Connect with us

Bosznia

A drónokról és gerillákról adott miniszteri nyilatkozat ismét felkavarta Boszniát

A boszniai védelmi miniszter többször is a „ruszki kampovi”, vagyis az “orosz táborok” kifejezést használta a tavalyi ominózus leleplezésével kapcsolatban. Azt is bejelentette, hogy négy fajta drón készül majd Bosznia-Hercegovinában, három „kamikaze” jelzővel illethető, a negyedik viszont olyan módon lesz képes a bombák célba juttatására, hogy utána visszatér a kezelőihez. A boszniai atombombáról nem tett említést…

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ÁLHÍR: A boszniai védelmi miniszter - aki a drónok szerelmese - beült egy hazai gyártású pilóta nélküli öngyilkos drónba
A boszniai védelmi miniszter - aki a drónok szerelmese - beült egy hazai gyártású pilóta nélküli öngyilkos repülőbe (A kép valós, tavaly készült a dubai légiparádén, a többi nem igaz, forrás: bljesak.info )
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Bosznia is akar drónokat gyártani, ez azonban nem éppen az elvárt ütemben halad. Zukan Helez bosznia-hercegovinai védelmi miniszter újfent nyilatkozott az N1 Bosna hírcsatornának, aminek keretében igyekezett tisztázni a tavaly általa ismertetett félkatonai kiképzőközpontokkal kapcsolatos fejleményeket. Azóta a boszniai védelmi miniszter az ügyészségen is járt, de az ominózus táborokkal kapcsolatban mostanáig mély hallgatásba burkolózott. Az ismét meglehetősen zavarosra sikeredett beszélgetés egyetlen érdemi mozzanata az volt, hogy Helez többször is a „ruszki kampovi”, vagyis az “orosz táborok” kifejezést használta. A korábbi nyilatkozatai során az orosz fél érintettségére utalt ugyan, azonban azt ilyen direkt módon eddig nem mondta ki.

Szünidei gerillák

Zukan Helez boszniai védelmi miniszter újfent nagy port kavart nyilatkozatot tett az N1 Bosna hírcsatornának. A legfőbb boszniai hadügyér a mostani interjúban egyebek mellett igyekezett tisztázni a korábban általa köztudomásúvá tett boszniai szerb kiképzőtáborokkal kapcsolatos állításait.

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a tavalyi év végén a boszniai védelmi tárca vezetője maga számolt be arról az N1 hírcsatorna élő adásában, hogy a boszniai Szerb Köztársaság dél-keleti szegletében gerillatáborok működnek. Ezzel kapcsolatban fényképes bizonyítékra és szemtanukra hivatkozott.

Az ominózus interjú után Helezt komoly támadások érték a boszniai szerb politikai vezetés részéről, és a lemondását követelték abban az esetben, ha nem mutatja be a rendelkezésére álló bizonyítékokat.

Nos, a fotók prezentálása elmaradt az azokat készítők védelmére hivatkozva, a Milorad Dodik által vezetett SNSD sorait erősítő Staša Košarac boszniai külkereskedelmi miniszter azonban feljelentette Helezt rémhírterjesztés miatt.

Azóta a boszniai védelmi miniszter járt is az ügyészségen, de az ominózus táborokkal kapcsolatban mostanáig mély hallgatásba burkolózott.

Az N1-nek adott újabb interjúban Helez most ismét több „meredek” állítást tett.

Egyebek mellett közölte, hogy az ügyészségnek átadta a rendelkezésére álló fényképes bizonyítékokat a kiképzőtáborokról és 45 személyt (!) sorolt fel, akiket tanúként hallgathatnak ki a titkos létesítmények működésével összefüggésben.

A köznyugalom megőrzése érdekében Helez kijelentette, hogy a táborok „ideiglenes jelleggel működnek”. A középiskolai tanév végén szerveződnek meg immár évek óta, és főként azok a diákok vesznek részt a kiképzésen, akik az adott évben érettségit tettek, vagyis a modern kori Che Guevaráknak már kell érettségi.

Az ismét meglehetősen zavarosra sikeredett beszélgetés egyetlen érdemi mozzanata az volt, hogy Helez többször a „ruszki kampovi”, vagyis orosz táborok kifejezést használta. A korábbi nyilatkozatai során az orosz fél érintettségére utalt ugyan, azonban azt ilyen direkt módon eddig nem mondta ki.

Drónokkal a nemzetközi piacra

Helez a gerillákkal való riogatás után elővette a másik neki kedves témát, vagyis a boszniai hadiipar jövőbeli húzóágazatának szánt harci dróngyártást. A korábbiakban már nem egy alkalommal tett olyan jóslatokat a téma kapcsán, amik nem váltak utólag valóra, így újfent magyarázkodnia kellett.

Legutóbb idén március 12-én jelentette ki, hogy 15 nap elteltével megkezdődhet a pilóta nélküli repülőeszközök boszniai sorozatgyártása, azonban a várva várt hadiipari mozzanatra azóta sem került sor.

Most Helez a drónfejlesztésekkel kapcsolatban további információkkal szolgált, hogy elfojtsa a nevével fémjelzett haderőreformmal szemben kritikus hangokat. Eszerint jelenleg négyfajta repülő eszköz egyidejű fejlesztése zajlik Bosznia-Hercegovinában.

Ezek közül hármat Helez a „kamikaze” jelzővel illetett, ami vélhetően arra utal, hogy az eszköz megsemmisül a bevetés során. Egy negyedik típus pedig olyan módon lesz képes a bombák célba juttatására, hogy azt követően visszatér a kezelőihez, vagyis többször bevethető lesz.

Helez elmondta, hogy a fejlesztési projektet magáncégek végzik, amelyek mind boszniai honosságúak, és büszkén jegyezte meg, hogy a projektben résztvevő mérnökök is mind rendelkeznek boszniai állampolgársággal.

Utóbbi amiatt bírhat jelentőséggel, mert Helez a tavalyi év során a drónkérdésben adott nyilatkozataiban többször utalt arra, hogy együttműködést terveznek amerikai cégekkel vagy a boszniai lakosság körében egyébként is elismertségnek örvendő török Baykar céggel.

A mostani fejlesztésekkel kapcsolatban azonban kifejezetten azt hangsúlyozta, hogy azok teljes egészében hazai lehetőségekre támaszkodva valósulnak meg.

A leendő eszközök paramétereiről ugyan nem nyilatkozott, azt azonban már most kilátásba helyezte, hogy azokat öt üzemben fogják gyártani Bosznia-Hercegovinában. Utóbbi kapcsán szintén nem szolgált részletekkel.

Így sok minden más mellett az sem világos, hogy ezek direkt erre a célra létesítendő üzemek lesznek-e, vagy a már meglévő boszniai hadiipari szereplők közül kapcsolódik be több a gyártási folyamatba.

Helez a jövőbeli exportlehetőségek kapcsán elmondta, hogy két ország érdeklődik élénken a jövő boszniai csúcsfegyverei iránt, ezeket azonban nem nevezte meg.

Egészében hazai lesz

A Klix.ba a Helez által adott interjút követően közölt egy cikket a drónok fejlesztésében közreműködő egyik mérnökre hivatkozva, amiben újabb részleteket árult el a fejlesztésekkel kapcsolatban.

A neve elhallgatását kérő szakember megerősítette a négy különböző eszköz fejlesztését. Sőt, azt is közölte, hogy a bombatámadásra kifejlesztett drónhoz a boszniai hadiipar egyik szereplője külön robbanótestet fejleszt az eszköz igényeihez igazítva annak paramétereit.

A Klix megtudta továbbá, hogy a fejlesztés alatt álló eszközök teljes egészében boszniai üzemekben előállított alkatrészekből állnak majd össze. Olyannyira, hogy a törzsükhöz szükséges kompozit anyagot is a nyugat-balkáni Csodaországban fejlesztették ki.

A tervezés és a tesztelés több magántulajdonú cég összefogása mellett zajlik, a boszniai védelmi minisztérium formálisan ezekben nem vesz részt. A Kilx-nek nyilatkozó szakember szerint ez amiatt problémás, mert a minisztérium vezetése még az eszközök rendszeresítéséhez szükséges szabályzók kidolgozását sem kezdte meg.

Figyelembe véve a boszniai hadsereg anyagi lehetőségeit és méretét, továbbá azt a tényt, hogy az egész fejlesztési projekt magántőkén alapul, nem meglepő, hogy a fejlesztők elsődlegesen export keretében tervezik a repülőeszközt értékesíteni.

A Klix forrása szerint még legalább hat hónapot kell az első tesztek befejezésére várni. A fejlesztők ezt követően akarják bemutatni az első boszniai gyártású harci drónt.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava