Connect with us

Szerbia

RAGADÓS LEHET A BRIT PÉLDA: Boris Johnson buldózert vezetett, és elgázolta az ellenzéket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

jcb buldozer
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök továbbra sem tett le arról, hogy vendégül lássa Donald Trump amerikai elnököt. A „várva várt” vendégek listája a napokban azonban bővült, a szerb elnök már Boris Johnson is meginvitálta. A brit miniszterelnök minapi választási győzelmével lopta be magát igazán a szerb elnök szívébe. A Johnson iránti szimpátiát jócskán növelte, hogy Johnson buldózert vezetett, és elgázolta az ellenzéket.

Árvízvédelmi autópálya

Szerbiában megkezdődik az úgynevezett „moravai korridor” építése. Ez az autópálya köti majd össze a 10-es és a 11-es európai közlekedési folyosót, vagyis Szerbia nyugati és keleti részét.

Az autópálya több közép-szerbiai város mellett halad el, könnyen elérhető lesz Čačakból, Kruševacból, Kraljevóból, Trstenikből és Vrnjačka Banjából.

Nevessenek csak, de előbb Boris Johnson, majd Donald Trump is felkeresi Szerbiát.

Ezeknek a városoknak a térségben mintegy félmillió ember él.

Ez lesz Szerbia legszélesebb autópályája, az átlagosnál másfél méterrel szélesebb. Óránként 130 kilométeres sebességgel lehet majd haladni rajta.

A „moravai korridor” egyben árvízvédelmi rendszerként is szolgál majd, amely védi a 112 kilométer hosszú utat övező területeket.

Az autópálya megépítésével december 5-én bízták meg az -török Bechtel Enka UK Limited nevű konzorciumot. A tervek szerint 2022-ben készül el.

A szerb elnök szívesen jár ilyen helyekre.

Aleksandar Vučić most sem hagyta ki a lehetőséget, hogy ő személyesen nyissa meg ezt az építkezést. Ehhez asszisztált az amerikai, a brit és a török nagykövet is.

vucic autout

Johnson, majd Trump

Aleksandar Vučić büszke arra, hogy ez lehet az első 5G-s autópálya Szerbiában, amely különös vezetési élményt biztosít.

– Ez lesz a legszélesebb autópálya Szerbiában, harminc méter. Ez azt jelenti, hogy amikor felmennek az autóútra, akkor az útjelző táblákon láthatják, hogy hol csúszós az út, és hol van köd. Ilyen utakat épít ma Szerbia

– szögezte le a szerb elnök a Kruševac közelében tartott ünnepi megnyitón.

Aleksandar Vučić örömmel vette, hogy a munkálatok megkezdésére Szerbiába látogattak a kivitelező konzorcium török és amerikai vezetői.

A szerb elnök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a brit miniszterelnök és az amerikai elnök is ellátogat Szerbiába.

– Nevessenek csak, de előbb Boris Johnson, majd Donald Trump is felkeresi Szerbiát

– mondta Vučić, aki később elárulta, hogy miért szimpatikus neki a brit miniszterelnök.

Johnson és a buldozer

A szerb elnök a munkaterületen sétálva meglátott egy buldózert, és egy szerbiai illetékeshez fordulva megjegyezte, hogy egy ugyanolyan buldózert vezetett egy héttel ezelőtt a brit miniszterelnök is.

– És látod, hogy elgázolta őket a választásokon

– mondta mintegy követendő példaként a szerb elnök.

Vučić – és az őt támogató kormánypárti sajtó – bizonyára nem véletlenül tért ki erre az összefüggésre, idén tavasszal, várhatóan május 3-án, ugyanis parlamenti választások lesznek Szerbiában.

És lehet, hogy a szerb elnök is szívesen beülne egy hasonló buldózerbe, hogy elgázolja az ellenzéket.

Szerbia

A Koszovóval kapcsolatos hírek csöpögtetése és a nehezen érzékelhető elmozdulások

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Koszovó
CHOU DE BUDAPEST: A szerb elnök aggodalmaskodva kérdezi Miroslav Lajčáktól, hogy ezt a gyanús alakot miért hozta magával (A kép forrása: Instagram, Aleksandar Vučić, szöveg: BALK)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Ha ég a ház, akkor jönnek a tűzoltók, akik legfeljebb a lángokat képesek megfékezni, a keletkezett károk elhárítása azonban a ház lakóira marad. Körülbelül ezt a szerepet tölti be az amerikai Gabriel Escobar és az uniós Miroslav Lajčák által alkotott duó, amely leginkább az esti órákban szeret találkozni a koszovói miniszterelnökkel és a szerb elnökkel, addigra a közvélemény figyelme lankad, másnap pedig már kit érdekel, hogy mi történt tegnap. Így könnyebb az információk csöpögtetése.

Soha nem találkozó párhuzamok

A szerb és a koszovói albán politikai elit párhuzamos pályán mozog, így szinte csak a végtelenben találkoznak, ezt érzékelhetik a nyugati közvetítők is, akik ikszedik alkalommal tárgyaltak Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel és Aleksandar Vučić szerb elnökkel.

A belgrádi Vreme honlapja megjegyzi, hogy az amerikai-európai duó Pristinában megbeszélést folytatott a koszovói miniszterelnökkel, az ottani államfővel, és találkozott az ellenzékkel, valamint a helyi szerbek képviselőivel is, bár az utóbbi „nemigen volt kommunikálva”, így a Vreme figyelme is elsiklott felette.

Szerbiában ugyanakkor – az eddigi hírek szerint – a közvetítők csak Aleksandar Vučić szerb elnökkel ültek le tárgyalni, amiben van némi ráció, mert semmi értelme a saját véleménnyel nem rendelkező Ana Brnabić miniszterelnökkel fárasztani magukat, a szerbiai ellenzék befolyása pedig a koszovói eseményekre a nulla felé konvergál, így ők sem nagyon számítanak „értelmezhető partnernek”.

Legfeljebb a szélsőjobb és annak orosz lerakata küldheti oda a verőlegényeket, mint Zvečan esetében, ha erre megérik a pillanat, amely a szerb elnök számára politikailag is kiaknázható. Ekkor a belgrádi vezetés úgy tesz, mintha semmit sem venne észre, vagy éppen maga ad jelt az indulásra.

A konstruktív szerepben tetszelgő Vučić az amerikai és az európai közvetítőkkel folytatott megbeszélést követően a szerb oldal tömjénezésének közepette azt üzente az Instagramon, hogy itt az ideje, hogy Pristina „végre eleget tegyen tíz évvel ezelőtt vállalt kötelezettségeinek”, ami mindenekelőtt a Szerb Községek (Önkormányzatok) Közösségének megalakítására vonatkozik egy akkori brüsszeli megállapodás értelmében”.

Tehát nem akárhogyan, és nem egy új megközelítés mentén, hanem úgy, ahogy az a 2013-ban kötött megállapodásban szerepel, amit a jelenlegi pristinai vezetés – Albin Kurtival az élen – egyértelműen elutasít.

Kurti legfeljebb egy olyan szerb önkormányzati szövetséget lenne hajlandó elfogadni, amely bizonyos értelemben civilszervezetként működne, és semmiféle végrehajtói joggal nem rendelkezne.

Az amerikai álláspont valahol félúton lehet, mert az Egyesült Államok korábban úgy fogalmazott, hogy ők sem támogatnák olyan képződmény létrejöttét, mint amilyen a boszniai Szerb Köztársaság, amivel áttételesen elismerték, hogy a daytoni szerződésben is voltak baklövések.

Pristinában rossz a vétel

A jelek szerint Pristina és Washington nincs egy hullámhosszon, és láthatóan vannak vételi zavarok azzal kapcsolatban, amit Washingtonból sugároznak Koszovó irányába, ugyanis nem tudja elfogadni, hogy a partnerség ellenére washingtoni szempontból nem kívánt döntések szülessenek.

A hétfő esti pristinai találkozót követően a két közvetítő nyilatkozott ugyan az újságíróknak, az viszont már csak valamikor kedden délután derült ki, hogy az Egyesült Államok két napos ultimátumot adott az amerikai követelések végrehajtására, de ez koránt sem jelenti azt, hogy csütörtökön arra ébredünk, hogy Koszovóban kitört a „pax Americana”.

A közvetítők azt kérték a koszovói miniszterelnöktől, hogy vonja ki a különleges rendőri erőket az önkormányzati épületekből Zvečanban, Leposavićban és Zubin Potokban, a megválasztott „3%-os polgármesterek” pedig valamilyen más lokációról dolgozzanak az új önkormányzati választásokig.

A koszovói miniszterelnök ezt korábban egyértelműen visszautasította, szerinte ugyanis nem Zoom-polgármesterekről van szó, hogy „home office” jellegű tevékenységet folytassanak, bár véleményünk szerint a 3%-os támogatottság még erre sem nagyon hatalmazza fel őket.

Az amerikaiak azt szeretnék, hogy a koszovói miniszterelnök minél előbb új önkormányzati választásokat írjon ki, amivel szemben szintén vannak „ellenkövetelések”, mint például a szerb szélsőségesek távozása, vagy a demokratikus rend helyreállítása, arról nem is beszélve, hogy a koszovói szerbek is feltételekhez kötik a részvételüket az újabb önkormányzati választásokon.

A közvetítők azt is követelték, hogy a koszovói albán vezetés térjen vissza a párbeszédhez, és amerikai részről megjegyezték, hogy Washington kitart a koszovói albánok mellett, de nem feltétlenül kíván olyan személyt támogatni, akiben nincs meg az együttműködési készség.

Amerika ezzel Kurti értésére adta, hogy képes különbséget tenni a koszovói nép és a pristinai vezetés között, egyúttal azt is tudatta vele, hogy a barátságnak ára van, és a koszovói vezetésnek többé-kevésbé, inkább többé, mint kevésbé, azt kell tennie, amit az Egyesült Államok diktál.

Ez Koszovó esetében még csak-csak elérhető, Szerbia vonatkozásában azonban jóval nehezebben valósítható meg.

A szerbiai elnök a találkozóval kapcsolatban közzétett Instagram-bejegyzésében nem szólt arról, hogy a „következő önkormányzati választási kísérleten” részt vesznek-e a koszovói szerbek, amire minden bizonnyal szükség lenne, hogy végre legitim, és nem csak legális képviselet jöjjön létre.

Miroslav Lajčák uniós közvetítő ugyan megjegyezte, hogy a szerbeknek részt kell venniük a választásokon, de nem ő az, aki ezt elrendelheti nekik, hanem Aleksandar Vučić, aki viszont bármikor elháríthatja a felelőséget, mondván, hogy nincs befolyása a koszovói szerbek felett, és erről nekik kell dönteniük.

Egy ilyen kijelentés persze „olcsó játék hülye gyerekeknek”, de időhúzásra mindenképpen jó, főleg a jelenlegi zavaros helyzetben, amikor a Balkánon mindenki mindenféle befolyás alatt áll, bár a koszovói állításokkal szemben Escobar amerikai részről nem hiszi, hogy a konfliktust Oroszország szervezi, arról viszont meg van győződve, hogy Moszkva örül a jelenlegi fejleményeknek.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava