Connect with us

Szerbia

IGAZ VAGY NEM?: Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke Szerbiába látogathat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az Egyesült Államok hamarosan távozó belgrádi nagykövete úgy véli, hogy az Amerika és a Szerbia közötti viszony általában kitűnő. Persze,. Kivéve, amikor nem! Ez az időszak Kyle Scott szerint a kilencvenes évekre esett, amikor Slobodan Milošević élet és halál ura volt Belgrádban. Azóta azonban két évtized telt el. Ezért a nagykövet úgy vélte, hogy itt a végső ideje a két ország rendezze kapcsolatait. Ennek szellemében akár még Donald Trump is ellátogathatna Belgrádba. De ezt már az oroszok sem hagyták szó nélkül!

Általában kitűnő

A távozó amerikai nagykövet tisztában van azzal, hogy Szerbia lakosságának jelentős része még mindig inkább negatív, és nem pozitív érzelmeket táplál az Egyesült Államok iránt az 1999-es NATO-bombázások miatt.

Erről is szólt a belgrádi Kurirnak adott interjújában Kyle Scott, aki hét nyelven beszél, bár a magyart egy kicsit még töri.

– Sem Szerbia, sem az Egyesült Államok nem képes az időt visszafelé forgatni! Csak annyit tehetünk, hogy az 1999-es esztendőre tágabb perspektívában tekintünk.

Az amerikai nagykövet itt jutott el arra a pontra, amikor emlékeztethetett rá, hogy az Egyesült Államok és Szerbia viszonya a történelem során általában kitűnően alakult.

A hamarosan elköszönő amerikai nagykövet búcsúinterjújában azt üzente a szerbeknek, hogy a tragikus kilencvenes évek óta két évtized telt el.

– Végső ideje, hogy elinduljunk előre, és javítsunk az egymás közötti viszonyon, amihez nagyon jó alapokkal rendelkezünk.

Scott szerint Szerbia és az Egyesült Államok osztja azt “közös víziót”, hogy Szerbiának az Európai Unióban a helye, és ezzel meg is alapozhatják a barátságot.

Az ideális személy

A Belgrádot rövidesen elhagyó nagykövet emlékeztetett rá, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nemrégiben egyik kollégáját és barátját, Matthew Palmert nevezte ki az Egyesült Államok új belgrádi nagykövetének.

– Ő képviseli majd azokat a törekvéseinket, hogy fokozzuk az Egyesült Államok diplomáciai erőfeszítéseit a béke, a stabilitás és a haladás támogatásában a régióban, valamint hogy a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjára összpontosítsunk.

Kyle Scott láthatóan szurkol a maradék balkáni országok bevonásának az európai vérkeringésbe.

Ezt azonban egyelőre számos európai tagállam ellenzi, vagy legalábbis nem nézi jó szemmel. Több pedig el sem ismerte Koszovót, ami megnehezítheti az uniós tagság elérését.

– Matthew Palmer egyébként jól ismeri a régiót, Szerbiát, és a koszovói kérdést is, ezért véleményem szerint ideális személy arra, hogy hozzájáruljon a Szerbia és a Koszovó közötti viszony rendezéséhez.

Az Egyesült Államok és a Szerbia közötti viszony rendezésében azonban még a balkáni megbízottnál is van ideálisabb személy. De ki lehet az?

A még ideálisabb személy

Természetesen nem más, mint minden amerikaiak főparancsnoka, és az Egyesült Államok elnöke.

A Kurir megkérdezte az amerikai nagykövetet: van-e reális esélye annak, hogy Donald Trump felkeresse Szerbiát, mert már jó ideje léteznek erre vonatkozó spekulációk.

– Nincs konkrét válaszom erre a kérdésre, de nagyon örülnék, ha az amerikai elnök eljönne egy látogatásra (Belgrádba). Az Egyesült Államok elnökének állami látogatásait a Fehér Ház jelenti be, nem pedig a fogadó országokban szolgálatot teljesítő nagykövet, de majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

Az amerikai elnöknek több érvényes meghívása is van Szerbiába.

Vučić kívánsága

Aleksandar Vučić szerb elnök 2017 nyarán járt a Fehér Házban, de csak az alelnöki irodáig jutott el.

Vučić akkor meghívta Szerbiába Donald Trump amerikai elnököt és Mike Pence alelnököt, dupla vagy semmi alapon.

Nem sokkal később Belgrádban járt a térség iránt erősen érdeklődő Ron Johnson amerikai szenátor, akinél a szerb elnök ismételten közbenjárt azért, hogy Trump és Pence keresse fel Szerbiát.

– Ez az én kívánságom. Senki nem fogadta el, és senki sem mondta azt, hogy ezt tényként kell kezelni, de én kitartok mellette.

És a szerb elnök ki is tart mellette. Vučić 2019-ben kétszer is írt az amerikai elnöknek Koszovó ügyében, és sem januárban, sem júniusban nem mulasztotta el, hogy ismét meghívja Donald Trumpot.

A napokban is járt a térségben Ron Johnson, és könnyen elképzelhető, hogy a szerb elnök ismét kérte a közbenjárását annak érdekében, hogy Trump végre felkeresse a szerb fővárost.

Amerikai elnök már szinte emberemlékezet óta nem járt Belgrádban. Legutóbb 1975. augusztus elején kereste fel az akkor még jugoszláv fővárost Gerald Ford, aki Josip Broz Tito vendége volt.

Amerika előbb kérjen bocsánatot

Oroszország számára a Balkánon már csak Szerbia az egyetlen “talpalatnyi föld”, ahol megvetheti a lábát. Ezért az oroszok egyáltalán nem örülnek annak, hogy az Egyesült Államok vonzódást mutat Szerbia iránt.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője nem is hagyta szó nélkül Kyle Scott kijelentését, hogy Szerbia 1999-es bombázására “tágabb perspektívában” kell tekinteni.

– Valójában az Egyesült Államoknak először bocsánatot kellene kérnie azoktól, akiket bombázott. Ezt követően kártérítést kellene fizetnie a meggyilkolt és megsebesített emberekért. Továbbá azoknak is, akiknek a szegényített urániummal töltött bombák tönkre tették az egészségét. És csak ezt követően – amikor már megteremtik a megfelelő, és részben sem toxikus alapot – szólítsanak fel arra, hogy “induljanak el előre”.

Az orosz külügyi szóvivő szavait idéző Sputnik News emlékeztetett arra, hogy a NATO még idén is azt közölte, hogy Jugoszlávia bombázása szükséges és legitim cselekedet volt.

Ennek a megjegyzésnek orosz részről mindenképpen az az üzenete, hogy még nem jött el az ideje Szerbia és az Egyesült Államok közeledésének. És soha nem is jön el.

Orosz részről azonban igyekeznek megkerülni, hogy kommentálják Aleksandar Vučić szerb elnök olthatatlan vonzódását Donald Trump iránt.

Valószínűleg úgy vannak vele, hogy minden szerelem elmúlik egyszer.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava