Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Hadsereg

FEGYVER VAN, KELL A KATONA: Hamarosan visszaállítják a kötelező katonai szolgálatot Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerb airbus fegyver katona
A cikk meghallgatása


A szerb védelmi miniszter a belgrádi Politikának adott interjúban elmondta, hogy szeptemberig vagy októberig megszülethet a döntés a katonai szolgálat “jegelésének” megszüntetéséről. Nebojša Stefanović jelezte, hogy addigra minden részlet ismert lesz a kötelező katonai szolgálattal kapcsolatban.

Fizetést is kapnának

A szerb védelmi miniszter szerint most arra várnak, hogy a szerb vezérkar megfogalmazza álláspontját a kérdésben, amelyben a legkomolyabb “szakmai testületnek” számít.

– Ezt követően áll rendelkezésünkre a kidolgozott álláspontot arról, hogy miként is nézzen ki a katonai szolgálat, illetve hogy a hadsereg mit tekintene a rendszeres szolgálat legjobb modelljének, és hogy pontosan meddig is tartson ez a szolgálat az eddig felmerült négy és kilenc hónapos intervallumban

– jelentette ki Stefanović a Politikának nyilatkozva.

Elmondása szerint 10 ezer újonc regrutálása a rendszeres katonai szolgálatba összesen mintegy nyolc milliárd dinárba (24 milliárd forint) kerülne évente, ami magában foglalja az egyenruhát, az ételt, az üzemanyagot, a fűtést, a szállást és a szállítást.

hadsereg katona szolgalat

További kiadások

A fizetések további kiadást jelentenének, ha olyan döntés születne a kötelező katonai szolgálat helyreállításával kapcsolatban, hogy a kiképzésbe bevont személyek anyagi juttatást kapnak.

– Ez körülbelül 1,2-1,8 milliárd dinárral többet jelentene, attól függően, hogy 20 vagy 30 ezer (60-90 ezer forint) dináros havi fizetést kapnak a sorkatonák

– tette hozzá.

A szerbiai védelmi miniszter szerint az elmúlt tízegynéhány évben tíz generáció nem került be a tartalékos állományba, így ezeket az embereket egyetlen feladat elvégzésére sem lehet utasítani, mivel nem végezték el az alapképzést, és semmilyen ismereteik sincsenek a hadseregről.

Stefanović megállapította, hogy mindeközben tíz kiöregedő, 65 évnél idősebb generációt veszítettek, amelyek már nem hívhatók be.

A tárcavezető szerint Szerbia számára fontos, hogy olyan ifjúsága legyen, amely járatos katonai kérdésekben, és tudja, hogy miként kell megvédeni az országot.

Az interjú azzal egy időben jelent meg, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök – aki egyúttal a hadsereg főparancsnoka – Nebojsa Stefanović miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter, valamint Milan Mojsilović vezérkari főnök társaságában Pancsován (Pančevo) részt vett a szerb hadsereg különleges egységeinek bemutatóján.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava