Connect with us

Szerbia

CÁFOLAT: Nincsenek szerb zsoldosok Fehéroroszországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A hétvégén elterjedt a hír, hogy szerb katonák segítik Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt a tüntetők elleni fellépésben. A hírt egy helyi újságíró röpítette világgá a Twitteren, állítását fényképekkel is alátámasztotta. A szerb védelmi miniszter ennek ellenére hazudozónak nevezte a fehérorosz újságírót, és cáfolt a belarusz védelmi minisztérium is.

Egy kis nyomozás

– A legjobb pillanatban csatlakozott az Atlanti Tanácshoz Franak Viačorka fehérorosz újságíró

– állapította meg augusztus 15-én az említett tanács eurázsiai központja.

Viačorka pedig áttette az életét a Twitterre, ahol ontja a posztokat, nyilván ő maga is érzi a pillanat fontosságát.

Az “atlanti tagság” elnyerését követően Viačorka egy kis nyomozásba is kezdett, amelynek a végén arra a következtetésre jutott, hogy a szerb különleges egységek jelen vannak vagy voltak Fehéroroszországban, és akár részt is vehettek a megmozdulások leverésében.

Az oknyomozás során azt is kiderítette, hogy szerb katonákat láttak Bresztben is. Viačorka mindezt fényképekkel is alátámasztotta.

Majd felrobbant

Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter majd felrobbant a dühtől, amikor beült a szerbiai állami televízió esti híradójába.

A magát türtőztetni alig tudó Vulin többször is “hazudozónak” nevezte a fehérorosz újságírót, majd nekilátott az állítások tételes megcáfolásának.

A szerb védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy semmilyen harci járműveket nem küldtek külföldre, főleg nem olyanokat, amelyekkel a szerb hadsereg nem is rendelkezik.

Vulin szerint az egyik képen látható szerb katona egy olyan Hummerben ül, amely nincs rendszeresítve a szerb hadseregben.

Szerinte a kép évekkel ezelőtt egy németországi NATO-rendezvényen készülhetett, amelyen a szerb katonák is részt vettek, vagyis hamisítványról van szó.

– Ez a különleges hadviselés folytatása a szerb hadsereg és Aleksandar Vučić elnök ellen, aki egyúttal a hadsereg főparancsnoka is. Szerbia természetesen semmilyen módon sem avatkozik be egyetlen ország, legkevésbé pedig Fehéroroszország belügyeibe

– nyilatkozta Vulin a szerbiai állami televízióban.

A szerb védelmi miniszter azt viszont beismerte, hogy a másik képen valóban egy szerb katona látható, amint éppen gyümölcsöt vásárol a breszti piacon.

A szerb állami televízió híradójában Vulin úgy nyilatkozott, hogy jelenleg a szerb hadsereg kilenc tagja tartózkodik Fehéroroszországban, ahol a breszti katonai lőtéren készülnek egy mesterlövész-versenyre, amelyet a Nemzetközi Katonai Játékok keretében tartanak meg.

Ezzel szinte egy időben lényegében ugyanilyen tartalmú közleményt adott ki a fehérorosz védelmi minisztérium is.

Nyuszika, van sapkád?

A “dupla” cáfolat természetesen nem győzött meg senkit sem, később azonban Franak Viačorka megcáfolta saját magát.

Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a második képen látható, és éppen piacozó szerb katona esetleg a Breszt közelében sorra kerülő “katonai játékok” résztvevője.

A fehérorosz újságíró szerint a szerb hadsereg tagja akkor viszont megsértette a járványellenes intézkedéseket, nyilván azért, mert nem viselt maszkot.

Viačorka azt az állítását viszont fenntartotta, hogy a Hummert és szerb személyzetét a választások napján is látták Minszkben.

A Twitteren a szerbek védelmére kelt Florian Bieber osztrák Balkán-szakértő is, aki szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy Lukasenka szerb zsoldosokat hívott be.

Bieber ezzel kapcsolatba azt kérdezte, hogy miért is lenne Lukasenkának rájuk szüksége, ráadásul ez óriási kockázatot jelentene Aleksandar Vučić szerb elnök számára.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava