Connect with us

Görögország

GÖRÖG VÁLASZTÁSOK: Családi vállalkozás lehet az Arany Hajnal, amely elvesztette választói felét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

A görög Arany Hajnal jelentősen visszaesett az utóbbi két görögországi választáson. A sokak által neonácinak tartott párt Görögország egyes részein több mint 50 százalékot veszített népszerűségéből a 2014-es európai parlamenti választásokhoz képest. A szélsőjobboldali párt volt uniós képviselője szerint az Arany Hajnal vezetőjénél dinasztikus hajlamok diagnosztizálhatók. Az Arany Hajnal a július 7-i választásokon valószínűleg megugorja a 3%-os küszöböt, de befolyása jócskán csökken.

Az Arany Hajnal a harmadik legnagyobb párttá nőtte ki magát az évtized első felében. Első sikerét 2010-ben érte el, amikor 5,29% szavazattal bejutott az athéni városi közgyűlésbe. Országos szinten a 2012-es parlamenti választáson ismételten bizonyított: az addig szinte láthatatlan párt 6,9%-ot kapott a válságkezeléssel szétmacerált Görögországban.

A válság és az Arany Hajnal

Az Arany Hajnal népszerűségének csúcsát 2014-ben érte el, amikor az európai parlamenti választásokon 9,39%-ot szerzett. Ez 500 ezer szavazatot jelent a Magyarországhoz hasonló nagyságú Görögországban. A legfrissebb felmérések szerint a szélsőjobboldali párt mára már 5% alá csúszott, ami azt jelenti, hogy a szavazótábor a felére apadt.

Nikosz Mihaloliakosz, az Arany Hajnal vezetője, és a párt más magas rangú káderjei a Peloponnészoszi-félsziget déli nyúlványának tekinthető Mani térségéből származnak, ahol szavazók ezrei fordultak el a párttól.

A népszerűség csökkenésének több oka is van.

Az egyik az, hogy végső szakaszába érkezett a Pavlos Fyssas rapper 2013-as meggyilkolását követő eljárás. Az ellenfelei által csak “Görög Führerként” emlegetett Mihaloliakoszt 2013-ban bilincsben verve vitték el a rendőrök, akik a házkutatás során engedély nélkül tartott fegyvereket találtak nála. Mihaloliakoszt és társait bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással, valamint bevándorlók és melegek elleni támadásokkal vádolják.

Az akció óriási vihart kavart, hiszen a görög katonai junta 1974-es bukása óta politikai párt ellen hasonló intézkedésre nem volt példa.

Az Arany Hajnal alkonya

Az Arany Hajnal alkonyának más okai is vannak. Ezek között a nepotizmus és a szűklátókörűség említhető.

A szélsőjobboldali párt egyik volt helyi képviselőjelöltje szerint az Arany Hajnalnak nem párttagokra, hanem pártkatonákra van szüksége, akik utasításokat hajtanak végre, de semmi mást nem tesznek. Főleg nem vitatkoznak és nem ellenkeznek.

Elefteriosz Szünadinosz – az Arany Hajnal uniós parlamenti képviselője – akkor vált igazán közismerté, amikor Martin Schulz, az Európai Parlament baloldali elnöke belefojtotta a szót, mert a törököket “buta és koszos barbároknak” nevezte.

Schultz lépését azzal indokolta meg, hogy védelmeznie kell az Európai Parlament méltóságát, és elejét kell venni a rasszizmus társadalmi kivirágzásának.

Azóta már a szélsőjobboldali parlementi képviselő is szembe került az Arany Hajnal vezetőjével, aki korábban “a görög nemzet kiemelkedő alakjának” nevezte Szünadinoszt. Ezt ma már aligha tenné meg, mert a hálátlan uniós képviselő azzal vádolta meg a Görög Hajnal “naplopókból álló vezetőinek szűk körét”, hogy 180%-os fordulatot vettek, egyelőre nemigen tudni, hogy merre.

Privát klub

Szünadinosz szerint Mihaloliakosz “privát klubként” szeretné működtetni az Arany Hajnalt, amelynek kemény magját a családi dinasztia tagjai képezik. Az uniós képviselő arra emlékeztett, hogy a pártvezér neje, Eleni Zaroulia és lánya, Ourania is az Arany Hajnal vezérkarához tartozik. Ami persze, nem ma kezdődött.

A pártvezér felesége, Eleni Zaroulia az Arany Hajnal képviselőjeként azzal keltett feltűnést, hogy betegségeket hordozó félállatoknak nevezte a migránsokat, akik rárontottak Görögországra. Lányuk sem esett messze a fájától, már 2012 júniusában letartóztatták, mert hatodmagával megtámadott egy migránst, aki kórházba került. Ourania ma már fővezérként viselkedik a pártban.

Elpártolt pártolók

Az Arany Hajnalnak erősen befellegzett Görögország északi részén is, ahol az sem segített nekik, hogy a térségben ellentmondásos érzelmeket váltott ki az Észak- Macedónia név körüli vita és döntés. A szélsőjobboldali párt ebben a térségben is elvesztette támogatóinak a felét, pedig a kérdésben eléggé “buzgó nacionalista” álláspontot képviseltek.

Az Arany Hajnalnak bealkonyodott Athén környékén is, ahol szintén elpártolt tőlük a pártolók fele, és egy részük visszatért a jobboldali Új Demokráciához, amely a mérsékeltebb konzervatív opciót képviseli. Küriakosz Micotakisz – Micotakisz-dinasztia legújabb sarja, mert az Új Demokrácia sem mentes a politikai nepotizmustól – éppen ezért arra figyelmeztetett, hogy a szavazók – főleg a fiatalok – ne voksoljanak a kis pártokra, amelyek a gyűlölet légkörében születtek.

Az Új Demokrácia jó eséllyel megnyeri a július 7-i választásokat, és a jobboldal átveszi a kormányzást a görög baloldaltól. Ehhez minden bizonnyal hozzájárulnak azok a szavazók is, akik elpártoltak az Arany Hajnaltól.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava