Connect with us

Földrengés

KÍSÉRT A MÚLT: Verbális támadás érte a horvátországi szerbek delegációját a földregés sújtotta Glinaban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szurkolo
Listen to this article

Milorad Pupovac, a horvátországi Független Demokratikus Szerb Párt (Samostalna Demokratska Srpska Stranka, SDSS) elnöke küldöttség élén kereste fel Glinat és Majske Poljanet, ahol a keddi földrengés jelentős károkat okozott és áldozatokat szedett. Az SDSS küldöttsége azzal a céllal érkezett a térségbe, hogy segélyeket szervezzen, felgyorsítsa a háború sújtotta és gazdaságilag elmaradott terület újjáépítését. A látogatás során azonban incidens történt, amely a küldöttség nemzeti hovatartozásával hozható összefüggésbe.

Az incidens

Fiatal férfiak támadtak rá verbálisan a horvátországi szerbek küldöttségére Glinaban, akik horvátországi szerb beszámolók szerint egy szurkolói csoporthoz tartoztak.

Az incidens során a csoport tagjai nemzeti alapon többször is sértegették és halálosan megfenyegették a horvátországi szerb küldöttség tagjait, Pupovacot pedig tolvajnak, szemétládának nevezték, szidták az anyját, és usztasa üdvözléssel köszöntötték.

A horvátországi Szerb Nemzeti Tanács által működtetett Novosti hírportál riportere videóra vette az egyik támadót.

Érdekes, hogy a portált a horvát kormány nemzeti kisebbségekkel foglalkozó tanácsán és a horvát Emberi Jogi és Nemzeti Kisebbségi Jogok Hivatalán kívül támogatja az amerikai Nemzeti Alapítvány a Demokráciáért (National Endowment for Democracy, NED) is.

Ez az amerikai szervezet jelentős szerepet játszott Slobodan Milošević jugoszláv, majd később szerb elnök megbuktatásában, valamint az afrikai tavaszok és a különböző “színes forradalmak” előidézésében, amihez szerb segítséget is igénybe vett.

De most nem ez a lényeg! Hanem a videó, amelyet a Novosti riportere készített az egyik támadóról.

A felvételen látható férfi azt kiáltozta, hogy “Öld meg a szerbet! Öld meg a szerbet!”, ezt követően pedig az operatőrre támadt a “Mit videózol itt, az anyád p…csáját” mondattal megfűszerezve tettét.

A fentebb említett Novosti beszámolója szerint a szerb küldöttségre támadó csoport, amely láthatóan az alkohol befolyása alatt állt, illetve dülöngélt, egy spliti rendszámú kisbusszal és egy ugyanolyan rendszámú autóval távozott, miután “verbálisan kiélte magát.

A BALK korábban beszámolt arról, hogy a romok eltakarításában szurkolói csoportok tagjai is segédkeztek, egy részük pedig éppen Splitből érkezett. A helyszínen azonban nem csak “emberi, hanem szurkolói arcukat” is megmutatták.

A szerb álláspont

Milorad Pupovac, a horvátországi Független Demokratikus Szerb Párt elnöke arra emlékeztetett, hogy ezekben a napokban Európa, a szomszédos országok és Horvátországban is mindenki a földrengés károsultjainak segítségére siet.

– Azok az emberek, akik azért jönnek ide, hogy segítsenek, majd azt kiáltozzák, hogy “Öld meg a szerbet”, vagy usztasa üdvözlettel köszöntöttek bárkit is, nem értik, hogy mire van szüksége ennek az országnak

– mondta a horvátországi szerb vezető, aki szerint a szóban forgó személyek az “egyik dologban segítenek, egy másik dolgot viszont hátráltatnak”.

Pupovac egyúttal elutasította azokat a kritikákat, hogy ő maga is nemzetiségi alapon osztotta meg a földrengés áldozatait.

– Nem akartam senkit sem megkülönböztetni, és csak annyit mondtam, hogy az áldozatok között ilyen és olyan nemzetiségű emberek is vannak

– hozta fel a maga mentségére Milorad Pupovac.

A nemzetiségi feszültség azért erős a földrengés sújtotta területeken, mert a kilencvenes években heves harcok dúltak a térségben, Glina pedig egy ideig az önhatalmúlag kikiáltott Szerb Krajinai Köztársasághoz tartozott, és csak a Vihar (Oluja) hadművelettel szabadult fel, illetve került horvát kézre, ami már nézőpont és egyéni megítélés kérdése.

Horvát történészek szerint a horvátországi szerb bábállam regnálása alatt elűzte vagy szerb táborokba zárta a térségben élő horvátokat és nem szerbeket, amelyekben kínozták vagy megölték őket.

Glina a volt Jugoszlávia idején többségében szerb település volt, a Vihar hadművelet óta ez az arány megfordult, most körülbelül ugyanannyi horvát – közel 70 százalék – él ott, mint amennyien korábban a szerbek voltak.

A mostani földrengést megelőzően tehát földrengésszerű változások is voltak a lakosság összetételében, aminek a sebeit azóta sem sikerült begyógyítani.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava