Connect with us

Szerb Köztársaság

Újabb Dodikhoz köthető cégek és személyek kerültek amerikai szankciós listára

Az OFAC közleménye alapján a mostani szankciós körben Dodik anyagi forrásait vették célba. Megítélésük szerint az érintett cégek biztosítják a legtöbb bevételt a Dodik családnak. A szankciós döntés mögöttes indoka a régi, miszerint Dodik politikai tevékenységével veszélyezteti Bosznia-Hercegovina békéjét és stabilitását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Dodik család újabb céges érdekeltségei az OFAC célkeresztjében, az amerikaiak ezúttal a Dodik család megélhetését biztosító cégeket vonták szankciók alá
Dodik család újabb céges érdekeltségei az OFAC célkeresztjében, az amerikaiak ezúttal a Dodik család megélhetését biztosító cégeket vonták szankciók alá (Forrás: OFAC)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 4.7]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ismét lecsapott az USA Pénzügyminisztérium Külföldi Vagyonokat Ellenőrző Hivatala (OFAC) a Dodik családhoz köthető egyes cégekre és azok vezetőire. Az újabb amerikai szankciók kapcsán Brian E. Nelson helyettes államtitkár közölte, hogy tudatosan azokat a cégeket vették célba, amelyek a legnagyobb bevételt biztosítják a Dodik családnak. A mostani szankciós kör hét gazdasági társaságra és két magánszemélyre terjedt ki.

Céghálóra csaptak le

Az Egyesült Államok Külföldi Vagyonokat Ellenőrző Hivatala (Office of Foreign Assets Control, OFAC) újabb Milorad Dodik családjához köthető cégeket és ezek vezető személyeit helyezte amerikai szankciós listára. Az OFAC közleménye alapján a mostani szankciós körben Dodik anyagi forrásait vették célba. Megítélésük szerint az érintett cégek biztosítják a legtöbb bevételt a Dodik családnak.

A szankciós döntés mögöttes indoka a régi, miszerint Dodik politikai tevékenységével veszélyezteti Bosznia-Hercegovina békéjét és stabilitását. Brian E. Nelson, az USA Pénzügyminisztérium terrorizmus finanszírozása ellenpi fellépésért és pénzügyi hírszerzésért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy az OFAC folytatni kívánja a Dodik család gazdagodása hátterének feltérképezését. Szerinte ezt a vagyonszerzési folyamatot az jellemzi, hogy Dodik a kormányzati szerepét felhasználva, az általa vezetett nép tagjainak kárára tesz szert vagyoni előnyre.

A legfőbb boszniai szerb először 2017-ben került az OFAC listára, majd 2022-ben kibővítették a vele szemben életbe léptetett szankciók körét. Igor nevű fiával és Gorica nevű lányával, illetve a hozzájuk köthető cégekkel szemben még 2023 októberében rendeltek el szankciós korlátozásokat.

A Dodik családdal szoros kapcsolatban álló boszniai szerb vezetők sem kerülhették el a szankciós listára helyezésüket. Az OFAC azonban tavaly óta a család tagjaihoz köthető céghálón keresztül próbál nyomást gyakorolni.

A most listázott cégek

Az OFAC mostani szankcióit követően az alábbi hét Dodikhoz köthető céggel bővült a szankciós lista:

  • Infinity International Group doo Banja Luka,
  • Prointer ITSS doo,
  • Kaldera Company,
  • Infinity Media doo,
  • K-2 Audio Services Banja Luka doo,
  • Una World Network doo,
  • Sirius 2010 doo BL.

Az Infinity International Group Banja Luka doo a Dodik családnak az a cége, amely a cégháló központi eleme, mert további öt vállalkozás tulajdonosa. Ezek a Prointer ITSS doo, a Kaldera ITSS doo, Infinity Media doo, K-2 Audio Services doo és az UNA World Network doo.

Az itt felsorolt cégek profilja röviden úgy foglalható össze, hogy a Prointer és a Sirius 2010 mint informatikai cégek a boszniai szerb entitás egyes közigazgatási szervei mellett egyes boszniai állami szerveknek is nyújtanak IT szolgáltatást. A Kaldera magán- és közszférához köthető megrendelőknek egyaránt végez mérnöki tervezői tevékenységet. Az UNA Network pedig lényegében a nyugat-balkáni régióban fogható Una Tv-t jelenti.

A Prointer, a Kaldera és a Sirius 2010 kintlévőségeinek konszolidálása kapcsán kapott Igor Dodik nyilvános szerepet még idén áprilisban. Ekkor a fiatalab Dodik már maga tárgyalt az említett cégek hitelezőivel és vezetőivel, így a Dodik család érintettsége nyilvánvalóvá vált.

A Klix.ba hírportál számolt be arról a Prointer kapcsán, hogy az már korábban is azt a célt szolgálta, hogy a Dodik család érintettségét elrejtse, ugyanis még 2021-ben a banjalukai Alternativna Televizija (ATV) kapcsán a Prointer vált az adó tulajdonosává Igor Dodik helyett. Ennek ellenére az OFAC már 2022. január 5-én szankciós listára helyezte az ATV-t.

A kulcsfigurákat is megtalálták

Az OFAC a szankciós lista mostani bővítésekor már nem a Dodikhoz köthető politikai szereplőkre, hanem a cégháló működtetésében kulcsszerepet betöltő személyekre koncentrált. A mostani szankciós körben Đorđe Đurić és Milenko Čičić kerültek fel az OFAC listára.

Az OFAC megállapítása szerint Čičić a Kaldera és a Prointer cég vezérigazgatója, és mint ilyen, rendszeresen tájékoztatja Igor Dodikot a két vállalkozás gazdasági helyzetéről.

A boszniai szerb nép Miléje Gorica lánya és Igor fia társaságában

A boszniai szerb nép Miléje Gorica lánya és Igor fia társaságában, ha jól sejtjük, akkor a Gorica által birtokolt Agape vendéglőben

Čičić szerepe lényegében az, hogy a korábban szankciók alá helyezett Igor Dodik helyett a személyén keresztül lehetővé tegye az említett cégek piaci szerepvállalását, változatlanul biztosítva a befolyás lehetőségét Igor Dodik számára.

Đurić az Infinity Media tulajdonosa és nem mellesleg Igor Dodik egyik régi jó barátja. Az OFAC szerint Đurić gyakran támogatja Igor Dodikot abban, hogy a pénzügyi manővereihez láthatatlan maradjon, így rajta keresztül intézi a cégekből származó bevétel külföldre juttatását. Ez alatt eurómilliók offshore számlákra juttatását kell érteni.

Veszélyben a digitális átállás?

A most közzétett cégek névsorában szereplők között a Sirius 2010 szankcionálása okozhat komoly problémát állami szinten is Bosznia-Hercegovina számára. Az említett vállalkozás ugyanis 2024 januárjában nyerte el az analóg műsorszórás digitalizációjára kiírt országos tendert.

A televíziós műsorszolgáltatás digitalizálása szintén egy az EU Bizottság által megkövetelt fejlesztések közül, aminek a nyugat-balkáni ország hosszú évek óta próbál eleget tenni. Korábban ennek a pénzügyi fedezete nem volt megoldott, így mostanra Bosznia-Hercegovina az utolsó állam az európai kontinensen, ahol analóg adás még fogható.

A Sirius 2010 által elnyert tender kapcsán még januárban kemény kérdéseket tettek fel Edin Forto miniszterelnöknek, mivel ismert volt, hogy a vállalkozás szegről-végről a Dodik családhoz köthető.

Forto, mint fejlesztésért és közlekedésért felelős miniszter válaszában jelezte, hogy a szabályosan kiírt közbeszerzésen ez az egy érvényes ajánlat érkezett, mert csak ez a cég tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy rendelkezik már a kivitelezéshez szükséges technikai eszközparkkal és szakismerettel.

Cikkünk megjelenéséig a Forto vezette tárca nem reagált az OFAC lépésére, így nem zárható ki, hogy mégis a Dodikhoz köthető cég végzi el a digitális átálláshoz szükséges fejlesztéseket az OFAC szankciók ellenére.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 4.7]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava