Connect with us

Szerbia

A szerb szövetség szigorú büntetést vár, ellenkező esetben az EB elhagyására is kész

A Szerb Labdarúgó Szövetség az UEFA azonnali válaszát várja a “szerbek legyilkolására” felszólító skandálás miatt az Albánia-Horvátország mérkőzésen. Ez már nem az első ilyen eset, 2016-ban a FIFA indított eljárást egy ugyanilyen ügyben, amikor szintén ennek a két országnak a szurkolói skandálták nagy egyetértésben ugyanezt a szlogent egy világbajnoki selejtező alkalmával

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ebben a pillanatban kezdődik a szerbekkel szembeni gyűlölködés, a szerb szövetségnek igaza van
Ebben a pillanatban kezdődik a szerbekkel szembeni gyűlölködés, a szerb szövetségnek igaza van (Forrás: Screenshot, HRT)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 4]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Szerbiai Labdarúgó Szövetség (Fudbalski Savez Srbije, FSS) azonnali reagálást követel az UEFÁ-tól az albán-horvát mérkőzésen skandált jelszavak miatt, amelyek a szerbek legyilkolására szólítanak fel. A szerb szövetség arra reagált, hogy az Albánia-Horvátország mérkőzésen az 59-dik percben a hamburgi stadionban “szégyenletes szidalmak hangzottak el a szerbekkel szemben”. Szerb beszámolók szerint mindkét csapat szurkolói állítólag együtt skandálták, hogy „Ubij Srbina” (Öld meg a szerbet!), ami annak ellenére ismert szlogen a Balkánon, hogy a hatóságok igyekeznek visszaszorítani, például Horvátországban is. Ez már nem az első ilyen eset, 2016-ban a FIFA indított eljárást egy ugyanilyen ügyben, amikor szintén ennek a két országnak a szurkolói nagy egyetértésben kántálták ugyanezt a szlogent a két ország világbajnoki selejtezőjének alkalmával.

A horvát szubkultúrából ismert szlogen

Jovan Šurbatović, a Szerb Labdarúgó Szövetség (FSS) főtitkára kijelentette, hogy szigorú büntetéseket várnak az UEFÁ-tól a szlogenek skandálása miatt az Albánia-Horvátország mérkőzésen, ami szerb állítások szerint a közvetítésbe is behallatszott.

A BALK ellenőrizte a kijelentés igazságtartalmát, és az 59-dik percben, amikor a horvátok az albán kapu előtt járatták a labdát, valóban legalább háromszor elhangzott az “ubi, ubi, ubi Srbina, Srbina, Srbina” skandálás, amit az szakított meg, hogy Luka Modrić majdnem agyonrúgta az egyik albán játékost, majd megigazította a csapatkapitányi karszalagot, amelyen jól kivehetőn az volt olvasható, hogy “RESPECT”.

Ez az angol szó azonban egyáltalán nem volt összhangban a tömeg által kántált szlogennel, azt viszont nemigen lehet megállapítani, hogy az albánok vagy a horvátok skandálták-e a szlogent, mert a kapu mögött főleg albán szurkolók voltak, a partvonal mellett pedig keveredtek a horvát szurkolókkal, ami horvát-albán vonatkozásban nem jelent biztonsági kockázatot a “közös ellenség” révén.

Ezt bizonyítja az is, hogy a szerb és az albán szurkolók ugyanezt a szlogent ordítozták, skandálták, énekelték nagy egyetértésben 2016-ban is, amikor a két válogatott az oroszországi világbajnokság selejtezőjében találkozott. A FIFA akkor a Horvát Labdarúgó Szövetséget 50 000 svájci frankra, míg az Albán Labdarúgó Szövetséget 30 000 svájci frankra büntette.

Abból kiindulva, hogy ez alapjában véve szláv, illetve horvát nyelvű szlogen, biztosan nem az albánok találták ki ezúttal sem, ráadásul ehhez hasonló szlogen több is van a horvát szurkolói szubkultúrában, de ezeket most nem idéznénk, távol álljon tőlünk ugyanis a terjesztésük.

Nacionalista jelképek

Korábbi cikkünkben már megjegyeztük, hogy a szerbek a németországi meccseken olyan transzparenseket is bevisznek a stadionokba, amelyeken Koszovó területét a szerb trikolor fedi, ami egyértelmű utalás arra a szerb álláspontra, hogy Koszovó Szerbia része, amit szintén lehet nacionalista megnyilvánulásnak tekinteni, amit ráadásul a szerb elnök egy kijelentésével díszítenek, miszerint a szerbek nem adják meg magukat, vagyis “Nema predaje”.

Provokáló szerb transzparens
Transzparens
A koszovói újságíró keze félig kitakarja a provokáló szerb transzparenst, amelyet a jelek szerint az UEFA megtűr a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon

Távol álljon tőlünk, hogy mentegessük Arlind Sadiku koszovói újságíró nacionalista megnyilvánulását, akitől véleményünk szerint az UEFA jogosan vonta meg az akkreditációt, viszont szeretnénk rámutatni az ok-okozati összefüggésekre, véleményünk szerint ugyanis a balkáni nacionalizmusok nem csak a Balkánra jelentenek veszélyt, és ugyanúgy kitiltással kellene szankcionálni mindazokat, akik a vučići szlogent tartalmazó szerb trikolorral fedett koszovói térképet tartalmazó transzparensekkel jelennek meg a stadionokban.

De nem a mi dolgunk ebben a kérdésben bejelentést tenni, elég, ha felhívjuk a jelenségre a figyelmet, ezek a transzparensek ugyanis nem csak a németországi EB, hanem minden más nemzetközi sportrendezvény szokványos elemei, mert a rendezők vagy nem tudják, vagy nem akarják felismerni őket, ebből kifolyólag maguk is éltetik a nacionalizmus lángját.

A szerb szövetség fenyegetődzése

A szerbeknek – ami az albán-horvát meccset illeti – tökéletesen igazuk van, az inkriminált 59-dik percben ugyanis semmiféle szerb provokáció nem történt, vélhetően egyetlen szerb sem volt a stadionban, vagy még annak a környékén sem, így a nacionalista megnyilvánulásnak közvetlen kiváltó oka sem volt, mint mondjuk a nacionalizmusra nacionalizmussal válaszoló nyomorult Sadiku esetében.

A szerbellenes szlogen fentebb leírt hosszabb változata legalább háromszor hangzott el az 59-dik percben többszáz torokból, úgyhogy az általános morajban felismerhetően eljusson sokmillió tévénézőhöz, akik közül nyilván kevesen voltak tisztában azzal, hogy mit is hallottak.

– Ami ma történt, az botrányos, és az FSS a legszigorúbb intézkedéseket fogja követelni az UEFÁ-tól, akár annak árán is, hogy nem folytatjuk a részvételt az Európa-bajnokságon. Mert ez valóban botrányos, és nem akarjuk, hogy ez valaha is megismétlődjön

– mondta Šurbatović a szerb állami televíziónak nyilatkozva, miután a háromszori kántálás behallatszott a közvetítésbe is.

Az FSS főtitkára jelezte, hogy azonnali hatállyal fellebbezést és tiltakozó levelet nyújtanak be az UEFÁ-hoz a történtek miatt, mivel az eseményeknek semmi közük sincs a sporthoz, sem a futballhoz, egyúttal azonban fényezte a saját szurkolói tábort.

– A mi szurkolóink úriemberek, mi, szerbek, úriemberek vagyunk, és felkérek mindenkit, hogy ezután is így viselkedjünk. Nyitott szívű nép vagyunk, mindenkit nyitott szívvel fogadunk, és erről vagyunk ismertek

– jelentette ki Šurbatović, aki szerint szerb részről követelni fogják az UEFÁ-tól, hogy a lehető legszigorúbb büntetéseket szabja ki az albán és a horvát szövetségre, mert ilyesmi még nem fordult elő a futball történetében.

– Nem akarunk részt venni az Európa-bajnokságon, ha ilyen dolgok történnek. Ha az UEFA nem szab ki drasztikus büntetést az elkövetőkre, akkor megfontoljuk a további lépéseket

– fenyegette meg az UEFÁ-t a szerb szövetség főtitkára, és ennek a nyomásgyakorlásnak a szlovénokkal játszott döntetlen nagyobb súlyt ad, mert fenntartotta a reményt a szerb továbbjutásra, így senki sem mondhatja, hogy a szerbek csak azért hőbörögnek, mert úgyis kiesnek.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 4]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava