Connect with us

Szerbia

A SZÓ ÖL: Az ellenzéki újságírók okozhatják a szerb elnök halálát

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic telefon n1
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

 
Szív- és érrendszeri problémák miatt kórházba került Aleksandar Vučić, szerb elnök. A szerb elnöki hivatal közleményben tudatta az ország népével, hogy Vučićot kardiovaszkuláris problémák miatt vitték be a legtekintélyesebb szerbiai gyógyintézetbe, a belgrádi katonai egyetemi kórházba. Egy nem sokkal későbbi közlés szerint Vučić állapota stabil, de a hét végét a kórházban tölti. Az szerb elnök saját kezűleg nyugtatta meg az érte aggódókat, hogy hétfőn már teljes erővel veti bele magát a munkába. De hogy miért ment fel a pumpa? Az rögtön kiderül.

Magas vérnyomás

Szerbiában eddig is nyílt titok volt, hogy Aleksandar Vučić magas vérnyomás betegséggel küzd.

A szerbiai sajtó korábban arról írt, hogy a sok munka miatt Vučićnak nincs ideje magára, és ez az egyik oka annak, hogy magas a vérnyomása.

Kiszivárgó hírek szerint a szerb elnök szisztolés vérnyomása néha a 200-at is eléri, és időnként szívritmuszavar is előfordul nála.

Ezért C vitamint és magnéziumot mindig visz magával. Ráadásul folyamatos terápián van, ami szerb lapjelentések szerint azt jelenti, hogy marokszámra szedi a gyógyszereket.

A nyilvánosságot arról nem szokás tájékoztatni, hogy a túl sok munka miatt Vučić az elnöki kabinetjében is többször rosszul lett már, ami miatt gyors orvosi beavatkozásra volt szükség.

A szerb elnök egészségi állapotáról egy orvoscsoport gondoskodik, amelynek állítólag egy orosz tagja is van.

A szerb elnök nem dohányzik, az alkoholos italok közül pedig a vörösbort kedveli.

A 49 éves Vučić – aki a Crvena Zvezda rajongója – korábban maga is aktívan focizott, de ezzel felhagyott, amióta előbb az ország miniszterelnöke, majd az államfője lett.

Erős ember

Aleksandar Vulin védelmi miniszter – aki Vučić legfőbb magasztalója – meg van győződve arról, hogy az a szerb elnök egészségi állapota rendbe jön.

Biztos vagyok abban, hogy minden rendben lesz, nem azért, mert hallgat az orvosokra, hanem azért, mert Aleksandar Vučić erős és keményfejű ember

– nyilatkozta Vulin a szerb udvari televíziók közé tartozó Pink TV-nek. A védelmi miniszter hozzátette, hogy a szerb elnök keveset alszik, és keveset pihen.

Ő csak akkor kér orvosi segítséget, ha muszáj, és gyorsabban visszatér a munkába állt, mint ahogy azt az orvosok tanácsolják neki.

Ezzel vág egybe, hogy Aleksandar Vučić a hétvégi kórházi kirándulást követően munkába áll. A szerb elnök ezt egy saját kezűleg írt üzenettel tudatta az aggódó néppel.

vucic uzenete

Köszönet a VMA orvosainak és dolgozóinak. Köszönet mindazoknak, akik aggódtak. Már hétfőtől teljes üzemben folyatom a munkát.

A VMA (Vojnomedicinska akademija) a szerb hadsereg egyetemi kórháza, amely a legtekintélyesebb szerbiai gyógyintézetnek számít Szerbiában.

Ezek után már csak az a kérdés, hogy Aleksandar Vučić miért éppen most került kórházba. A kormányközeli lapok már erre is tudják a választ.

Woodrow Wilson és a fegyverek

Vučić rosszullétét a kormányközeli média és a kormánybarát elemzők, valamint a kormányzat néhány tagja is összefüggésbe hozta azzal, hogy az ellenzéki újságírók a belügyminiszter édesapjának ügyeiről “nem megfelelő hangnemben” faggatták a szerb elnököt.

A szerbiai ellenzéki sajtó hónapok óta támadja Nebojša Stefanović belügyminisztert, mert az édesapja Szaúd- Arábiának adott el fegyvereket, amelyeket az általa képviselt cég áron alul szerzett be egy állami vállalattól.

Az Arms Watch nevet viselő, és Bulgáriába kihelyezett portál nemrégiben három terjedelmes cikkben foglalkozott azzal, hogy Szerbiából milyen fegyverek jutottak el a Közel- Keletre. Egészen pontosan Szaúd- Arábiába, Jemenbe és Szíriába.

Az Arms Watch a szerbiai fegyverekről szóló harmadik elemzésében arról számolt be, hogy a szaúdiakkal kötött fegyverkereskedelmi szerződést szerb részről Branko Stefanović, a szerbiai belügyminiszter édesapja tárgyalta le a GIM nevet viselő magánvállalat képviseletében.

A szerbiai ellenzék szócsövének tekinthető N1 Televízió és általában az egész ellenzéki sajtó akkoriban össztüzet zúdított Nebojša Stefanovićra, és azóta is folyamatosan azt feszegeti, hogy a szerb belügyminiszter édesapja milyen szerepet játszott a Szaúd- Arábiával folytatott fegyverkereskedelemben.

A szerb elnök védelmébe vette a belügyminisztert, miután felavatta a Woodrow Wilsonról elnevezett belgrádi sugárutat.

Önök ezt nem fogják megérteni, mert nem akarják megérteni, ezért a többieknek mondom. Azt mondtam, hogy az említett személy nem a cég igazgatója vagy tulajdonosa, így ő nem veszi ki a profitot. Semmi haszna belőle. Lehet, hogy ott dolgozik – ki tudja – aztán ez az érdeke. Most meg azt hallom, hogy nem is dolgozik ott, akkor mi a probléma?

A szerb elnök szerint bűncselekményről szó sincs.

Arra kérem a Korrupció Ellenes Ügynökséget, hogy tekintse át az ügyet, és vizsgáljuk ki, hogy volt-e érdekellentét, vagy sem! Tehát nagy bűncselekmény nem történt, mindössze azt kell megnézni, hogy milyenek voltak az érdekeltségi viszonyok.


Az újságírói közbeszólások miatt láthatóan ideges szerb elnök egy korábban nyilvánosságra került dokumentum miatt szóváltásba keveredett az N1 Televízió újságírójával, aki egy mobiltelefonon mutogatta a szóban forgó dokumentumot.

Kiidegelték az újságírók

A kormánypárti sajtó és a kormánybarát szakértők szerint az ellenzéki újságírók provokálták a szerb elnököt, főleg az, aki a képébe nyomta a telefont.

Úgymond: telefonos támadást hajtott végre ellene.

Ez a véleménye Nebojša Krstić kormánypárti elemzőnek, aki szintén a Pink Televízióban nyilvánult meg.

Az újságíró az elnök orra alá nyomja a telefont, hogy látta-e ezt. Erre az elnök azt mondja, hogy nem látom jól, nem jó a szemüvegem, olvassa fel. Az újságíró beleolvas, amire az elnök azt kéri, hogy olvassa fel az egészet, hogy mindannyian tudjuk, miről van szó. Amire az újságíró azt mondja, hogy ne szórakozzunk már.

Az újságíró valójában nem is a “szórakozzunk” kifejezést használta, hanem egy jóval durvább szó enyhébb formáját, ami szintén nincs köszönő viszonyban a jó ízléssel.

Vigyázat! Olyan szavakkal fordult a köztársasági elnökhöz, amit focizás közben a barátainak mondhat, vagy a focizást követő sörözéskor.

Goran Vesić belgrádi polgármester-helyettes szerint is illetlenül szólt az ellenzéki újságíró a szerb elnökhöz.

Láthatták, hogy néhány órával a köztársasági elnök kórházi felvételét megelőzően Miodrag Sovilj, az N1 újságírója az elnök képébe nyomta a telefont, és útszéli módon szólt hozzá, ami már tényleg szégyen


– mondta Vesić.

Veszélyes övezet

A szerbiai médiaviszonyok feltérképezése többkötetes tanulmányt igényelne.

Szerbián sok külföldről támogatott honlap, újság és televízió létezik, kezdve az orosz Szputnyiktól a CNN által pénzelt N1 Televízióig.

Az N1 Szerbiában hasonló módon viselkedik a szerb elnökkel szemben, mint a CNN az amerikai elnök irányában. Vagyis az amerikai Demokrata Párt meghosszabbított keze.

A N1 tudósításában a kormánypárti vádakra reagálva megjegyezte, hogy Vučić betegségének és a kórházba kerülésének ily módon történő interpretálása “veszélyezteti az újságírók biztonságát és nyomásgyakorlást jelent a médiára”.

Vesna Mališić, a belgrádi NIN című hetilap közismert szerkesztője szerint a kormánypárti média veszélyes vizekre evezett.

Ebben a történetben a leginkább ijesztő az eset interpretálása, ahogy majdhogynem arra tesznek kísérletet, hogy az N1-et az elnök meggyilkolásával vádolják meg. Ez nagyon veszélyes.

Mališić szerint itt most meg kellene állni, mert ez nem vicc.

Mert soha nem tudhatjuk, hogy mi lesz ennek a vége. Nagyon rossz tapasztalataink vannak az erőszakra való felbujtással és az erőszak támogatásával.

A balkáni viszonyok ismerői bizonyára tisztában vannak vele, hogy a szó öl, amire már volt példa a kilencvenes évek végén. Akkor az újságíró közül jó néhányat a vádlottakra padjára lehetett volna ültetni gyilkosságra való felbujtás miatt.

A szó azonban elszállt, a tett viszont bekövetkezett.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szlovákia

3+1: Nem csak Orbán, hanem Vučić és Dodik is az elsők között gratulált Ficónak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Orbán gratulált
EGY AZ IRÁNY: Egymásra találtak, így már négyen vannak (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Orbánhoz hasonlóan Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök is az elsők között gratulált Robert Ficónak ahhoz, hogy a legtöbb szavazatot kapta a szlovákiai parlamenti választásokon. Ezt a példát követte Milorad Dodik is, aki állami szintre emelte egyelőre csak entitásként fungáló hazáját. Mindhárman írásos formában, az X-platformon köszöntötték a “szlovák hazafit”.

Nu, págágyí!


– Találjátok ki, ki tért vissza!

A magyar miniszterelnök ezzel kezdte X-platformos bejegyzését, amelyben gratulált Robert Ficónak a szlovák parlamenti választáson elért “vitathatatlan győzelméhez”.

Orbán megjegyezte, hogy “egy hazafival mindig jó együtt dolgozni”, ami elé várakozással tekint.

Orbán gratulált

Vučić sem késlekedett a “szlovák hazafi” köszöntésében

A szerb elnök szintén gratulált Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választáson aratott győzelméhez.

Aleksandar Vučić azt írta a Ficónak küldött üzenetében, hogy szívből gratulál neki a parlamenti választáson megszerzett első helyéhez a baráti Szlovákiában.

A szerb államfő annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az elkövetkező időszakban elmélyítik a két ország közötti együttműködést, valamint hogy a továbbiakban közösen dolgoznak a partnerség erősítése érdekében ezekben a kihívásokkal teli időkben.

Orbán gratulált

Dodik is megpróbált igazi államfőként viselkedni (Forrás: X-platform)

Dodik sem maradhatott ki

Az elsők között gratulálók sorából nem maradhatott ki Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke sem, aki szintén beikszelte Ficót.

A boszniai szerbek Miléje az X-platformon Ficónak és a pártjának egyaránt gratulált a választásokon elért győzelemhez, és egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy Fico alakíthatja meg Szlovákia új kormányát.

Dodik megjegyezte, hogy Szlovákia a jövőben is a haladás és a fejlődés útján halad tovább a lakosság támogatását élvező Ficóval, mint az ország új miniszterelnökével.

A boszniai szerb vezető azt írta, hogy jó gazdasági és egyéb együttműködést remél a két baráti ország között, amivel nem csak gratulált Ficónak, hanem ebből az apropóból az entitási szintről állami szintre emelte az általa vezetett Szerb Köztársaságot.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava