Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Ellenzék

SZERBEK A PARADICSOMBAN: Sarkozyhez hasonlóan tennének félre egy szerb ellenzéki vezetőt, avagy hol vannak a milliók?

Olvasási idő: 5 perc

A szerb sajtó az utóbbi napokban azt taglalja, hogy szerb ellenzéki politikus és üzletember vajon jogszerűen jutott-e ahhoz a vagyonhoz, amelyet amelyet állítólag közel húsz ország körülbelül háromszor annyi bankjába menekített ki Szerbiából. Mindeközben csak tavaly több mint egy milliárd eurót vittek ki az offshore-paradicsomokba a Szerbiában működő cégek.

A mikrofon veszélyes jószág

Az elmúlt két hétben a szerb sajtó hasábjain a lehető legkülönbözőbb adatok jelentek meg arról, hogy mekkora összeg eltitkolásával vádolható Đilas: a licitálás alig több mint ötmillió eurónál kezdődődött és ma már 619 milliónál tart, elvégre nincs az a szám amelyet ne bírna el a papír vagy az internet.Az embereknek már elegük van a hazugságokból, a milliós összegek emlegetéséből, és mindenből, amit a diktál a szerb sajtónak

– mondta el aznapi benyomását a Nova S ellenzéki televízió “Heti benyomás” (Utisak Nedelje) műsorában a hétvégén Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Pártjának vezetője.

Szerbiában senki sem zárja, ki hogy a jelenlegi hadjáratnak az a célja, hogy ürügyet találjanak az ellenzéki vezető letartóztatására, maga az érintett sem.

Felkészülten várom, hogy támadóim értem jöjjenek. Ez teljesen normális azok esetében, akik ellenzékből politizálnak

– mondta Đilas arra a felvételre reagálva, amely az erősen kormánypárti Pink Televízió reggeli műsorából jutott az éterbe, amikor a válogatott kormánybarát társaság már azt hitte, hogy nincs adásban.

Kész a forgatókönyv

A világhálón még fellelhető felvétel akkor készült, amikor a “kormányzati zarándokhelynek” számító televízió műsorvezetője reklámokat jelentett be, két vendége pedig tovább beszélgetett a Đilas ellen felhozott vádakról, miközben a mikrofon bekapcsolva maradt.A logóval takart műsorészben Dragan J. Vučićević, az Informer kormánypárti lap főszerkesztője a következőket mondta:
Nem tudok most részletekről beszélni, de okkal emlegetem Sarkozyt. Őt is (értsd.: Đilast) letartóztatják, szabadlábról védekezhet, és végül elítélik, tehát épp úgy jár, mint Sarkozy

– utalt az Informer főszerkesztője az egykori elnökre, Nicolas Sarkozyre, akit nemrégiben vesztegetés, korrupció és hatalommal való élés vádjával két év felfüggesztett és egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy francia .

Vučićević – aki szinte csak fehérneműt váltani jár haza a Pink TV-ből – a műsor “nyilvánosságágnak szánt részében” épp azt taglalta, hogy hol lehetnek azok a milliók, amelyek eltitkolásával a szerb kormány az ellenzéki politikust vádolja.

Siniša Mali szerint Đilas – aki 2007 és 2008 között a nemzeti beruházási tervért felelős tárca nélküli miniszter, 2008-tól 2013-ig pedig Belgrád polgármestere volt – ez idő alatt nem kevesebb, mint 600–700 millió eurót gyűjthetett össze, és 10 millió euróval károsíthatta mag Szerbia költségvetését.

Ebből a pénzből 15 új hidat lehetett volna építeni a Száván

– jelentette ki “plasztikusan szólva” Siniša Mali szerb pénzügyminiszter a Pink Televízió egyik korábbi műsorában.

Mali nem a Twitteren, hanem a Facebookon nyomul


https://www.facebook.com/sinisa.malii/photos/a.363214007565062/844904022729389/

Mali nem a Twitteren, hanem a Facebookon nyomul, amikor nem valamelyik kormánypárti tévében “üti el az adásidőt”.

A botrányt egyébként a szintén a kormánypárti táborba tartozó Večernje Novostiban megjelenő „tényfeltárás” robbantotta ki, amely szerint Đilas tetemes vagyonnal rendelkezik a világ több mint 15 országában.

A belgrádi lap szerint a tulajdonában lévő offshore cégeken keresztül az ellenzék politikai vezetője Svájcban, Mauritiuson és Hongkongban rendelkezik titkos számlákkal, de fennáll a gyanú, hogy Moldovában, Bulgáriában, Hollandiában, Luxemburgan és az amerikai Delaware államban is több milliós összegeket pihentet különböző számlákon.

Mindezzel kapcsolatban egyelőre nem a számok nagyságáre, hanem a szándékra érdemes figyelni, a számokat végül majd úgyis a szándékhoz igazítják.

Mekkora pénz van az adóparadicsomokban?

Egyelőre csak feltételezni lehet, hogy ténylegesen mekkora összeg is az, amellyel Đilas külföldi bankszámlákon rendelkezik. Azt viszont pontosan tudni, hogy a Szerbiában tevékenykedő vállalatok a tavalyi év folyamán több mint egy milliárd eurót vittek ki az offshore országokba.

A Szerb Nemzeti Bank adatai szerint a legtöbb pénz, mintegy 806 millió euró Hongkongba került. Szingapúrba 170 millió eurót vittek ki a Szerbiában tevékenykedő, ám ott bejegyzett szerb vállalatok, a Brit Virgin-szigetekre viszont 24 millió eurót. Milliós tételek kerültek Libanonba és Liechtensteinbe is, de a panamai, marshall-szigeteki, dominikai és a seychelle-szigeteki adórendszerek kedvezményivel is éltek a szerb vállalatok.

Ugyanitt kiemelték, hogy a Hongkonggal megvalósított forgalom növekedése elsősorban annak a közvetlen együttműködésnek az eredménye, amelyet a különleges közigazgatási területről érkező befektetők a feldolgozóipari és bányászati szektorban tevékenykedő szerb cégekkel valósítottak meg.

Nem okvetlenül törvénytelen

Az offshore-tevékenység nem feltétlenül szabálytalan működési forma Szerbiában.

Az adóparadicsomokat általában a törvénytelen tranzakciókhoz, a pénzmosáshoz és az illegális ügyletekhez kötjük, az úgynevezett offshore zónában működő cégek azonban teljes mértékben törvényes keretek között működnek

– jelentette ki Ljubodrag Savić, a Belgrádi Egyetem közgazdasági karának professzora.

A cégek általában a kisebb adókulcs vagy a csökkentett kezelési költségek miatt döntenek úgy, hogy a tevékenységük helyszínétől függetlenül olyan országban jegyzik be a vállalatot, ahol jobbak a feltételek. Az adóparadicsomokban számos világszinten ismert márka és cég is van, és egyes milliárdosok is úgy döntenek, hogy saját országuk helyett például Monacóban adóznak. Minderre törvényes lehetőséget biztosítanak az érvényben levő jogszabályok

– magyarázta a professzor.

Az offshore zónák annál sikeresebbek, minél rugalmasabb adóztatási rendszert biztosítanak

– állítja Milan Kovačević. A külföldi befektetésekkel foglalkozó szaktekintély Luxemburg rendelkezéseit hozta fel példaként, ahova tavaly 500 millió eurót vittek ki a Szerbiában működő, de ot bejegyzett cégek.

Eredetvizsgálat

A szerb ellenzéki vezető folyamatosan hangsúlyozta, hogy az ellene felhozott vádak alaptalanok: Szerbiában és Svájcban rendelkezik vállalkozásokkal és bankszámlákkal, a külföldön tartott vagyona után pedig Szerbiában adózott.

Mindez ellenőrizhető a szerb Cégnyilvántartási Ügynökség elnevezésű állami hivatalban

– állítja Dragan Đilas, aki szerint Siniša Mali pénzügyminiszter olyan papírokat lobogtat az adócsalás bizonyítékaként, amelyeket mind egyazon napon, vagyis tavaly december 12-én nyomtatták ki. És itt van az egyik kutya elásva, december 12-e ugyanis tavaly szombatra esett.

Kérdezem én, hogy egy szombati napon melyik külföldi bank ad ki hivatalos dokumentumokat a szerb kormánynak? A Večernje novostiban megjelent dokumentum mind hamisítvány. Ilyen erővel arra is akadhat bizonyíték, hogy Boško Obradović jobboldali ellenzéki politikus több mint 5 millió euróval rendelkezik egy moszkvai bankban. Így akár Aleksandar Vučićra is ráfogható, hogy két milliárd eurót őriz egy kínai pénzintézetben, vagy éppen az öccse, Andrej Vučić 399 milliót tett félre

– érvelt az ellenzéki politikus, aki szerint a szerb kormány azért vádaskodik, hogy ne kelljen a valós problémákról beszélni.

Feljelentette a köztársasági öt


Đilas újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy okirathamisítás miatt feljelentette Aleksandar Vučić szerb elnök, Siniša Mali szerb pénzügyminiszter és Vladanka Malović, a Szerb Haladó információs szolgálatának vezetője ellen, egyúttal okirathamisítással vádolja Milorad Vučelićet, az ügyet kirobbantó Večernje novosti főszerkesztőjét és Adrijana Nešić újságírónőt is.

Hogy valóban lejárató kampányról és politikai leszámolásról beszélhetünk-e, vagy tényleges leleplezésről, annak megítélése egyelőre attól függ, hogy ki melyik szerbiai sajtóterméknek hisz, és melyik beszámolója alapján címkézi fel az eseményeket.

A nagy szerb sárdobálás közepette a jelen pillanatban csak egyetlen dolog biztos: az ügyészség “eredetvizsgálatba” kezd, vagyis a szerb kormány kezdeményezésére kivizsgálja az ellenzéki Dragan Đilas offshore-paradicsom(ok)ban elhelyezett vagyonának származását.
________________
Fotók: internet

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Friss

B.A. Balkanac

Egy kis cowboy iszogat a bárban. Lehörpinti az utolsó kortyát, fizet, kimegy. Kisvártatva üvöltve rohan vissza. – Ki festette zöldre a lovamat?! Az ivóban...

Horvátország

A labdajátékok kimondottan kedveltek a Balkánon, ám ennek ellenére csak két válogatott jutott ki a katari labdarúgó világbajnokságra a térségből: a horvátok és a...

Bosznia

Milorad Dodik november 22-re hívta össze az általa vezetett Független Szociáldemokraták Szövetségével (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) koalíció kötésre hajlandóságot mutató pártok vezetőit a koalíciós...

Horvátország

Az elmúlt napokban Horvátországban elképesztő békevilág volt. Elmaradt a szokásos anyázás, jobbára senki sem mondott semmi jelentőset, nem jelentettek be semmilyen nagy infrastrukturális projektet,...

Koszovó

A koszovói szerbek az éjszaka és a reggel megbeszéléseket folytattak a belgrádi vezetőkkel, miközben a koszovói miniszterelnök amerikai nyomásra további két nappal elhalasztotta a...

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc A belgrádi liberális Danas napilapban a Vajdasági Szociáldemokrata Párt szóvivője azon méltatlankodik, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Nagy-Magyarország” térképével díszített...

Szerbia

Olvasási idő: 5 perc Vajdasági származású magyarként mindig féltem attól, hogy közeleg az év vége, mert alig múlt el esztendő, hogy ez idő tájt...

Magyarország

Olvasási idő: 1 perc Nemcsak az alkalmassági vizsgákon esnek ki sokan a határvadásznak jelentkezők közül Magyarországon, van ugyanis, akit a bűnmegelőzési célú átvilágítást végző...

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc Adománygyűjtésbe kezdtek a migránsbarát szervezetek az Észak-Szerbiában, vagyis a magyar határ mentén tartózkodó migránsok megsegítésére a kettőskereszt Égesd az erdőt,...

Magyarország

Olvasási idő: 4 perc Az illegális bevándorlás elleni védvonalat a magyar-szerb határról előbb a szerb-észak-macedón határra, majd Szkopjéval együtt még délebbre szeretnénk tolni, és...

Magyarország

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc Úgy tetszik – legalábbis a zágrábi Jutarnji list értesülései szerint -, hogy a magyar MOL újabb nemzetközi pert indított Horvátország...

Szlovénia

Olvasási idő: 3 perc A hivatalos részeredmények alapján biztosra vehető, hogy a függetlenként induló baloldali Nataša Pirc Musar nyerte meg a szlovéniai választásokat, és...

Románia

Olvasási idő: 3 perc Romániában a fogyasztás mértékét veszik alapul az áram árának kiszámításakor, és ezzel összefüggésben három árkategóriát szabtak meg. Egyúttal ideiglenesen központosított...

Magyarország

Olvasási idő: 1 perc Kétoldalú tárgyalást folytatott az üzbegisztáni Szamarkandban Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdoğan, Törökország elnöke pénteken – tájékoztatta az MTI-t...

Karcolat

Olvasási idő: 2 perc A Vajdasági Erdőgazdaság (Vojvodinašume) közvállalat zombori fiókszervezete hivatalosan közölte, hogy fekete párducot láttak az Apatin határában, amerre két évvel ezelőtt...

Magyarország

Olvasási idő: 3 perc Szijjártó Péter Brüsszel hibáztatja azért, mert csigalassúsággal halad a balkáni bővítés. A külgazdasági és külügyminiszter szerint egyértelműen az Európai Unió...

Friss
Bezár
A Balkánon lankadatlanul termelik a történelmet - A BALK elmegy pihenni - November 29-én jövünk vissza - Reméljük, hogy addig nem gyújtják magukra a házat/hazát az ottani népek!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: