Connect with us

Horvátország

ÚJABB REKORD: Vírusfronton nem jó a helyzet, de mindenki nyugodjon le, máshol még rosszabb

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

plenkovic
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A horvát miniszterelnök a CNBC televíziónak nyilatkozva a nyáron azt mondta, hogy a elleni küzdelemben az első félidőt sikerült megnyerni. A jelenlegi járványhelyzet arra utal, hogy Horvátország jócskán belegázolt a második félidőbe. A csütörtöki adatok szerint, az elmúlt 24 órában 2776 új megbetegedést észleltek, 18 ember meghalt. Ez a legmagasabb szám a járvány kitörése óta. Horvátországban eddig több mint negyvenezer ember betegedett meg, és 511 hunyt el a betegség következtében.

Még csak ezután jön a neheze

A kormányülést követő sajtótájékoztatón Andrej Plenković miniszterelnök röviden kitért a járványhelyzetre is, és felszólította a lakosságot, hogy a vírus terjedésének leállítása érdekében tartsák be az eddig meghozott intézkedéseket.

– Különösen fontos, hogy mindenki megértse, hogy ami most következik az a világjárvánnyal vívott küzdelem legnehezebb része

– hangsúlyozta, majd hozzáfűzte, hogy véleménye szerint a foganatosított intézkedések megfelelnek a jelenlegi járvány-helyzetnek.

– Ugyanakkor azt is el szeretném mondani, hogy kifejezetten hálátlan dolog előrejelzésekbe bocsátkozni. Minden felmérést amit jelenleg végzünk fenntartással kell fogadni, ám úgy tűnik, hogy távolodunk az exponenciális görbétől.

horvat gorbe

A kék szín a betegségből kigyógyultak számát jelzi.

Nálunk se jó, de máshol rosszabb

Plenković e megállapítását azzal nyugtatta meg az embereket, hogy Horvátországban a járvány lassabban terjed, mint Olaszországban, Ausztriában vagy Németországban.

Vagyis ugyanazt azt a technikát alkalmazta, mint sokan mások a térség országaiban: vírusfronton ugyan nem jó a helyzet, de mindenki nyugodjon le, máshol még rosszabb.

– Azonban megismétlem, hogy ami ránk vár, az a járvánnyal való küzdelem legnehezebb része, és felszólítom a polgárokat, hogy tartsák be az előírásokat, mert csak így lehetséges meggátolni a járvány terjedését

– mondta a horvát miniszterelnök, aki szerint a helyzet nem csúszott ki az ellenőzrés alól.

Plenković a spliti Torcida szurkolói csoport nagyszabású és látványos születésnapi bulijával kapcsolatban azt mondta, hogy nem kísérte a fejleményeket, de „az intézkedések betartása mindenkire vonatkozik”.

Horvátországban különben a legrosszabb helyzet a magyar határ mellett fekvő, Csáktornya központú Muraközben van, ahol 100.000 lakosra 610,6 beteg jut, valamint Krapina- Zagorje megyében és a fővárosban, Zágrábban, ahol 100.000 lakos közül 497,9 illetve 496 betegedett meg.

Ezzel szemben a legkedvezőbb helyzet Zára és az Isztria, valamint a Požega- Szlavóniai megyében van, ahol 100.000 lakosra kivetítve 121, 166 és 187,1 volt a megbetegedettek száma.

Ahol mindenki egészséges

Kuriózumként említhető meg, hogy a Splittől körülbelül 5 órányi hajóútra lévő Lastovo szigetén egyetlenegy koronavírussal megfertőzött eset sincs, a megbetegedettek, elhalálozottak száma 0/0.

Horvátország

VÁLASZTÁSOK: A horvát kormány ismertette az új választókerületekről szóló törvényt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter (Forrás: GONG)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Úgy tetszik, hogy a horvát kormány/kormánypárt csütörtökön elvégezte a végső simításokat a jövő évi választásokkal kapcsolatos előkészületeken, bemutatva az új választókerületekről szóló törvényt. Ezzel teljesen felkészülten várja a hivatalos választási kampány kezdetét. A horvátországi választásokkal 1997 óta foglalkozó, GONG nevet viselő civil szervezet úgy véli, hogy a horvát kormány elmulasztotta a választási kerületek ésszerűsítését.

Az alkotmánybíróság is elvárta

Bár a játékszabályok szerint a mindenkori kormánypárt az, amely a választókerületek újraszabásával kísérelheti meg választási sikerének megkönnyítését, a Plenković kormány ezúttal abban a kellemes helyzetben volt, hogy még nem is kellett magyarázkodnia, mert körülbelül két hónappal ezelőtt a legfelsőbb utasította erre a kormányt.

A helyzet ugyanis az volt, hogy a demográfiai erózió, illetve a migrációs folyamatok következtében egyes választói kerületekben kevesebb ember választott azonos számú képviselőt, mint a nagyobb lélekszámú kerületekben, így szavazatuk aránytalanul felértékelődött.

A legfelsőbb bíróság ezt a helyzetet tarthatatlannak ítélte meg, és a polgárok egyenjogúsága érdekében döntött a fent említett módon.

A 10/14 szabály tovább él

A választások lebonyolítása felett őrködő horvát civil szervezet, a GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje – A Polgárok Szervezetten Ellenőrzik a Szavazást) véleménye szerint az új választókerületekről szóló törvénnyel a kormány tovább élteti a 10/14-es szabályt (10 választókerületben 14 képviselőt választanak), és ez véleményük szerint eléggé sajnálatos dolog, mert ezzel a kabinet nem csak hogy elmulasztotta a választókerületek meghatározásának ésszerűsítését, hanem gyakorlatilag a választókerületek vég nélküli átszabását tette lehetővé a népesség számának változásával összhangban.

A GONG hat választókerületet tart ideálisnak, a jelenlegi tíz helyett.

választások

A jelenlegi választási körzetek, és a GONG által ideálisnak tartott hat körzet. (Forrás: GONG)

A GONG rossz megoldásnak tartja a kormány és a kormánypárt által elfogadott Pokos-féle modellt (Nenad Pokos demográfus, a javaslatot kidolgozó munkacsoport vezetője után), mert tovább rontja az ún. Frankenstein-választókerületek területileg logikátlan megjelenését azzal, hogy a szlavóniai Novszkát és Vir szigetét vagy Eszéket és Kaproncát egy egységbe egyesíti, illetve fenntartja Zágráb több választási egységre való felosztását.

– Továbbra is nagyon logikátlan a területi megosztás, ráadásul a Pokos-modell egyes részeiben a meglévő modell regressziója. A miniszterelnök azt mondta, hogy a választókerületek rendezése technikai kérdés, de a HDZ mindent megtesz azért, hogy ez ne csak technikai kérdés legyen. Ezzel a megközelítéssel a választási törvényhozás problémájának megoldására a HDZ minden jövőbeli kormányra bízza az egységek újrarajzolását demográfiai változások esetén

– magyarázta Goran Čular, a GONG kutatásának szerzője és a zágrábi Politikatudományi Kar professzora.

Az ellenzék kisebb-nagyobb variációkkal ezt a véleményt ismétli, és abban reménykedik, hogy a választók majd átlátnak a szitán, és az ellenzékre szavaznak az álnok kormánypárt ellen.

Ez persze majd akkor következik be, amikor a malacok szárnyra kapnak, ahogy ezt az amerókusok szokták volt mondani.

Plenković szerint minden rendben van

Plenx szerint minden rendben van, és lényegében kisebb „technikai jellegű” változtatásokról van szó, mert a választópolgárok túlnyomó többsége, 78 százaléka továbbra is azokban a választókerületekben marad, ahol eddig parlamenti képviselőt választott.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján azt állította, hogy ez „a meglévő választókerületi térkép kisebb módosítása”, mivel Horvátország megtartja az eddigi 10 választókerületet, amelyekben továbbra is 14 képviselőt választanak.

– Zágráb városán kívül, amelynek egy ilyen választási rendszerben a mérete miatt több választási egységben kell lennie, és most 4 helyett 3 választókerületben van, egyetlen más város vagy önkormányzat sem oszlik meg területileg különböző választókerületekre

– mondta Plenković miniszterelnök.

A kormányfő egyúttal nem felejtette el hangsúlyozni, hogy ez a javaslat az igazságügyi minisztérium egyik munkacsoportjában elvégzett munka eredménye, és azok a történetek, hogy ezt a kormánypárt készítette, ellenzéki fantazmagória.

A főnök szavait visszhangozó Ivan Malenica közigazgatási és igazságügyi miniszter a horvát közszolgálati televízió (HTV) esti híradójában kijelentette, hogy ezzel a kormány teljesítette az alkotmánybíróság elvárásait.

Véleménye szerint az új rendszer több választási cikluson keresztül is fenntartható.

Miután az alkotmánybíróság változtatásokat kért a választókerületek választói létszámában mutatkozó túlzott eltérések miatt, a kormány benyújtotta a javaslatát, amely szerint az eltérés a 10 választókerület egyikében sem haladja meg a 2,2 százalékot.

– Az új modell szerint a legtöbb változás Zágráb városát érinti, amely négy helyett most három választókerületre oszlik

– mondta Malenica.

Az ellenzék hat választókerületre vonatkozó javaslatára és az átláthatóság hiánya miatti kritikákra reagálva, Malenica képmutatással vádolta meg a szociáldemokratákat, mondván, hogy 2015-ben a GONG és néhány képviselő megtette a hat választókerületre vonatkozó javaslatát, de ezt az SDP akkor kormánypártként elutasította.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava