Connect with us

Bulgária

ÚGY NYERT, HOGY VESZÍTETT: A bolgár miniszterelnök lemond a parlamenti mandátumáról

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

boriszov bucsu el 2
A cikk meghallgatása


Bojko Boriszov bejelentette, hogy lemond parlamenti mandátumáról. Ez olyan találgatásokra adott okot, hogy a bolgár miniszterelnök visszavonul a politikától, miután pártjának, a GERB-nek az április 4-i választásokon nem sikerült elegendő szavazatot gyűjtenie a kormányalakításhoz. A GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) a szavazatok 26,18%-át szerezte meg, de szinte lehetetlenné vált a kormányalakítás, miután az új parlament szinte minden pártja azt mondta, hogy nem működik vele együtt.

Aligha lesz negyedik ciklus

Boriszov – Bulgária egyetlen miniszterelnöke, aki három cikluson át kormányzott – meglepő bejelentést tett, felszólította ugyanis az összes többi politikai pártot a széles koalíció elfogadására, és támogatását ajánlotta fel ahhoz, hogy a második helyezett párt alakítson kormányt.

Ha a GERB, ahogy ez az eredmények ismeretében várható, nem tud kormányt alakítani, ez a lehetőség Szlavi Trifonovra száll át, aki a Van Ilyen Nép vezetője, ám az előadóművészből lett politikus már sejtette, hogy nem él vele.

Egy bolgár hírportálnak nyilatkozó elemzők szerint Boriszov valószínűleg arra készül, hogy teljesen kivonul a politikából. Vannak elemzők, akik úgy vélik, hogy Boriszov esetleg parlamenten kívüli személyiségként állhat egy negyedik kormány élére, kérdés azonban, hogy ez mennyire valós opció.

Boriszov arra nem adott magyarázatot, hogy miért mond le parlamenti mandátumáról, arra viszont utalt, hogy véleménye szerint pártja jól teljesített a választásokon, persze, a kérdés csak az, hogy mihez képest.

– Nincs szükségem mentelmi jogra. Miniszterelnökként sem volt, és utána sincs rá szükségem. Két választási arénából is úgy távoztam, hogy megnyertem a csatát az ellenfeleimmel szemben

– mondta Boriszov.

– Ellenfeleink arról beszélnek, hogy a GERB földcsuszamlásszerű vereséget szenved, és mi történt – ők buktak meg. Évtizedek óta nem láttam akkora összeomlást, mint amekkorát a Bolgár Szocialista Párt produkált

– tette hozzá Boriszov, akinek pártja ugyan megnyerte a választásokat, de a GERB még sincs kormányalakítási pozícióban.

Tavaly nyáron szinte folyamatosak voltak a kormányellenes tüntetések, és ezek során Boriszov többször is jelezte, hogy készen áll a távozásra, de a tiltakozások és számos nagy horderejű korrupciós botrány ellenére sem mondott le.

Boriszov nélkül

Bolgár médiajelentések szerint a GERB olyan kormány összeállítására készül, amelynek élén esetleg nem Boriszov állna. Ezeket a pletykákat Roszen Zseljazkov közlekedési miniszter részben megerősítette, jelezve, hogy a párt fontolgatja ezt a lehetőséget. Egy másik GERB-tag, Toma Bikov szerint a párt öt alternatívát kínál a miniszterelnök személyét illetően, de minden a többi politikai párttal folytatott tárgyalásoktól függ.

– Szinte biztos, hogy a GERB és az előző három kormány vezetője, Bojko Boriszov negyedik alkalommal nem küzd meg a posztért, és mást javasol erre a tisztségre. Olyan személyről lehet szó, akivel kapcsolatban konszenzus jön létre, és valószínűleg valamilyen szakértői vagy programkormányt vezetne, amelyet a pártok és képviselők szélesebb köre támogat

– jelentette ki egy meg nem nevezett elemző. ÚGY NYERT, HOGY VESZÍTETT: A bolgár miniszterelnök lemond a parlamenti képviselői mandátumáról

Ha ez a kísérlet kudarcot vall, akkor Szlavi Trifonov kap kormányalakítási megbízást, de személy szerint valószínűleg nem fogadja el miniszterelnöki posztot, viszont nagy valószínűséggel megpróbál olyan kormányt összehozni, amelyet a GERB-ellenes koalíció támogat.

– A szavazatok megoszlása azonban olyan, hogy ez a kísérlet is kudarcot vallhat. Összességében nehéz megjósolni a fejleményeket, már csak azért is, mert egyelőre nem világos, hogy mi történik a Bolgár Szocialista Pártban. A választásokat elvesztette, de a kialakult konstellációban kulcsszerepet játszhat

– mondták bolgár elemzők.

Az április 4-én tartott választásokon Szlavi Trifonov Van Ilyen Nép elnevezésű pártja második helyen végzett a szavazatok 17,66%-ának megszerzésével, őket a Bolgár Szocialista Párt követi 15,01%-kal. Az utóbbi húsz évben ez az első alkalom, hogy a BSP a harmadik helyre szorult. A szocialisták már közölték, hogy a Van Ilyen Nép által létrehozott kormányt támogatják.

A Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPS) nevű török-muzulmán etnikai-vallási párt a negyedik 10,49%-kal, őket a reformer jobbközép Demokratikus Bulgária követi 9,45%-kal, az Egyenesedj fel, gengszterek kifelé! nevű szervezet pedig a hatodik párt, amely 4,72%-kal bekerült a parlamentbe.

Nikolaj Hadzsigenov ügyvéd, a “mérgező trió” egyik tagja, az Egyenesedj fel, gengszterek kifelé! koalíció képviseletében azt mondta, hogy nincs értelme azonnal előrehozott választásokat tartani, és felvetette, hogy kívánatos lenne a BSP vagy a DPS támogatása Boriszovval szemben. Hadzsigenov egyúttal jelezte, hogy elfogadna egy miniszteri posztot.

Nyilatkozata surlódáshoz vezetett a koalíción belül, mivel Maja Manolova, a pártszövetség másik vezetője azt mondta, hogy Hadzsigenovnak távoznia kell, ha úgy véli, hogy elfogadható az összeborulás a GERB-bel vagy a DPS-szel.

Egyelőre tehát még nem világos, hogy ki alakít kormányt Bulgáriában, az viszont már elmondható, hogy a tavaly nyári kormányellenes megmozdulások ugyan nem vezettek Boriszov azonnali bukásához, viszont felébresztették vagy felerősítették a vágyat az emberekben ahhoz, hogy alternatívákban gondolkodjanak.
__________________
Forrás: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava