Connect with us

Magyarország

Orbán kétmillió muszlim hazájában, Szarajevó csak köztes állomás

A szarajevói Klix hírportál emlékeztet a magyar miniszterelnök egyik korábbi kijelentésére, miszerint Bosznia esetében kihívásnak számít, hogy “miként integráljunk kétmillió muszlimot”. A csatorna megjegyzi, hogy ilyen, soha vissza nem vont kijelentéseket biztosan nem barátok mondanak egymásnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A muszlimok nem felejtenek
A bosnyákok nem felejtenek, ma is emlékeznek arra a fotóra, amelyen Orbán Douglas Murray brit iszlamofób szerző könyvét tartja a kezében, miközben mögötte Bosznia-Hercegovina etnikai térképe látható (Forrás: Klix)
A cikk meghallgatása

Orbán Viktor két millió muszlim hazájában, Szarajevó csak köztes állomás a barátja felé vezető úton – ezzel a címmel jelent meg a feltételezhetően brit befolyás alatt álló bosnyák Klix kommentárja a magyar miniszterelnök ma kezdődött két napos bosznia-hercegovinai útjával kapcsolatban. A boszniai portál megjegyzi, hogy Magyarország ugyan gyakran Bosznia-Hercegovina nagy barátjaként tünteti fel magát, de ezt néha nehéz elhinni anélkül, hogy ne merülne fel a kérdés: valójában mennyire őszinték is ezek a szándékok.

Orbán menekül a kérdések elől?

A bosnyák hírportál kommentárjában megjegyzi, hogy a Dodik szövetségesének számító Orbán Viktor a bosznia-hercegovinai minisztertanács elnökével, Borjana Krištóval, majd a bosznia-hercegovinai elnökség tagjaival folytatott megbeszélése után nem tart(ott) sajtóértekezletet, ami azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök kerüli a neki feltehető nehéz kérdéseket, amelyekből igazán sok van.

A Klix arra emlékeztet, hogy Orbán Magyarország miniszterelnökeként több alkalommal tett alapvetően iszlamofób kijelentéseket, amelyekkel egyértelműen a bosnyákokat bélyegezte meg. Így 2015-ben azt mondta, hogy az iszlám lelkileg nem tartozik Európához, ami éles reakciót váltott ki a bosnyák főpap, reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović részéről. A hírportál szerint érdekes, hogy Kavazović reakciója után Orbán rögtön meghívta őt Magyarországra.

A Klix ezzel kapcsolatban nyilvánosságra hozta, hogy a magyar miniszterelnök akkor mit írt a bosnyák vallási vezetőhöz intézet levelében. Abban a következők voltak olvashatók:

– Szeretném megragadni az alkalmat, hogy biztosítsam önt arról, miszerint Magyarország a legmélyebb tisztelettel övezi Önt, híveit, népét és országát, függetlenül attól, hogy az európai történelmet eltérően értelmezzük. Szeretném Önt emlékeztetni, hogy szülőföldem és népem segített és támogatást nyújtott mindazoknak, akiknek szükségük volt rá a volt Jugoszlávia területén zajló háború során, beleértve természetesen a bosznia-hercegovinai muszlim családokat is. Megerősítem, hogy a népeink közötti barátság és együttműködés továbbra is Magyarország érdeke, és ennek szellemében folytatjuk a munkánkat.

A szarajevói portál az akkori üzenet közzétételét követően arra a megállapításra jutott, hogy Orbán nézetei a fenti szavak ellenére sem váltak szélesebb látókörűvé, retorikája és lépései továbbra is ellenségesek maradtak.

A bosnyák internetes csatorna megjegyezte, hogy 2018 februárjában Olaszország jelenlegi miniszterelnöke, Giorgia Meloni közzétett egy fényképet az Orbánnal folytatott magyarországi találkozójáról, a képhez fűzött bejegyzés pedig a migráció, valamint a milliárdos és filantróp Soros György ellen irányult.

A Klix szerint a jobboldali politikusok esetében a nem meglepő tematikán kívül sok kérdést vet fel, de csak kevésre ad választ az, hogy mögöttük Bosznia-Hercegovina etnikai térképe volt látható, amivel kapcsolatban akár az is kiderülhet, hogy ennek a térképnek állandó helye van Orbánnál.

A kommentár szerzője arra is emlékeztet, hogy 2018 végén Orbánról készült egy fénykép az irodájában, amint Douglas Murray, brit iszlamofób szerző könyvét tartja a kezében, miközben Bosznia-Hercegovina etnikai térképe jól látható a háttérben.

Orbán válasza 2021-ben az uniós bővítéssel kapcsolatos egyik újságírói kérdésre azt mutatta, hogy az említett térkép nemcsak dekorációként, hanem Bosznia-Hercegovináról való elmélkedésre is szolgál. A magyar miniszterelnök akkor azt válaszolta, hogy Bosznia esetében kihívásnak számít, hogy “miként integráljunk kétmillió muszlimot”.

A magyar miniszterelnöknek vannak előítéletei?

A Klix a fent elmondottak alapján úgy véli, hogy amikor Bosznia-Hercegovina uniós felvételéről van szó, akkor Orbán számára az elsődleges probléma nem a gazdasági reformokkal, de nem is a korrupciós kérdésekkel vagy a jogharmonizációval kapcsolatos, hanem inkább az merül fel nála, hogy miként lehet kétmillió muszlimot integrálni, akik persze többnyire bosnyákok.

Ebből az álláspontjából arra lehet következtetni, hogy “Orbánnak egyértelmű előítéletei vannak a muszlimokkal szemben”, és hangsúlyozni kell, hogy az ilyen, soha vissza nem vont kijelentéseket biztosan nem barátok mondják egymásnak.

A bosnyák (néha) liberális portál ehhez hozzáteszi, hogy ahogy Orbán előítélettel rendelkezik a bosznia-hercegovinai muzulmánokkal szemben, úgy biztosan nincsenek előítéletei az olyan oroszbarát politikusok vonatkozásában, mint Milorad Dodik. Nem okoz gondot számára azoknak a politikusoknak és politikai entitásoknak az Európai Unióba történő integrálása sem, akik szeretnek Putyinnal találkozni, és “különleges katonai műveletnek” nevezik az Ukrajna elleni agressziót.

A Klix itt megjegyzi, hogy Orbán az, aki mindig politikai védelmet nyújt Dodiknak az uniós szankciókkal szemben, de gazdasági támogatást is ad neki a nehéz időkben. Orbán Viktor látogatása abban a tekintetben értelmezendő, hogy Dodik most nehéz helyzetben van a Christian Schmidt főképviselő által a választási törvényben alkalmazott technikai módosítások miatt, de lassan kezdenek eredményeket hozni az amerikai szankciók is.

A portál szerint nehéz menekülni attól a benyomástól, hogy a magyar miniszterelnök köztes megállóként keresi fel Szarajevót a Banja Luka, és az “igazi barátai” felé vezető úton, hogy támogatást nyújtson Dodiknak ebben a nehéz pillanatban, és megmutassa neki, hogy nincs teljesen elszigetelve a nemzetközi színtéren. A Klix a cikket azzal a mondattal zárja, hogy Milorad Dodik előrejelzése szerint Orbán egy üzletembercsoporttal érkezik Banja Lukába, ebből azonban már semmilyen következtetést nem von le.Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


16
Boszniában szinte mindenki örül annak, hogy az EU Tanácsa jóváhagyta a csatlakozási tárgyalások megkezdését az országgal

Ön támogatja Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozását?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

29
Az Európai Unió korábban azt ígérte, hogy a balkáni bővítés céldátuma 2030

Tartható ez a céldátum a balkáni országok csatlakozásával kapcsolatban?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország2 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékOrbán menekül a kérdések elől?A magyar miniszterelnöknek vannak előítéletei?Mini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó2 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava