Connect with us

Horvátország

Mikimauszos ragtapasz: a horvát kormány nem vész el, csak átalakul

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Mikimauszos ragtapasz, már nincs is rá szükség
Mikimauszos ragtapasz: a horvát kormány nem vész el, csak átalakul
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Nem kellett műtét, egy ragtapasz elég volt. Szóval, az euró bevezetését követő napokban teljes volt a káosz a horvát médiumokban, még Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is Horvátországgal példálózott, hogy íme miért nem kell bevezetni az eurót, pedig a valós életben nem történt semmi különös: az egyik színes papírfecnit felváltotta egy másik, amellyel a továbbiakban fizetünk. A zűrzavar voltaképpen a kéthetes átmeneti időszakból eredt, ugyanis párhuzamosan két fizetőeszköz volt érvényben, de ennek lecsengésével minden visszazökken a normális kerékvágásba, és a probléma is a régi marad: nem az a gond, hogy miként hívják a valutát, hanem az, hogy van-e, vagy nincs. Erről a történetről már kimerítően beszámoltunk, most csak annyi maradt, hogy elvarrjuk a szálakat.

A horvát kormány nem vész el, csak átalakul

A kormány, amely erélyes intézkedésekkel fenyegette meg az árdrágítókat, és ezek meghirdetését mára, péntek 13-ra jelentette be, időközben a kabinet egy mini-rekonstrukción is átesett, miután Andrej Plenković miniszterelnök menesztette Ivan Paladina területrendezési, építés- és állami vagyonügyi minisztert, valamint Nataša Tramišak regionális fejlesztésért és az uniós alapokért felelős minisztert.

Az előbbi leváltása tiszta sor volt, mert a földrengés okozta károk elhárítása és az újjáépítés még két év után is csak papíron valósult meg, vagy még ott sem – miközben Paladina egy körülbelül másfél oldalas fogalmazványban értesítette a miniszterelnököt a helyzetről, a minisztériumok aktakukacait nevezve meg az újjáépítés fő kerékkötőiként.

Nagy volt a valószínűsége, hogy amennyiben Plenković nem váltja le, Paladina maga adja be a lemondását.

Van-e nála ragtapasz? Branko Bačič régi/új munkahelyére tart (Forrás: HDZ)

Van-e nála ragtapasz? Branko Bačič régi/új munkahelyére tart (Forrás: HDZ)

Plenković nagyon unja már a szinte teljes tétlenséget az újjáépítés terén (amely ismét az odaítélt, és egyszer már megmentett EU-s eszközök végérvényes elvesztésével fenyeget) annak a jele az is, hogy Paladina utódjává Branko Bačičot, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik legbefolyásosabb politikusát nevezte ki, aki egyben azért is megfelelő személynek tűnik a posztra, mert korábban már betöltötte ezt a miniszteri posztot.

Plenković eredményeket akar, és nem valószínű, hogy Bačičtyal bárki is odaállna kekeckedni, bármilyen fontos posztot tölt is be a hivatali szamárlétrán.

Ezzel szemben Tramišak menesztése kész misztérium.

Egyrészt Tramišak asszony nem volt rossz miniszter, reszortjához nem fűződtek botrányok, másrészt pedig a szóban forgó hölgy a HDZ eszék-baranyai, szlavóniai klánjának kiemelkedő tagja, Ivan Anušić Eszék- Baranya megyei főispán bizalmasa. (Nem is tetszett neki, hogy kirúgták.)

Nataša Tramišak: neki a lelkére kellene egy ragtapasz

Nataša Tramišak: neki a lelkére kellene egy ragtapasz (Forrás: Facebook)

Plenković csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy Tramišak nem élvezi a bizalmát, és e nélkül nem folytathatja tevékenységét a kormányban, de semmi konkrétumról nem volt szó.

A horvát kollégák is meglehetősen tanácstalanok, csupán egyetlen vitás helyzetet tudtak megnevezni, ahol a miniszterelnök és a miniszter érdekei ütköztek.

Ez abban merült ki, hogy a miniszter asszony nem hosszabbította meg a lejáró szerződést az Omega Software céggel, hanem a szoftverfejlesztésekkel az állami Pénzügyi Ügynökséget (FINA) bízta meg. Hogy ezt Plenković utasításaival szembe menve tette-e, vagy sem, nem lehet tudni.

Akárhogy is, egy pillanatban úgy tűnt, hogy párton belüli balhé lesz a dologból, mert a közvetlenül menesztése után összehívott sajtótájékoztatón Nataša Tramišak olyant talált mondani, hogy a HDZ túlélt már egy néhány minisztert és miniszterelnököt, vagyis azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy hazudott, amikor azt mondta, hogy a kormánypárt vezetősége szabad kezet adott neki a kormányrekonstrukció lebonyolítására.

Tramišak szerint ez csak az építésügyi minisztériumra vonatkozott, nem az ő leváltására, és szavait Anušić is megerősítette, mondván, hogy Tramišak leváltása ellen szavazott. De a vihar másnapra már hirtelen lecsillapodott, Anušić megjuhászodva közölte, hogy bár továbbra is szükségtelennek látja Tramišak leváltását, “ő nem fogja saját pártját buktatni”.

A mikimauszos ragtapasz

A szóban forgó, vidám színekben pompázó ragtapaszt a háborgó közvélemény kapta, ugyanis mint ez a miniszterelnök, illetve Filipović gazdasági miniszter nyilatkozataiból kiderült, az árdrágításon kapott piaci szereplők legnagyobb része, még péntek előtt visszaállította az árakat a december 1-jei szintre, így nem volt szükség a kormány álatl beharangozott büntető intézkedésekre.

A 9 befagyasztott árú élelmiszer közül négynek korrigálták az árát, az étolaj és a darált hús ára kisebb lett 2,12 euróról 1,86 euróra, illetve 4,38 euróról 4,11 euróra csökkent, míg a kristálycukor és a sertés lapocka ára az eddigi 1,06 euróról 1,33-ra illetve 3,32-ról 3,58-ra növekedett.

Oleg Butković tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter meggyőződését fejezte ki, hogy sem a Horvát Posta, sem a távközlési vállalatok nem fogják megemelni szolgáltatásaik árát a közeljövőben.

Szóval nem kellett műtéti beavatkozás, egy szép kis ragtapasz mindent megoldott.

Ha már az elvarratlan szálaknál tartunk, úgy tetszik a “Nike-kontra horvát fogyasztók” ügynek is pont került a végére (a Nike összekeverte a kunát az euróval így nagyon olcsón lehetett a webshopon vásárolni, de ezeket a rendeléseket műszaki okokra hivatkozva visszadobták).

A korporáció bocsánatot kért a kedves vevőktől és egy 50%-os árengedményt biztosító bónnal kártalanította őket. Szóval, itt is elég volt a ragtapasz.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava