Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Görögország

MIGRÁCIÓ A luxemburgi külügyminiszter csökkentené a menedékkérők befogadásától elzárkózó országok uniós támogatását

lasvos gyerek
Olvasási idő: 3 perc

Csökkenteni kell a menedékkérők befogadásától elzárkózó európai uniós tagállamok közösségi támogatását – jelentette ki a luxemburgi külügyminiszter. A szocialista politikus elképzelése szerint a kísérő nélküli kiskorú menedékkérőket el kell hozni a görögországi táborokból, és szét kell osztani az EU-ban, a befogadásuktól elzárkózó tagállamok uniós támogatását pedig csökkenteni kell. Ugyanakkor a német szövetségi nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztere úgy látja, hogy helyben kell segíteni a rászoruló menekülteknek. A miniszter elutasította, hogy fogadjon több ezer kiskorú menedékkérőt Görögországból.

A hatása az uniós költségvetésre

A luxemburgi külügyminiszter a hírportálján úgy vélte, hogy a kísérő nélküli kiskorú menedékkérők helyzetét uniós szintű megállapodással kell rendezni.

Jean Asselborn elképzelése szerint a migránsgyerekeket el kell hozni a görögországi táborokból, és szét kell osztani az EU-ban, a befogadásuktól elzárkózó tagállamok uniós támogatását pedig csökkenteni kell.

Erőteljesen negatív következményekkel járhat, ha egyes tagállamok elzárkóznak az alapvető emberiességi kérdések megoldásától.

A szocialista politikus szerint a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló hosszú távú EU-s költségvetést tekintve “erőteljesen negatív következményekkel” jár, ha egyes tagállamok elzárkóznak az alapvető emberiességi kérdések megoldásától.

Hozzátette, hogy a - tengeri határvidéken fekvő görög szigeteken működő táborokban, “részben súlyos körülmények között” elhelyezett emberek legkevesebb háromnegyede jogosult menedékjogra.

Ezek az emberek nem Görögországba jöttek, hanem az EU-ba, és az EU-nak meg is kell oldania ezt a problémát

– húzta alá a rangidős EU-s külügyminiszter.

Jean Asselborn szerint az EU egy közös érdekekkel rendelkező közösség, és ezért a következő hosszú távú költségvetésről folytatott tárgyalásokba be kell vonni “a jogállamiság mellett az olyan kérdésekben tanúsított szolidaritást is, mint a menekültpolitika”.

Hozzátette, hogy a görög szigetek táboraiban legfeljebb 4 000 felnőtt kísérő nélküli kiskorú menedékkérő tartózkodhat.

Ez azt jelenti, hogy egymillió EU-s lakosra kilenc fő jut, befogadásuk senkinek sem erőfeszítés, ha valamennyi ország összefog

– mondta Jean Asselborn.

Több ezer gyerekek befogadása

Németországban hetek óta téma, hogy miként kellene segíteni a görög szigetek túlzsúfolt táboraiban elhelyezett migránsoknak.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A német szövetségi kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztere elutasította az ellenzéki Zöldek javaslatát, hogy Németország több ezer kiskorú menedékkérőt fogadjon be Görögországból.

Gerd Müller a Passauer Neue Presse című lapnak azt mondta, hogy

a gyerekeknek helyben lehet és kell a legjobban segíteni.

Hozzátette, hogy érthetetlennek tarja a görög és az európai uniós szervek tehetetlenségét. A helyzet az utóbbi hónapokban vált súlyossá, de az Európai Unió “sajnos nem reagált”.

A görög táborokban tarthatatlan és embertelen állapotok uralkodnak. Nem hagyhatjuk cserben Görögországot, és nem várhatunk, amíg bekövetkezik a katasztrófa, Európának haladéktalanul és hathatósan segítenie kell a menekülthelyzet rendezésében

– nyilatkozta a német szövetségi kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztere.

Egyre nagyobb a tolongás a balkáni útvonalon

Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter a Bild című német lapnak úgy nyilatkozott, hogy kritikus a migrációs helyzet a -Balkánon, és a tél beálltával egyre inkább romlik.

A bajor politikus kiemelte, hogy Németország nem hagyja magára a gondjával az Európai Unió külső án fekvő országokat.


A szövetségi katasztrófavédelmi szolgálat helyben nyújt sürgős segítséget

– mondta Horst Seehofer.

A német belügyminisztérium szervezésében a szövetségi katasztrófavédelmi szolgálat egy 18 szakértőből álló egységet küldött december elején Bosznia-Hercegovinába, ahol környékén fekvő Blažujnál építenek egy tábort.

A balkáni útvonalon egyre több migráns tartózkodik, akik az Európai Unió nyugati részébe tart.

A német kormány 663 ezer euróval (220 millió forint) támogatja a január végéig tartó küldetést.

Ugyancsak december elején a német belügyi tárca szervezésében 55 kamion érkezett Athénba, a többi között 750 meleg takaróval, csaknem 10 ezer matraccal, párnával és paplannal, ötezer tábori ággyal és 30 ezernél is több garnitúra ágyneművel megrakodva.

A szállítmány értéke 1,56 millió euró, és a görög szigetekről a szárazföldre átszállított menedékkérők ellátását szolgálja.

Az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon egyre több ember tartózkodik, akik azzal a szándékkal érkeztek a térségbe, hogy eljussanak az Európai Unió nyugati részébe és menedékjogot szerezzenek.

Görögországban idén december közepéig 69 500 illegális határátlépést regisztráltak, ami meghaladja a tavaly egész évben feljegyzett 48 500 határátlépést.

Az érkezők számának emelkedése azonban nem jár együtt a menedékjogi kérelmek számának emelkedésével, ami azt jelenti, hogy a migránsok tovább akarnak menni a balkáni migrációs útvonalon.

MTI/BALK

Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Aestherar 412 tarhelypar-412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: