HORVÁT JOGI VÁKUUM: Szabadon hazamehetett a horvátországi balesetet előidéző férfi

Olvasási idő: 2 perc

Egyelőre még nem tettek feljelentést a horvát az ellen a horvát férfi ellen, aki a horvát autópálya fizetőkapujánál nagy sebességgel rohant egy magyar rendszámú autóba. Ez nem azt jelenti, hogy nem egyáltalán nem vonják felelősségre, de egyelőre nem vették őrizetbe.

A nyilvánosságot nyugtalanító vezetés

A horvát sajtó beszámolója szerint “saját szervezésben” távozhatott a rendőrségről a 35 éves Ozren M., aki csütörtökön a Zágráb közelében lévő Sveta Helena fizetőkapunál nagy sebességgel rohant egy magyar autóba, amelynek utasait azóta is kórházban ápolják.

Az egyik horvát napilap úgy tudja, hogy a férfi ugyan feljelentés nélkül távozott a rendőrségről, de a nyomozás folyik ellene a szerencsétlenség előidézése miatt.

A hivatalos megfogalmazás szerint ennek az a célja, hogy a sofőr ellen a “nyilvánosságot nyugtalanító vezetés miatt” megfelelő feljelentést tegyenek.Sveta Helena: U teškoj prometnoj nesreći na naplatnoj postaji sudjelovala tri vozila HORVÁT JOGI VÁKUUM: Szabadon hazamehetett a horvátországi balesetet előidéző férfi HORVÁT JOGI VÁKUUM: Szabadon hazamehetett a horvátországi balesetet előidéző férfi hqdefault
Sveta Helena: U teškoj prometnoj nesreći na naplatnoj postaji sudjelovala tri vozila


A szerencsétlenség helyszíne nem sokkal a tragédia után

Mégiscsak megfosztották a szabadságától
A muraközi rendőrség szombaton este nem sokkal 21 óra előtt a bűnügyi nyomozás során eddig összegyűjtött adatok alapján őrizetbe vette azt a 35 éves sofőrt, aki csütörtökön délután nagy sebességgel rohant bele egy magyar rendszámú autóba. A rendőrségi közlemény szerint folytatódik a bűnügyi nyomozás a férfi ellen.

Várják a leleteket

Ezért várják a vér- és vizeletvételt követő laboratóriumi leleteket annak megállapítására, hogy a balesetet okozó autó sofőrje használt-e meg nem engedett szereket.

Az már kiderült, hogy az alkoholszondával végzett teszt negatív volt, vagyis nem mutatott ki szeszes italfogyasztást.

Mélységes sajnálat
A balesetet előidéző férfi ügyvédje szerint Ozren M. levelet írt a szerencsétlenül járt sérülteknek, és mélységes sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Egyúttal annak az őszinte kívánságának adott hangot, hogy a sérültek teljesen felgyógyulnak.

A horvát rendőrség bekérte a férfi telefonjának cellaadatait. Szeretnék megtudni, hogy Ozren M. telefonált-e a szerencsétlenség előidézésének pillanatában.

Ezenkívül jelentést kértek a férfi egészségi állapotáról, illetve vizsgálják a gépkocsit is, hogy annak esetleges meghibásodása hozzájárulhatott-e a tragédiához.

Vegyes házasság
A magyar rendszámú autóval balesetet szenvedett család Ausztráliában él. Az édesapa magyar származású, ismert teniszedző és Újvidéken született. Az édesanya horvát származású, Ausztráliában ismerkedtek össze. Az édesapának és a kisfiúnak volt magyar állampolgársága. A család rokonokhoz érkezett Budapestre, ahol néhány napot töltöttek, majd a horvát tengerpartra akartak utazni, ahol a nő rokonai élnek. (MTI)

Horvát jogi vákuum

A horvát jogszabályok szerint ha a nyomozás befejeződik, akkor a sofőr ellen rendes eljárási úton tehetnek feljelentést, de kezdeményezhetik a letartóztatását is, ám ez az ügyészségtől függ.

Ha az ügyészség indítványozza is a balesetet előidéző férfi őrizetbe vételét, ez még mindig nem jelenti azt, hogy azonnal börtönbe is kerül.

Ezzel kapcsolatban az ügyet vizsgáló megyei bíróság bírája mondja ki az utolsó szót, akinek nem feltétlenül kell elfogadnia az ügyészségi indítványt a férfi őrizetbe vételére.HORVÁT JOGI VÁKUUM: Szabadon hazamehetett a horvátországi balesetet előidéző férfi HORVÁT JOGI VÁKUUM: Szabadon hazamehetett a horvátországi balesetet előidéző férfi balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!