Connect with us

Bosznia

A Béke Végrehajtási Tanács megintette Dodikot, aki megint dalra fakadt

A PIC a boszniai Szerb Köztársaság függetlenségi törekvéseinek fokozódására reagálva nyilatkozatában kifejtette, hogy a szerb entitás nem szuverén, mivel a boszniai alkotmány hozta létre, így annak a keretei között létezik. Ebből fakadóan nincsen joga ahhoz, hogy államok számára biztosított jogviszonyokban vegyen részt a nemzetközi kapcsolatokban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Sok nyugati diplomata kis helyen is elfér, kétnapos ülést tartott a Béke Végrehajtási Bizottság Szarajevóban
Sok nyugati diplomata kis helyen is elfér, kétnapos ülést tartott a Béke Végrehajtási Bizottság Szarajevóban, (Forrás: Preporod)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 6 Átlag: 3.8]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Kétnapos egyeztetést szervezett a Bosznia-Hercegovina egysége felett őrködő Béke Végrehajtási Tanács Szarajevóban. Az eseményt követően kiadott nyilatkozatban a testület kimondta, hogy a boszniai Szerb Köztársaság nem szuverén, és nincs ahhoz joga, hogy államokat megillető jogviszonyokban vegyen részt. Milorad Dodik válasza sem késett sokáig, aki a boszniai viszonyokba egyre direktebb módon beavatkozó USA-val szembeni negatív érzéseit dalban fogalmazta meg.

A PIC érzékeli a békét fenyegető problémákat

Az egyre feszültebb belpolitikai helyzet ellenére idén először ülésezett Szarajevóban a Bosznia-Hercegovina egyben tartása felett őrködő 55 tagú Béke Végrehajtási Tanács (Peace Implementation Council, PIC) igazgatótanácsa. Az 1995-ben létrehozott testületben azon államok és nemzetközi szervezetek képviselői szerepelnek, amelyek anno indokoltnak látták a szerepvállalást a Daytoni Egyezmény végrehajtásának biztosításában.

Mint közismert, Oroszország 2021 júliusában bejelentette, hogy többé nem vesz részt a Béke Végrehajtási Tanács igazgatótanácsának ülésein, mert illegitimnek tartja Christian Schmidt kinevezését, Schmidt ugyanis nem kapta meg az ENSZ Biztonsági Tanács jóváhagyását, így nem tekinthető jogszerűen kinevezett főképviselőnek. Ezt a nézetet a boszniai szerb vezetők is osztják, akik szintén nem ismerik el Schmidt legitimitását​.

A PIC a mostani kétnapos ülésén mások mellett meghallgatta magát Christian Schmidtet, mint a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjét, majd zárásként kiadott egy terjedelmes nyilatkozatot, amelyben ismertette álláspontját a Bosznia-Hercegovinában uralkodó viszonyokról.

A PIC üdvözölte az Európai Tanács, vagyis az EU tagállamok állam- és kormányfőinek döntését, hogy 2024. március 21-én jóváhagyták a csatlakozási tárgyalások megindítását Bosznia-Hercegovinával a tagjelöltség egy évvel korábbi elnyerése után.

Egyúttal Meghallgatták Ćamil Đurakovićot, a boszniai Szerb Köztársaság bosnyák nemzetiségű alelnökét, aki az ott élő bosnyákok helyzetéről tájékoztatta a testületet.

Üdvözölték a boszniai választási bizottság eddig tett erőfeszítéseit a 2024. október 6-ra kiírt helyi önkormányzati választások megszervezéséhez kötődően.

A PIC ugyanakkor elítélte az egyes politikai szereplők azon törekvését, hogy bármilyen módon nyomást gyakoroljanak az igazságszolgáltatási szervekre, különösen a boszniai Alkotmánybíróságra. Ehhez kötődően a PIC felszólította mindkét entitás vezetését, hogy gondoskodjanak az entitási parlamentekben az üresen álló alkotmánybírói székek betöltéséről.

Üdvözölték továbbá a srebrenicai népirtás kapcsán május 23-án az ENSZ Közgyűlésben lefogadott határozatot, és felszólították a helyi politikai szereplőket annak tiszteletben tartására.

Végül megköszönték Jonathan Menuttinak, a főképviselő első helyettesének a különleges jogállású Brčko-i Körzet felügyelőjeként végzett munkáját. Menuttit idén nyáron Louis Crishock váltja mindkét tisztségben, aki szintén amerikai diplomata.

A 25 éves külügyi múlttal bíró Crishock korábban is „izgalmas” helyeken szolgált, mint Ukrajna, Szerbia, Koszovó vagy éppen Fehéroroszország.

Felszólítás is volt bőven

Legsúlyosabb hiányosságként a PIC rámutatott, hogy a 2024. évi boszniai költségvetés még mindig nem került elfogadásra, így felszólították az érintett állami szereplőket, hogy tegyék meg az ehhez szükséges lépéseket.

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy Dodik a május 23-án elfogadott srebrenicai népirtásról szóló határozatot követően berántotta a kéziféket, és általános politikai blokád helyett a költségvetés elfogadásának késleltetésével próbálja megnehezíteni az állami szervek működését.

Bosznia-Hercegovina sikeres uniós integrációjának biztosítása érdekében a PIC felszólította a belpolitikai szereplőket, hogy tartózkodjanak az olyan politikai megnyilvánulásoktól, amelyek ezt a folyamatot veszélyeztetik.

A legtöbb figyelmeztetést és felszólítást a boszniai szerb politikai vezetésnek címezték. A PIC igazgatótanácsa Dodiknak és a szerb entitás kormányának felrótta, hogy aláássa a főképviselői hivatal tekintélyét azzal, hogy visszatérően illegitimnek minősíti Christian Schmidt tevékenységét.

A PIC megállapította továbbá, hogy a külföldi finanszírozású szervezetek tevékenységét korlátozó boszniai szerb törvény komolyan korlátozza a szólás és véleménynyilvánítás szabadságát, így az tömegesen sérti az állampolgárok alapvető jogait.

Felszólították továbbá a boszniai szerb politikai vezetőket, hogy törekedjenek konstruktív megoldásra a boszniai állami vagyon körének meghatározásakor. Emlékezetes, hogy maga Milorad Dodik nevezte vörös vonalnak korábban az entitási vagyon állami kezelésbe vételét.

A boszniai szerb politikai elit a nemzetközi közösség nyomása ellenére sem hajlandó elfogadni a boszniai Alkotmánybíróság erről szóló határozatát, és arra reagálva illegitimnek minősítették a testület munkáját.

A PIC a boszniai Szerb Köztársaság függetlenségi törekvéseinek fokozódására reagálva kifejtette a nyilatkozatában, hogy a szerb entitás nem szuverén, mivel a boszniai alkotmány hozta létre, annak a keretei között létezik. Ebből fakadóan nincsen joga ahhoz, hogy államok számára biztosított jogviszonyokban vegyen részt a nemzetközi kapcsolatokban.

A PIC felidézte, hogy a boszniai Szerb Köztársaság nem aláírója a Daytoni Egyezménynek, mert azt anno a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság (Kis-Jugoszlávia) nevében Slobodan Milošević írta alá, így a szerb entitás vezetése tévesen hivatkozik arra visszatérően, hogy ők is részesei az egyezménynek.

A Béke Végrehajtási Tanács igazgatótanácsa végül elutasította a szerb entitás kormányának azon törekvéseit, amelyek Bosznia-Hercegovina alkotmányos rendjét, szuverenitását és területi integritását veszélyeztetik.

Dodik dalban átkozódott

A PIC ülését követően, miközben a Nyugat-Balkán apraja-nagyja a bazi nagy balkáni áramszünettel és a futball EB-vel volt elfoglalva, Dodik harsányan reagált az USA által nemrég életbe léptetett, újabb szankciós csomagra, ami ezúttal a családtagjaihoz köthető céghálót vette célba.

A Gorica Dodik X felületén közzétett felvétel szerint a szerb entitás elnöke újra hallatta az orgánumát. Emlékezetes, hogy még 2021 októberében számoltunk be arról, hogy vidáman indult a hét a boszniai Államelnökség épületében, mert az akkor még államelnökségi tag Dodik Staša Košarac külkereskedelmi miniszter és egy harmonikás kíséretében fakadt dalra.

A mostani felvételen a szerb nemzet Miléje a lánya kíséretében egy Šaban Bajramović dalt énekel, amelyet akkor is előadott, amikor 2022. január 5-én végrehajtott masszív szankciózás során az Egyesült Államok 52 olyan személyt és szervezetet tett feketelistára, akik és amelyek Milorad Dodikkal kapcsolatban állnak.

Akkor egy egész dalárda fakadt dalra, amivel a boszniai szerb elnök jelezte, hogy a frakciófegyelem a kórusban is megnyilvánul, és hogy ki legfőbb tenor.

A mostani félperces performance legfőbb mondanivalója magáért beszél, miszerint „Mit ér nekem a te képed, ha nekem nincs apám, átkozott vagy Amerika, és az arany ragyogása (Prokleta je Amerika, i zlato što sja).”

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 6 Átlag: 3.8]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava