Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bulgária

LEVÉLBEN MONDOTT LE: És nem ment be a parlamentbe a miniszterelnök

bolgar parlament1
Olvasási idő: 2 perc

Az eddig kormányzó GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) tovább vergődik, és újabb próbálkozást tesz arra, hogy valamilyen csoda folytán hatalmon maradjon. Három ciklus után ez az első alkalom, hogy Bojko Boriszov személy szerint “nem kéri” a miniszterelnöki posztot, és várhatóan pártja kormányalakítási kísérletei is kudarcot vallanak, mivel nincs olyan parlamenti erő Szófiában, amely koalícióra lépne vele. Hiába a legnagyobb a GERB, nincs elegendő képviselője, és nem talál koalíciós partnert sem a hazában. Ilyen körülmények között alakult meg az új bolgár .

Boríték

A GERB ugyan tárgyalásokat kezdeményezne más politikai pártokkal, és szívesen vezetné az új bolgár kormányt, az új parlament április 15-i első ülése azonban megmutatta, hogy Boriszov pártja elszigetelődött.

Az új parlament alakuló ülésén elutasították a GERB által javasolt öt, csakúgy mint a GERB minden más kezdeményezését is. Ugyanakkor az összes többi párt támogatta Iva Miteva házelnökké történő kinevezését. LEVÉLBEN MONDOTT LE: És nem ment be a parlamentbe a miniszterelnök

Miteva a népszerű showman, Slavi Trifonov által vezetett Van Ilyen Nép párt tagja, amely a második helyen végzett az április 6-i parlamenti választásokon.

Az ülést hagyományosan a parlament rangidős képviselője nyitotta meg, vagyis Mika Zajkova, aki szintén Trifonov-párt tagja. Zajkova bejelentette, hogy Boriszov hivatalosan, postai úton nyújtotta be kormánya lemondását, és egyúttal szégyennek nevezte Boriszov döntését, hogy személyesen nem vesz részt az új parlament alakuló ülésen.

Ez az Ön részéről, mint parlamenti képviselő, szégyen vagy tiszteletlenség az intézmény iránt. Végül is parlamentáris köztársaság vagyunk

– mondta Zajkova a lemondás bejelentését követően.

Az eddigi bolgár néhány nappal ezelőtt jelezte, hogy lemond parlamenti mandátumáról, de a lépést különösebben nem indokolta meg.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A 240 fős új bolgár parlament végül 153 igen szavazattal elfogadta Boriszov “borítékolt lemondását”.

A képviselők úgy döntöttek, hogy áprilisre 16-án behívják a parlamentbe Boriszovot, mert szeretnék meghallgatni a nemzeti fellendülési tervvel kapcsolatos álláspontját.

A leköszönő miniszterelnök több mint egy éve nem vett részt a parlamenti kérdések megválaszolásában, és ezt most sem tette meg, bejlentette ugyanis, hogy szabadságra megy, és Tomiszlav Doncsev miniszterelnök-helyettesre bízta a vezetését.

Ciklusvizsgálat

A Van Ilyen Nép és a reformista Demokratikus Bulgária mellett újonnan jutott be a parlamentbe az Egyenesedj fel, gengszterek kifelé! elnevezésű politikai formáció is, amelynek vezetője Maja Manolova bejelentette, hogy követeli a harmadik Boriszov-kormánya munkájának felülvizsgálatát. LEVÉLBEN MONDOTT LE: És nem ment be a parlamentbe a miniszterelnök

A Demokratikus Bulgária vezetője, Hriszto Ivanov azt mondta: készen állnak arra, hogy tárgyalásokat kezdjenek Trifonov pártjával, és koalícióra lépjenek vele, ha prioritásaikat tiszteletben tartják.

A Demokratikus Bulgária már benyújtott egy törvénymódosítási javaslatot, amely megtiltaná a volt rendszer különleges szolgálataihoz tartozók számára, hogy magas állami tisztségeket töltsenek be.


A koalíció olyan változtatásokat is javasolt, hogy rövidítsék le a legfőbb ügyész mandátumát, és váltsák le a jelenlegi főügyészt, Ivan Gesevet, akinek távozását a tavaly nyári tüntetések résztvevői is követelték.

A legfőbb ügyész hírhedtté vált akciófilmekbe illő műveleteiről, amelyeket azokkal szemben folytatott, akik kritikusan viszonyultak Boriszov kormányához, illetve akik Rumen Radev köréhez tartoztak.

A protestkormány

Tosko Jordanov, a Van Ilyen Nép frakcióvezető-helyettese jelezte, hogy pártja jogszabályi változtatásokat kíván a választási törvény módosítása érdekében, lehetővé szeretnék tenni ugyanis mindenki számára az elektronikus szavazást, ideértve a külföldön élő bolgárokat is.

A párt szándékában áll az is, hogy csökkentik a politikai szervezeteknek nyújtott állami támogatást.

Kornelia Ninova, a harmadik helyre visszacsúszó Bolgár Szocialista Párt vezetője szintén megerősítette, hogy mindaddig támogatják a három új parlamenti párt által létrehozott kormányt, amíg annak célja a Boriszov-éra hibáinak felszámolása.

A parlamenti nyitónapból ítélve nemcsak Bojko Boriszov napja áldozott le Bulgáriában, hanem pártjának a talpa alól is “kicsúszik” a talaj, vagy legalábbis a kormányzás, és az ország irányítása a parlementbe bejutott új pártok kezébe kerül, jelentős baloldali támogatással.
_______________
Fotók: Twitter

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: