Connect with us

Koszovó

Koszovói albánok a szerb hírszerzés oldalán, kettőt is letartóztattak

A rendelkezésre álló információk szerint a koszovói biztonsági szervek már hónapok óta figyelték a két letartóztatottat. Az eset pikantériáját az adja, hogy mindkét gyanúsított albán nemzetiségű, és a bizonyítékok alapján évek óta támogatták a szerbiai titkosszolgálat koszovói tevékenységét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

KÉT ELLENSÉGES HÍRSZERZÉS HARCA: Két koszovói albánt tartóztattak le, mert a szerbeknek kémkedtek
Két koszovói albánt tartóztattak le, mert a szerb titkosszolgálatnak kémkedtek (A kép illusztráció)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 4 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A koszovói biztonsági szervek két albán nemzetiségű személyt vettek őrizetbe Ferizajban (szerbül Uroševac). A házkutatás során fellelt bizonyítékok alapján a letartóztatottak évek óta együttműködésben álltak a szerb Biztonsági Hírszerző Ügynökséggel, a BIA-val.

Albánok a szerb hírszerzés oldalán

A Koszovói Különleges Ügyészség tájékoztatása alapján a koszovói rendőrség két férfit tartóztatott le Ferizajban a szerbiai Biztonsági Információs Ügynökséggel (Bezbednosno Informativna Agencija, BIA) folytatott együttműködés gyanúja miatt.

A közlemény alapján még június 5-én került sor házkutatásra a két érintett használatában lévő ingatlanokban. Az ott talált bizonyítékok megerősítették annak a gyanúját, hogy a helyi Bedri Shabani és Muharrem Qerimi a szerbiai titkosszolgálattal állt kapcsolatban.

A rendelkezésre álló információk szerint a koszovói biztonsági szervek már hónapok óta figyelték a két letartóztatottat. Az eset pikantériáját az adja, hogy mindkét gyanúsított albán nemzetiségű, és a bizonyítékok alapján évek óta támogatták a szerbiai titkosszolgálat koszovói tevékenységét.

Az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottakról a koszovói ügyészség mindössze annyit közölt, hogy egyikük 1990 és 1999 között rendőrként dolgozott az akkor még Jugoszlávia részének minősülő tartományban, majd a koszovói háborút követően a helyi vámőrség tagja lett.

Az esetről beszámolt a koszovói sajtó is, a KosovaPress hírügynökség értesülései szerint a letartóztatásukra a Koszovói Hírszerző Ügynökség (KIA) felfedezése után került sor.

A hírügynökség úgy tudja, hogy az egyik letartóztatott az 1990-99-es években vámtisztviselő volt, egészen a háború végéig, majd az UNMIK koszovói igazgatása idején is vámosként tevékenykedett.

A BIA tagad, a Szputnyik konteózik

Az eset kapcsán a szerbiai polgári hírszerzés, vagyis a BIA rövid nyilatkozatot adott ki, amelyben tagadta, hogy a két érintett személlyel valaha bárminemű kapcsolatuk lett volna.

A közlemény szerint a Biztonsági Információs Ügynökség határozottan visszautasít minden olyan álhír terjesztésére tett kísérletet, amelyet a koszovói és metohijai ideiglenes albán intézmények terjesztenek, miszerint két személy B.Š. és M.Ć. és akiket ma Uroševacban tartóztattak le kémcselekmény elkövetésének vádjával, bármilyen együttműködési kapcsolatban állt az Ügynökséggel.

A szerb hírszerzés közlése szerint “a Biztonsági Információs Ügynökség határozottan visszautasít minden olyan álhír terjesztésére tett kísérletet, amelyet a koszovói és metohijai ideiglenes albán intézmények terjesztenek, miszerint két személy B.Š. és M.Ć., akiket Uroševacban tartóztattak le kémcselekmény elkövetésének vádjával, bármilyen együttműködési kapcsolatban állt az Ügynökséggel”.

Az orosz Szputnyik híroldal szerbiai leányvállalata a letartóztatás hírét felhasználva konteók gyártásába kezdett, hogy az ügyet Albin Kurti koszovói miniszterelnök lejáratására használja fel.

A Szputnyik szerint (!) maga Albin Kurti állhat a letartóztatások mögött, aki ezzel a manőverrel kísérelheti meg elterelni a közvélemény figyelmét a kormánya által tanúsított gyenge kormányzati teljesítményről.

A Szputnyik véleménye alapján a „nagyszerb” törekvésekkel akarja a koszovói vezetés riogatni a lakosságot, és hisztériát kelteni azzal az érzettel, hogy az ellenség, vagyis a BIA már a saját soraikba is beférkőzött.

A mindenre válaszolni tudó orosz oldal nem túl konzisztensen előállt ugyanebben az írásában egy másik magyarázattal is, miszerint pár hete a szerbiai biztonsági szervek letartóztattak egy meg nem nevezett albán férfit, aki évek óta nemzetközi körözés alatt állt még az UÇK tagjaként 1999-ben koszovói szerbek és albánok ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

Így az orosz hátterű oldal szerint a mostani letartóztatás nem más, mint a hidegháborús idők hangulatát idéző válaszlépés a koszovói kormányzat részéről.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 4 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava