Connect with us

Hadsereg

FEGYVER VAN, KELL A KATONA: Hamarosan visszaállítják a kötelező katonai szolgálatot Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerb airbus fegyver katona
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

A szerb védelmi miniszter a belgrádi Politikának adott interjúban elmondta, hogy szeptemberig vagy októberig megszülethet a döntés a katonai szolgálat „jegelésének” megszüntetéséről. Nebojša Stefanović jelezte, hogy addigra minden részlet ismert lesz a kötelező katonai szolgálattal kapcsolatban.

Fizetést is kapnának

A szerb védelmi miniszter szerint most arra várnak, hogy a szerb vezérkar megfogalmazza álláspontját a kérdésben, amelyben a legkomolyabb „szakmai testületnek” számít.

– Ezt követően áll rendelkezésünkre a kidolgozott álláspontot arról, hogy miként is nézzen ki a katonai szolgálat, illetve hogy a hadsereg mit tekintene a rendszeres szolgálat legjobb modelljének, és hogy pontosan meddig is tartson ez a szolgálat az eddig felmerült négy és kilenc hónapos intervallumban

– jelentette ki Stefanović a Politikának nyilatkozva.

Elmondása szerint 10 ezer újonc regrutálása a rendszeres katonai szolgálatba összesen mintegy nyolc milliárd dinárba (24 milliárd forint) kerülne évente, ami magában foglalja az egyenruhát, az ételt, az üzemanyagot, a fűtést, a szállást és a szállítást.

hadsereg katona szolgalat

További kiadások

A fizetések további kiadást jelentenének, ha olyan döntés születne a kötelező katonai szolgálat helyreállításával kapcsolatban, hogy a kiképzésbe bevont személyek anyagi juttatást kapnak.

– Ez körülbelül 1,2-1,8 milliárd dinárral többet jelentene, attól függően, hogy 20 vagy 30 ezer (60-90 ezer forint) dináros havi fizetést kapnak a sorkatonák

– tette hozzá.

A szerbiai védelmi miniszter szerint az elmúlt tízegynéhány évben tíz generáció nem került be a tartalékos állományba, így ezeket az embereket egyetlen feladat elvégzésére sem lehet utasítani, mivel nem végezték el az alapképzést, és semmilyen ismereteik sincsenek a hadseregről.

Stefanović megállapította, hogy mindeközben tíz kiöregedő, 65 évnél idősebb generációt veszítettek, amelyek már nem hívhatók be.

A tárcavezető szerint Szerbia számára fontos, hogy olyan ifjúsága legyen, amely járatos katonai kérdésekben, és tudja, hogy miként kell megvédeni az országot.

Az interjú azzal egy időben jelent meg, hogy Aleksandar Vučić szerb – aki egyúttal a hadsereg főparancsnoka – Nebojsa Stefanović miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter, valamint Milan Mojsilović vezérkari főnök társaságában Pancsován (Pančevo) részt vett a szerb hadsereg különleges egységeinek bemutatóján.

Szerbia

SZERB HAZASZERETET: Az egyik új miniszterelnök-helyettes fia önkéntes katonának jelentkezett

Közzététel:

a megjelenés dátuma

vucevic fia
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerbiai miniszterelnök-helyettesi posztra avanzsáló újvidéki polgármester idősebb fia önkéntes katonai szolgálatra jelentkezett szinte egyidőben azzal, hogy apja előrelépett a ranglétrán. A fiatalember nyilatkozott is az újságíróknak arról, hogy mi ösztönözte a mundér felöltésére.

A 021.rs hírportál a napokban azt írta, hogy Miloš Vučević immár távozó újvidéki polgármester idősebb fia, Mihailo Vučević önkéntes katonai szolgálatra jelentkezett.

Ez lehetne akár magánügy is, ha az „Patyomkin-féle zöldítésével” érdemeket szerző Vučević nem a polgármesteri Instagram-profilon számolt volna be idősebb fia bevonulásáról. A szóban forgó profilról azóta lekerült az említett bejegyzés, de az általában megbízható városi és nem csak városi hírportál megörökítette az utókornak azt a pillanatot, illetve néhány órát, amikor még ott volt, lásd lejjebb!

– Szerdán Újvidéken ünnepélyes keretek között búcsúztatták az önkéntes katonai szolgálatra és a tartalékos tisztek katonai-szakmai képzésére jelentkezőket, akiknek szeptemberben kezdődik a kiképzés

milos mihailo vucevic

– írta a hírportál, amely szerint a 26 jelentkezők között ott volt Miloš Vučević újvidéki polgármester és a szerbiai kormány egyik leendő alelnökének idősebb fia is.

Az újvidéki hírportál megjegyzi, hogy a fiatalember korábban amatőr színjátszó is volt, és karatézott is. Nem éppen „rokonszakmákról” van szó, de a kettő természetesen nem zárja ki egymást.

Miután apja szerbiai viszonylatban híres ember, így a szerződés aláírása után Mihailo Vučević nyilatkozott a sajtónak, amelynek elmondta, hogy a katonai szolgálatot „valamiféle pszicho-fizikai tesztnek” tekinti.

– Fiatalemberként kötelességemnek tekintem ezt a hazám iránt. Azt várom, hogy sokkal érettebb emberként kerüljek ki ebből az egészből. Ez egy felnőttkori folyamat, amelyen szerintem minden fiatalnak át kellene mennie

– jelentette ki az őszinte vagy esetleg a jó propaganda érzékkel rendelkező fiatalember, aki felszólított minden fiatalt, a lányokat is, hogy kövessék példáját, és menjenek önkéntes katonai szolgálatra vagy tartalékos tiszti iskolába.

A büszke apa elkísérte a fiát a kijelölt kaszárnyáig, amelynek a kapuja előtt le is fényképezte a bevonuló fiatalembert.

– Mihailo… büszkeség és szeretet! Becsület, hagyomány, hazaszeretet! Sok sikert fiam!

– írta Facebook-profilján az újvidéki polgármester, aki a bejegyzés mellé egy szerb zászlót is kitűzött: ??. Ez megint csak minősülhetne magánügynek, ha a magánprofil nem propaganda-oldal lenne, de mivel az, így a magánélet sérelme fel sem merül.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava