Connect with us

Afganisztán

KORÁBBI ERESZTÉS: Preševoban sok az afgán, avagy a “legtrantzitabb tranzitközpont”

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Preševo “oda-vissza tranzitközpont”, mert egy migráns akkor is megfordulhat benne, amikor az Észak- Macedóniának csúfolt ország felől érkezik, és akkor is bekukkanthat, amikor a rendőrök a magyar határról, Zomborból, Szabadkáról vagy éppen Belgrádból a szerb belügyminiszterről elnevezett Vulin-transszal visszapaterolják őket Preševóba. A különbség az, hogy a migránsok először általában önszántukból fordulnak meg a befogadó központban, a másik esetben viszont ez nem mondható el. De most nyugalom van.

Mennyibe kerül?

A preševói központ körülbelül ezerötszáz migránsra van kalibrálva – ennyien voltak tavaly a koronavírus miatt elrendelt vesztegzár idején – most viszont négyszázan sincsenek, ami több okra vezethető vissza.

Az egyik az, hogy nyár van, és – ahogy ezt már egyszer megállapítottuk a BALK-on – a migránsok ilyenkor mennek mindenfelé, mint a víz. A másik ok, hogy a politikusok jól megérdemelt szabadságukat töltik, így a Vulin-trans sem működik, hogy egy-két napra feltöltse a központot.

Harmadszorra azt is megemlíthetjük, hogy “aktívan folyik a csak “game”-nek nevezett határátlépési társasjáték, ezért szinte folyamatosan 3-4 hivatásos taxis és legalább ennyi taxisnak nem nevezhető műkedvelő várakozik a preševói befogadó központ bejárata előtt. A műkedvelők azonnal szétrebbenek, ha megjelennek a színen a rendőrök, a taxisok viszont csak akkor távoznak, amikor a rendőrök szétzavarják őket.

Ma ez nem fordult elő.

A taxisokat Preševóban is az éhhalál fenyegeti. Egy Dragan nevű példány elmondta, hogy rosszul megy az üzlet, egyre többen vannak a műkedvelők, akik elorozzák előlük a zsákmányt. Egészen annyira rosszul megy, hogy már meg sem éri.

Dragan érdeklődésemre elárulta, hogy általában Belgrádba, Zomborba vagy Nagykikindára viszik a migránsokat Preševóból.

– Százötven euróért, képzelje csak el, fuvaronként, nem személyenként

– sírta el bánatát Dragan, aki az általa említett számot tekintetbe véve részben megfinanszírozza a migránsok 400-500 kilométeres kirándulását, a jótét lélek.

Dragan, a taxis

Más forrásból tudom, hogy ha a Vulin-trans tesz egy fordulót, az a migránsoknak 150-200 euróba fáj per koponya, ennyibe kerül nekik ugyanis, hogy a taxisok visszavigyék őket Preševóból, mondjuk Majdányba.

A preševói tábornál megfordul egy-két embercsempész kinézetű alak is, például egy bangladesi férfi, aki egyetlen nyelven sem beszél, de mindenkivel szót ért, a ruhájáról pedig lerí a meglehetős jómód, látszik, hogy nem most csusszant át a macedón határkerítés alatt.

Mi a helyzet?

Marko Stošić, aki a szerb menekültügyi hivatal munkatársaként a befogadó központ egyik váltásvezetője, elmondta, hogy szerinte is nyugalom van, amihez hozzájárul, hogy néhány napja állandó a rendőri jelenlét a táborban, ami természetesen összefüggésbe hozható az afganisztáni eseményekkel, vagyis “az újonnan előállt helyzettel”.

– Kevesen érkeznek, naponta legfeljebb 10-15 migráns, aki Észak- Macedónia irányából jönnek

– mondta Stošić.

Ez valóban össze sem vethető azzal a számmal, amely a magyar határ mellől elszállított migránsok esetében áll elő (lásd fenn: Vulin-trans), mert olyankor akár ötszáz migráns is előfordulhat “visszaeső látogatóként”.

Az viszont érdekes, hogy az újonnan érkezők 80 százaléka Afganisztánból származik, de még a “korábbi eresztésből”, hiszen jó esetben is több hónapra van szüksége egy afgán migránsnak ahhoz, hogy elérje Preševót, kivéve azokat, akiknek van pénzük, ők viszont általában nem a balkáni útvonalon járnak.

Ha kicsit jobban figyel a világ a fenti tényre, akkor lehet, hogy a kabuli események nem érnek bennünket ennyire váratlanul, mert a tálibok vidéken már korábban bemutatták, hogy mire lehet tőlük számítani a fővárosban. Ezt azok az afganisztáni migránsok mondták el, akikkel a prreševói táborban beszéltem.

Preševóban egyébként nem kutyagolnak össze-vissza a migránsok, naponta ugyanis 40-50 mehet ki a városba, húsz-huszonöt délelőtt 10 és 13 óra között, egy másik hasonló nagyságú csoport pedig délután egytől négy óráig. Ilyenkor vehetik fel a pénzüket a Western Union helyi kirendeltségénél, ezzel is az amerikaiak járnak jól, minden migránsról leveszik a sápot. KORÁBBI ERESZTÉS: Preševoban sok az afgán, avagy a

A migránsok azt kockáztatják, ha engedély nélkül mennek ki Preševóba, hogy a rendőrök visszaküldik őket Észak- Macedóniába, ami további következményekkel járhat a láncreakció szellemében.

Arra viszont van lehetőség, hogy a migránsok a preševói tábor előtti térre bármikor kimenjenek, és a környező üzletekben vásároljanak. Ebből következett, hogy ha nem mehet a migráns az üzletekhez, akkor az üzletek mennek a migránshoz: így a téren egymást érik a pékségek, hamburgeresek, vendéglők és boltok.

A fenti axióma a taxisokra is igaz, és ezzel magyarázható nagyszámú jelenlétük a preševoi tábor bejárata előtt.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Meteorológia



KÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava