Connect with us

Koszovó

SZERBIAI ZÖLD: Erdésznek csapott fel a szerb miniszterelnök

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ana brnabic sume suma
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Szerbiában is van Erdély, csak azt Šumadijának hívják. És Szerbiában is irtják az erdőket: 2018-ban Šumadijában 3%-kal növekedett az erdőirtás mértéke, Belgrád környékén viszont nem kevesebb, mint 19%-kal. Egy kis ferdítéssel erre a civilizációs átokra más magyarázatot is kereshetünk, kulturális kontexusban ugyanis a szerbek lenézik az „erdőből szabadult embereket”, és ezért nem csoda, hogy a „belgrádi urbánus civilizáció” a fák életére tör.

Az erdészkedésnek most a politikai vetülete került előtérbe, a szerb miniszterelnök ugyanis elnyilatkozta magát. Ana Brnabić úgy fogalmazott, hogy a koszovói vezetők esetében a szerbeknek szó szerint olyan emberekkel van dolguk, akik az erdőkből jöttek elő, ők képviselik Prištinát. A szerb kormányfő ezt azzal fejelte meg, hogy az erdőbő szaladt albán vezetők valójában Hágát járt terroristák, és csak azért nem ítéltek el őket, mert minden tanút megöltek”.

A nyilatkozat számtalan reakciót váltott ki a Balkánon, és a világnak azon a részén, ahol valamilyen oknál fogva foglalkoznak ezzel a térséggel. Először a prištinai politikusok szólaltak meg, például Behgjet Pacolli külügyminiszter, aki azzal fenyegetőzött, hogy megtiltja a belépést Koszovóba Ana Brnabić számára, mivel a szerb miniszterelnök elszólása nem más, mint egy rasszista kommentár. A koszovói (albán) úgy vélte, hogy a szerb miniszterelnök nyilatkozata a „koszovói polgárok elleni kórós gyűlölet bizonyítéka a szerb rezsim részéről”. Hashim Thaçi ezért elvárja, hogy az Európai Unió határolódjon el Ana Brnabićtól, és ítélje el a nyilatkozatát.

A szlovén származású uniós külügyi szóvivő – aki néhány nappal ezelőtt elég kétértelműen fogalmazott a koszovói különleges rendőrség észak-koszovói akciója során, és aki bizonyára érti a balkáni „emtimológiai csíziót” – ezúttal is általánosságban, de mégis jóval egyértelműbben fogalmazott. Maja Kocijančič azt mondta, hogy „minden sértő retorika, amely konfliktusokhoz és megosztottsághoz vezet, az együttműködés és a megbékélés ellen irányul.”

literallyjustemergedfromthewoods
Christian Heldt literallyjustemeded from the woodsA közösségi médiában is elindult a zöld mozgalom a “literallyjustemergedfromthewoods” jelszó (hashtag) alatt, amihez az erdészkedés iránti hajlamot sokan a fák, parkok és erdők előtt fényképezkedve igyekeztek bizonyítani. A fák iránti szeretetéről tett tanúbizonyságot vlora citaku literallyjustemergedfromthewoodsNémetország koszovói nagykövete is, aki hazája nevében azt állította, hogy Németország az erdők nagy barátja. A nagyköveti erdészkedésbe beszállt Vlora Çitaku, Koszovó washingtoni nagykövete is, aki fenyőfák előtt pózolva közölte, hogy éppen most jött ki az erdőből.

Ana Brnabić közben a luxemburgi miniszterelnökkel parádézott Belgrádban, majd közös sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Szerbia nem válaszol a Prištinából érkező provokációkra, mert ha válaszolna, akkor veszélybe sodorná a békét és a stabilitást a régióban. Hozzátette, hogy akár halottnak is tekinthető a Szerbia és Koszovó között 2013-ban aláírt Brüsszeli egyezmény, hiszen ha Priština nem tartja be, akkor „a szerződés valójában már nem létezik”.

A szerb miniszterelnök nem véletlenül tévedt be a „kellemetlen politikai nyilatkozatok erdejébe”. Várható volt egy ilyen, vagy ehhez hasonló megnyilvánulás, hiszen az Európai Unió és a világ nem ítélte el a koszovói albán rendőrök észak-koszovói kiruccanását, ráadásul kimaradtak a dicsérő szavak az Európai Bizottság Szerbiáról szóló országjelentéséből is.

Az Európai Bizottság országjelentésében Szerbia esetében előrehaladást észlelt ugyan a gazdaságban és a regionális együttműködésben, de kritikus pontként határozta meg az igazságszolgáltatást, a korrupciót és a médiát. Ana Brnabić véleménye szerint a jelentés bizonyos részei nem objektívek, különösen ami a véleménynyilvánítás és a média szabadságát, a parlamenti munkát, az ellenzéki tiltakozásokat és a civil társadalommal való együttműködést illeti.

Nem éppen szépfiúk
A szerb államfő megvéde az általa erősen patronált miniszterelnököt. Aleksandar Vučić véleménye szerint Ana Brnabić nem az egész albán népről beszélt, amikor az erdészkedéssel kapcsolatos elhíresült nyilatkozatát elejtette, hanem a koszovói ana brnabic aleksandar vucicalbán vezetésről, névszerint pedig Hashim Thaçi koszovói elnökről, Ramush Haradinaj miniszterelnökről és Kadri Veseli parlamenti elnökről, akik Vučić szavai szerint éppenséggel nem szépfiúk, akadémikusok, festőművészek vagy éppen írók. Ami azt illeti ez sem egy szofisztikált üzenet, de a Balkán esetében erre nem is igen lehet számítani. Főleg akkor nem, ha valóban azokról van szó, akik a kilencvenes években a koszovói szerbek és albánok között háborúból eredeztetik politikai kerrierjüket. Ez vonatkozik mindhárom említett koszovói albán vezetőre, de Aleksandar Vučić szerb elnökre is, aki a kilencvenes években maga sem volt szépfiú, akárcsak mostani külügyminisztere, Ivica Dačić sem.

English

The Serbian President counts on Hungary to prevent Kosovo’s NATO membership

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

NATO-tagság, NATO / NATO membership Serbia
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

According to Serbian President Aleksandar Vučić, Kosovo’s NATO membership may face strong resistance from Spain and Hungary, making it difficult to achieve. During his highly applauded „party-building tour” Vučić stated that this does not depend on Serbia, as the country is not a NATO member. Speaking at a rally in Sokobanja, the Serbian President emphasized that Serbia wants to establish the closest relationship with the Western military alliance, but there are boundaries that should not be crossed.

There will be those who will vote against it

The Serbian President continued to promote his new movement, which he intends to popularize with public funds. He said that Kosovo’s NATO membership will not be easy because there are countries in the alliance that would not support it, as they do not recognize Kosovo’s independence. He specifically mentioned Spain.

Vučić believes that Hungary, which is one of the countries recognizing Kosovo’s independence, may also make it difficult for the country to unilaterally join the Western military alliance.

If they manage to convince one or two countries to recognize them, Spain can show very strong resistance, just like some countries recognizing Kosovo, such as our Hungarian brothers and sisters

– said the Serbian President, reminding that there are four countries that did not recognize Kosovo’s independence.

It’s four because out of the EU’s five rejecting Kosovo’s independence, Cyprus is only in the waiting room of the NATO Partnership for Peace program.

NATO-tagság, NATO

A sokobanjai résztvevői (Forrás: screenshot)

Serbia Draws the Line

At the rally held in front of about a thousand people in Soko Banja, Vucic reiterated his position that Serbia will remain militarily neutral.

As long as I am the President of the Republic, and for the next four years, as the commander-in-chief of the army, I guarantee that Serbia will never join NATO or any other military bloc. We will jealously guard our military neutrality, and defend our freedom ourselves

– declared the Serbian President, who also spoke about the kind of relationship he wants to build with those who bombed Serbia in the late 1990s.

I do not want to forget what happened to my people. I always look to the future, and that is why I urge us to build our country and strive for the best and closest possible relationships with those who attacked Serbia in the 1990s

2023 04 29 124217

A főtapsoló fotókat is szeret nézegetni (Forrás: szerb elnöki Instagram)

said the Serbian President, appealing to patriotism he also emphasized that there are lines that cannot be crossed, namely loyalty to Serbia and love for freedom.

The Serbian President said that he was responding to pressure aimed at pushing Serbia to join NATO or any other military alliance. However, he did not name any specific countries or organizations.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava