Connect with us

Nacionalizmusok

Az EB nemcsak a foci, hanem a nacionalizmusok térhódítását is elősegíti

A németországi EB-nek köszönhetően megmutatkozott a Balkán igazi arca: mindennapossá váltak a nacionalista kilengések, így a mostani Európa-bajnokság inkább tekinthető a nacionalizmusok tobzódásának, mint a játékhoz kapcsolódó öröm megnyilvánulásának: az EB tehát nemcsak a foci iránti szeretetet, hanem a nacionalizmusok térhódítását is elősegíti

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerb nacionalizmus szurkolói megnyilvánulása, jobb felől a kifogásolt szerb zászló (transzparens), egy ugyanolyan "lepedő" látható a bal oldalon álló, fehér pólós férfi kezében is
A szerb nacionalizmus szurkolói megnyilvánulása, jobb felől a kifogásolt szerb zászló (transzparens), egy ugyanolyan "lepedő" látható a bal oldalon álló, fehér pólós férfi kezében is (Screenshot, X platform)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A németországi Európa-bajnokság nemcsak a futball ünnepe, hanem a balkáni nacionalizmusok seregszemléje is. A balkáni népek gyűlölködő magatartása összefüggésbe hozható a belgrádi kormány által támogatott szerb nacionalizmus újbóli fellángolásával, és az említett népek masszív németországi jelenlétével, miután sokan dolgoznak közülük a jólét szimbólumának tekintett uniós országban, illetve erősítik az ottani szerb vagy éppen albán maffia sorait. Ezért Németországban mindennapossá váltak a nacionalista kilengések, így a mostani Európa-bajnokság inkább tekinthető a nacionalizmusok tobzódásának, mint a játékhoz kapcsolódó öröm megnyilvánulásának, vagyis más szóval, a EB nemcsak a foci iránti szeretet növekedését, hanem a nacionalizmusok térhódítását is elősegíti.

Koszovó másodszor emelt panaszt

Koszovó nem vesz részt a németországi Európa-bajnokságon, de a Koszovói Labdarúgó-szövetség már a második panaszt tette az UEFÁ-nál a történtek miatt.

Az FFK először arra reagált, ahogy a szerb szurkolók viselkedtek a Szerbia–Anglia mérkőzés előtt és közben. A belgrádi székhelyű szövetséget akkor elítélték, mert egy transzparensen Szerbia zászlaja volt látható a koszovói határokon belül, felette pedig a “Nincs megadás” (Nema predaje = No surrender) felirat azzal a leplezetlen üzenettel, miszerint Szerbia Koszovó része.

A pristinai Koha beszámolója szerint ugyanez a zászló ismét látható volt csütörtökön is, amikor Szerbia Szlovéniával csapott össze, és sértések is elhangoztak Koszovót illetően a meccs előtt.

– Az FFK határozottan elítéli a nacionalista felhívásokat, amelyek Koszovó térképével, illetve a “Nincs megadás” felirattal ellátott szerb zászló kihelyezésével valósultak meg. Az ilyen viselkedés megismétlődése a futballstadionokban még az UEFA korábbi büntetései után is elfogadhatatlan, és nagyobb szigort igényel az UEFA döntéshozó szerveitől

– írta a koszovói labdarúgó-szövetség, amely megjegyezte, hogy a soviniszta retorikájú üzenetek botrányosak, ellentmondanak a sport által közvetített értékeknek, és aláássák az UEFA alapelveit.

Az FFK ezért ismételten felszólította az UEFA testületeit, hogy legyenek szigorúbbak a Koszovót érintő ellenséges üzenetek megismétlődésével szemben, miután Koszovó is az európai futballcsalád egyenrangú tagja, és arra kérték a szervezőket, hogy fokozott figyelemmel kísérjék az ilyen jellegű üzenetek megjelenítését.

Mindenki rejtegeti a saját nacionalizmusát

A balkáni nacionalizmusok azért erősödhetnek meg, mert hallgatólagos jóváhagyást kapnak a kormányzat részéről, vagy mert éppen központilag gerjesztik őket, amire a legeklatánsabb példát a Szerbiai Labdarúgó Szövetség főtitkára szolgáltatta, aki a következőket mondta:

– A mi szurkolóink úriemberek, mi, szerbek, úriemberek vagyunk, és felkérek mindenkit, hogy ezután is így viselkedjünk. Nyitott szívű nép vagyunk, mindenkit nyitott szívvel fogadunk, és erről vagyunk ismertek

– jelentette ki Jovan Šurbatović, a Szerbiai Labdarúgó Szövetség Főtitkára a szerbiai állami televíziónak nyilatkozva, és burkoltan jelezte, hogy a szerbek nem akarnak részt venni az Európa-bajnokságon, ha az UEFA nem szab ki drasztikus büntetéseket azokkal a horvát és albán szurkolókkal szemben, akik a szerbek legyilkolására vonatkozó jelszavakat skandálták.

A kijelentés annak apropóján hangzott el, hogy az albán-horvát mérkőzés 59-dik percében “felcsendült” az “Ubij Srbina! (Öld meg a szerbet!) szlogen, holott valószínűleg közel s távol egyetlen szerb sem volt, aki provokálta volna a horvát vagy az albán ultrákat.

Talán mondani sem kell, hogy a horvát szövetség biztonsági kérdésekért felelős vezetője nem hallotta a vitatott jelszavak kántálását.

– Én nem hallottam ilyen skandálást, nem mondom, hogy ilyesmi nem történt valami véletlen folytán, de a többségünk, akik kint voltunk a meccsen, semmiféle rasszista skandálást nem hallottunk, aminek különösen örülök, és remélem, hogy megtanultuk a leckét az előző esetekből, és én csak köszönettel tartozom a horvát szurkolóknak

– mondta a Nova tévének Jurica Jurjević, a horvát szövetség illetékese, aki itt nyilvánvalóan arra utalt, hogy ez már nem az első ilyen eset volt, 2016-ban ugyanis a FIFA indított eljárást egy ugyanilyen ügyben, amikor szintén a horvát és az albán szurkolók nagy egyetértésben kántálták a szerbek leölésére biztató szlogent a két ország világbajnoki selejtezőjének alkalmával.

A németországi Európa-bajnokság azt is megmutatta, hogy a volt Jugoszlávia, illetve a jelenlegi úgynevezett nyugat-balkáni országok népei között milyen törésvonalak vannak: azt is mondhatnánk, hogy bizonyos értelemben ezen a téren körbeverés figyelhető meg, miután Szerbia feljelentette Albániát és Horvátországot, Koszovó pedig Szerbiát, miközben a horvát és az albán szurkolók, vagy a szerb és a szlovén drukkerek között erős szimpátia alakult ki.

A kép ugyan illusztráció, de köszönő viszonyban van a valósággal, annyi a különbség, hogy nem egy játékos, hanem egy szurkoló megafonozott

A kép ugyan illusztráció, de köszönő viszonyban van a valósággal, annyi a különbség, hogy nem egy játékos, hanem egy szurkoló megafonozott

De ez még nem minden, a macedónok szintén felnyomták az albánokat, miután az egyik albán szurkoló a horvát-albán meccset követően egy vörös megafonon keresztül szidta a szerbek és a macedónok női felmenőjét, ami elég mély beidegződésekre enged utalni, mert ahogy szerb sem volt a stadionban, úgy valószínűleg macedónt sem nagyon lehetett látni arrafelé.

Nyilatkozat: A cikkben leírt vélemények a szerző nézőpontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg mindenki álláspontjával. Az információk forrásai a szerző által meghivatkozott események és nyilatkozatok.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava