Connect with us

Népszámlálás

VAN-E VAJDASÁGI NEMZET? A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia ellenzi a „vajdasági” kifejezés bevezetését a közelgő népszámláláson

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sanu 1
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Néhány vajdasági párt indítványozta, hogy vezessék be a “vajdasági nemzet” fogalmát a 2022-es szerbiai népszámláláson. Ezt a Vajdasági Front elnevezésű tömörülés kezdeményezte, amelynek tagja a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) és a Vajdasági Párt, ezek megalakulásuk óta követelik annak az autonómiának a visszaszármaztatását, amely a szocialista Jugoszláviában megillette a tartományt. A népszámlálást végző statisztikai intézet nem tartja magát illetékesnek a kérdésben, viszont a kilencvenes években a szerb nacionalizmus élesztgetésben igencsak dicstelen szerepet betöltő Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia igen.

Népek átjáróháza

A Balkán „időtlen és idétlen idők óta” a „népek átjáróháza” ennek minden pozitív és negatív következményével, ami a nemzeti identitás megállapításakor elég gyakran fejtörést okozhat.

A térségben aligha van olyan terület, ahol annyi ki-, be-, el-, újra- és átköltöztetés volt, mint a Vajdaság, amely területi egységként nem rendelkezik ugyan közös nyelvvel, de az őshonos lakosság általában kotyog ezt-azt a másik nyelvén – ami identitásban közelebb hozza őket, ellentétben az újonnan érkezőkkel, akik a legtöbb esetben azt vallják, hogy aki Szerbiában él, az beszéljen szerbül.

Mária- Terézia óta minden háborút követően úrjatelepítették a Vajdaságot, illetve annak bizonyos részeit, és ez alól nem volt kivétel a kilencvenes évek időszaka sem, amikor először horvátországi és boszniai szerbeket „honosítottak” a Vajdaságban, hogy végül a cigányokkal koronázzák meg a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia által preferált Nagy-Szerbia víziójának igencsak kicsire zsugorodását a valóságban.

Erre bizonyára többen is emlékeznek a szerbiai kormányzati struktúrákban, akik annak idején miniszterként vagy a háborúért leginkább felelős nacionalista pártok szóvivőiként folytatták nem éppen áldásos és igencsak nem kívánatos tevékenységüket az akadémiai eszmék megvalósításában.

A SANU ismét politikát véleményez

VAN- E VAJDASÁGI NEMZET? A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia ellenzi a

A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (Srpska akademija nauka i umetnosti, SANU) most ismét politikát véleményez, nyilván abból kiindulva, hogy a politika egyúttal tudomány és művészet is, ezért kétszeresen is a hatáskörébe tartozik.

A SANU igazgatótanácsa bejelentette, hogy meglepődve értesült a „vajdasági” elnevezés bevezetésére vonatkozó felvetésekről a jövőbeli, értsd következő szerbiai népszámlálással kapcsolatban, mert az „veszélyes precedens” lenne.

– Anélkül, hogy vitatnánk minden egyén jogát arra, hogy úgy nyilatkozzon, ahogyan akar, úgy gondoljuk, hogy ennek a javaslatnak a formába öntése veszélyes precedens lenne, nemcsak elvi és lényegi okokból, hanem a javaslat felmerülésének módja miatt is

– áll az akadémiai közleményben, amelyben egyúttal hozzáteszik, hogy a maguk részéről készek részt venni a „tudományosan megalapozott megbeszéléseken, kifejteni tagjaik álláspontját és meghallgatni mások véleményét – amiben az akadémikusok korábban nem éppen vitézkedtek.

Sok lehet az egyéb

Mint a bevezetőben már olvasható volt, az elképzelést a vajdasági pártok politikai szövetsége, a Vajdasági Front támogatja – amely a Vajdasági Szociáldemokraták Ligájából (LSV) és a Vajdasági Pártból áll – ők vetették fel, hogy nem egyedülálló nemzeti törekvésről van szó, mert van már hasonló a Balkánon és szélesebb tájakon is, mint például Isztriában vagy Morvaországban.

A front képviselői Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogokért felelős miniszterrel találkozva elmondták igényüket, miszerint minden állampolgárnak biztosítsák a szabad véleménynyilvánítás jogát és a „vajdasági identitás” megvallásának lehetőségét.

Čomić kijelentette, hogy az általa vezetett minisztériuma nyitott a párbeszédre a témában, és bármi másban, ami a népszámlálást és Szerbia kötelezettségeit illeti az Európa Tanáccsal szemben.

Az elképzelés ellen egyelőre csak a kevésbé mérvadó politikusok szólaltak fel, de azért már látszik, hogy a Szerbiában kormányzó Szerb Haladó Párt nem lelkesül a felvetésért, amely nem sokkal a szintén jövő évre tervezett általános választások előtt merül fel, hiszen annak következményei lehetnek, amelyek a szavazatok számában nyilvánulhatnak meg.

A haladók által vezetett vajdasági kormány nem csak a „vajdasági identitás” szószólóit támadta a „vajdasági nemzettel” kapcsolatos legutóbbi közleményében, hanem az emberi és kisebbségi jogokért felelős minisztert is, aki szerintük egy követ fúj a nemzeti hovatartozás „hazug meghatározását követelőkkel”, róluk pedig annyit mondtak, hogy fiktív társadalmi párbeszéd útján” szeretnék elérni céljukat”, ami nem más, mint a „szerb nemzet szövetének” szétzúzása, szebben fogalmazva: elszabása.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy nem most, vagy most sem születik meg a „vajdasági nemzet”, ezért akik ezzel az identitással rendelkeznek, a jövőre tervezet népszámláson legfeljebb az „egyéb” kategóriához csatlakozhatnak, hogy jelezzék eltérő „nemzeti mivoltukat”.

Horvátország

DIGITÁLIS ÖSSZEÍRÁS: Népszámlálást tartanak hétfőtől Horvátországban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

popis
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

 
Népszámlálást tartanak hétfőtől Horvátországban, Észak- Macedóniához hasonlóan itt sem akadály a járvány, bár Horvátország esetében magasabb az átoltottság, és a népszámlálás is másképp zajlik. Az első szakaszban, szeptember 16-a és 26-a között az interneten található kérdőívet tölthetik ki a lakosok, míg a második szakaszban, szeptember 27-től október 17-ig papíralapú kérdőívet kapnak azok, akik nem használták ki az internetes lehetőséget. Az összeírást népszámláló biztosok végzik.

A horvátországi statisztikai intézet igazgatója arra kérte az állampolgárokat: használják ki az online kitöltés lehetőségét, és ezzel járuljanak hozzá az első horvát digitális összeírás sikerességéhez.

– Teremtsünk közösen képet Horvátországról

– hangsúlyozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Lidija Brković.

A statisztikai felvétel időpontjában Horvátországnak 4 284 889 lakosa volt, de az elvándorlás és más demográfiai okok miatt (évről évre kevesebb gyerek születik) – az új népszámlálás alapján kiderülhet, hogy már 4 millió alatt van az ország lélekszáma.

Tíz évvel ezelőtt a lakosság 90,42 százaléka vallotta magát horvát nemzetiségűnek, a kisebbségek közül egyedül a szerbek aránya haladta meg az egy százalékot, egészen pontosan 4,36 százalék volt.

A népszámlálás előtt több nemzetiségi szervezet is kampányt indított, hogy a hozzájuk tartozó kisebbségek minél nagyobb számban és nyíltan vállalják hovatartozásukat.


A horvátországi Szerb Nemzeti Tanács „Nem csak szerb, hanem e-szerb” jelszóval kéri a szerb nemzettársakat, hogy csatlakozzanak az online népszámláláshoz, mert az interneten keresztül bátran bátran nyilatkozhatnak arról, hogy hova tartoznak. A plakátok után a kampány szellemes videó formájában folytatódott, lásd feljebb.

A Horvátországban élő bosnyákok száma 2011-es népszámlálás során 31 479 bosnyák volt, vagyis a teljes népesség 0,73%-a, ezzel ők az ország harmadik legnagyobb etnikai csoportja.

Tíz évvel ezelőtt magyar nemzetiségűnek 14 048-an vallották magukat, vagyis az összlakosság 0,33 százaléka. A magyart összesen 10 231 fő jelölte meg anyanyelveként Horvátországban.

Jankovics Róbert, a Horvátországi Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke közölte, hogy ők is arra bátorították az ottani magyarokat, hogy aktívan kapcsolódjanak be a népszámlálásba. Nem hivatalos értesülései szerint a nagy számban magyar lakta településeken a népszámlálási biztosok fele magyar nemzetiségű lesz.

– Kevesebben leszünk, mint voltunk, de reményeink szerint a többségében magyar lakta településeken nőni fog a magyarok aránya, mert az elvándorlás inkább a többségi nemzetre jellemző

– fogalmazott Jankovics, aki abban bízik, hogy a horvátországi magyarság megfelelő öntudattal rendelkezik, amit ez alkalommal is kinyilvánít.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava