Connect with us

Koszovó

Stoltenberg: Nem ismétlődhet meg az erőszak Koszovóban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Koszovó
KÁVÉZÁS A HADITANÁCSBAN: A NATO továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy minden közösség számára biztonságos környezetet biztosítson - írta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X-platformon

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára pristinai látogatása során kijelentette, hogy a NATO támogatja a Koszovó és Szerbia közötti párbeszédet, és felhívta a figyelmet arra, hogy a térség békéjét és biztonságát nem szabad veszélyeztetni. Stoltenberg elfogadhatatlannak nevezte a szeptember 24-i banjskai támadást, amelyben egy koszovói albán rendőrőrmester életét vesztette, és annak a várakozásának adott hangot, hogy az erőszakos cselekmény felelősei ellen eljárás indul.

A NATO álláspontja Koszovóval kapcsolatban

A NATO-főtitkár fontosnak tartja, hogy az elkövetők viseljék a következményeket annak érdekében, hogy az ilyen jellegű erőszak ne ismétlődhessen meg.

– A NATO gyorsan reagált, ezer további katonát hoztunk Koszovóba, újabb páncélozott járműveket küldtünk és megnöveltük a járőrözést északon

– nyilatkozta Stoltenberg, és egyúttal jelezte, hogy a banjskai terrortámadás után felülvizsgálják a Koszovóban állomásozó csapatok létszámának tartós növelését, hogy a helyzet ne kerüljön ki az ellenőrzés alól, és ne okozzon újabb konfliktusokat.

Jens Stoltenberg és Vjosa Osmani közös sajtótájékoztatója

Jens Stoltenberg és Vjosa Osmani koszovói elnök közös sajtótájékoztatója (Forrás: X-platform, Vjosa Osmani)

A NATO főtitkára elfogadhatatlannak minősítette a KFOR-csapatok elleni májusi támadásokat, amelyekben 93-an sérültek meg, köztük magyar katonák is.

Mint emlékezetes, a Zvecsánban (Zvečan) a szerb “meztelen kezű nép” (goloruki narod) a KFOR katonákra támadt, mert megpróbálták megakadályozni a behatolásukat a helyi közigazgatás épületébe, amelyben az úgynevezett 3%-os polgármester székelt.

A főtitkár szerint a régió stabilitása azon múlik, hogy minden fél a diplomáciát válassza az erőszak helyett, és tartsa be az eddigi kötelezettségvállalásait.

Ezzel kapcsolatban arra is emlékeztetett, hogy a Koszovói Biztonsági Erők Koszovó északi részére történő bármely telepítéséhez a KFOR előzetes hozzájárulása szükséges.

– Előzetes egyeztetésekre számítunk a koszovói rendőrség minden olyan intézkedéséhez, amely hatással lehet a térség biztonságára

– jegyezte meg a főtitkár, aki úgy vélte, hogy a békét és a biztonságot nem szabad veszélyeztetni.

A Koszovói Biztonsági Erőkkel kapcsolatos kijelentésnek Pristinában bizonyára nem örültek, a NATO első embere ugyanis ezzel a memóriafrissítő nyilatkozatával arra utalt, hogy a pristinai vezetés nem tartotta be ezt az eddig is fennálló szabályt.

Stoltenberg úgy nyilatkozott, hogy üdvözli a szerb többségű önkormányzatok szövetségére tett legutóbbi közvetítői javaslatot, és azt fontos lépésnek tartja a kapcsolatok normalizálása felé.

Ezzel a mondatával a főtitkár nem lopta be magát sem az albán, sem a szerb szívekbe, a szerbek (értsd Szerbia) ugyanis ragaszkodik az eddigi kétoldalú koszovói-szerb megállapodásokhoz, Pristina ugyanakkor megpróbál kibújni a szerb önkormányzatok felállítására vonatkozó kötelezettség alól, amit a nyugati szponzorok nemigen vesznek jó néven.

Arra a kérdésre, hogy Koszovó csatlakozhat-e a NATO Békepartnerséghez, Stoltenberg azt mondta, hogy ehhez a tagok egyhangú szavazatára van szükség, és nem tudja, mikor születik ilyen döntés.

Várhatóan nem lesz könnyű megtalálni az “egyhangúságot”, Magyarország ugyanis már az Európa Tanácsba sem engedte volna be Koszovót, akkor ez nem rajta múlott, a békepartnerség esetében azonban keresztbe tehet a Szerbiától való függetlenségét önhatalmúlag kikiáltott államnak.

A NATO álláspontja Boszniával kapcsolatban

Pristinába való érkezése előtt Stoltenberg Boszniában is járt, ahol több olyan kijelentést is tett, amely sem a szerbeknek, sem az oroszoknak biztosan nem tetszett.

Felkereste például a Milorad Dodik boszniai szerb elnök által szívből és politikai érdekből utált Christian Schmidtet, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főmegbízottját, nem csak azért, mert ott van, hanem azért is, mert német.

Stoltenberg azon szavainak, amelyek szerint Schmidt erőfeszítéseinek aláásása hátráltatja Bosznia-Hercegovinát, pedig egyenesen üzenetértékük volt a banjalukai főszerb felé.

Találkozó a főmegbízottal

Találkozó a főmegbízottal, akit sem a szerb, sem a bosnyák nacionalisták nem szeretnek (Forrás: X-paltform, Jens Stoltemberg)

A NATO-főtitkár szarajevói látogatása során királyi többesben arról is beszélt, hogy aggódik a Bosznia-Hercegovinában tapasztalható megoszlás, valamint az orosz befolyás miatt.

– Aggódunk a szecessziós és megosztó retorika, valamint a külső befolyás miatt, különösen Oroszország részéről. Ez a stabilitás aláásásával és a reformok gyengítésével fenyeget. Minden vezetőnek az egységért és a haladásért kell dolgoznia

– mutatta meg az irányt Szarajevóban Stoltenberg, amivel kivívta az orosz nagykövet, Igor Kalabuhov haragját, Stoltenberg kijelentésével kapcsolatban ugyanis azon melegében közleményt adott ki az orosz nagykövetség.

– NATO-főtitkár úr! Úgy tűnik, hogy valami nem stimmel a logikával. Egyrészt Oroszország destabilizáló befolyásáról beszél. Másrészt üdvözli az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyhangú döntését az Althea misszió meghosszabbításáról, amelyet stabilizáló tényezőnek tart. Mint ismeretes, Oroszország elvben támogatta ezt a döntést

– olvasható az orosz nagykövetség közleményében, amely megjegyzi, hogy Oroszország baráti országnak tekinti Bosznia-Hercegovinát.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

2
Újabb megosztó kérdés merülhet fel a NATO-val kapcsolatban.

Csatlakozzon-e Koszovó a NATO Békepartnerségi programjához, amiről egyhangúlag kell dönteni?

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország10 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava