Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Magyarország

KISEBBSÉGI LÉT: A VMSZ a protest szerepkörtől a haladókkal kompatibilis pártig

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vmsz szhp svm sns
A cikk meghallgatása

A vajdasági magyarság a kilencvenes években nem volt sem baloldali, sem jobboldali. A VMSZ Csubela Ferenc idejében a háborúellenes és “romantikus” protestpártok közé tartozott. A Vajdasági Magyar Szövetség a második elnöke, Kasza József vezetése alatt az úgymond liberális oldalt erősítette, mára viszont átcsúszott a “radikálisokból lett haladókat” tömörítő jobboldali térfélre. Tehát a VMSZ ma abban a csapatban játszik, amelyben Aleksandar Vučić viseli a kapitányi karszalagot.

Párhuzamok és ellentétek

A politika olyan, mint a tőzsde:

-a múltban elért eredmények semmiféle garanciát nem jelentenek a jövő tekintetében.

Aki nem tud alkalmazkodni a kialakult helyzethez, az lecsúszik.

Az erősek maguk teremtik meg a helyzetet, a kicsik és a gyengék pedig ha csak méltatlankodnak, akkor lassan eltűnnek a történelem süllyesztőjének nevezett siralomházban.

Ez a szabály nemcsak a gazdaságra, hanem a politikára is érvényes, ahol a pénz és a hatalom új barátságokat és szövetségeket teremt.

A vajdasági magyar politikai erők – főleg a VMDK és a VMSZ – kezdetben eléggé pragmatikusan határozták meg a stratégiájukat. Az elvük akkortájt az volt, hogy kisebbségi pártként mindig jó kapcsolatokra törekednek az éppen aktuális szerb és magyar kormánnyal.

Ez bármit jelenthetett, és sok mindet jelentett is.

A téblábolás időszaka

Az első elnök, Csubela Ferenc idején a VMSZ protestpárt volt.

A VMSZ létrejötte önmagában egy tiltakozás következménye. A hírhedt zentai közgyűlésen az alapítók azért szakadtak ki a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségéből, mert a VMDK akkori elnöke az alelnök megválasztásakor megpróbálta ráerőszakolni akaratát a tagságra.

Csubela váratlan halálát követően a VMSZ-t Kasza József vette át. A vajdasági magyar párt ekkor állt be a demokratikus ellenzék liberális pártjai közé, amelyeket leginkább a külföldi segélyek tartottak életben.

Az említett ellenzéki pártok támogatói közé tartozott az Európai Közösség és Soros György Nyílt Társadalom alapítványa, amely általában az amerikai kormányok, de leginkább a Demokrata Párt meghosszabbított keze volt és maradt.

A miloševići időkben azonban mindez mást jelentett, mi ma.

Az akkori zavaros politikai helyzetben a térség életének alakításában döntő szerepet játszottak az amerikai titkosszolgálatok is.

– Ezek a későbbi arab tavaszok és színes forradalmak próbaverzióját tesztelték Belgrádban az Otpor tevékeny közreműködésével.

A különböző szerbiai politikai törekvések és a nagyhatalmi érdekek tengerében a kisebbségeknek nemigen jutott iránytű. Ők egy jó évtizedig éppen oda vetődtek, ahova az egyik vagy a másik hullám lökte őket.

Tartós politikai bizonytalanság

A kétezres évek kezdetét a vajdasági magyarság és a VMSZ szempontjából leginkább a politikai bizonytalanság jellemezte. Pásztor Bálint, szerbiai parlamenti képviselő szerint ez volt az az időszak, amelyben

-nem mindig volt világos, hogy ki a politikai ellenfél és ki a szövetséges.

A VMSZ első 15 évével kapcsolatban a szerb parlamenti képviselő – aki a VMSZ jelenlegi elnökének a fia – azt írta, hogy “a vajdasági magyar pártot a bátorság jellemezte ellenzékben és kormánykoalíció(ko)n belül is”.

Politikai bátorság ide vagy oda, abban az időben szűkültek, vagy éppenséggel sérültek a nemzeti kisebbségi jogok a vajdasági magyarok vonatkozásában. Ennek egyik eklatáns példája volt, hogy megszaporodtak a magyar nemzeti közösség tagjait ért támadások.

Ezt a szerbiai politikai bizonytalanság idézte elő, ami elsősorban a vezető szerb pártok hatalmi harcában nyilvánult meg. Nem kedvezett azonban a vajdasági magyaroknak az sem, hogy folyamatosan romlott a gazdasági helyzet.

Ez a bizonytalanság egészen a 2010-es évek elejéig tartott, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a korábban kormányzó baloldali és liberális erők Szerbiában és Magyarországon is kibuktak a hatalomból.

A megtalált szövetségesek

Körülbelül 2012-től egyfajta stabilitás jellemzi Magyarországot és Szerbiát, így a VMSZ könnyebben talált magának szövetségest. Az ellenfél viszont keresés nélkül is jön, azt nem kell keresni.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kisebbségellenes megnyilvánulásai elég gyakran ellenszenvet váltottak ki a vajdasági magyarság köreiben. Pásztor István egy neki tulajdonított kijelentés szerint azt üzente a volt magyar miniszterelnöknek: “nem őriztek együtt libát, hogy letegeződjenek”.

– Pásztor inkább a Fidesszel tegeződött le, miközben a Szerbiai Haladó Párt is gesztusokat tett a vajdasági magyar párt felé. Ezért nem volt kérdéses, hogy a VMSZ melyik mezőn akar libapásztorkodni.

A 2014-es parlamenti választásokat követően a Szerb Haladó Párt ugyan önállóan is képes lett volna kormányt alakítani, de a kormányzásba bevonta az előző ciklusban is koalíciós partneri szerepet betöltő Szocialista Pártot és a Vajdasági Magyar Szövetséget is.

A VMSZ-ben közben nem érvényesült az Egyesült Államokban honos elnökválasztási minta, hogy egy embert csak kétszer lehet újraválasztani. Pásztor István így nemrég negyedik alkalommal is a VMSZ elnöke lett.

Pásztor “munkássága alatt” a Fidesz–KDNP, a magyar kormány, a Szerb Haladó Párt és a szerb kormány szövetségesévé vált.

Rosszindulatú megállapítás

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerbiai Haladó Párt együttműködése olyannyira jól sikerült, hogy rajtuk kívül jóformán már senki sincs a pályán, ezért szinte egyedül fociznak.

A hónap elején a szabadkai járásban megtartott helyhatósági választásokon a két párt közös listán indult és a lehető 501 mandátumból 442 került a tarsolyába. Ez 88%-os arány.

A második helyen a Vajdasági Horvátok Demokratikus Pártja végzett, nekik azonban a szavazatok mindössze 7%-a jutott. A többiről beszélni sem érdemes.

Ezt követően egy elkeseredett szerbiai ellenzéki képviselő kifakadt a szabadkai városi tanácsban.

https://www.facebook.com/magyarmozgalom.rs/videos/917253155289697/

A vajdasági Magyar Mozgalom által közzétett videó szerint a Szerbiai Haladó Pártnak a VMSZ beintegrálásával sikerült elérnie, amit az utóbbi száz évben egyetlen szerb pártnak sem.

Miroslav Milojević szerint

-a Szerbiai Haladó Párt teljesen magához kötött egy nemzeti pártot,

mint amilyen a Vajdasági Magyar Szövetség, amely abszolút együttműködővé és a Szerb Haladó Párttal kompatibilissá vált”.

(Fotó: Egyesülve mindent meg tudunk tenni, Szabad Magyar Szó)

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina
English2 hét telt el azóta

Jánosík in Bosnia, more precisely in Herzegovina

TartalomjegyzékPárhuzamok és ellentétekA téblábolás időszakaTartós politikai bizonytalanságA megtalált szövetségesekRosszindulatú megállapítás A cikk meghallgatása The great mountain robber, the Slovak Robin...

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English1 hónap telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékPárhuzamok és ellentétekA téblábolás időszakaTartós politikai bizonytalanságA megtalált szövetségesekRosszindulatú megállapítás A cikk meghallgatása Marko Đurić, who previously served as an...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English2 hónap telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékPárhuzamok és ellentétekA téblábolás időszakaTartós politikai bizonytalanságA megtalált szövetségesekRosszindulatú megállapítás A cikk meghallgatása Even the Croatians couldn’t resist getting involved...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English2 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékPárhuzamok és ellentétekA téblábolás időszakaTartós politikai bizonytalanságA megtalált szövetségesekRosszindulatú megállapítás A cikk meghallgatása The Serbian government has made the decision...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English2 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékPárhuzamok és ellentétekA téblábolás időszakaTartós politikai bizonytalanságA megtalált szövetségesekRosszindulatú megállapítás A cikk meghallgatása In recent days, there has been quite...


Egy hét legjava