Connect with us

Horvátország

Eladják a Fortenova mezőgazdasági részlegét, Mészáros is érdekelt

A Mészáros Group horvátországi terjeszkedésének, úgy tűnik, még nincs vége. Miután a Fortenova januárban bejelentette, hogy eladja a mezőgazdasági részlegét, előbb úgy tűnt, hogy a kaproncai Podravka élelmiszeripari konszern lesz az új tulajdonos. Időközben azonban a horvát magánszektor is gondolt egy merészet, és versenybe szállt a szlavón nagybirtokokért (Belje, PIK Vinkovci, Vupik és Vinka). Ám senki sem számított arra, hogy Lőrincünkben is felbuzog a virtus, és elhatározza, hogy ezt nem hagyja annyiban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A mezőgazdasági termelésben a Vupik összesen mintegy 7200 hektár mezőgazdasági területet művel. Ez a Mészáros Groupot is érdekli
A mezőgazdasági termelésben a Vupik összesen mintegy 7200 hektár mezőgazdasági területet művel. A Duna közelsége és a legjobb minőségű talaj biztosítja a kiváló eredményeket a gabona- és olajos magvak termesztésében (Forrás: Vupik)
A cikk meghallgatása

Mészáros Lőrinc, aki a Forbes szerint a harmadik leggazdagabb ember Magyarországon, jó úton halad afelé, hogy Horvátországban is jómódúnak titulálják. Az Eszék focicsapat után megvásárolta a hercegszőlősi RABO almatermelőt, majd a tengerparton hivatalosan is tulajdonába vette az abbáziai (Opatija) Miramar szállót, amelyet még 2022-ben vásárolt meg az osztrák Holleis cégtől. Ez a Mészáros Group második szállodavásárlása Horvátországban, a Riva’s Hotels & Resorts luxusszálloda megépítése után Ičićiben, amely a Marriott International globális szállodamárka alatt működik majd. Ezt a projektet a magyarok a DDG Group céggel közösen fejlesztik, az építkezés 2022-ben kezdődött, és a szállodának a következő idegenforgalmi idényben meg kellene nyitnia a kapuit az első vendégek előtt. Ez az abbáziai riviéra egyik legfényűzőbb projektje, amelynek értéke körülbelül 100 millió euró. A Riva Hotels & Resorts ötcsillagos, 185 szobával és 12 villával rendelkezik.

Evés közben jön meg az étvágy?

A Mészáros Group horvátországi terjeszkedésének, úgy tűnik, ezzel még nincs vége. Miután a Fortenova januárban bejelentette, hogy eladja a mezőgazdasági részlegét, előbb úgy tűnt, hogy a kaproncai (Koprovnica) Podravka élelmiszeripari konszern lesz az új tulajdonos. Időközben azonban a magánszektor is gondolt egy merészet, az eszéki Žito és a viškoci Osatina Grupa ugyanis konzorciumot alakított és versenybe szállt a szlavón nagybirtokokért.

Ám senki sem számított arra, hogy Lőrincünkben is felbuzog a virtus, és elhatározza, hogy ezt nem hagyja annyiban.

A Fortenova Csoport csütörtökön arról számolt be, hogy felkérte a kiválasztott ajánlattevőket, hogy továbbra is vegyenek részt a mezőgazdasági üzletág esetleges értékesítésének folyamatában.

Az ipari és a takarmánynövények mellett a legreprezentáltabb mezőgazdasági növények a búza, 
a napraforgó, a szója, a kukorica és a cukorrépa

Az ipari és a takarmánynövények mellett a legreprezentáltabb mezőgazdasági növények a búza, a napraforgó, a szója, a kukorica és a cukorrépa (Forrás: Vupik)

A Belje, PIK Vinkovci, a Vupik és Vinka vállalatok a Fortenova Csoport mezőgazdasági részlegén belül tevékenykednek, mintegy 32.000 hektáron gazdálkodva. Nem hivatalos információk szerint az ajánlatokat a Podravka, a Žito és Osatina Group konzorciuma, valamint a magyar Mészáros csoport küldte.

A mezőgazdasági részlegmélységi átvilágítása után majd kiderül, hogy végül ki nyújtja be a kötelező érvényű ajánlatot mezőgazdasági vállalkozás megvásárlására.

A teljes értékesítési folyamat előreláthatólag még hónapokig tart, de ne tessék izgulni, a BALK rajta tartja a szemét az ügyleten, senki sem késik le az információkról. Mindenesetre, érdekes vetélkedés lesz.

A Podravka maga mögött tudhatja az állam/kormány támogatását, a részvénytársaság elnöke Martina Dalić, Andrej Plenković miniszterelnök közeli munkatársa és barátja, a Žito és Osatina Group konzorciuma a regionális erők közbenjárására számíthat, így a Mészáros Groupnak csak akkor sikerülhet győztesen kikerülni a vetélkedésből, ha jócskán ráígér a konkurenciára.

Itt még csak annyit, hogy ez nem mindennapi adásvétel, mivel a Fortenova mezőgazdasági részlege jelentős szerepet játszik Horvátország teljes mezőgazdasági termelésében, így politikai dimenziója is van.

A Fortenova bejelentése szerint a stratégiai partner kiválasztásának folyamatában, a fagyasztott élelmiszer üzletág (Ledo) értékesítéséhez hasonlóan azokat célozza meg, akik a tisztességes ár megfizetése mellett maximálisan hozzájárulnak a foglalkoztatás további növeléséhezés a mezőgazdasági termelés hagyományainak megőrzéséhez.

Mészáros után pénteki BALK-trivia

And now, something completely different! – mondanák a Monty Pythonban, és teljesen igazuk lenne. Mint erre a kedves olvasó már rájöhetett, az alulírott horvátországi tudósító gyermekded lelki alkatából kifolyólag erősen vonzódik, a jelentéktelen, ám érdekes dolgok iránt.

A Dubrovnik melletti Neretva-völgyet gyakran "mandarin-völgynek" is nevezik

A Dubrovnik melletti Neretva-völgyet gyakran “mandarin-völgynek” is nevezik (Forrás: The Dubrovnik Times)

A pénteki BALK-trivia így felteszi a kérdést, hogy tudta-e, hogy a világ leghidegebb folyója a Neretva, amely Bosznia-Hercegovina hegyeiben ered és deltát formálva ömlik Horvátországban az Adriába?

Szóval nem az Ob, a Jenyiszej, vagy valamelyik fura nevű norvég, kanadai folyó, hanem a smaragdzöld vizű Neretva, amelynek évi átlagos hőmérséklete sohasem emelkedik 7 C⁰ fölé.

A középkori uralkodók idején a Neretván hajógyár is működött, a vidék lakosai pedig az Adria rettegett kalózai voltak. Olyan időszakok is voltak, hogy a Velencei Köztársaság szégyenszemre adót kényszerült fizetni nekik, cserébe a szabad hajózásért.

A lakosságot a Neretva folyóról, neretvani-nak nevezték el. A latin forrásokban Narentani-nak, görögül pedig Arentanoi-nak hívták őket.

A szomszédos régiókkal ellentétben a Neretvai Fejedelemség lakóinak elszigeteltségük miatt, széles körben elterjedt pogány, nem keresztény hitük volt, így általában csak “pogányoknak” nevezték őket és földjüket, Pogányságnak, azaz latinul Paganiának.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava