Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Magyarország

KISEBBSÉGI LÉT: A VMSZ a protest szerepkörtől a haladókkal kompatibilis pártig

vmsz szhp svm sns
Olvasási idő: 4 perc

A vajdasági magyarság a kilencvenes években nem volt sem baloldali, sem jobboldali. A VMSZ Csubela Ferenc idejében a háborúellenes és “romantikus” protestpártok közé tartozott. A Vajdasági Magyar Szövetség a második elnöke, Kasza József vezetése alatt az úgymond liberális oldalt erősítette, mára viszont átcsúszott a “radikálisokból lett haladókat” tömörítő jobboldali térfélre. Tehát a VMSZ ma abban a csapatban játszik, amelyben Aleksandar Vučić viseli a kapitányi karszalagot.

Párhuzamok és ellentétek

A politika olyan, mint a tőzsde:

a múltban elért eredmények semmiféle garanciát nem jelentenek a jövő tekintetében.
Aki nem tud alkalmazkodni a kialakult helyzethez, az lecsúszik.

Az erősek maguk teremtik meg a helyzetet, a kicsik és a gyengék pedig ha csak méltatlankodnak, akkor lassan eltűnnek a történelem süllyesztőjének nevezett siralomházban.

Ez a szabály nemcsak a gazdaságra, hanem a politikára is érvényes, ahol a pénz és a hatalom új barátságokat és szövetségeket teremt.

A vajdasági magyar politikai erők – főleg a VMDK és a VMSZ – kezdetben eléggé pragmatikusan határozták meg a stratégiájukat. Az elvük akkortájt az volt, hogy kisebbségi pártként mindig jó kapcsolatokra törekednek az éppen aktuális szerb és magyar kormánnyal.

Ez bármit jelenthetett, és sok mindet jelentett is.

A téblábolás időszaka

Az első elnök, Csubela Ferenc idején a VMSZ protestpárt volt.

A VMSZ létrejötte önmagában egy tiltakozás következménye. A hírhedt zentai közgyűlésen az alapítók azért szakadtak ki a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségéből, mert a VMDK akkori elnöke az alelnök megválasztásakor megpróbálta ráerőszakolni akaratát a tagságra.

Csubela váratlan halálát követően a VMSZ-t Kasza József vette át. A vajdasági magyar párt ekkor állt be a demokratikus ellenzék liberális pártjai közé, amelyeket leginkább a külföldi segélyek tartottak életben.kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az említett ellenzéki pártok támogatói közé tartozott az Európai Közösség és Soros György Nyílt Társadalom alapítványa, amely általában az amerikai kormányok, de leginkább a Demokrata Párt meghosszabbított keze volt és maradt.

A miloševići időkben azonban mindez mást jelentett, mi ma.

Az akkori zavaros politikai helyzetben a térség életének alakításában döntő szerepet játszottak az amerikai titkosszolgálatok is.

Ezek a későbbi arab tavaszok és színes forradalmak próbaverzióját tesztelték Belgrádban az Otpor tevékeny közreműködésével.

A különböző szerbiai politikai törekvések és a nagyhatalmi érdekek tengerében a kisebbségeknek nemigen jutott iránytű. Ők egy jó évtizedig éppen oda vetődtek, ahova az egyik vagy a másik hullám lökte őket.

Tartós politikai bizonytalanság

A kétezres évek kezdetét a vajdasági magyarság és a VMSZ szempontjából leginkább a politikai bizonytalanság jellemezte. Pásztor Bálint, szerbiai parlamenti képviselő szerint ez volt az az időszak, amelyben

nem mindig volt világos, hogy ki a politikai ellenfél és ki a szövetséges.

A VMSZ első 15 évével kapcsolatban a szerb parlamenti képviselő – aki a VMSZ jelenlegi elnökének a fia – azt írta, hogy “a vajdasági magyar pártot a bátorság jellemezte ellenzékben és kormánykoalíció(ko)n belül is”.


Politikai bátorság ide vagy oda, abban az időben szűkültek, vagy éppenséggel sérültek a nemzeti kisebbségi jogok a vajdasági magyarok vonatkozásában. Ennek egyik eklatáns példája volt, hogy megszaporodtak a magyar nemzeti közösség tagjait ért támadások.

Ezt a szerbiai politikai bizonytalanság idézte elő, ami elsősorban a vezető szerb pártok hatalmi harcában nyilvánult meg. Nem kedvezett azonban a vajdasági magyaroknak az sem, hogy folyamatosan romlott a gazdasági helyzet.

Ez a bizonytalanság egészen a 2010-es évek elejéig tartott, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a korábban kormányzó baloldali és liberális erők Szerbiában és Magyarországon is kibuktak a hatalomból.

A megtalált szövetségesek

Körülbelül 2012-től egyfajta stabilitás jellemzi Magyarországot és Szerbiát, így a VMSZ könnyebben talált magának szövetségest. Az ellenfél viszont keresés nélkül is jön, azt nem kell keresni.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kisebbségellenes megnyilvánulásai elég gyakran ellenszenvet váltottak ki a vajdasági magyarság köreiben. Pásztor István egy neki tulajdonított kijelentés szerint azt üzente a volt magyar miniszterelnöknek: “nem őriztek együtt libát, hogy letegeződjenek”.

Pásztor inkább a Fidesszel tegeződött le, miközben a Szerbiai Haladó Párt is gesztusokat tett a vajdasági magyar párt felé. Ezért nem volt kérdéses, hogy a VMSZ melyik mezőn akar libapásztorkodni.

A 2014-es parlamenti választásokat követően a Szerb Haladó Párt ugyan önállóan is képes lett volna kormányt alakítani, de a kormányzásba bevonta az előző ciklusban is koalíciós partneri szerepet betöltő Szocialista Pártot és a Vajdasági Magyar Szövetséget is.

A VMSZ-ben közben nem érvényesült az Egyesült Államokban honos elnökválasztási minta, hogy egy embert csak kétszer lehet újraválasztani. Pásztor István így nemrég negyedik alkalommal is a VMSZ elnöke lett.

Pásztor “munkássága alatt” a Fidesz–KDNP, a magyar kormány, a Szerb Haladó Párt és a szerb kormány szövetségesévé vált.

Rosszindulatú megállapítás

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerbiai Haladó Párt együttműködése olyannyira jól sikerült, hogy rajtuk kívül jóformán már senki sincs a pályán, ezért szinte egyedül fociznak.

A hónap elején a szabadkai járásban megtartott helyhatósági választásokon a két párt közös listán indult és a lehető 501 mandátumból 442 került a tarsolyába. Ez 88%-os arány.

A második helyen a Vajdasági Horvátok Demokratikus Pártja végzett, nekik azonban a szavazatok mindössze 7%-a jutott. A többiről beszélni sem érdemes.

Ezt követően egy elkeseredett szerbiai ellenzéki képviselő kifakadt a szabadkai városi tanácsban.

https://www.facebook.com/magyarmozgalom.rs/videos/917253155289697/

A vajdasági Magyar Mozgalom által közzétett videó szerint a Szerbiai Haladó Pártnak a VMSZ beintegrálásával sikerült elérnie, amit az utóbbi száz évben egyetlen szerb pártnak sem.

Miroslav Milojević szerint

a Szerbiai Haladó Párt teljesen magához kötött egy nemzeti pártot,
mint amilyen a Vajdasági Magyar Szövetség, amely abszolút együttműködővé és a Szerb Haladó Párttal kompatibilissá vált”.

(Fotó: Egyesülve mindent meg tudunk tenni, Szabad Magyar Szó)


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: