Connect with us

Horvátország

A TÁBORNOK (K)ÚTJAI: Ismét eladta benzinkútjait az olajmágnás horvát tábornok

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tabornok crodux petrol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Újabb üzletet kötött az egyik legismertebb horvát nyugalmazott tábornok. A tulajdonban lévő Petrol csoport január első felében jelentette be, hogy felvásárolta az eddig 100%-ban horvát tulajdonban lévő „Crodux derivati” kőolajvállalatot. Az országszerte 93 benzinkúttal és jelentős tárolókapacitásokkal rendelkező Crodux eddigi tulajdonosa Ivan Čermak, nyugalmazott horvát tábornok volt.

A tábornok és a titok

Čermak a Croduxot 1993-ban alapította, majd 2001-ben eladta az OMV-nek, amelytől 2013-ban visszavásárolta, amikor az osztrákok kivonultak a horvát piacról.

A Crodux 2019-ben pedig 5,6 milliárd kuna (267 milliárd forint) bevétele tett szert, a nettó nyeresége pedig 142 millió kuna (közel 7 milliárd forint) volt.

A Petrol a Crodux felvásárlásával megerősítette a horvát piacon egyébként is stabil pozícióját.

A vásárlásnak köszönhetően az immár 201 töltőállomást üzemeltető szlovén cég az ország szénhidrogénpiacának 23%-át uralja, egyedül a horvát állam és a MOL érdekeltségébe tartozó INA rendelkezik nagyobb részesedéssel ezen a piacon.

A nyugalmazott tábornok üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyiért kelt el a vállalata, ellenben a szakértők szerint a Crodux piaci értéke 200 millió euró körül lehet, állítja Jutarnji list napilap.

Régi ismerősök

Čermak nem először üzletelt a Petrollal, 2019 tavaszán a vállalt földgázzal foglalkozó részlegét már eladta a szlovénoknak.

Akkor a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a Crodux töltőállomáshálózatának fejlesztésére helyezi inkább a hangsúlyt.

A tábornok egyébként a 2001-es OMV üzlet után alapította meg a Tifon kúthálózatot, amelyet 2007-ben eladott a MOL-nak, mivel a tábornok ellen akkortájt indult eljárás háborús bűnök vádjával a Hágai bíróságon. A vádak alól 2011-ben felmentették.

A tábornok a Crodux eladásából származó bevételének jelentős részét egy földgáz üzemű hőerőmű építésébe fekteti, amely az elektromos áram mellett hidrogént állít majd elő.

A fennmaradó összegből egy 40 ezer, illetve egy 25 ezer négyzetméteres üzletiközpontot épít majd Zágrábban.

A volt katonatiszt egyébként jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezik, cégei pedig több szállodát és éttermet üzemeltetnek országszerte.

A Shell is nyomul

Alig pár nappal a szlovén-horvát üzlet bejelentése után egy másik, kisebb, 26 töltőállomással rendelkező horvát benzinkúthálózat is gazdát cserélt.

Az APIOS néven üzemelő láncot a Shell csoport érdekeltségébe tartozó görög Coral vásárolta meg, az üzlet ára ez esetben sem nyilvános.

A horvát piacon mindössze 3%-kal jelenlévő kiskereskedelmi hálózat eddig az OMV üzemanyagait értékesítette, mostantól viszont Shell néven működik, és Görögországban finomított olajat értékesít.

Az üzlet kapcsán egyelőre nem világos, hogy mi lesz a sorsa az APIOS Racing Team motorverseny csapatnak, amely a kúthálózat brandjének szerves részét képezte.

Horvátország

Pokolgépes merénylők fenyegettek meg egy abbáziai szállodát és egy kereskedelmi láncot

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szálloda
A két elkövető (Forrás: Screenshot, HRT)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Miután áprilisban sikertelenül zsaroltak meg egy abbáziai szállodát – a tűzszerészek ártalmatlanították a robbanószerkezetet – a pokolgépes merénylők új áldozatot szemeltek ki, a fiumei székhelyű Plodine kiskereskedelmi láncot, amelynek székhelye közelében, a fiumei Tower Center mellett idéztek elő kisebb robbanást. A rendőrök azután kapták el őket, hogy vasárnap éjjel fél egy tájt felrobbantották a második bombát is, a Pećina városrészben elhelyezkedő egyik bevásárlóközpont közelében. A rendőrség egy horvát és egy német állampolgárt ért tetten, a Fiume szomszédságában található Kostrena nyaralóhelyhez közeli erdőben pedig egy harmadik robbanószerkezetet találtak.

Mondtak is valamit, meg nem is

A hétfői rendőrségi sajtótájékoztató folyamán – nyilván a még mindig folyamatban lévő nyomozás érdekében – eléggé elnagyolt képet nyerhettünk az esetről, amit a következő módon foglalhatunk össze: a rendőrség egy 53 és egy 33 éves személyt ért tetten a Pećina városrészben elhelyezkedő bevásárlóközpont közelében.

Ők folyamatosan zsarolták a Plodine kiskereskedelmi láncot, fokozatosan növelve követeléseiket, hogy végül már mintegy 4,5 millió euró értékű kriptovalutát akarjanak legombolni az üzletláncról.

Szálloda

A fiumei Power Tower, amelynek a lábánál az egyik robbanás történt (Forrás: Twitter)

Minden valószínűség szerint egy nemzetközi bűnszövetkezet akciójáról van szó, amelyben a két letartóztatott férfi csupán végrehajtó volt.

A horvát rendőrség szerint a bűnözők magas technológiai tudással rendelkeznek, nagyon jól ismerik a csúcstechnológiákat és a szoftvereszközöket, amelyeket nemcsak a cselekmények elkövetésére, hanem a cselekmények eltitkolására is használtak.

Fizikailag Horvátországban tartózkodtak és robbanószerkezeteket helyeztek el, ezért a rendőrség úgy tartja, hogy kapcsolatban álltak valakivel, aki Horvátországból származik.

A jelentés értelmében nem használtak hagyományos eszközöket, jelentsen ez bármit is. A hétvégén végzett értékelés után a biztonsági szervek közvetlenül azután tartóztatták le őket, hogy bombát helyeztek el a bevásárlóközpont közelében és késleltetett cselekvéssel aktiválták.

Ilyennel még nem találkoztak

A sajtótájékoztatón a fiumei rendőrkapitányság arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadók „tevékenységének módszertana közvetlen fenyegetést jelentett”.

Ez arra utalt, hogy komolyan kell kezelni a fenyegetést, miközben hatalmas összegeket követeltek.

– Ez az eset példátlan Horvátországban, alkalmazott , tudás, módszerek tekintetében. A felhasznált eszközök alkatrészei csak a sötét weben (dark web) keresztül érhetők el. Ez nagy kihívás volt számunkra. Ezért különösen örülünk annak, hogy sikerült megoldani az ügyet

– közölték az illetékes hatóságok, amelyek a továbbiakban elmondták, hogy az első bűncselekmény Abbáziában történt. A zsarolók (áprilisban) nagy összeget, több millió eurót követeltek kriptovalutában.

Miután a szálloda nem állt kötélnek, nem hajtották végre a kilátásba helyezett bűncselekményt, viszont bombákat helyeztek el az említett bevásárlóközpontok előtt.

Hivatalos jelentések szerint a bűncselekmény egyetlen indítéka a zsarolásból származó anyagi haszonszerzés volt, és nincs szó terrorizmusról vagy egyéb szélsőséges cselekményről.

– Horvát állampolgárokat egyetlen esetben sem fenyegetett veszély. A rendőrség lépéseket tett a további fenyegetések megelőzése érdekében

– mondták a Tengermellék-Hegyvidék megye éber őrei.

– Az egyik eszközt Kostrenában, az erdőben találták meg, mielőtt még a bűnözők elhelyezték volna. Mindkét esetben olyan cégekről van szó, amelyek nagyon jól teljesítenek

– tették hozzá a fiumei zsaruk, akiknek vasárnap Davor Božinović belügyminiszter is gratulált a fogáshoz a Twitteren, elégedettségét fejezve ki a rend őreinek kiváló munkája felett.

Horogra akadt egy EP-s zoofil is

Kékre fényezett cikkünket azzal zárnánk, hogy a Jutarnji list híradása szerint letartóztatták a 47 éves Ivor Ivaniševićet, aki az Európai Parlament munkatársaként ez idáig sikeresen elkerülte a horvátországi elfogatóparancsot.

Néhány nappal ezelőtt akadt horogra Németországban, és jelenleg Belgiumban kiadatási őrizetben van.

Ezekre a lépésekre azt követően került sor, hogy európai szinten éveken át(!) figyelmen kívül hagyták Horvátország európai elfogatóparancsát, hogy aztán négy hónappal az elévülés előtt, és két héttel azután, hogy Ivaniševićet távollétében egy év feltétel nélküli börtönbüntetésre ítélték a zágrábi városi büntetőbíróságon.

Ivaniševićnek két kutyája szexuális bántalmazásáért kell ülnie, de a büntetés kimondásakor azt is figyelembe vették, hogy a világhálón zoofil anyagokat cserélt hasonló gondolkodású és beállítottságú emberekkel.

A bíróság ezen felül 4 278,52 eurós perköltség megfizetésére is kötelezte, amely magában foglalta az állatorvosi szakértői jelentést, a bírósági átalányösszeget és a hallásképességgel kapcsolatos pszichiátriai szakvéleményt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava