Connect with us

Görögország

GÖRÖG DEMOKRÁCIA: Végképp bealkonyult az Arany Hajnalnak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Görögországban bűnszervezetté nyilvánították az Arany Hajnalt. Az Arany Hajnal 2012-ben még a harmadik legerősebb parlamenti párt volt Görögországban, amikor jelöltjei a 300 parlamenti helyből 21-et szereztek meg, a tavalyi parlamenti választásokon viszont már be sem jutottak a törvényhozásba.

Legyen mindennap demokrácia!

– Ma győzött a demokrácia. Az pedig már valamennyiünk feladata, hogy mindennap győzzön.

Így kommentálta közleményben Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök az athéni fellebbviteli bíróságnak azt a döntését, amellyel bűnszervezetté nyilvánította a szélsőjobboldali Arany Hajnal elnevezésű parlamenten kívüli pártot.

A kormányfő az Athens- Macedonian News Agency (AMNA) görög hírügynökség jelentése szerint úgy fogalmazott: miniszterelnökként ugyan tartózkodik attól, hogy bírósági ítéleteket véleményezzen, de ebben az esetben osztja az Arany Hajnal párt bűnszervezeti jellegére vonatkozó általános értékelést.

Micotakisz kiemelte, büszke arra, hogy pártja, a konzervatív Új Demokrácia tántoríthatatlanul az Arany Hajnal politikai és társadalmi marginalizálásáért dolgozott, és semmiféle közösséget sem vállalt vele.

Hasonlóképp foglalt állást Katerína Szakellaropulu államfő is.

A görög demokrácia 1974-es visszaállítása óta az ország nyolcadik köztársasági elnöke (és első női államfője) ugyancsak közleményben szögezte le, hogy a demokrácia szempontjából nagyon fontos nap volt 2020. október 8-a.

– A hosszú múltra visszatekintő demokratikus tradícióinktól mindig is idegenek voltak a szélsőséges politikai erőszak megnyilvánulásai. A bírósági döntés megerősítése annak, hogy a demokrácia és intézményei mindig képesek megakadályozni az aláaknázásukat célzó kísérleteket.

Az ítélet meghozatala idején mintegy 15 ezer athéni tüntetett a fellebbviteli bíróság épülete környékén.

A nagy számban kivezényelt biztonsági erők könnygáz és vízágyú bevetésével tartották vissza az Arany Hajnal és a fasizmus ellen tüntető tömeget.

A bírósági eljárás

A háromtagú fellebbviteli bíróság mintegy 5 éve tartó igazságügyi eljárás végére tett pontot, amikor kimondta, hogy az 1993-ban bejegyzett Arany Hajnal bűnszervezet.

Így a párt perbe fogott 7 vezető képviselője – Nikolaosz Mihaloliakosz, a párt megalapítója és elnöke, valamint az Arany Hajnal 6 egykori parlamenti képviselője – bűnszervezet létrehozásában és működtetésében, míg a párt bíróság elé állított mintegy félszáz tagja és szimpatizánsa bűnszervezetben való részvételért bűnös.

Az Arany Hajnal képviselői tagadták a terhükre rótt cselekményeket, és politikai hajszával vádolták a hatóságokat.

A párt prominensei már korábban is tagadták, hogy az Arany Hajnal neonáci párt lenne, jóllehet idegenellenességük és szélsőjobboldali retorikájuk miatt sokan annak tartják a tömörülést.

Az Arany Hajnal különösen azóta veszített népszerűségéből, hogy szimpatizánsai meglincseltek 2013-ban egy antirasszista rappert. A fellebbviteli bíróság ezzel együtt 4 ügyet vont össze, és így hozta meg ítéletét.

A bíróság Pavlosz Füsszasz rapper meggyilkolása ügyében elkövetőként bűnösnek mondta ki Jorgosz Roupakiaszt, és bűntársként bélyegezte meg 15 társát.

Bűnösnek mondták ki az Arany Hajnal perbe fogott tagjait egyiptomi halászok ellen elkövetett támadásokért, ezen kívül a PAME szakszervezeti tömörülés aktivistáival szembeni gyilkossági kísérletért és súlyos testi sérülés okozásáért, valamint bűnszervezet megalakításáért és működtetéséért.

Elmaradt az ítélethirdetés

A tervek szerint csütörtökön (2020. október 8.) kellett volna ismertetnie a bíróságnak a vádlottakkal szembeni ítéleteket, az ügyész azonban kezdeményezte, hogy a bíróság 3 vádlott – volt parlamenti képviselők – kivételével tekintsen el az enyhítő körülmények figyelembevételétől, és az érintettek így a súlyosabb büntetési fokozatok alapján kapjanak büntetést.

A vádlottak közül csak 11-en jelentek meg a tárgyaláson, a többieket ügyvédeik képviselték.

A bíróság elnapolta az ítélethirdetést, miután helyt adott a védőügyvédek kezdeményezésének, hogy a védenceiknek kedvezőbb ítéletek reményében hivatkozhassanak az enyhítő körülmények figyelembevételére.

Az AMNA ismertetése szerint az antifasiszta rappert megkéselő Jorgosz Roupakiasz enyhébb büntetése maximum 15 év börtön lehetne, míg súlyosabb elbírálás esetén életfogytig tartó elzárást kapna.

Az Arany Hajnal prominens képviselői enyhébb esetben 2 évig terjedő, szigorúbb elbírálás esetén 15 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak, míg a bűnszervezetben való részvétel enyhébb megítélése esetén a büntetés 1-től 5-évig, szigorúbb elbírálással 5-től 10 évig terjedő elzárás lenne.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava