Connect with us

Korrupció

VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLAT: Mindenkire érvényes, de az ellenzékre jobban

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

pprche
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

Puskát azért gyártanak, hogy lőjenek vele – valahogy így foglalható össze annak az új törvénynek a lényege, amelyet március közepe óta alkalmaznak hivatalosan Szerbiában. A vagyonosodási vizsgálatot először Dragan Đilas ellenzéki vezető ellen indította a szerb kormány, pedig Aleksandar Vučić szerb elnök nyilvánosan kérte, hogy ő legyen az első alanya a vizsgálatnak. Az új rendelkezések lényege, hogy az adóhivatal 75 százalékos külön-adóval sújthatja azokat, akik a vagyonosodási vizsgálat során nem tudják bizonyítani, hogy törvényes úton jutottak a tulajdonaikhoz. Ha a vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a vagyongyarapodás bűncselekményhez kötődik, akkor el is kobozhatják a megszerzett javakat.

Célkeresztben az újgazdagok

A szerb kormány tagjai többször is hangsúlyozták, hogy a február 25-én törvénnyel olyan fegyver került a kezükbe, amellyel sikeresen harcolhatnak a korrupció ellen. Siniša Mali pénzügyminiszter nyilatkozataiban rendszeresen kiemeli, hogy az új rendelkezéseket elsősorban a élések felfedésére használják.

A törvény minden szerb állampolgárra vonatkozik, de vagyonosodási vizsgálatot elsősorban azoknál végez az adóhivatal, akiknél legalább 150 ezer euró különbséget észlelnek az adózott jövedelem és a vagyongyarapodás mértéke között

– magyarázta a pénzügyminiszter.

A vagyonosodási vizsgálat kiterjedhet a vizsgált személy teljes vagyonára, és mivel az új törvény időhatárokat nem szab meg, így akár évtizedekre visszamenőleg is követelhetik a megszerzett anyagi javak eredetét igazoló dokumentumokat.

Az új szabályozással az állam működőképes rendszert alakított ki a törvénytelen meggazdagodás visszaszorítására. Az új törvény célja elsősorban az, hogy felfedje a szervezett bűnözés résztvevőit, és megfossza őket bevételi forrásaiktól
VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLAT: Mindenkire érvényes, de az ellenzékre jobban

– állítja Nenad Stefanović, a bírák és ügyészek országos egyesületének elnöke.

Első csapás: az ellenzék

Az új törvényt múlt év február 29-én fogadták el, és idén március 12-én lépett életbe, vagyis egy éves felkészülési időszakot biztosítottak az állami szerveknek a felügyelők képzésére és ellenőrzésére. Mert csak az lehet felügyelő, aki szintén átesett a vagyonosodási vizsgálaton.

Tizenpár nappal a határidő lejárta előtt már voltak előjelei a botránynak, amelyet Dragana Đilas ellenzéki vezető és üzletember ellen indított el a szerb kormány. Mint ahogyan arról a BALK is beszámolt, a Szabadság és Igazságosság Pártjának vezetőjét azzal vádolta meg a pénzügyminiszter, hogy jogtalanul megszerzett, tetemes vagyonnal rendelkezik a világ több mint 15 országában.

A feltételezett „bűncselekményhez” köthető összeg nagysága azonban a mai napig találgatások tárgya: a 29 millió euróhoz kötődő adócsalástól kezdve az 58 milliós megtakarításon át egyes hírportálok eljutottak a 619 milliós csalás megállapításáig is.

A szerb vezetés által emlegetett 619 millió eurós összeget tulajdonképpen a hivatalosan közzétett év végi pénzügyi beszámolókból emelték ki, és azoknak a vállalatoknak az összbevételét jelenti, amelyek az évek folyamán Đilas tulajdonában voltak. Az offshore-zónában működő vállalatok önmagukban nem törvénytelenek. Az eddigiekben nem igazán merült fel olyan konkrét gyanú, amely bűncselekményre utalna

– magyarázta Nemanja Nenadić, a Transparency International (TI) szerbiai kirendeltségének programigazgatója. VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLAT: Mindenkire érvényes, de az ellenzékre jobban

Legtöbbször az az 5,7 millió eurós összeg került szóba, amelyet állítólag a Deutsche Bank mauritius-i kirendeltésénél tart az ellenzéki politikus. A bizonyítékként bemutatott, tavaly december 20-án kiadott dokumentum jócskán veszített hiteléből, amikor Đilas felhívta a figyelmet arra, hogy a szóban forgó pénzintézet 2018 óta nem működik a szigetállamban.

Nenadić szerint a politikai visszaélések lehetőségét leginkább az teszi lehetővé, hogy az új előírások szerint az adóhivatalnak titokban kell tartania az eljárás folyamán összegyűjtött adatokat. A vagyonosodási vizsgálatra vonatkozó új szabályozás legfőbb hibája mégsem ez, hanem az időkorlát nélküli retroaktív jelleg.

Az évtizedekre visszamenő hatály ellentmond az adóhivatal működésére vonatkozó általános szabályozásnak, amely szerint az adózási kötelezettség megállapítása öt év után elévül. Könnyen megtörténhet tehát, hogy a legfelső szintekig eljutó perek esetében az alkotmánybíróság azt állapítja meg, hogy a visszamenőlegesen kirótt 75 százalékos különadó nincs összhangban az adóhivatal működését szabályozó törvénnyel. Ebben az esetben viszont az államnak kamatostól kellene megtérítenie a sértettől behajtott adót

– magyarázta a korrupció mértékét vizsgáló nemzetközi szervezet szerbiai vezetője.

Nenadić kiemelte, hogy az új szabályozás nem rendelkezik egyértelműen arról sem, hogy kik esetében és mikor indíthat eljárást az adóhivatal. Így egyeseket azonnal górcső alá helyezhet, mások viszont csak 20-30 év múlva, vagy éppenséggel sohasem kerülnek sorra.

A kormányzat tagjait is vizsgálják?

A vagyonosodási vizsgálat szabályozását követően Aleksandar Vučić államfő többször is jelezte, hogy őt bármikor vizsgálhatják, sőt: szeretne első lenni, akinél ilyen vizsgálat indul.

Az ilyen kijelentések az új szabályozás populista jellegéről árulkodnak, és azt jelzik, hogy politikai marketing célok vezérelték a törvényalkotót

– válaszolta Nenadić a Szabad Európa Rádió újságírójának kérdésére, amellyel a szerb vezetés döntéseinek okát feszegette.

A beszélgetés folyamán felmerült az a kérdés is, hogy az alapos gyanút követően miért nem került sor vagyonosodási vizsgálatra Siniša Mali pénzügyminiszter esetében?

Siniša Mali Virgin-szigeteken működő offshore cégeivel kapcsolatosan akkor merült fel az adócsalás gyanúja, amikor még csak tanácsadóként tevékenykedett. Ettől sokkal súlyosabb, hogy nem vizsgálták ki azokat a gyanús ügyleteket, amelyeket akkor kötötték, amikor már állami funkciókat töltött be. Belgrád polgármestereként ugyanis olyan kétes és máig homályos üzleteléseknél merült fel a neve, mint például a Belgrád Víziváros építését övezik. Az ügyészség pedig akkor sem indított eljárást, amikor a luxusépület egyik kivitelezője lakást ajándékozott Mali testvérének

– nyilatkozta Nenadić.

A TI szerbiai képviselője elmondta azt is, hogy a szerb ügyészség többnyire passzív szerepet tölt be a korrupcióellenes küzdelemben: nem vizsgálja ki azokat az ügyeket, amelyeket a média fed fel vagy a civil szervezetek hoznak nyilvánosságra. Csak akkor indít eljárást, ha büntetőjogi bejelentés érkezik, bár ilyenkor is többnyire elutasítják a vizsgálatot.

Mindez oda vezetett, amire az Európai Unió folyamatosan figyelmezteti Szerbiát: a legfelsőbb szinteket nem érinti az ítélkezés, a szerb állami vezetők sérthetetlenek, a korrupció pedig továbbra is büntetlenül dívik

– fejtette ki álláspontját a korrupció mértékét vizsgáló nemzetközi szervezet szerbiai kirendeltségének vezetője.
_______________________________________________________________________________________________________
Nyitókép: két Porsche a szerbiai útépítő vállalat számára fenntartott két parkolóhelyen, forrás: Twitter


vamos miklos visz a vonat 128 Vámos Miklós: Visz a vonat

Horvátország

ERŐSEN KORRUPCIÓGYANÚS: Derült égből lecsapott Brüsszel, avagy európai közbenjárásra előzetesbe került egy volt miniszter

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

gabrijela zalac
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Az Európai Ügyészség által vezetett nyomozás keretében, hűtlen kezelés vádjával előzetes letartóztatásba helyezték szerdán Horvátországban Gabrijela Žalacot, a regionális fejlesztési és európai források felhasználásáért felelős volt minisztert, Tomislav Petricet, az EU programokkal és projektekkel kapcsolatos szerződésekért felelős központi hivatal (SAFU) igazgatóját és két másik személyt is.

Derült égből az Európai Ügyészség

Az Európai Ügyészség megbízásából a horvát rendőrség őrizetbe vette Gabrijela Žalacot, volt regionális fejlesztésért és az EU alapokért felelős minisztert, Tomislav Petricet, az EU projektek megkötéséért és finanszírozásáért felelős központi ügynökség igazgatóját és még két, ez idáig ismeretlen személyt.

A horvát rendőrség nyilatkozata szerint a jelzett személyeket gazdasági bűnözés gyanújával vették őrizetbe, konkrétan az ún. szoftver-afférban vállalt szerepük miatt.

A szóban forgó affér egy gyanús ügylet körül robbant ki, miután az akkoriban Žalac által vezetett regionális fejlesztésért és az EU alapokért felelős minisztérium 2018-ban az Ampelos céggel írta alá a majd 2 millió eurós (13 millió kuna, illetve 16 millió ÁFÁ-val együtt) szerződést a stratégiai fejlesztések tervezését és igazgatását elősegítő informatikai rendszer fejlesztésére.

Mint kiderült, a minisztérium eredetileg erre a célra 5 millió 764 ezer 800 kunát irányozott elő, hogy 2017-ben ez az összeg 9 millió 860 ezer kunára, illetve 2018-ban, a szerződés aláírásakor kerek 13 millió kunára növekedjen.

Az Ampelos “cég” a szerződés aláírása előtt egy alkalmazottal rendelkezett, és nem egyszer zárolták a számláját fizetésképtelenség miatt.

Ez igazán nem hiányzott Plenkovićnak

Bár az ügy önmagában véve Horvátországban nem számít különösen nagy afférnak – már mindenki réges-régen elfelejtette, akárcsak a Gabrijela Žalachoz kapcsolódó egyéb botrányokat, mint amilyen az engedély nélküli vezetés és gázolás, a szülői ház előtt parkolt, “használatra kapott” Mercedes, stb. – az eset mégis rendkívül kínosnak bizonyulhat Andrej Plenković miniszterelnök számára.

Bár a horvát médiumok és az ellenzék vezetőinek első reakciói az eset európai jellegét domborítják ki, ennél sokkal fontosabb, hogy egy esetleges frakcióharcra hívja fel a figyelmet a kormányzó Horvát Demokratikus Közösségen (HDZ) belül.

Ugyanis Žalac, akárcsak a köztársasági elnök által jócskán kikezdett Banožić honvédelmi miniszter, szintén kelet-szlavóniai, azaz vinkovcei káder, ám a “Szép Márióval” szemben, az ex miniszter egyben a HDZ elnökségi tagja is, ráadásul a miniszterelnök kedvence volt, ahogy azt a horvát RTL jelentette.

Miután Banožićtyal kapcsolatban a Nacional magazin friss botrányt robbantott ki, közvetlenül a keddi nemzetbiztonsági ülés előtt – állítólag még az állami ingatlanok kezelésével megbízott miniszterként odaítélt magának egy 92 négyzetméter alapterületű lakást Zágráb központjában, és azt a minisztérium eszközeivel felújítatta – úgy tűnik, valaki mozgatni kezdte a szálakat a háttérből.

Sokan nem kedvelik a miniszterelnököt

Bár a Horvát Demokratikus Közösség kifelé a szokásos monolitikus arculatát mutatja, nem titok, hogy a párton belül sokan nem kedvelik sem Plenkovićot, sem az általa képviselt “brüsszelita” vonalat.

Talán mi sem szemlélteti jobban ezt a tényt, mint az, hogy a közvéleménykutatások szerint a párton belül az egyre inkább jobbra forduló, és a miniszterelnökkel folyamatosan konfliktusokba kerülő Zoran Milanović elfogadottsága 53 százalék.

Andrej Plenković jelenleg még keményen kézben tartja a dolgokat, a pártellenzék óvatosan hallgat, és nincs semmi jele sem annak, hogy bárki is a közeljövőben szembe szegülhet a pártelnök/miniszterelnökkel. Viszont a politikában az a legszebb, hogy az ember soha sem tudja mi van a felszín alatt.

Mert az bizonyos, hogy a HDZ tagságának legalább a fele nem boldog attól, hogy a kormány egyik legfontosabb koalíciós partnere Milorad Pupovac a horvátországi szerbek vezéralakja, illetve, hogy a kormány egyik alelnöke szerb nemzetiségű.

A miniszterelnök első nyilatkozatát úgy lehet értelmezni, hogy még maga sem tudja, mit fog kezdeni a helyzettel:

Csak annyit mondhatok, hogy annyit tudok, amennyit elolvastam, s hogy még mindig fennáll az ártatlanság vélelme. A cél a korrupció elleni harc, de ennél többet nem fogok mondani

– nyilatkozta Plenković, majd sarkon fordult. Az elkövetkező napokban valószínűleg megoldódik a miniszterelnök nyelve, mert ezt a helyzetet sürgősen kezelni kell, mielőtt még valaki tőkét nem kovácsol belőle.


grecso krisztian lanyos apa 728 nagy ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Az olvasás folytatása

Horvátország

KORRUPT ISPÁN: Matija Posavec tündöklése és bukása

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

matija posavec
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

 
Az ilyenkor szokásos felfordulás és az információk vontatott napvilágra kerülése után, délutánra valahogy összeállt a kép, és kiderült, hogy voltaképpen miért is tartóztatták le Matija Posavecet, Muraköz megye főispánját. Bár a nyomozás még tart, és tartani is fog még egy jó ideig, úgy tetszik, hogy Posavecet korrupcióval és hivatali befolyással való visszaéléssel vádolják.

Egy kis kitérő

Bár az első jelentések még összemosták a két ügyet, a rendőrségi hálóban még egy méretes hal ficánkolt, a szociáldemokrata (Socijaldemokratska Partija, SDP) Stjepan Kovač, parlamenti képviselő, volt csáktornyai polgármester.

Kovač előállítása még várat magára, parlamenti mentelmi joga ugyanis késleltette az eljárást, de 15 óra után a hirtelen összetrombitált parlamenti mentelmi bizottság egyhangúlag szavazva, úgymond gyorsított eljárással ezt megvonta tőle.

Kovač sztorija még bizarrabb: ő a múlt nyári parlamenti választások idején kisebbfajta kampányt szervezett, aminek lényege az volt, hogy egy ismerőse fenyegető üzeneteket küldött neki, a rendőrségen dolgozó barátja pedig vállalta a nyomozást az ügyben.

A manőver célja az volt, hogy kiderítsék, ki működteti a weboldalt, amely éles bírálatokkal illette Kovač elvtárs személyét és életművét.

Vissza Posavecre, akiből kettő is van

Szóval a Horvátországban szokásos fülsiketítő médiaricsaj kíséretében – mint már utaltunk rá – majd fél nap kellett ahhoz, hogy végül kiderüljön miért tartóztatták le a délelőtti órákban Matija Posavecet, aki 2013-ban, 33 évesen az ország legfiatalabb zsupánjává, azaz főispánjává avanzsált.

A rendelkezésünkre álló információk szerint Posavecet azzal vádolják, hogy Milorad Novković megyei elöljáróval szövetkezve “odahatott”, hogy az “arra érdemes” cégek nyerjenek a megyei pályázatokon. Ezenkívül 10 ezer kuna (cca. 1500 euro) csúszópénz ellenében lehetővé tette Josip Kobalnak, Muraköz megye Közúti Igazgatóságának újraválasztását az elnöki tisztségre.

Posavec, aki jelenleg már harmadik megbízatási idejét töltötte Muraköz megye élén, eddig az ország problémamentesebb köztisztségviselői közé tartozott, aki nagyobb afférok nélkül vezette a megyét, és némileg sikerült ésszerűsítenie a megyei apparátus működését.

Posavec, aki újságíróként és rádiós vezetőként kezdte a karrierjét, tehát szegről-végről kolléga volt, bár most ezzel lehet, hogy nem kellene előhozakodni, közkedvelt volt a megyében.

A jó megjelenésű srácra előbb a Horvát Parasztpárt (HSS – Hrvatska Seljačka Stranka) figyelt fel még 2002-ben, Posavec pedig úgy hálálta meg a bizalmát, hogy a HSS legjobb választási eredményeit produkálta, de miután nem sikerült neki megszereznie a HSS megyei szervezetének elnöki posztját, csalódottan faképnél hagyta a “parasztokat”.

Két-három évre rá – második nekirugaszkodásra – már a Horvát Néppárt (Hrvatska Narodna Stranka – HNS) színeiben indult. A 2005-ös helyhatósági választásokon a HNS győzött, Posavecet pedig megtették szóvivővé, általában ez az újságírók sorsa, ha politikai pályára adják a fejüket. Ám az öröm nem tartott sokáig, mert a párton belüli játszmák eredményeképpen Josip Posavec, akkori főispán, aki csupán névrokona Matija Posavecnek, “megármánykodta” az ifjú titánt.

A fiatalabb Posavec ezúttal nem adta “pártszédelgésre” a fejét, hanem előbb Radomir Čaćić néppárti vezetőnek dolgozott a 2007-es parlamenti választási kampány idején, 2008-ban azonban a párton belüli viszály eredményképpen a HNS elnöksége feloszlatta a párt muraközi alapszervezetét, és Matija Posavecet nevezte ki a HNS megyei megbízottjává.

Később ő lett az új alapszervezet elnöke, és sikeresen helyezkedve bevitte a megyei HNS-et az SDP-vel kötött koalícióba, ami számára helyettes ispáni pozíciót eredményezett. Ezen a poszton nagy erővel munkálkodott, szüntelen járva a terepet, hogy végül 2013-ban fáradozása meghozza eredményét, és 33 évesen megválasszák a Horvát Köztársaság legfiatalabb főispánjává.

Óda az igazságos Matijához

Matija Posavec Muraköz főispánja, miután eljárást indítottak ellene hivatali visszaélés és korrupció vádjával, lemondott minden tisztségéről.

Akármi lesz is lesz az ügy bírósági epilógusa – egyszer majd hosszú évek múlva – a jelek szerint nem kell aggódnia politikai karrierjéért, mert az őrizetbe vétele után megnyitott facebookos támogató csoport máris több mint 7300 tagot számlál, sőt azt is latolgatják, hogy tüntetést szerveznek kedvenc politikusuk megsegítésére.

A Facebook-csoport egyik női tagja pedig még verset is írt hozzá, mintha nem is egy korrupcióval gyanúsított politikusról, hanem magáról “igazságos Mátyásról” lenne szó.

A „költeménynek” csúfolható valamiben ilyen sorok vannak, hogy „te lemondtál, de a néped melléd állt”, és hogy „a választásokon ismét rád szavazunk, mert biztosak vagyunk abban, hogy újfent trónra kerülsz”.

A “nagyszerű óda” két óra alatt 436 szavazatot kapott.

Egy másik – kicsit képzavaros – hozzászólás szerint „a nagy vezér darázsfészekbe nyúlt, csak az volt a baj, hogy a darázs fekete volt. Támogatom Matiját, aki egy napon ugyanis – mivel megérdemli – miniszterelnök lesz, hogy Horvátország végre felfelé indulhasson el.


visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi

Az olvasás folytatása

Advent

LEMONDOTT A FŐHAZAFI: Škoro bedobta a törölközőt, Juliskák, mi lesz most veletek?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

advent skoro
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

 
A rendőrségi aktivitással tarkított uborkaszezon álmos csöndjében – kedden Splitben vettek őrizetbe néhány városi tisztségviselőt és vállalkozót, a zágrábihoz hasonló korrupciógyanús ügyletek vádjával – szinte bombaként robbant Miroslav Škoro lemondása a Hazafias Mozgalom elnöki posztjáról. A rövid, egy gépelt oldalas nyilatkozat nem tartalmaz szinte semennyi konkrétumot, Škoro személyes okokra hivatkozva indokolta meg teljesen váratlan húzását.

Szó- és borvirágok

Július második felében, amikor a állampolgárok zöme vagy évi szabadságon van, vagy évi szabadságra készülődik, lemondott az ország legnagyobb nacionalista-konzervatív ellenzéki pártjának vezetője, amit jobbára meglepett értetlenkedés fogadott.

A jelekből, illetve a zavarodott kommentárokból ítélve a “főhazafi” még a párton belül sem egyeztetett, hanem vette kalapját, és lelépett.

A távozást bejelentő üzenetében két dolgot fogalmazott meg precízen, az egyik, hogy semmilyen minőségben nem vesz részt a Hazafias Mozgalomban szeptemberre tervezett tisztújító választásán, a másik pedig, hogy a továbbiakban is a párt tagja marad, munkáját parlamenti képviselőként kívánja folytatni.

Aki kedveli a szó- és borvirágokat, annak érdemes figyelnie arra, amit Škoro mondott az N1-es televíziónak nyilatkozva:

Nekem saját borom, saját dalaim és saját parlamenti képviselői helyem van. Nem érzek semmilyen elkeseredettséget.
Ugyanebben a rövidke interjúban Škoro elsősorban családját ért támadásokra helyezte a hangsúlyt, mint döntő okát lemondásának, ám ugyanakkor homályosan arra is utalt, hogy a sorozatos választási felsülések is hozzájárulhattak a váratlan leköszönéshez.
Elérkezett annak az ideje, hogy más vegye át a párt vezetését
– mondta a jobboldali pártvezér, aki büszke a párt eredményeire, amely szerinte rövid időn belül az egyik meghatározó erejű horvát párttá nőtte ki magát.
Továbbra is a párton belül fogok dolgozni, mert én szeretem ezt a pártot, és amelyet végső soron én hoztam létre
– mondta a Hazafias Mozgalom most már ex-elnöke.

“Csárdáslábú” magyar lányok

Több délszláv dalszerző is hivatottnak érezte magát arra, hogy a “csárdáslábú” magyar lányokról énekeljen. Így tett Miroslav Škoro is, akit Juliska ihletett meg.

Juliskák, Škoro távozása után mi lesz veletek?

Sanader emléke kísért

E sorok írásakor még nem érkeztek meg a nagyobb lélegzetű elemzések, kommentárok, bár Sandra Benčić a Možemo! (Bírunk!) egyik vezető politikusa már megszellőztette, hogy ilyen jellegű lemondás Horvátországban csak egy volt, amikor Sanader leköszönt miniszterelnöki posztjáról.

A Jutarnji list szerint a kuloárokban arról suttognak, hogy Škoro rossz egészségi állapota miatt mondott le, de ezt a lapnak nyilatkozva maga Škoro cáfolta, mondván, igaz ugyan, hogy négy bypassa van, nem egészségi állapota miatt nyújtotta be lemondását.

A regényességről a Hazafias Mozgalom egyik névtelenül nyilatkozó vezetőségi tagja gondoskodott, amikor azt találta mondani, hogy Škorót a kormányzó Horvát Demokrata Közösség (HDZ) mondatta le.

Ebben – bármilyen furcsán is hangzik – van ráció, miután Škoro benne volt a zágrábi advent vásár körüli bizniszben, lehet hogy a nyomozók valamire bukkantak Škoróval kapcsolatban, amit a kornmányzat nem akar nyilvánosan kitárgyalni, és inkább lemondásra ösztökélta a HDZ fészkében kikelt és felcseperedett jobboldali vezetőt.

Zágrábban mindezidáig csak az apróhal került horogra, Milan Bandić volt polgármester pedig, aki esetleg lebuktathatott volna valakit a kormánypárt frontemberei közül, halott.

A zágrábi karácsonyi (adventi) vásár körül túl nagy pénzek forogtak ahhoz, hogy ez elkerülhette volna a felsőbb politikai rétegek érdeklődését, de erre a jelek szerint egyhamar nem derül fény.

A bűnbakok őrizetben vannak, Škoro meg nyilván afféle bónusz volt, illetve “járuléos kár” (collateral damage).

Miután azonban Škoro is tudhat ezt-azt, kiegyeztek egy sima lemondásban. Persze, az is megtörténhet, hogy Škoro elunta az “el presidente” szerepet, és úgy határozott, hogy neki nem kell ez. Mert ugye, van saját bora, vannak saját dalai, meg pénze is elég.


zsoldos 1 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: