Connect with us

Bosznia

Orbán Viktor miniszterelnök Szarajevó után Banja Lukába is megérkezett

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Orbánt megelőzve landolt Banja Lukában, és félórás interjút adott a helyi köztelevízió funkcióját betöltő RTRS-nek. Szijjártó közölte, hogy pragmatikus külpolitikai és gazdasági érdekek szólnak amellett , hogy a magyar fél járuljon hozzá a boszniai Szerb Köztársaság fejlődéséhez. Szerinte a Szerb Köztársaságnak stabilizátor szerepe van a régióban. Ehhez kötődően Dodikról elmondta, hogy bátor és felkészült vezetőnek tartja, aki nem ijed meg attól, hogy szembe szálljon a liberális manistremmal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Orbán szarajevói látogatása után jelképesen bevette Orbászvárat, vagyis Banja Lukát, magyar nemzeti színekben az ottani elnöki palota
Orbán jelképesen bevette Orbászvárat, vagyis Banja Lukát, magyar nemzeti színekben az ottani elnöki palota (Forrás: SrpskaInfo)
A cikk meghallgatása

Orbán Viktor miniszterelnök a délutáni órákat Szarajevóban töltötte, ahol két találkozón vett részt. A boszniai Miniszterek Tanácsát vezető Borjana Krištóval való egyeztetését követően a magyar kormányfő a boszniai államelnökség tagjaival egyeztetett, azonban egyik megbeszélést sem követte sajtótájékoztató. A rövid szarajevói kitérő után Orbán a boszniai Szerb Köztársaság politikai és gazdasági központjának számító Banja Lukába repült, ahol Milorad Dodik, a szerb entitás elnöke fogadta. Szijártó Péter Orbánt megelőzve érkezett Banja Lukába, ahol majd félórás interjút adott a helyi köztelevízió funkcióját betöltő RTRS-nek.

Szarajevóban kezdte

Orbán Viktor miniszterelnök a kétnapos bosznia-hercegovinai látogatását Szarajevóban kezdte. A miniszterelnöki delegációt szállító gép 15:30-kor landolt a szarajevói nemzetközi repülőtéren, ahol Elmedin Konaković boszniai külügyminiszter fogadta Orbánt. Ezt követően egy rövid találkozóra került sor a boszniai kormány szerepét betöltő Miniszterek Tanácsa (Vijeća Ministara) elnöklő miniszterével, a horvát Borjana Krištoval (HDZ BiH).

A két kormányfő közti egyeztetés zárt ajtók mögött zajlott le, és azt rendhagyó módon nem követte sajtótájékoztató, így az ott elhangzottakról mindössze annyi ismert, amit maga Krišto közölt Orbán távozását követően.

Sajtótájékoztató nem volt, de fotó azért készült

Sajtótájékoztató nem volt, de fotó azért készült, Orbán Viktor Borjana Krišto társaságában (Forrás: Facebook, Orbán Viktor)

A boszniai kormányfő szerint kifejezetten jók a két ország közti kapcsolatok. A legfontosabb jövőbeli célként a gazdasági együttműködés erősítését, azon belül is a két állam közti árúforgalom növelését jelölte meg. Külön megköszönte a magyar félnek a Bosznia-Hercegovina uniós integrációja érdekében nyújtott hatékony diplomáciai támogatását.

Ezt követően a boszniai végrehajtó hatalom feje kifejtette, hogy beszámolt Orbánnak arról, hogy Christian Schmidt a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője pár napja élt a bonni felhatalmazások nevű jogkörével, és egyoldalúan életbe léptette a boszniai választási törvény egyes módosításait.

Krišto a módosításokhoz kötődően burkolt fenyegetésként kijelentette, hogy azok megnehezítik az EU-standardok boszniai implementációját, vagyis a horvát konzervatív Krišto a pártja érdekeinek sérelme miatt a további integrációt nehezítő politikai blokádot helyezett kilátásba a Schmidt által életbe léptetett módosításokra válaszul.

Értékelése szerint a boszniai intézmények a 2022-es választások óta számos lényeges jogszabályt megalkottak, így a főképviselő fellépése indokolatlan volt.

Orbán a Krištoval folytatott egyeztetés után a bosznia-hercegovinai államelnökség tagjaival találkozott. A majd egyórás megbeszélést ebben az esetben sem követte sajtótájékoztató.

A magyar kormányfő látogatása ezúttal is éles reakciókat váltott ki a boszniai sajtóban. Míg a szerb entitási médiában a legnagyobb európai politikusok közé sorolták Orbánt, addig a boszniai liberális sajtóban rendre negatív színben tüntették fel.

A magyar kormányfő április 5-i programja kapcsán annyi ismert eddig, hogy átveszi a szerb entitás érdemérmét Milorad Dodiktól, és részt vesz a Banja Lukában megtartott nemzetközi vásáron.

Kiment a barátja elé: Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke üdvözli Orbán Viktor miniszterelnököt a banjalukai repülőtéren

Kiment a barátja elé: Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke üdvözli Orbán Viktor miniszterelnököt a banjalukai repülőtéren (Forrás: Facebook, RTRS)

Szijjártó a liberálisok elleni harcról beszélt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Orbánt megelőzve landolt Banja Lukában. A magyar külügy vezetője által vezetett delegációt Radovan Višković a boszniai szerb entitás kormányfője fogadta, amit követően Szijjártó félórás interjút adott a helyi köztelevízió funkcióját betöltő RTRS-nek.

A riport lényegében két témát ölelt fel, ezek a tervezett magyar gazdasági befektetések és a brüsszeli liberális mainstream elleni fellépés voltak. Szijjártó a gazdasági együttműködés új lehetőségei kapcsán kifejtette, hogy az idei banjalukai gazdasági fórumra 23 magyar cég képviselője jött el, akik befektetési lehetőségeket keresnek a szerb entitásban. A miniszter konkrét cégeket nem nevezett meg, azonban azt elárulta, hogy az érintett szektorok a mezőgazdaság, az építőipar és az energetika.

Szijjártó ismét előadta, hogy a magyar fél immanens érdeke a nyugat-balkáni térség stabilitása, így hozzá kíván járulni annak fejlődéséhez. Megerősítette, hogy a magyar kormány támogatja az RS, és egyben Bosznia-Hercegovina EU-integrációját. Az RS vezetésével folytatott együttműködés pozitív példájaként kiemelte, hogy a két éve futó agrár támogatási projektre a magyar kormány 30 millió eurót szánt eddig, aminek köszönhetően több magyar cég is eredményesen növelte az exportját Bosznia-Hercegovina irányába.

Értékelése szerint a magyar befektetők kifejezetten elégedettek a boszniai Szerb Köztársaságban uralkodó feltételekkel, mint mondta az entitás kormánya komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy a külső befektetések előtt álló adminisztratív terheket csökkentsék.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Radovan Višković a boszniai szerb entitás kormányfője fogadta

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Radovan Višković a boszniai szerb entitás kormányfője fogadta (Forrás: Szijjártó Péter)

A németek helyett szállunk be

A jövőbeli energetikai befektetések kapcsán kizárólag annyit mondott, hogy az ebbe bevonni tervezett magyar cégeknek van olyan nemzetközi szintű tapasztalatuk, amivel jelentősen növekedhet a villamos áram termelése hatékonysága az RS-ben.

Ehhez kötődően kifejtette, hogy a német kormány tavaly év elején felfüggesztett energetikai projektjeit veszi át a magyar fél. Ez egyidejűleg jelent finanszírozási támogatást, vagyis hitelezést és kivitelezésben való szerepvállalást is.

Szijjártó ennek értékét nem mondta meg. Emlékezetes, hogy az Olaf Scholtz vezette szövetségi kormány még tavaly év elején jelezte a Milorad Dodikkal és más boszniai szerb vezetőkkel szemben életbe léptetett amerikai és brit szankciók után, hogy felfüggeszti egyes projektjeit a szerb entitásban.

Ezzel szemben Dodik a 2023. augusztus 20-i budapesti tartózkodása után még arról számolt be, hogy az említett projektekben biztosított a német részvétel, és akkor a magyar külügy sem számolt be arról, hogy tervezték volna a németek pozíciójának átvételét. Vélelmezhető, hogy Dodik reménykedett a német kormány pálfordulásában, ami a folyamatos szecessziós politikai manőverei miatt elmaradt, így feltehetően maga fordult Budapesthez segítségért, hogy biztosítsa a leállított fejlesztések külső finanszírozását.

Bár Szijjártó pontos projekteket nem nevezett meg, a riporter utalt a kérdésében Radovan Viškovićnak, az entitás miniszterelnökének korábban adott nyilatkozatára, amiben a boszniai szerb kormányfő három projektet említett. Ezek a Hrgud vízierőmű, a Trebišnjica vízierőmű és egy gradiškai villamosipari beruházás voltak. Ezek kapcsán Szijjártó nem tagadta a magyar fél esetleges jövőbeli érintettségét, sőt újfent arról beszélt, hogy ezekhez finanszírozási és technológiai támogatást is tudnak biztosítani a magyar cégek.

A riporter arra irányuló kérdésére, hogy miért segít a magyar kormány a kisebb boszniai entitásnak, Szijjártó közölte, hogy a pragmatikus külpolitikai és gazdasági érdekek amellett szólnak, hogy a magyar fél járuljon hozzá a boszniai Szerb Köztársaság fejlődéséhez. Szerinte az RS-nek stabilizátor szerepe van a régióban, amit csak akkor képes betölteni, ha rendezettek a belső viszonyai.

Emellett persze azt is megemlítette, hogy a magyar kormányfő és Dodik között kifejezetten szoros, baráti jellegű kapcsolat alakult ki a korábbi években. A személyes nexus mellett fontos szempont a magyar és a szerb nép közötti barátság is.

Szijjártó jobbá tenné Brüsszelt

Szijjártó a riport során kapott olyan aktuálpolitikai jellegű kérdéseket, amik jócskán túlmutattak a magyar és a boszniai szerb fél közti kapcsolatokon. Az egyik ilyen Schmidt főképviselő boszniai választási rendszerben eszközölt módosításaira irányult, a másik pedig a magyar féllel szemben zajló uniós eljárásokat célozta.

Szijjártó félórás interjút adott a helyi köztelevízió funkcióját betöltő RTRS-nek

Szijjártó félórás interjút adott a helyi köztelevízió funkcióját betöltő RTRS-nek (Forrás: Screenshot, RTRS)

Szijjártó ezekre reagálva megismételte azt a tavalyi trebinjei energetikai fórumon hangoztatott ideáját, miszerint a nyugat-balkáni térségben a helyi politikusokkal kellene az EU-nak tárgyalni, és nem róluk a fejük fölött. Megerősítette, hogy a magyar kormánynak sok vitája van a brüsszeli bürokráciával, többek között amiatt is, ahogy Milorad Dodikról, a boszniai szerbek elnökéről gondolkodnak.

Ehhez kötődően Dodikról elmondta, hogy bátor és felkészült vezetőnek tartja, aki nem ijed meg attól, hogy szembe szálljon a liberális mainstreammel.

Szijjártó emellett kifejezte abbéli reményét, hogy a június 9-i EU választáson a konzervatív erők szereznek többséget az EP-ben. Mindez amiatt szükséges szerinte, mert ez az előfeltétele annak, hogy jobbá tegyék Brüsszelt. A július 1-től esedékes magyar EU elnökség kapcsán pedig kiemelte, hogy annak egyik prioritása lesz Bosznia-Hercegovina és más nyugat-balkáni államok csatlakozási folyamatának felgyorsítása.Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


16
Boszniában szinte mindenki örül annak, hogy az EU Tanácsa jóváhagyta a csatlakozási tárgyalások megkezdését az országgal

Ön támogatja Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozását?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

29
Az Európai Unió korábban azt ígérte, hogy a balkáni bővítés céldátuma 2030

Tartható ez a céldátum a balkáni országok csatlakozásával kapcsolatban?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország2 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékSzarajevóban kezdteSzijjártó a liberálisok elleni harcról beszéltA németek helyett szállunk beSzijjártó jobbá tenné BrüsszeltMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó2 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava