Connect with us

Járvány

EL A KEZEKET A HATÁROKTÓL! A német külügyminiszter szerint mindenkinek rossz lenne a határok módosítása a Balkánon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

macedon nemet
A cikk meghallgatása

 
A német külügyminiszter elutasította a délszláv térség átszabására vonatkozó elképzeléseket, amivel különösen a második non-paperre reagált, amelynek szerzőjeként Németországot és Franciaországot tüntette fel a 21. századi ismeretlen költő. Heiko Maas elutasította a határok átszabását, mert szerinte az mindenkinek rossz lenne.

El a kezeket a határoktól!

– Mindenkinek rossz lenne a határok módosítása a Balkánon


– jelentette ki a német külügyminiszter hétfőn Berlinben, hangsúlyozva, hogy hazájának semmi köze a volt Jugoszlávia térségének újrarendezéséről szóló, ismeretlen szerzőjű informális diplomáciai feljegyzéshez, amely a napokban bukkant fel a nemzetközi sajtóban.

Heiko Maas az észak-macedóniai külügyminiszterrel, Bujar Osmanival folytatott megbeszélése után közösen tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva kijelentette, hogy tárgyalni sem szabad a csupán “üres szavakat” tartalmazó dokumentumról.

– A régióra vonatkozó német külpolitika alapvetése, hogy “el a kezekkel a határoktól”


– mondta a német diplomácia vezetője.

Kifejtette, hogy a Nyugat- Balkán egészét érintené, és a térség viszonyrendszerében kialakult összes kapcsolatra hátrányos hatással lenne, ha bárhol módosítanák a határokat.

– Mi ezt nem akarjuk, elutasítottuk a múltban, elutasítjuk most is, és teljességgel elutasítjuk a jövőben is


– szögezte le Heiko Maas.

Itt jegyzendő meg, hogy Koszovó 2008. február 17-én kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét Szerbiától, amit Németország három nappal később, február 20-án elismert, pristinai nagykövetségét pedig tíz nappal később, vagyis február 27-én nyitotta meg.

Az Egyesült Államokat után Németország ma is Koszovó második legnagyobb donora, vagyis pénzügyi támogatója.

Oltási szolidaritás


Heiko Maas az oltási szolidaritásra is kitért, miután megbeszélte vendégével, hogy a Nyugat- Balkán országai májusban 650 000 darab uniós vakcinát kapnak, amiből 100 000 adag oltóanyag jut Észak- Macedóniának.
– Csak akkor győzzük le a vírust, ha mindannyian összefogunk ellene

– olvasható a német külügyminisztérium közleményében.

A két dokumentum

A non-paper divatról szólva a német külügyminiszter megjegyezte: ha esetleg újabb híresztelések jelennének meg arról, hogy Németország bármilyen formában részt vett a Nyugat- Balkán újrafelosztásáról szóló non-paper típusú diplomáciai dokumentum összeállításában, akkor csakis “fake news-ról”, álhírről lenne szó.

Az áprilisban felbukkant első dokumentum szerint a térség stabilitásának biztosításához etnikai alapon át kell rajzolni a volt Jugoszlávia területén kialakult országok határait. Így Észak- Macedónia és Montenegró egyes részeit, valamint Bosznia- Hercegovina teljes egészét fel kell osztani Horvátország és Szerbia között, Koszovót pedig hozzá kell csatolni Albániához.

Az ezt követően megjelent második dokumentum szerint az észak-koszovói szerbek autonómiát kapnának, Szerbia pedig elfogadná Koszovó függetlenségét.

A dokumentum eléggé egyedülálló módon, gyakorlatilag területi és vallási autonómiát adna a koszovói szerbeknek, ami precedenst teremthet a térségben, és nem csak a térségben.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava