Connect with us

Horvátország

Jól temperált vádirat a bemószerolt főispán ellen
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

főispán
- Tudtam, hogy eljön ez a pillanat - monda a "bűnbánó" főispán (Forrás: X-platform, Vijesti TV)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Korrupció és a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, USKOK) hétfőn (október 30-án) bejelentette, hogy vádat emeltek Damir Dekanić Vukovár-Szerém megyei főispán és öt másik személy ellen. Ezzel a planéta jelentős részén lezárultnak lenne tekinthető az a másfél évvel ezelőtt nagy érdeklődést kiváltó eset, amelyben a fent nevezett főispán részegen nekiment két veszteglő autónak és egy darab kerítésnek. Ezt megpróbálta eltusolni, de valamilyen csoda folytán nem sikerült. Viszont, mint tudjuk, a Balkánon, így Horvátországban is, az igazságügy meglehetősen képlékeny fogalom. Egyes hölgyek, urak esetében a bírák hajlamosak kreatívan alkalmazni a törvényes előírásokat, de ha ez nem elég, néha még a főügyészség, vagy extrém esetekben a rendőrség is besegít, hogy a disznóságokat elkövető hatalmasság végül wellness és spa jellegű, félig nyitott börtönben töltse a “büntetését”. Jó példa erre a Magyarországon embert gázoló Radimir Čaćić, ex gazdasági miniszter, jelenlegi Varasd megyei főispán esete, aki büntetését Pula mellett golfozva töltötte le, vagy Tomo Horvatinčić milliomos és üzletember esete, akit 2017-ben halálos kimenetelű tengeri szerencsétlenség okozásáért ítéltek el, de azóta is sűrűn látják Zágrábban mászkálni, kávézgatni.

Deksznek minden bizonnyal HDZ-s holló vájta ki a szemét

Damir Dekanić, aki szépreményű erdőmérnökként annak idején Andrijaševci falu községi elnökeként kezdte politikai karrierjét, majd felfelé bukdácsolva a megyei HDZ szamárlétráján, némi szerencsével – komplikált sztori, most hanyagoljuk – megválasztották Vukovár-Szerém megye főispánjának.

Deksz, ahogy a megyében, de ezen kívül is ismerik a kormánypárt jellegzetes kádere, a megingathatatlan hűségű pártkatona, aki mindent hajlandó megtenni a párt érdekében. Az, hogy közben magáról és szélesebb famíliájáról is gondoskodik, már csak kellemes velejárója a szolgálatnak.

Nyáron hallottam a sztorit, hogy a vinkovcei iskolaigazgató nagy bajban volt, mert a takarítónői állás betöltésére kiírt pályázatra öt jelölt is jelentkezett.

Az igazgató ezért az interjút megelőzően tiszta vizet öntött a pohárba: “Ki itten a Deksz jelöltje?” – kérdezte a megszeppent asszonyokat. Miután az egyik hölgy félénken megerősítette, hogy ő lenne az, az igazgató a többieket procedúra ide, procedúra oda, nemes egyszerűséggel hazaküldte.

Szóval, bejáródott szokás szerint, Deksz a “saját” megyéjében azt csinált, amit akart, és valószínűleg továbbra is ő maradt volna a nagyhatalmú sündisznócska, ha valamelyik párton belüli ellensége nem élt volna a lehetőséggel, és értesíti az USKOK-ot arról az igazán jelentéktelen eseményről, amely Cérnán játszódott le 2022. április 17-én, éjjel.

főispán

A vadászbálak jól szoktak sikerülni Cérnán

Legrövidebben, Deksz a hivatali Škoda Superbjével közlekedett Vinkovce irányában, amikor a híd utáni kanyarban kirepült az úttestről és két veszteglő gépjárművel, valamint egy darab kerítéssel ütközött, jelentős anyagi kárt okozva.

Miután ez az annuális vadászbál után történt, a “nép gyermeke” szerepében jópofáskodó főispán igencsak fel volt tankolva. Amikor kicsit magához tért, rögvest kirendelte egyik rokonát a közeli Andrijaševciból, aki a helyszínlelésre kisiető rendőröknek azt mondta, hogy ő vezetett, nem a dülöngélő főispán.

Ugyanezt vallotta az a hölgy is, akinek az autójába Deksz belerohant, és úgy tűnt, hogy minden el van rendezve.

Vajon ki mószerolta be a főispánt?

Drago Hedl kolléga, aki Szlavóniában igyekszik Isten ostora lenni, és felfedni a hatalmasságok turpisságait, ugyan pár napra rá nagyjából rekonstruálta a történteket, de ez nem volt elég, mert a rendőrök már előzékenyen kiállították a helyszínelési jegyzőkönyvet, amelyben megállapították, hogy nem a főispán vezetett, hanem a “rokony”.

Ám valamely “felsőbb instanciák” nem hagyták nyugodni az ügyet, és közmeglepetésre a nyomozásba bekapcsolódott az USKOK is, minek folytán 2023 márciusában Deksz is, a rendőrök is, meg a hamis tanú is vizsgálati börtönbe került Eszéken.

főispán

Cérnai vendéglő a természet lágy ölén

Április elején szabadultak, és miután sokáig nem történt semmi, úgy tűnt, hogy mégis elült az ügy, de most lecsapott az USKOK.

A legvalószínűbbnek továbbra is az tűnik, hogy Dekanić valakivel az eszékiek közül akaszkodott össze, a Vukovár-Szerém és az Eszék-Baranya megyei HDZ két egymással nemritkán összecsapó áramlatot képez a kormánypárton belül, de ezt most helyszűke miatt nem taglaljuk.

Az időzítés nem valószínű, hogy megnyeri a központ tetszését, de Dekanićot már a tavasszal leírták, úgy hogy némi negatív sajtóvisszhangon kívül, nagy baj nem történik. Sőt lehet, hogy még példálóznak is majd vele, mint a korrupció és hivatali visszaélések elleni harc ékes példájával.

Ha valaki mégis Damir Dekanić sorsa miatt aggódik, azt megnyugtathatom, hogy minden aggodalom alaptalan. A legrosszabb, ami Deksszel történhet, hogy valószínűleg kap egy feltételest, és visszamegy igazgatói posztjára a Horvát Erdőgazdaságba.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava