Connect with us

Szerbia

A szerbiai ellenzék médiablöffnek tartja, és elutasítja a szerb elnök bejelentéseit

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

blöff
Marinika Tepić, Boško Obradović és Jelena Jerinić mind másképp ellenzékiek, de mindhárman ugyanazt mondják (Forrás: N1, Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerbiai ellenzék elutasítja, hogy bármiről is tárgyaljon a szerb elnökkel, amíg az nem teljesíti a tüntetéseken elhangzott követeléseket. Az ellenzék szerint Aleksandar Vučić elkésett a tárgyalási javaslattal, amellyel a nemzetközi közösség előtt kíván tetszelegni. Az ellenzék egy része az elnöki kezdeményezést médiablöffnek tartja, miután a szerb elnök hivatalos formában senkit sem hívott meg. A május eleji két tömeggyilkosságot követően kezdődött (ellenzéki) tiltakozások résztvevői nem akarnak előrehozott választásokat, hivatalosan csak a belügyminiszter és a titkosszolgálati vezető leváltását követelik, de a tömeg jelentős része a szerb elnök távozására is “igényt tartana”.

Előbb teljesítse a követeléseket

Aleksandar Vučić szerda esti “nemzeti sajtótájékoztatóján” elpanaszolta, hogy hiába ajánlotta fel tárgyalási készségét az ellenzéknek, azzal senki sem kíván élni, és ezért kell előrehozott választásokat tartani Szerbiában, legalábbis ilyen végkifejletet vázolt fel.

A nyugati körökben legeurópaibbnak tekintett Szabadság és Igazság(osság) Pártjának alelnöke, Marinika Tepić úgy fogalmazott, hogy a szerb elnök először teljesítse a tiltakozások résztvevőinek követelései, azt követően lehet beszélni bármi másról.

Tepić szerint egyáltalán nem kézenfekvő, hogy a választásokat a mindenütt jelen lévő erőszak körülményei között tartsák meg.

– Abszolút megkésett és hazug tárgyalási felhívásról van szó, ez inkább csak fondorlat (spin), amit a szerb elnök azért folytat, hogy a nemzetközi közösség előtt bizonyítson

– jelentette ki az ellenzéki képviselő asszony, aki szerint sem az ő pártja, sem a “Szerbia az erőszak ellen” elnevezésű tömegmegmozdulásokat szervező többi ellenzéki párt nem akar tárgyalni Aleksandar Vučićtyal.

média, blöff

Gyakran összeakaszkodnak a parlamentben: Ana Brnbić és Marinika Tepić (Forrás: Screenshot)

A Szabadság és Igazság(osság) Pártjának frontembere, illetve frontasszonya egyértelműen közölte, hogy a tiltakozások mindaddig tartanak, amíg a tüntetők követeléseit nem teljesítik, ezt viszont a szerb elnök utasítja el.

Aleksandar Vučić már több alkalommal kijelentette, hogy semmi okát nem látja Bratislav Gašić leváltásának, a belügyminisztert ugyanis a Szerb Haladó Párt egyik “gyöngyszemének” tartja.

– Ő közülünk az egyik legjobb. A világon senki sem vetemedne arra, hogy tömeggyilkossággal vádolja meg a rendőrséget és az állami vezetést. Ez be fog kerülni a tisztességtelenség történelmébe

– dobott rá egy lapáttal a szerb elnök, aki nem először vette védelmébe a belügyminisztert.

Gašićot a szerda esti, vagyis a május nyolcadikai “nemzeti sajtótájékoztatón” Ana Brnabić miniszterelnök is a “szárnyai alá vette”, elvégre az elnök barátjáról és szellemi retyerutyájáról van szó.

Ez mind csak médiablöff

Elutasította a tárgyalásokat a szerb elnökkel Boško Obradović is, aki az erősen jobboldali Dveri nevet viselő párt vezetője.

Szerinte az elnöki javaslat csak olcsó médiablöff, miután semmiféle hivatalos meghívást nem kaptak, és feltételezhetően ilyesmi nem is létezik.

Obradović megjegyezte, hogy egyelőre az sem világos, hogy a szerb elnök miről akar tárgyalni, miután Vučić már semmiféle legitimitással nem rendelkezik, és miután már senki sem hisz neki.

Az ellenzéki vezető szerint az ország ügyeiről nem az elnöki palotában, hanem a parlamentben kellene tárgyalni, így például azt is ott kellene megvitatni, hogy mikor legyenek a következő választások, és hogy egyáltalán milyen választásokat tartsanak.

A Dveri vezetője szerint leginkább azt kellene napirendre tűzni, hogy átmeneti kormányt hozzanak létre, mert az az egyedüli mechanizmus, amely képes szavatolni a médiaszabadságot és a tisztességes választásokat.

Erről a szerb elnök hallani sem akar, bár ebben a kérdésben szerdán este önmagához képest viszonylag visszafogott volt, miután korábban többször is elmondta, hogy meg kell őt ölni ahhoz, hogy átmeneti korány jöjjön létre Szerbiában.

Ha valaki ezek után is kételkedik abban, hogy honnan ered leginkább az erőszak Szerbiában, az lapozzon vissza a BALK-on, és nézzen utána, hogy hányszor tetszelgett az áldozat szerepében a szerb államfő, hányszor szólította fel az ellenfeleit és ellenségeit arra, hogy öljék meg őt.

Más sem kapott meghívót

A szerb államfő nem csak a jobboldalnak nem küldött meghívót, hanem a baloldalnak sem, amit Jelena Jerinić, a Baloldali Zöld Klub parlamenti képviselője is megerősített.

– A tárgyalásokra szóló meghívásokat a szerb elnök csak a médiában küldözgeti, vagyis formális értelemben semmiféle meghívók nem érkeztek

– nyilatkozta az N1-nek Jerinić, aki a többiekkel összhangban szintén megerősítette azt az ellenzéki álláspontot, hogy a megmozdulásokon előterjesztett követelések teljesítéséig semmiféle párbeszédről sem lehet szó.

Jerinić úgy fogalmazott, hogy a szerb elnök a választások kiírását a kezdetektől lebegteti, mint az ellenzéki követelések teljesítésének alternatíváját, ami az utcai megmozdulásokat szervező szerbiai ellenzék számára elfogadhatatlan.

A BALK-on korábban már írtunk arról, hogy az előrehozott parlamenti választásokat “kategorikusan elutasítja” a társutas Szerbiai Szocialista Párt vezetője, Ivica Dačić is, de őt lehet, hogy azóta már lekenyerezték, mert olyan híresztelések terjedtek el, hogy esetleg őt teszik meg miniszterelnöknek a megint csak esetleg távozó Ana Brnabić helyett.

Dačić szerint nem igazak azok a híresztelések, hogy ő venné át a kormányfői posztot, ha netalán Brnabić benyújtja a lemondását, és erről nem is tárgyalt Vučić elnökkel az egy nappal korábban tartott találkozójukon.

Amikor a jelenlegi szerbiai politikai elitről és annak viselt dolgairól beszélünk, akkor sohasem szabad szem elől téveszteni, hogy többnyire olyan szereplőkről van szó, akik cinkelt lapokkal játszanak, egyiknek-másiknak pedig a kabátujjában ott lapul egy ötödik, netalán egy hatodik ász is.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vajon mire figyelmeztetett Vučić a Presevo-völggyel kapcsolatban?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Presevo
HAZAFIAK ÉS ÁRULÓK: Vajon gyászolták-e a presevói albánok a Koszovóban lelőtt három szerbet, és félárbócon van-e a szerb zászló? Az már teljesen más kérdés, hogy fordítva van felvonva, így a színek sorrendje alapján a zászló nem a szerbiai, hanem leginkább az orosz lobogóra emlékeztet
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök szerda este adott tévéinterjújában azt mondta, hogy a banjskai hadműveletben a koszovói hivatásos rendőrökön kívül Presevóból származó bűnözők is részt vettek. A Presevo-völgyben élő albánok attól tartanak, hogy ez a kijelentés megtorláshoz vezet a Szerbiához tartozó, de többségében albán lakosságú területeken, miközben a Völgyben élő albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Felhívás megtorlásra

A szerb elnök kijelentésére a szerbiai parlament egyetlen albán képviselője, Shaip Kamberi reagált, aki az iránt érdeklődött a szerb elnöknél, hogy miért mondta azt, hogy “Presevóból származó bűnözők is voltak a koszovói különleges alakulatok tagjai között, akik részt vettek a banjskai terrorakció semlegesítésében”?


Mire figyelmeztetett Vučić?


– Még valami történt. Ott (Banjskánál) nem csak olyan személyek voltak, akik Koszovóból származnak, és részt vettek az üldözésben. Azért nem lehetett ott az EULEX. A szerbek elleni harcra specializálódott személy is voltak ott, egyebek között a presevói községből, akik többszörös bűncselekményeket követtek el. Közülük egyesek ellen 2021-ben elfogató parancsot adott ki Szerbia.


Kamberi arra volt kíváncsi, hogy ez talán egy felhívás az albánok elleni megtorlásra a Presevo-völgyben?

A szerbiai albán képviselő szerint nem ez lenne az első eset, hogy Szerbia a Völgyön töltené ki haragját Koszovóval összefüggésben.

Kamberi ezért felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket, és akadályozza meg a szerb autokrata vezető minden kísérletét, hogy a Presevo-völgyi albánokon álljon bosszút.

A helyi önkormányzat jelenlegi elnöke, Shqiprim Arifi szerint “a koszovói rendőrség által a Koszovó északi részén lévő terrorista bandák megsemmisítése bosszúálló indítékokat váltott ki a Völgyben élő, veszélyeztetett albán lakossággal szemben”.

Arifi aggodalmát fejezte ki a helyzettel kapcsolatban, és azt mondta, hogy “mélyen aggasztják az elmúlt napok belgrádi nyilatkozatai az észak-koszovói eseményekkel összefüggésben, mert azok nem szolgálják a Szerbiában élő albánok biztonságát és általános jólétét”.

Arifi hivatalában fogadta az EBESZ presevói megbízottját, Andrea Oriciót, akitől sürgős és fokozott figyelmet kért a Völgyben kialakult helyzet szem előtt tartása, valamint az ott élő albánok maximális biztonságának garantálása érdekében.

– A völgyben élő albánok biztonságérzetének megőrzése elengedhetetlen a béke, a stabilitás és a biztonság fenntartásához a régióban

– mondta Shqiprim Arifi, Presevo község elnöke.

Gyászolnak vagy nem gyászolnak?

A jelenlegi politikai és biztonsági helyzet következtében a Völgy három községében, Bujanovacban, Medvedjában és magában Presevóban is feszült a helyzet, miután a Koszovó északi részén zajló események nemcsak a szerbek által lakott koszovói területeket érintették, hanem az egész régiót, beleértve az albán többségű szerbiai területeket is.

Ezt a helyzetet még kényesebbé teszik a belgrádi hatóságok képviselőinek különféle nyilatkozatai, miközben magában a Völgyben az albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Presevo község ellenzéki képviselői Szerbia iránti hűséggel vádolták meg a helyi önkormányzat már említett elnökét, Shqiprim Arifit, aki a szerdai gyásznapon szerintük félárbócra engedte a szerb zászlót a presevói önkormányzat épületén, amivel a “szolidaritás jelét” mutatta az Aleksandar Vučić, illetve a szerb kormányzat által meghirdetett nemzeti gyásszal “a szerb terroristák” észak-koszovói meggyilkolásával kapcsolatban

Ardita Sinani, Albin Kurti koszovói miniszterelnök Presevo-völgyi politikai tanácsadója, valamint a Demokratikus Akciópárt presevói szervezetének vezetője a közösségi médiában közzétett egy fotót, amelyen a szerb nemzeti zászló látható az önkormányzat épületén.

Arifi cáfolta, hogy félárbócra engedték a zászlót, és hogy szolidaritás vállalva az önkormányzat betartotta a Szerbiában meghirdetett nemzeti gyászt, ezért minden kételkedőt meghívott, hogy keressék őt fel.

Hazafiak és árulók Presevóban

Miközben az ellenzéki kritika miatt egymás leárulózása folyik, az Albán Nemzeti Tanács elnöke, Nevzad Lutfiu önmérsékletre szólította fel a politikai tényezőket.

– Amikor a koszovói politikai pártok összetartanak a nemzeti érdekek mentén az előállt helyzettel kapcsolatban, a Völgyben érthetetlenek és nagyon károsak a politikai tényezők közötti viták

– jelentette ki Lutfiu, aki szerint a mostani helyzetben megfontoltságra és önmérsékletre van szükség.

– Van egy problémánk, a diszkrimináció és az elnyomás, amit Szerbia gyakorol velünk szemben, és a hangsúlyt ennek a kérdésnek a megoldására kell helyeznünk. Ezért kivétel nélkül felszólítom a Völgy összes politikai pártját, hogy egyesüljön, és vonuljon ki ebből a felesleges kommunikációs diskurzusból, amely nem vezet sehova!

– zárta a gondolatát Lutfiu.

A Presevo-völgyben élő albánok politikai és intézményi képviselői a pluralizmus szerbiai kialakulása óta aktív részesei az ország közéletének, és a kölcsönösség elve alapján folyamatosan ugyanazokat a jogokat kérik a maguk számára, amit Szerbia követel a koszovói szerbek vonatkozásában. Azt is szeretnék elérni, hogy vonják be őket a Koszovóval kapcsolatos rendezési folyamatba, de ezzel a kérésükkel egyelőre süket fülekre találtak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava