Connect with us

Bosznia

Dodik szeparatista fenyegetései újabb amerikai szankciókat vonhatnak maguk után

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a közösségi médián keresztül üzent a boszniai Szerb Köztársaságnak, és név szerint Milorad Dodiknak, aki a múlt héten jelentette be, hogy a Republika Srpska kidolgozott egy javaslatot a “békés szétválásról”, amelyet véleményezésre megküldenek a bosznia-hercegovinai Föderációnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn, de az is lehet, hogy vasárnap este újabb szankciókat jelentett be Dodik és köre ellen, ezúttal a tervezett "békés szétválás" miatt
Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn, de az is lehet, hogy vasárnap este újabb szankciókat jelentett be Dodik és köre ellen, ezúttal a tervezett "békés szétválás" miatt (Forrás: X platform, Jake Sullivan)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója megerősítette, hogy a Fehér Ház aggódik Milorad Dodik folyamatos szeparatista fenyegetései miatt, és bejelentette, hogy az Egyesült Államok kormánya reagálni fog ezekre a fenyegetésekre, ami akár újabb szankciók bevezetését is jelentheti.

Az amerikai válasz

Sullivan a közösségi médiában üzent a boszniai Szerb Köztársaságnak, és név szerint Milorad Dodiknak, aki a múlt héten jelentette be, hogy a Republika Srpska hatóságai javaslatot dolgoztak ki a “békés szétválásról”, amelyet véleményezésre megküldenek a bosznia-hercegovinai Föderációnak.

A dokumentum tartalmát még nem hozták nyilvánosságra, de Dodik szerint az három-öt éves átmeneti időszakot irányoz elő, amely alatt a két entitás megállapodással döntene Bosznia-Hercegovina államként történő megszűnéséről.

Sullivan az X platformon

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó eléggé szokatlan időpontban, hétfőn reggel öt órakor, vagy inkább amerikai idő szerint vasárnap késő este közölte az X platformon, hogy az Egyesült Államok ezentúl is válaszol a szeparatizmusra és a daytoni békemegállapodás elleni támadásokra.

Sullivan kiemelte, hogy az Egyesült Államok aggódik a Bosznia-Hercegovina területi integritását fenyegető veszélyek miatt, amelyeket a Republika Srpska elnöke, Milorad Dodik támaszt.

– Folytatjuk a válaszadást a szeparatista akciókra és a daytoni békemegállapodás elleni támadásokra, beleértve további szankciók alkalmazását is

– írta Sullivan az X platformon, amihez hozzátette, hogy támogatják Christian Schmidt főképviselőnek és hivatalának közbelépését, ha arra szükség mutatkozik a daytoni megállapodás védelmében.

Ezt követte az a mára már eléggé elhasználódott, és királyi többesben megfogalmazott mondat, miszerint továbbra is kiállnak Bosznia-Hercegovina állampolgárai és azok céljai mellett, hogy egy demokratikus és virágzó, az euroatlanti közösségbe integrált Bosznia-Hercegovina jöjjön létre.

Az amerikai szankciók

Az amerikai kormányzat már többször tett lépéseket Dodik provokatív akcióinak megfékezésére, amit úgy is lehetne mondani, hogy az amerikaiak bőszen szankcióznak.

A bosnyák beszámolók ezt úgy foglalják össze, hogy az amerikaiak szankciókat vetettek ki több egyénre és vállalatra, amelyek kapcsolatban állnak Dodik családjával, és támogatják vagy tevékeny résztvevői a szeparatizmus és az alkotmányos rend elleni támadásoknak, amelyeket Dodik vezet.

A legutóbbi szankciók során több boszniai szerb vállalat blokkolására került sor, amelyek nemrég átszerveződtek, hogy lehetővé tegyék a korábban szankció alá helyezett vállalatok, mint például a Dodikhoz kötődő ATV televíziós csatorna működését.

Az új szankciós listára felkerült a Sirius, az UNA TV, valamint egy olyan cég, amelybe az ATV dolgozóit és üzleti tevékenységeit “átirányították”.

Az amerikaiak már korábban szankciók alá vonták Dodikot, valamint két gyermekét, Goricát és Igort, illetve a környezetéhez tartozó személyeket, Željka Cvijanovićot a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagját, valamint Radovan Viškovićot, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökét, és több miniszterét.

Maga Milorad Dodik már 2017 óta amerikai szankciók alatt áll korrupció és szeparatista politikai tevékenység miatt, amely Bosznia-Hercegovina államiságának létét kérdőjelezi meg.

A dátum arra utal, hogy nemcsak a Biden-, hanem a Trump-adminisztráció is vezetett be szankciókat a boszniai szerb vezető ellen.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 1 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava