Connect with us

Szerbia

CÁFOLAT: Nincsenek szerb zsoldosok Fehéroroszországban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

franak viacorka
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A hétvégén elterjedt a hír, hogy szerb katonák segítik Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt a tüntetők elleni fellépésben. A hírt egy helyi újságíró röpítette világgá a Twitteren, állítását fényképekkel is alátámasztotta. A szerb védelmi miniszter ennek ellenére hazudozónak nevezte a fehérorosz újságírót, és cáfolt a belarusz védelmi minisztérium is.

Egy kis nyomozás

– A legjobb pillanatban csatlakozott az Atlanti Tanácshoz Franak Viačorka fehérorosz újságíró

– állapította meg augusztus 15-én az említett tanács eurázsiai központja.

Viačorka pedig áttette az életét a Twitterre, ahol ontja a posztokat, nyilván ő maga is érzi a pillanat fontosságát.

Az „atlanti tagság” elnyerését követően Viačorka egy kis nyomozásba is kezdett, amelynek a végén arra a következtetésre jutott, hogy a szerb különleges egységek jelen vannak vagy voltak Fehéroroszországban, és akár részt is vehettek a megmozdulások leverésében.

Az oknyomozás során azt is kiderítette, hogy szerb katonákat láttak Bresztben is. Viačorka mindezt fényképekkel is alátámasztotta.

viacorka

Majd felrobbant

Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter majd felrobbant a dühtől, amikor beült a szerbiai állami televízió esti híradójába.

A magát türtőztetni alig tudó Vulin többször is „hazudozónak” nevezte a fehérorosz újságírót, majd nekilátott az állítások tételes megcáfolásának.

A szerb védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy semmilyen harci járműveket nem küldtek külföldre, főleg nem olyanokat, amelyekkel a szerb hadsereg nem is rendelkezik.

Vulin szerint az egyik képen látható szerb katona egy olyan Hummerben ül, amely nincs rendszeresítve a szerb hadseregben.

Szerinte a kép évekkel ezelőtt egy németországi NATO-rendezvényen készülhetett, amelyen a szerb katonák is részt vettek, vagyis hamisítványról van szó.

– Ez a különleges hadviselés folytatása a szerb hadsereg és Aleksandar Vučić elnök ellen, aki egyúttal a hadsereg főparancsnoka is. Szerbia természetesen semmilyen módon sem avatkozik be egyetlen ország, legkevésbé pedig Fehéroroszország belügyeibe

– nyilatkozta Vulin a szerbiai állami televízióban.

A szerb védelmi miniszter azt viszont beismerte, hogy a másik képen valóban egy szerb katona látható, amint éppen gyümölcsöt vásárol a breszti piacon.

A szerb állami televízió híradójában Vulin úgy nyilatkozott, hogy jelenleg a szerb hadsereg kilenc tagja tartózkodik Fehéroroszországban, ahol a breszti katonai lőtéren készülnek egy mesterlövész-versenyre, amelyet a Nemzetközi Katonai Játékok keretében tartanak meg.

Ezzel szinte egy időben lényegében ugyanilyen tartalmú közleményt adott ki a fehérorosz védelmi minisztérium is.

Nyuszika, van sapkád?

A „dupla” cáfolat természetesen nem győzött meg senkit sem, később azonban Franak Viačorka megcáfolta saját magát.

Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a második képen látható, és éppen piacozó szerb katona esetleg a Breszt közelében sorra kerülő „katonai játékok” résztvevője.

A fehérorosz újságíró szerint a szerb hadsereg tagja akkor viszont megsértette a járványellenes intézkedéseket, nyilván azért, mert nem viselt maszkot.

Viačorka azt az állítását viszont fenntartotta, hogy a Hummert és szerb személyzetét a választások napján is látták Minszkben.

A Twitteren a védelmére kelt Florian Bieber osztrák Balkán-szakértő is, aki szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy Lukasenka szerb zsoldosokat hívott be.

Bieber ezzel kapcsolatba azt kérdezte, hogy miért is lenne Lukasenkának rájuk szüksége, ráadásul ez óriási kockázatot jelentene Aleksandar Vučić szerb elnök számára.

Koszovó

Gyanús albán ellentüntetés és Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Wagner
Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg zászlaját terítették magukra (Forrás: KosSev)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A koszovói albánok is demonstráltak a megosztott Mitrovica déli részén. A megmozdulást a világháló felhasználásával készítették elő, és annak ellenére megtartották, hogy a koszovói belügyminisztérium „szükségtelennek” minősítette a demonstrációt, mert állítólag rosszindulatú portálok szervezték. Közben a koszovói portálok arról számoltak be, hogy a Wagner Csoport szimbóluma is feltűnt a szerbek lakta észak-koszovói területeken.

Az interneten szervezték a „szerbezést”

Annak ellenére, hogy a koszovói rendőrség felszólította a koszovói albánokat, hogy ne reagáljanak a közösségi médiában közzétett „szükségtelen gyülekezésre” vonatkozó felhívásra, csütörtökön mégis kisebb tüntetés volt Mitrovicában (Kosovska Mitrovica), az Ibar folyó déli oldalán.

Mitrovicát az Ibar folyó szeli ketté, az északi, dombosabb oldalon a szerbek élnek, a déli, jóval simább terület lakossága ugyanakkor albán.

A délben kezdődött és körülbelül egy órás megmozduláson mintegy száz személy, többnyire fiatal férfi vett részt, akik kifejezték támogatásukat Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek, és azt üzenték neki, hogy megvédik Koszovót, ha arra szükség mutatkozna.

A hét elején Zvečanban, Mitrovica észak-nyugati szomszédságában, a szerbek és a KFOR-csapatok tagjai csaptak össze, ennek következtében a közösségi médiában szerdától felhívások jelentek meg, amelyek a „Menetelés Északért” elnevezésű megmozdulásra szólítottak fel.

A tiltakozásokat Koszovóban is be kell jelenteni a rendőrségnek ahhoz, hogy jogszerűek legyenek, erre a tiltakozásra senki nem kért, és nem is kapott engedélyt.

A koszovói belügyminiszter közlése szerint a megmozdulással kapcsolatos információkat megosztó profilok közül több is „rosszindulatúnak” tekinthető.

– A dél-mitrovicai tüntetésre és az ország északi részébe történő menetelésre vonatkozó felhívások szükségtelenek, és nem segítik Koszovót

– jelentette ki Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter, aki szerint a felhívásokat ismeretlen személyek tették közzé és osztották meg a közösségi médiában különböző „gyanús profilokon”, amelyek külföldi csoportok befolyása alatt állnak.

A belügyminiszter a közösségi médiában, vagyis a Facebookon, felszólított minden állampolgárt, hogy ne üljön fel ezeknek a gyanús felhívásoknak.

A helyszínen készült riportokból kiderült, hogy a résztvevőknek fogalmuk sincs arról, hogy ki szervezte a megmozdulást, viszont közölték, hogy ők mindig készen állnak, ha hív a haza.

Wagner

Fáklyát is gyújtottak a mitrovicai „gyanús” tüntetésen résztvevő albánok (Forrás: N1)

Fokozott rendőri jelenlét

A tüntetésen fokozott rendőri és KFOR-jelenlét volt, talán úgy is lehetne fogalmazni, hogy több volt a rendőr, mint a résztvevő.

A demonstráción megjelenők azt kiabálták, hogy „a a miénk”, és időnként szitkozódások és szerbeket becsmérlő szavak is elhangzottak.

A megmozdulás résztvevői albán zászlót, valamint Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) zászlaját lengették vagy feszítették ki.

A tiltakozók felszólították Koszovó szövetségeseit, hogy állítsák helyre a „normális állapotokat” északon.

Énekeltek és skandáltak, de nem indultak el a két városrészt elválasztó híd felé, amelyet a KFOR olasz tagjai egy időre teljesen lezártak.

A BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) oknyomozó civilszervezet szerint a koszovói rendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy valójában ki kezdeményezte a megmozdulást.

A Wagner Csoport is jelen van?

A koszovói szerbek három helyszínen tüntetnek, a Leposavićban készült felvételek szerint az ottani megmozduláson négy olyan személy is megjelent, akik az orosz Wagner Csoporthoz kapcsolódó szimbólumokkal ellátott pólót viseltek.

A felvételeket szerdán készítették a BIRN munkatársai.

Adelina Ahmeti, a BIRN újságírója az esettel kapcsolatban elmondta, hogy négy személyre lettek figyelmesek, akik a Wagner Csoport jelvényeivel ellátott ruházatot viseltek.

– Egy belgrádi rendszámú autóból szálltak ki a leposavići önkormányzat közelében, ott sikerült kettőt közülük lencsevégre kapni

– jelentette ki a BIRN munkatársa.

wagner

Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Kreshnik Gashi, a koszovói Kallxo hírportál főszerkesztője arra figyelmeztetett, hogy a Wagner Csoportot az Egyesült Államokhoz hasonlóan a koszovói kormány is terrorista szervezetnek minősítette, ezért a jelképével ellátott pólót viselő személyeket le kellene tartóztatni.

A másik – kevésbé erőteljes megoldásként Gashi azt ajánlotta, hogy a rendőröknek legalább igazoltatniuk kellene a Wagner Csoport jelvényeit viselő személyeket, és meg kellene kérniük őket arra, hogy a szóban forgó jelvényeket távolítsák el a ruházatukról.

A hétfői összecsapások helyszínén a korábbi szerb polgármester Dragiša Milović elutasította azokat a feltételezéseket, hogy a szerbek között a Wagner Csoport tagjai is ott vannak.

– Nincsenek itt közöttetek illegális struktúrák, nincsenek szervezett bűnbandák, és az úgynevezett Wagner Csoport tagjai, fiatal férfiak, akik – ahogy Pristinában állítják – mindent fel akarnak égetni, ami nem szerb

Wagner

Dragiša Milović korábbi polgármester azt bizonygatja, hogy a demonstrációnak nincs „wagneros” résztvevője

– mondta a szerdán, a hétfőitől sokkal békésebb szerb megmozdulás résztvevőihez szólva a volt polgármester, aki a tavalyi „nagy szerb lemondások” alkalmával távozott posztjáról.

Milović szerint Zvečanban csak azok a helyi polgárok demonstrálnak, akik évek, évszázadok óta ott élnek, no meg az észak-mitrovicai testvérek.

A volt polgármester – a szerb elnökhöz hasonlóan – azt üzente, hogy a tiltakozások nem a KFOR és a NATO ellen irányulnak, és sajnálja, hogy nekik tulajdonítják a konfliktus előidézését.

Most már csak az a kérdés, hogy akkor hétfőn ki verte a KFOR-katonákat, akik a szerbiai udvari sajtó szerint rátámadtak a védtelen szerbekre, vagyis a „meztelen kezű népre” (goloruki narod)?

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava