Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Járvány

EL A KEZEKET A HATÁROKTÓL! A német külügyminiszter szerint mindenkinek rossz lenne a határok módosítása a Balkánon

macedon nemet
Olvasási idő: 2 perc

 
A német elutasította a délszláv térség átszabására vonatkozó elképzeléseket, amivel különösen a második non-paperre reagált, amelynek szerzőjeként Németországot és Franciaországot tüntette fel a 21. századi ismeretlen költő. Heiko Maas elutasította a határok átszabását, mert szerinte az mindenkinek rossz lenne.

El a kezeket a határoktól!

Mindenkinek rossz lenne a határok módosítása a Balkánon

– jelentette ki a német külügyminiszter hétfőn Berlinben, hangsúlyozva, hogy hazájának semmi köze a volt térségének újrarendezéséről szóló, ismeretlen szerzőjű informális diplomáciai feljegyzéshez, amely a napokban bukkant fel a nemzetközi sajtóban.

Heiko Maas az észak-macedóniai külügyminiszterrel, Bujar Osmanival folytatott megbeszélése után közösen tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva kijelentette, hogy tárgyalni sem szabad a csupán “üres szavakat” tartalmazó dokumentumról.

A régióra vonatkozó német külpolitika alapvetése, hogy “el a kezekkel a határoktól”

– mondta a német diplomácia vezetője.

Kifejtette, hogy a Nyugat- egészét érintené, és a térség viszonyrendszerében kialakult összes kapcsolatra hátrányos hatással lenne, ha bárhol módosítanák a határokat.

Mi ezt nem akarjuk, elutasítottuk a múltban, elutasítjuk most is, és teljességgel elutasítjuk a jövőben is

– szögezte le Heiko Maas.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Itt jegyzendő meg, hogy Koszovó 2008. február 17-én kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét Szerbiától, amit három nappal később, február 20-án elismert, pristinai nagykövetségét pedig tíz nappal később, vagyis február 27-én nyitotta meg.

Az Egyesült Államokat után Németország ma is Koszovó második legnagyobb donora, vagyis pénzügyi támogatója.

Oltási szolidaritásHeiko Maas az oltási szolidaritásra is kitért, miután megbeszélte vendégével, hogy a országai májusban 650 000 darab uniós vakcinát kapnak, amiből 100 000 adag oltóanyag jut Észak-Macedóniának.

Csak akkor győzzük le a vírust, ha mindannyian összefogunk ellene

– olvasható a német külügyminisztérium közleményében.

A két dokumentum

A non-paper divatról szólva a német külügyminiszter megjegyezte: ha esetleg újabb híresztelések jelennének meg arról, hogy Németország bármilyen formában részt vett a Nyugat-Balkán újrafelosztásáról szóló non-paper típusú diplomáciai dokumentum összeállításában, akkor csakis “ news-ról”, álhírről lenne szó.

Az áprilisban felbukkant első dokumentum szerint a térség stabilitásának biztosításához etnikai alapon át kell rajzolni a volt Jugoszlávia területén kialakult országok határait. Így Észak- és egyes részeit, valamint teljes egészét fel kell osztani Horvátország és között, Koszovót pedig hozzá kell csatolni Albániához.

Az ezt követően megjelent második dokumentum szerint az észak-koszovói szerbek autonómiát kapnának, Szerbia pedig elfogadná Koszovó függetlenségét.

A dokumentum eléggé egyedülálló módon, gyakorlatilag területi és vallási autonómiát adna a koszovói szerbeknek, ami precedenst teremthet a térségben, és nem csak a térségben.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: