Connect with us

Szerbia

Politikai rendőrség lesz-e a szerb titkosszolgálat?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

titkosszolgálat, JSO
A kép illusztráció, a rajta lévő kulcsszereplők Aleksandar Vulin, Aleksandar Vučić és Bratislav Gašić (Forrás: Nova)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerbiai polgári titkosszolgálatban, a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökségben (BIA) Aleksandar Vulin vezetésével a nyár végén megalakult az úgynevezett kilencedik igazgatóság, amely letartóztatási feladatokat kaphat, ez pedig igencsak emlékeztet a Slobodan Milošević nevével fémjelzett időszakra, amikor a rettegett Különleges Műveleti Egység (Jedinica za specijalne operacije, JSO) működött. Ez a halálbrigád politikai gyilkosságokat hajtott végre, vagy kísérelt meg végrehajtani, ők ölték meg 2003 tavaszán Zoran Đinđić volt miniszterelnököt, és próbálták meg kétszer is eltenni láb alól Vuk Draškovićot, aki ellenzéki nacionalista vezetőből vedlett át egy időre Milošević külügyminiszterévé és miniszterelnök-helyettesévé.

Felvezető figyelmeztetések

Az alábbi sorok értelmezésekor vegyük figyelembe, hogy az ismertető az ellenzéki Nova több cikkének alapján készült, az egyik fő informátor pedig Danica Drašković, az előbb említett Vuk Drašković felesége volt, a Nova pedig annak a médiacsoportnak a zászlóshajója, amelynek egyik tulajdonosa a szerb kormányzat és baráti sajtó által mostanában már naponta gyalázott Dragan Šolak, a másik tulajdonos pedig korábban a KKR amerikai befektetési társaság volt, amelynek vezetője David Petraeus volt CIA-igazgató, aki 2013-ban még Aleksandar Vučićtyal is találkozott, amikor Belgrádban járt.

Mára már azonban felismerhető az egyre inkább elszabaduló Vučić-rezsim megbuktatására irányuló szándék, ugyanakkor ehhez megvan nemcsak a politikai akarat, hanem úgymond a szakmai, vagyis a titkosszolgálati háttér is, bár azt nem tudjuk, hogy ebből Petraeus tábornok mennyire veszi ki a részét, ugyanakkor a Nova erőteljesen, és nem minden részrehajlás nélkül támadja a szerbiai Nagy Urat, vagyis Aleksandar Vučićot.

Vuk és Danica Drašković (Forrás: Nova)

Vuk és Danica Drašković (Forrás: Nova)

Mindebből két dolog következik, az egyik az, hogy óvatosan kell kezelni az alábbi tartalmat, ugyanakkor figyelmen kívül sem szabad hagyni az itteni állításokat. Elgondolkodásra adhat okot az is, hogy az amerikaiak nem véletlenül vezettek be szankciókat a BIA már leköszönt igazgatója ellen, és a szerb titkosszolgálat nemzetközi kiközösítésével gyakoroltak nyomást a szerb elnökre Vulin eltávolítása érdekében.

A JSO és a titkosszolgálat

A fent már említett Különleges Műveleti Egység (JSO) 1999. október 3-án sikertelen merényletet hajtott végre Vuk Drašković ellen, amelyben négy személy vesztette életét, köztük Veselin Bošković, aki Danica Drašković testvére, a célszemélynek számító Vuk Drašković azonban túlélte a támadást. A JSO erősen egybefonódott a zimonyi klán néven ismert bűnözői csoporttal, amelynek vezetője Dušan Spasojević, kapcsolatban állt Vojislav Šešelj csetnikvajdával, a Szerb Radikális Párt elnökével akinek a Szerbiában elkövetett nagy horderejű gyilkosságokról adott tájékoztatást, amit Šešelj a könyveiben is megemlített. A Szerb Radikális Párt harmadik embere akkortájt Aleksandar Vučić volt.

Aleksandar Vulin a BIA volt igazgatója a posztról történő lemondása előtt idén nyáron létrehozta a letartóztatásokkal megbízott, illetve megbízható kilencedik igazgatóságot, amit a titkosszolgálatokról szóló törvény alapján nem tehetett volna meg a kormány tudta és jóváhagyása nélkül. Egyes vélemények szerint az új szervezeti egység megalakításával a szerb titkosszolgálat politikai rendőrséggé alakult át.

A rendelkezésre álló információk szerint a kilencedik igazgatóságnak a tagjai többnyire a Különleges Terrorelhárító Egység (Specijalna antiteroristička jedinica, SAJ) tagjaiból tevődik össze, ami arra utalhat, hogy a kilencedik igazgatóság hasonló tevékenységet végez majd, mint a SAJ, csak már nem a rendőrség, hanem a szerbiai titkosszolgálat keretein belül. Ezzel kapcsolatban a Novának nyilatkozó Danica Drašković azt állítja, hogy a Különleges Műveleti Egység feloszlatását követően annak tagjai éppen a Különleges Terrorelhárító Egységhez kerültek át, vagyis a SAJ törzsét a JSO alkotta, amiből az következik, hogy a BIA valójában nem egy új igazgatóságot hozott létre, hanem egy új JSO teremtődött, vagy éppenséggel a régi kelt életre.

Drašković asszony állítása szerint az egyelőre harminc fősre tehető egységhez a SAJ kilenc tagja ment át, de a csendőrségtől is kooptáltak egy személyt.

A SAJ, vagyis cirill betűkkel a CAJ

A SAJ, vagyis cirill betűkkel a CAJ

– A BIA új, különleges műveleti egységéhez osztották be őket Vulin parancsára, aki azt az állami terrorizmust akarja megismételni, amelyet Milošević folytatott, hogy ezek az emberek Szerbiában és Koszovóban gyilkoljanak, vagy éppenséggel ott, ahol szükség mutatkozik rá

– jelentette ki Danica Drašković, aki szerint ismét történnek majd politikai gyilkosságok, és lesznek közlekedési szerencsétlenségek, mint amilyenben a férjét akarták megölni, de csak a testvére veszett oda. Drašković asszony információi szerint az új egység vezetője Predrag Maćešić lesz, aki 2002 óta volt a hírhedt és rettegett Különleges Műveleti Egység tagja.

– Ő Milorad Ulemek Legija (a JSO volt parancsnoka) nagy híve. Ellene nem indult eljárás, bár felmerült, hogy a Zoran Đinđić miniszterelnök meggyilkolása miatt indított perben hamisan tanúskodott Legija javára, és hogy a per során megfélemlítette Đinđić anyját és nővérét is

– mondta Vuk Drašković felesége, aki szerint a vészterhes idők sötét hősei közül többen is bekerültek az új egységbe, például Darko Radisavljević, Milisav Mrkić és Goran Mizdrag is.

Mindenki a fejével játszik

Egy szerb ügyvéd szerint az új egység a BIA keretében elvben ügyészi utasítás nélkül nem hajthat végre letartóztatásokat, viszont ezzel a rendelkezéssel beiktatódik egy második parancsnoki vonal, amely mentén akcióba küldhetik őket a belügyminiszter vagy a rendőrségi igazgató tudta nélkül is, az ügyészség pedig a szerb elnök zsebében van, akkor húzza elő, amikor éppen akarja.

– Nem hiszem, hogy Bratislav Gašić (belügyminiszter) effajta zseniális szétforgácsolását Vulin tervelte volna ki, nekem ez inkább Vučić cselszövő stratégiájára szaglik egy olyan rendszerben, amelyben senki senkinek nem hisz, és mindenki a fejével játszik

– tette hozzá a Novának nyilatkozó Ivan Ninić. A belgrádi ügyvéd szerint korábban is létezett intolerancia, bizalmatlanság és egymással szembeni trükközés a BIA és a rendőrség vezetése között.

Ninić szerint a szerb elnök így próbál meg rendet tenni a Szerb Haladó Párton belül, hogy ne veszítse el az irányítást a megerősödött, több tíz- és százmillió eurót forgató hatalmi központok felett.

A Nova egyik cikkében megjegyzi, hogy Aleksandar Vulin november elején nyilvánosan és látványosan lemondott a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség igazgatói posztjáról, erről azonban érvényes felmentés nincs, a szolgálat honlapján pedig továbbra is az szerepel, hogy ő a BIA igazgatója, tehát akár arra is gyanakodhatnánk, hogy valójában egy komédia vagy egy bábjáték szemtanúi vagyunk a nyugati nézősereg szórakoztatására.

A BIA honlapja szerint az igazgató továbbra is Aleksandar Vulin, a screenshot pénteken (november 24-én) délután három órakor készült

A BIA honlapja szerint az igazgató továbbra is Aleksandar Vulin, a screenshot pénteken (november 24-én) délután három órakor készült


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

56
December 17-én előrehozott választásokat tartanak Szerbiában

Mit vársz a választásoktól?

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava