Connect with us

Szerbia

CÁFOLAT: Nincsenek szerb zsoldosok Fehéroroszországban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

franak viacorka
A cikk meghallgatása

A hétvégén elterjedt a hír, hogy szerb katonák segítik Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt a tüntetők elleni fellépésben. A hírt egy helyi újságíró röpítette világgá a Twitteren, állítását fényképekkel is alátámasztotta. A szerb védelmi miniszter ennek ellenére hazudozónak nevezte a fehérorosz újságírót, és cáfolt a belarusz védelmi minisztérium is.

Egy kis nyomozás

– A legjobb pillanatban csatlakozott az Atlanti Tanácshoz Franak Viačorka fehérorosz újságíró

– állapította meg augusztus 15-én az említett tanács eurázsiai központja.

Viačorka pedig áttette az életét a Twitterre, ahol ontja a posztokat, nyilván ő maga is érzi a pillanat fontosságát.

Az “atlanti tagság” elnyerését követően Viačorka egy kis nyomozásba is kezdett, amelynek a végén arra a következtetésre jutott, hogy a szerb különleges egységek jelen vannak vagy voltak Fehéroroszországban, és akár részt is vehettek a megmozdulások leverésében.

Az oknyomozás során azt is kiderítette, hogy szerb katonákat láttak Bresztben is. Viačorka mindezt fényképekkel is alátámasztotta.

viacorka

Majd felrobbant

Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter majd felrobbant a dühtől, amikor beült a szerbiai állami televízió esti híradójába.

A magát türtőztetni alig tudó Vulin többször is “hazudozónak” nevezte a fehérorosz újságírót, majd nekilátott az állítások tételes megcáfolásának.

A szerb védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy semmilyen harci járműveket nem küldtek külföldre, főleg nem olyanokat, amelyekkel a szerb hadsereg nem is rendelkezik.

Vulin szerint az egyik képen látható szerb katona egy olyan Hummerben ül, amely nincs rendszeresítve a szerb hadseregben.

Szerinte a kép évekkel ezelőtt egy németországi NATO-rendezvényen készülhetett, amelyen a szerb katonák is részt vettek, vagyis hamisítványról van szó.

– Ez a különleges hadviselés folytatása a szerb hadsereg és Aleksandar Vučić elnök ellen, aki egyúttal a hadsereg főparancsnoka is. Szerbia természetesen semmilyen módon sem avatkozik be egyetlen ország, legkevésbé pedig Fehéroroszország belügyeibe

– nyilatkozta Vulin a szerbiai állami televízióban.

A szerb védelmi miniszter azt viszont beismerte, hogy a másik képen valóban egy szerb katona látható, amint éppen gyümölcsöt vásárol a breszti piacon.

A szerb állami televízió híradójában Vulin úgy nyilatkozott, hogy jelenleg a szerb hadsereg kilenc tagja tartózkodik Fehéroroszországban, ahol a breszti katonai lőtéren készülnek egy mesterlövész-versenyre, amelyet a Nemzetközi Katonai Játékok keretében tartanak meg.

Ezzel szinte egy időben lényegében ugyanilyen tartalmú közleményt adott ki a fehérorosz védelmi minisztérium is.

Nyuszika, van sapkád?

A “dupla” cáfolat természetesen nem győzött meg senkit sem, később azonban Franak Viačorka megcáfolta saját magát.

Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a második képen látható, és éppen piacozó szerb katona esetleg a Breszt közelében sorra kerülő “katonai játékok” résztvevője.

A fehérorosz újságíró szerint a szerb hadsereg tagja akkor viszont megsértette a járványellenes intézkedéseket, nyilván azért, mert nem viselt maszkot.

Viačorka azt az állítását viszont fenntartotta, hogy a Hummert és szerb személyzetét a választások napján is látták Minszkben.

A Twitteren a szerbek védelmére kelt Florian Bieber osztrák Balkán-szakértő is, aki szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy Lukasenka szerb zsoldosokat hívott be.

Bieber ezzel kapcsolatba azt kérdezte, hogy miért is lenne Lukasenkának rájuk szüksége, ráadásul ez óriási kockázatot jelentene Aleksandar Vučić szerb elnök számára.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava