Connect with us

Horvátország

Mikimauszos ragtapasz: a horvát kormány nem vész el, csak átalakul

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Mikimauszos ragtapasz, már nincs is rá szükség
Mikimauszos ragtapasz: a horvát kormány nem vész el, csak átalakul

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Nem kellett műtét, egy ragtapasz elég volt. Szóval, az euró bevezetését követő napokban teljes volt a káosz a horvát médiumokban, még Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is Horvátországgal példálózott, hogy íme miért nem kell bevezetni az eurót, pedig a valós életben nem történt semmi különös: az egyik színes papírfecnit felváltotta egy másik, amellyel a továbbiakban fizetünk. A zűrzavar voltaképpen a kéthetes átmeneti időszakból eredt, ugyanis párhuzamosan két fizetőeszköz volt érvényben, de ennek lecsengésével minden visszazökken a normális kerékvágásba, és a probléma is a régi marad: nem az a gond, hogy miként hívják a valutát, hanem az, hogy van-e, vagy nincs. Erről a történetről már kimerítően beszámoltunk, most csak annyi maradt, hogy elvarrjuk a szálakat.

A horvát kormány nem vész el, csak átalakul

A kormány, amely erélyes intézkedésekkel fenyegette meg az árdrágítókat, és ezek meghirdetését mára, péntek 13-ra jelentette be, időközben a kabinet egy mini-rekonstrukción is átesett, miután Andrej Plenković miniszterelnök menesztette Ivan Paladina területrendezési, építés- és állami vagyonügyi minisztert, valamint Nataša Tramišak regionális fejlesztésért és az uniós alapokért felelős minisztert.

Az előbbi leváltása tiszta sor volt, mert a földrengés okozta károk elhárítása és az újjáépítés még két év után is csak papíron valósult meg, vagy még ott sem – miközben Paladina egy körülbelül másfél oldalas fogalmazványban értesítette a miniszterelnököt a helyzetről, a minisztériumok aktakukacait nevezve meg az újjáépítés fő kerékkötőiként.

Nagy volt a valószínűsége, hogy amennyiben Plenković nem váltja le, Paladina maga adja be a lemondását.

Van-e nála ragtapasz? Branko Bačič régi/új munkahelyére tart (Forrás: HDZ)

Van-e nála ragtapasz? Branko Bačič régi/új munkahelyére tart (Forrás: HDZ)

Plenković nagyon unja már a szinte teljes tétlenséget az újjáépítés terén (amely ismét az odaítélt, és egyszer már megmentett EU-s eszközök végérvényes elvesztésével fenyeget) annak a jele az is, hogy Paladina utódjává Branko Bačičot, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik legbefolyásosabb politikusát nevezte ki, aki egyben azért is megfelelő személynek tűnik a posztra, mert korábban már betöltötte ezt a miniszteri posztot.

Plenković eredményeket akar, és nem valószínű, hogy Bačičtyal bárki is odaállna kekeckedni, bármilyen fontos posztot tölt is be a hivatali szamárlétrán.

Ezzel szemben Tramišak menesztése kész misztérium.

Egyrészt Tramišak asszony nem volt rossz miniszter, reszortjához nem fűződtek botrányok, másrészt pedig a szóban forgó hölgy a HDZ eszék-baranyai, szlavóniai klánjának kiemelkedő tagja, Ivan Anušić Eszék- Baranya megyei főispán bizalmasa. (Nem is tetszett neki, hogy kirúgták.)

Nataša Tramišak: neki a lelkére kellene egy ragtapasz

Nataša Tramišak: neki a lelkére kellene egy ragtapasz (Forrás: Facebook)

Plenković csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy Tramišak nem élvezi a bizalmát, és e nélkül nem folytathatja tevékenységét a kormányban, de semmi konkrétumról nem volt szó.

A horvát kollégák is meglehetősen tanácstalanok, csupán egyetlen vitás helyzetet tudtak megnevezni, ahol a miniszterelnök és a miniszter érdekei ütköztek.

Ez abban merült ki, hogy a miniszter asszony nem hosszabbította meg a lejáró szerződést az Omega Software céggel, hanem a szoftverfejlesztésekkel az állami Pénzügyi Ügynökséget (FINA) bízta meg. Hogy ezt Plenković utasításaival szembe menve tette-e, vagy sem, nem lehet tudni.

Akárhogy is, egy pillanatban úgy tűnt, hogy párton belüli balhé lesz a dologból, mert a közvetlenül menesztése után összehívott sajtótájékoztatón Nataša Tramišak olyant talált mondani, hogy a HDZ túlélt már egy néhány minisztert és miniszterelnököt, vagyis azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy hazudott, amikor azt mondta, hogy a kormánypárt vezetősége szabad kezet adott neki a kormányrekonstrukció lebonyolítására.

Tramišak szerint ez csak az építésügyi minisztériumra vonatkozott, nem az ő leváltására, és szavait Anušić is megerősítette, mondván, hogy Tramišak leváltása ellen szavazott. De a vihar másnapra már hirtelen lecsillapodott, Anušić megjuhászodva közölte, hogy bár továbbra is szükségtelennek látja Tramišak leváltását, “ő nem fogja saját pártját buktatni”.

A mikimauszos ragtapasz

A szóban forgó, vidám színekben pompázó ragtapaszt a háborgó közvélemény kapta, ugyanis mint ez a miniszterelnök, illetve Filipović gazdasági miniszter nyilatkozataiból kiderült, az árdrágításon kapott piaci szereplők legnagyobb része, még péntek előtt visszaállította az árakat a december 1-jei szintre, így nem volt szükség a kormány álatl beharangozott büntető intézkedésekre.

A 9 befagyasztott árú élelmiszer közül négynek korrigálták az árát, az étolaj és a darált hús ára kisebb lett 2,12 euróról 1,86 euróra, illetve 4,38 euróról 4,11 euróra csökkent, míg a kristálycukor és a sertés lapocka ára az eddigi 1,06 euróról 1,33-ra illetve 3,32-ról 3,58-ra növekedett.

Oleg Butković tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter meggyőződését fejezte ki, hogy sem a Horvát Posta, sem a távközlési vállalatok nem fogják megemelni szolgáltatásaik árát a közeljövőben.

Szóval nem kellett műtéti beavatkozás, egy szép kis ragtapasz mindent megoldott.

Ha már az elvarratlan szálaknál tartunk, úgy tetszik a “Nike-kontra horvát fogyasztók” ügynek is pont került a végére (a Nike összekeverte a kunát az euróval így nagyon olcsón lehetett a webshopon vásárolni, de ezeket a rendeléseket műszaki okokra hivatkozva visszadobták).

A korporáció bocsánatot kért a kedves vevőktől és egy 50%-os árengedményt biztosító bónnal kártalanította őket. Szóval, itt is elég volt a ragtapasz.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország1 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia5 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava