Connect with us

B A Balkanac

Kontraendorfin, mi a fene?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kontra saraba
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc


Biztosan valamiféle titkos szer a boldogság ellen. Ilyesmi. Svetislav Basara pedig az a menő szerb prózaíró, újságíró, akivel ezt az egész sorozatot elkezdtük.. Nem egy könnyű eset Svetislav, nehéz egyből, szőröstől-bőröstől lenyelni, de amiért újra rivaldafénybe kerül nálunk, annak oka az, hogy egyébként is fókuszba került a minap. A belgrádi irodalmi élet fókuszába azzal, hogy a Szerbiában tavaly kiadott regények közül az övé kapta, illetve hát regényíróként ő nyerte a legrangosabb, minden évben kiosztott szerb irodalmi díjat, a NIN-díjat.

Biztosan valamiféle titkos szer a boldogság ellen

Tehát a NIN 2021-et. (!) Boldogságát a nyertesnek pedig máris sokan igyekeznek beárnyékolni, sógor-koma-jóbarátságról beszélve, mutyiról, miről nem a bíráló bizottság döntését illetően. Csakhogy Basarát nem olyan fából faragták, mint akinek könnyen lehet rontani az egyébként elementárisan sosem is volt jókedvén. Megszokta már a keser, epeíz örömöket, ezen nincs sok lehetőség romlasztani. Az pedig, hogy az évek során immár másodszor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, őszintén: miért is lenne ezzel baja neki személyesen? (Ha kicsit szélesebben nézzük versenynek a versenyt: Hosszú Katinkánktól pl. még mindig fényévekre messze van bármely statisztikát illetően.)

Miközben tehát csupán másodszor élte át a flow csúcsélményét, örömében az író úgy fogalmazott a sodró ár közepén, hogy ő csak megpróbálta papírra vetni mindazt a töméntelen hisztériát és esztelen pánikot, ami a háborúhoz vezetett legutóbb is, és vezethet hibátlanul továbbra meg továbbra, amennyiben a dolgok nem változnak gyökeresen. Nem kerül valamiféle intellektuális homok az önolajozó gépezetbe. Szerinte a szerbség a tizenkilencedik század óta saját mítoszainak rabságában sínylődik, az álmok pedig brutálisan szertefoszlanak a menetrendszerűen érkező vérzivatarokban. És ebben még a béke szakaszai is szörnyűek tudnak lenni.

– Regényem különben nem egy könnyű olvasmány – mondja ő –, eléggé le kell raknia hozzá az olvasónak ama becses alfelét. Szó sincs itt semmiféle játékos lebegtetésről. A szöveg sűrű szövésű, a mondatok hosszúak, bonyolultak, mert a bonyolult dolgokról igazából bonyolultan lehet írni.

Szerinte a szerbség a tizenkilencedik század óta saját mítoszainak rabságában sínylődik, az álmok pedig brutálisan szertefoszlanak a menetrendszerűen érkező vérzivatarokban

Arról pedig, hogy cikkíróként gazdát váltott, a Danasból átment a Kurirba, S. B. csak annyit mondott, hogy ez természetes reakciója volt a szerkesztőség ellenséges viselkedésére, amelyben egyesek azzal vádolták, hogy harciasságának spanyolfala mögött a legfelső fokig: mesterien nyal. (Nota bene: a nyelv valódi virtuóza.)

De hogy miről is szól a könyv? Nos, egy festőről, bizonyos Stojkovićról, aki érezvén, hogy a végéhez közeledik, 2009-ben abbahagyja a festést. Maradék idejét azzal igyekszik eltölteni, hogy hosszú vallomásokat tesz egyik ismerősének, bizonyos Kaloperovićnak, aki egyben a regény elbeszélője. A festőről kiderül, hogy bizony szereti tanulmányozni a történelmet, s hogy egész sor furcsa meglátása van, amelyekből összeáll egy alternatív történelemkép a második világháborútól kezdve az alakuló mű jelenéig. Kiadója, a belgrádi Laguna szerint ez a szerző eleddig legkiemelkedőbb alkotása, amelyben az író összes ismert erényét felvillantja: ragyogó humorát, egyéni színezetű iróniáját, remek parabolákat és hiperbolákat alkot, sajátosan groteszk szerkezetet hozva létre ezekből az alkotóelemekből. A regényben egész rakás ismert személyiség jelenik meg a szerb politika és kultúra nagyjai közül fiktív formában, így pl. Milovan Đilas, Miro Glavurtić, Ivo Andrić és sokan mások. – Mindez attól a szerzőtől, aki képes volt nekimenni a Nagy Szent Ikon: Vuk Karadžićnak is, az egykori nyelvreformernek, a máig érvényes szerb írásmód létrehozójának.

Egyik rögtön reagáló kritikusa, illetve hát inkább méltatója szerint Svetislav Basara munkásságában nem tapasztalhatók nagyobb ingadozások. Nincsenek nagy zuhanások és feltápászkodások, prózája stabil alapokon nyugszik, mindig híven a saját ars poeticájához. Briliáns szatírát ír folyamatosan, megingathatatlan bírálatot a társadalmi visszásságokról. Egyszóval azon ritka szerb tollforgatók közé tartozik, akik nem hőkölnek meg attól, hogy megkérdőjelezzék a megkérdőjelezhetetlen, és bátran vállalják a következményeket.

Dióhéjban, hogy mit szól ehhez a díjazott:

– Őszintén, nem vártam ezúttal ezt a végkifejletet – mondta mosolyogva. – A díjat már egyszer megkaptam, azóta nagyjából mindig játékban vagyok, már nem nagyon tudok izgulni ezen. Persze, titokban azért reménykedtem, ám a kételyeim elnyomták ezt a kellemes izgalmat. Kontraendorfin, hogy az meg micsoda? Persze, az egy elképzelt endokrinológiai kifejezés, ó, igen. A boldogtalanság hormonja. Ennek a statisztikai tükrében aztán úgy tűnik, mintha többségünknek orvosi beavatkozásra lenne szüksége, csakugyan.

Emlékeztetőül: a NIN-díjat először 1954-ben osztották ki, és az akkor még fiatal tehetségnek számító Dobrica Ćosić kapta Koreni című regényéért, amelyet Ács Károly nemes egyszerűséggel Gyökerek-nek fordított, amit jól tett. Nem is kínálkozott nagyon erre más megoldás, miként arra sem, hogy akkoriban magyarul így íródjék le a szerző neve: Dobrica Csoszics. (Sok strapától megkímélne ma.) Egyébként nem mellékes megjegyezni, miszerint a NIN-díj manapság is irodalmi átültetéseink egyik orientációs pontja. Hogy ki mindenki kapta, nehéz lenne akár a felét is felsorolni, ellenben van egy manapság szinte kihagyhatatlanná vált szemszög. Ez pedig a női, amely nyilvánvalóan azt látja és láttatja, hogy adott vizsgálódási területen pl. ugyancsak mennyire egybeeső dolog a tollforgatás a fegyverforgatással. Ugyanis az 1954-óta sorakozó bajnokok jegyzékében elenyészően kevés a hölgy. Úgymond alig van. (Erre Basara se mondott semmit.)
______________
Fotó: internet

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

B A Balkanac

BRZRKR, ÉRTVE? (K. Reeves sokoldalú tehetségéről)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

BRZRKR Reeves
A világ egyes tájain - vagy bizonyos társadalmi struktúrákban - továbbra is a véres jelenetek a leginkább szórakoztatók. A legújabb darab, a BRZRKR: Bukott birodalom, várhatóan november 29-én lesz először kapható az Egyesült Államokban
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Akár a görög mitológiában, létezik egy halhatatlan hős. Erről a figuráról azt is tudjuk, hogy kereken 80 ezer éves, amihez nehéz lenne megfelelő számú gyertyát elhelyezni valamely szülinapi torta tetején. Ő BRZRKR, akit senki sem tud megállítani.

Berzerker (lásd az ang. „berserk”-et!) egy vad harcos. Nem kimondottan az az a lelkileg is vívódó tragikus hős, ugyanakkor isteni erő birtokosa. Szitává lövik, megkéselik, felrobbantják, bármit tesznek is, neki meg se kottyan. Semmi sem akadályozhatja meg abban – ahogy bizonyos Bélus írja online –, hogy például egyetlen mozdulattal kikapja az ellenfél bordáját, majd azzal szúrja nyakon, vagy leszakítsa a karját, utána azzal fenekelje el. Aztán bizony – csak semmi komikum, ugye, inkább totál fekete – széttapossa a fejét, hogy kifröccsenjen az agyvelő.

– Mégis ki olvas ilyeneket? – teszi fel a kérdést Hétköznapi Geekságok BANG! főcím alatt tavaly írt blogjában Bélus, hogy rögtön meg is válaszolja: ő. Bizony, ő olvas ilyeneket. Mert miként mondja: bár a történet nem egy veretes valami, az első füzet véres akciói „lekötötték a szemét”. Ugyanis van olyan, hogy az embernek olyasfajta képregény kell, amin nem szükséges sokat agyalni. Értékelése szerint a rajzok teljesen rendben vannak, neki kifejezetten tetszett az a „minimál stílusuk”.(Minimalizmusuk.)

Reeves, BRZRKR

Ezen az oldalon a szövegíró nem volt túl serény, így a fordítónak sem akadt túl sok dolga

Egyáltalában így minden rendben is van ezzel a munkával, amelyet egyébként némi bíbelődéssel és a többi, de viszonylag könnyedén be lehet szerezni a neten. Minden oké tehát KEANU REEVES és MATT KINDT szövegíró, nem utolsósorban RON GARNEY rajzoló közös produkciójával, amelynek első része 2021 márciusában látott napvilágot.

Mostanság viszont Belgrádból érkezett a hír, hogy a második rész immár elérhető szerbül, méghozzá a System Comics összes csatornáján. – Tehát ott a BRZRKR 2 a megfelelő boltok virtuális vagy valós kirakatában, tapintható füzet formájában ugyancsak. (Puha kötés, latin betűk, 136 old.) A belgrádi cikkek szerint a mellesleg nagy Đoković-rajongó, szerbek felé úgyszintén adakozási hajlammal forduló, legalábbis annak látszó „Kijanu Rivs” ismét hódít a szerb fővárosban. Ilyen formában tehát: mozin kívül is erősen aktív Berzerkerünk. Néhol ott látható a világhálón BRZRKR a legendás, Jugóban egykor nagyot kaszáló Dylan Dog társaságában, felvetve a kérdést: vajon érzik-e egymást vetélytársaknak? Az elérhető képek tanúbizonysága szerint nem. Mindegyikük más és más ordító igazságtalansággal, rémséges konfrontálódással van maradéktalanul elfoglalva, ezzel együtt köztük szent a béke. (Nincs Balkán-szindróma.)

Úgy, mellesleg vajon tudják-e, mi köze a híres képregényhős magándetektívnek, Dylan Dognak a magyarlakta Máriafalvához? A válasz Sándor Zoltán írásában keresendő a veszprémi Ex Symposion 2019/104-es sztripszámában. Címe: Az első Erzsébet-szobor nyomában. Sajnos, az Ex támogatás híján ellehetetlenült, Ex-szé vált, nincs már folytatás. Esetleg BRZRKR tudna segíteni? Vagy netán Dylan Dog, esetleg összesített erőkkel, ha már egyszer az isteni beavatkozás elmaradt? – Jó, a dupla vagy triplacsavaros kérdés pusztán érdekesség óhajt lenni, miközben vélhetően nincs messze a valóságtól. Mindegy, vissza Neóhoz! (Vagy komikus, esetleg lakodalmi muzsikás formájában Neonhoz.)

Mármost, hogy maga Keanu Reeves mesélte-e volt így a szerb sajtónak, vagy csak a mátrixa, BRZRKR tudja, egyre megy. Ott úgy jelent meg még ’22-ben, hogy a világhírű színész Szerbiában is adakozni óhajt a rászorulóknak, s ebben a kérdésben tántoríthatatlan. Állítólag nagyon tetszett neki, hogy arrafelé mekkora lelkesedéssel fogadták a BRZRKR első részét – tudomása szerint a könyvkiállításon valósággal ökölharcoltak érte –, ezért kifejezett szimpátiával néz az országra. Különben úgy általában elmondta, hogy kifejezetten röstelli, mennyit keresett pl. éppen a Mátrix-sorozattal, amelyet képregények, videojátékok és egyebek követtek, ezért szívesen bogozza ki a dohányzacskót, amikor olyan embertársakat lát, akiknek igencsak kell a segítség. – Tegyük hozzá, ebben Reeves csakugyan nem hazudik, hatalmas pénzt adott oda példának okáért a leukémia leküzdésére.

vuleta

VÁLOGATÓS KORMÁNYZAT: A napokban köszöntötte a szerb kormányzat a világbajnokságon ezüstérmet szerző kosárlabdázókat, és az újabb tenísztornát nyerő Novak Đokovićot, az ünnepségre viszont nem hívták meg Ivana Vuleta világbajnok távolugrót. – Egyszerűen nem megyek sehova hívatlanul – írta az X-portálon Vuleta.(Forrás: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT)

Arról viszont nincs tudomásunk, vajon értesült-e a hatalmas ugrásaival az „egész világot térdre kényszerítő” Ivana Vuleta újabb rekordjairól, ámbátor miért is ne, s abban az esetben picit jó lehetne a szerb atlétikához úgyszintén. Úgy pluszban.

Bájdövej megjegyzendő, az emitt, Magyarhonban se nagyon ártana. Ellenére annak, hogy milyen remek atlétikai világbajnokság zajlott a közelmúltban Pesten, ahol éppen Ivana oly csodálatos aranyat ugrott. Mint valami mesebeli hős, mint valami tárt szárnyú lepke, káprázatos íve után homokba fúródó izmos angyal, viccen kívül. Óriásit röpült népének határtalan örömére, s már most ott van a legendáriumban. Oda illő deli női figurája vajon benne lesz-e valamelyik képregényben? (Nos, Neon?)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava