Connect with us

Horvátország

Új horvát védelmi miniszter – értem is, meg nem is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Miniszter lesz a szlavón bán (Forrás_ X-platform, HDZ)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Andrej Plenković a kormánytagokkal folytatott konzultáció után, hétfőn a kora délutáni órákban bejelentette, hogy Mario Banožić leváltott védelmi minisztert Ivan Anušić, eddigi Eszék-Baranya megyei főispán követi a poszton. Egyúttal Anušić a kormány alelnöki posztját is megszerezte, ami mintegy alátámasztja a Kelet-Horvátország erős emberének számító ex-főispán politikai súlyát. Anušić előtt csupán Krstičević tábornok volt védelmi miniszterként egyben a kormány alelnöke is. Plenković ezt úgy magyarázta, hogy ez az egyedüli logikus lépés, mert Anušić a kormánypárt négy alelnökének egyike, és miután a másik kettő, Butković és Bačić a kormányban is alelnöki poszton van, így ez járt Anušićnak is.

Valószínűleg kovertált lépésről van szó

Most, amikor a választásokig olyan szűk fél év van hátra, kicsit furcsának tűnik, hogy Anušić belement egy ilyen játékba, ésszerűbb lett volna, ha a választások után válogat a felkínált lehetőségek közül.

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy egy előzetesen megbeszélt, majd elfektetett intézkedésről van szó, mivel Banožić miniszteri széke néhányszor kellemetlenül inogni kezdett a különféle, kisebb-nagyobb afférok kapcsán.

Paradox módon idáig Banožićot csak az mentette meg, hogy Milanović köztársasági elnök vehemensen a fejét követelte.

Plenkovićnak még a látszatát is el kellett kerülnie annak, hogy Milanovićnak esetleg igaza lehet, ezért ragaszkodott a már eleve provizóriumként védelmi miniszterként installált Banožićhoz.

Mint ezt valaki a horvát kollégák közül találóan megállapította: “ennek az embernek nem lett volna szabad bármilyen miniszternek lennie soha és sehol.”

És igaza volt. A “Szép Márió” az égvilágon nem értett semmihez – esetleg a közgazdasághoz konyított egy picit – nem tudott angolul, amiért is volt néhány legendás fellépése a NATO-ban és egyebütt, a katonai ügyekhez meg lövése sem volt.

A nyáron azon derült az ország, hogy a védelmi miniszter rövid és közepes lejáratú légvédelmi rendszereket emlegetett, ezért egyesek azzal ízetlenkedtek: még jó, hogy nem jelentett be kamatlábakat is a légvédelem kapcsán. Ha Zoki Bonddal nem különbözött volna össze, senki sem tudta volna, hogy létezik!

Mire jó ez Anušićnak, illetve Plenkovićnak?

Talán a kormányfővel kezdenénk, mert az az egyszerűbb. Miután a vis maiornak köszönhetően megszabadult a ballasztként ránehezedő stüszi vadásztól, alkalom nyílt arra, hogy rendezze viszonyát Anušićtyal.

Az ugyanis némileg feszült volt azóta, hogy Plenković menesztette Nataša Tramišakot, Anušić közeli munkatársát a területfejlesztésért és európai uniós alapokért felelős miniszter posztjáról, méghozzá úgy, hogy a mai napig nem indokolta meg ennek okát.

A kuloárok szerint Tramišak nem volt feltétel nélkül lojális a kormányfőhöz, sőt egyes kérdésekben szembement vele.

Anušić kinevezése a szlavón bán szemszögéből kettős haszonnal jár: egyrészt kiüti a Vukovár-Szerém megyei konkurencia maradék aduját a játékból – az ottani főispánt, Damir Dekanić Dekszet sikeresen kigolyózták már – és Anušić így némi szerencsével kiterjesztheti hatalmát erre a kelet-horvátországi megyére is.

Az, hogy magasabb polcra került ezzel a megbízatással, kétségkívül hízelgő – bár veszélyeket is rejt magában -, de ugyanakkor Anušićnál jobb jelölt pillanatnyilag nincs a védelmi miniszter posztjára.

Kiskorúként, 17 évesen vonult be önkéntesként a horvát hadseregbe, bejárta az ország harctereit, profi katonaként, a 3. gárdabrigád, a Menyétek tagjaként vonult nyugdíjba, és ha másért nem, már ezért is másként viszonyulnak majd hozzá a hadsereg tagjai, struktúrái és nem elhanyagolhatóan a klánjai.

Sürgős védelmi reformokra van szükség

Anušić kinevezése azonban tovább is mutathat a jelenlegi párton belüli helyezkedésnél.

Horvátország ez idáig még nem foglalkozott komolyan a megváltozott katonai-biztonsági helyzettel, és tulajdonképpen a hadsereg még mindig az egykori boldog békeidőkben lefektetett tervek mentén működik.

Illetve nem működik, amint ezt Milanović köztársasági elnök szívesen hangoztatja.

Miután Plenković miniszterelnöknek prioritásai egyértelműen külpolitikai téren voltak, a katonai dolgokat eléggé elhanyagolta. Talán úgy tűnt neki, hogy a francia vadászbombázók megvásárlásával eleget tett a hon védelmének.

Balszerencséjére azonban összeomlott az európai biztonsági architektúra, így Horvátországnak is haderőfejlesztésbe kell kezdenie, ha akarja, ha nem.

A struktúrák tehetetlenségét szemlélteti, hogy még mindig nem voltak képesek meghozni a hadsereg fejlesztésének stratégiai dokumentumát, ami nélkül nincs, és nem is lehet semmiféle fejlesztés.

A gyakorlatban nem valószínű, hogy Anušić a kormány megbízatási idejének fennmaradó pár hónapjában bármilyen konkrétummal járul hozzá a helyzet megoldásához, viszont nem kizárt, hogy a választások után őt bízzák meg a horvát Zrínyi terv megalkotásával és kivitelezésével.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava