a “vajdasági” elnevezés bevezetésére vonatkozó felvetésekről a jövőbeli, értsd következő szerbiai népszámlálással kapcsolatban, mert az “veszélyes precedens” lenne.

Anélkül, hogy vitatnánk minden egyén jogát arra, hogy úgy nyilatkozzon, ahogyan akar, úgy gondoljuk, hogy ennek a javaslatnak a formába öntése veszélyes precedens lenne, nemcsak elvi és lényegi okokból, hanem a javaslat felmerülésének módja miatt is– áll az akadémiai közleményben, amelyben egyúttal hozzáteszik, hogy a maguk részéről készek részt venni a “tudományosan megalapozott megbeszéléseken, kifejteni tagjaik álláspontját és meghallgatni mások véleményét – amiben az akadémikusok korábban nem éppen vitézkedtek.

Sok lehet az egyéb

Mint a bevezetőben már olvasható volt, az elképzelést a vajdasági pártok politikai szövetsége, a Vajdasági Front támogatja – amely a Vajdasági Szociáldemokraták Ligájából (LSV) és a Vajdasági Pártból áll – ők vetették fel, hogy nem egyedülálló nemzeti törekvésről van szó, mert van már hasonló a Balkánon és szélesebb tájakon is, mint például Isztriában vagy Morvaországban.

A front képviselői Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogokért felelős miniszterrel találkozva elmondták igényüket, miszerint minden állampolgárnak biztosítsák a szabad véleménynyilvánítás jogát és a “vajdasági identitás” megvallásának lehetőségét.

Čomić kijelentette, hogy az általa vezetett minisztériuma nyitott a párbeszédre a témában, és bármi másban, ami a népszámlálást és Szerbia kötelezettségeit illeti az Tanáccsal szemben.

Az elképzelés ellen egyelőre csak a kevésbé mérvadó politikusok szólaltak fel, de azért már látszik, hogy a Szerbiában kormányzó nem lelkesül a felvetésért, amely nem sokkal a szintén jövő évre tervezett általános választások előtt merül fel, hiszen annak következményei lehetnek, amelyek a szavazatok számában nyilvánulhatnak meg.

A haladók által vezetett vajdasági nem csak a “vajdasági identitás” szószólóit támadta a “vajdasági nemzettel” kapcsolatos legutóbbi közleményében, hanem az emberi és kisebbségi jogokért felelős minisztert is, aki szerintük egy követ fúj a nemzeti hovatartozás “hazug meghatározását követelőkkel”, róluk pedig annyit mondtak, hogy fiktív társadalmi párbeszéd útján” szeretnék elérni céljukat”, ami nem más, mint a “szerb nemzet szövetének” szétzúzása, szebben fogalmazva: elszabása.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy nem most, vagy most sem születik meg a “vajdasági nemzet”, ezért akik ezzel az identitással rendelkeznek, a jövőre tervezet népszámláson legfeljebb az „egyéb” kategóriához csatlakozhatnak, hogy jelezzék eltérő “nemzeti mivoltukat”.Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: