Connect with us

Szerbia

Szerb zöldek rontottak be egy belgrádi bányászati konferenciára, a Rio Tinto is ott volt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

zöldek, tinto
Vuvuzelákkal megtámogatott zöld érvelés a belgrádi Metropol szállodában (Forrás: Screenshot, N1)
A cikk meghallgatása

Környezetvédelmi aktivisták, értsd nacionalista zöldek, törtek be kedden (november 7-én) egy ásványi erőforrásokról szóló nemzetközi találkozóra a belgrádi Metropol szállodában, ahol a lítium kiaknázásától (egyelőre) eltiltott Rio Tinto multinacionális vállalat is képviseltette magát. A brit-ausztrál céget 2022 elején vágta haza (átmenetileg) a szerb kormány a hetekig tartó országos tiltakozások és útlezárások résztvevőinek nyomására. A döntést felgyorsította, hogy Ausztrália megvonta a szerb világelső teniszező Novak Đoković vízumát, aki így nem vehetett részt az Australia Openen. Vuk Jeremić, az ellenzéki Néppárt vezetője akkor úgy nyilatkozott, hogy a Rio Tinto kitiltása Szerbiából egy újabb hazugság a kormány részéről, amiben lehet valami, mert Aleksandar Vučić eléggé fanyalgott, és azóta már többször elszalasztott lehetőségként említette a lítium kiaknázásának ellehetetlenülését.

Mars haza, ez itt Szerbia!

A főleg ellenzéki médiatámogatást élvező nacionalista színezetű szerb zöldek annak ellenére berontottak a külföldi résztvevőkkel folyó panelbeszélgetésre, hogy a biztonsági emberek megpróbálták feltartóztatni őket.

A zöldek szerint a konferencia házigazdája Dubravka Đedović bányászati ​​és energiaügyi miniszter volt, ő azonban nem jelent meg az ülésen, de az is lehet, hogy ott volt, csak az ostrom során – amíg a zöldek a biztonságiakkal dulakodtak – kimentették a külföldi nagykövetekkel együtt. A minisztériuma mindenesetre cáfolta a jelenlétét a konferencián.

Az ülésterem elfoglalását a Szerb Környezetvédelmi Szervezetek Szövetsége, a (Saveza ekoloških organizacija Srbije, SEOS) szervezte, ennek egyik tagja az ostrom előtt újságíróknak kijelentette, hogy a kormányzat külföldi nagykövetekkel és cégekkel tárgyal, miközben semmibe veszi az emberek véleményét.

A terembe ennek ürügyén betörő aktivisták két molinót is kibontottak, miközben ütemesen azt skandálták, hogy „Rio Tinto marš iz Srbije“, vagyis Rio Tinto mars ki Szerbiából.

zöldek tinto

A megbízható partner – lábbal tiporták a földön szétszórt dokumentumokat (Forrás: N1)

Az egyik molinóval azt hozták a konferencia résztvevőinek tudtára, hogy nem adják a Jadart (a folyó, amely mentén lítiumot találtak), és hogy ettől a szándékuktól nem lehet eltántorítani őket.

A másik molinóval viszont a kormányzatnak üzentek, és azt kérdezték, hogy kik is a külföldiek lefizetett emberei, miután a szerb elnök televíziós tobzódásaiban általában azzal vádolja az ellenzéket, hogy a külföldi nagykövetségek utasításait hajtja végre.

Az akció résztvevői rövid, de annál hevesebb hangvételű beszédeket mondtak, az egyik megszólaló Ratko Ristić, a belgrádi erdészeti egyetem professzora volt, aki az erősen jobbos Dveri (Ajtók) és a hasonszőrű Zavetnici (Eskütevők) polgármesterjelöltje a belgrádi helyhatósági választásokon, amelyeket a parlamenti megmérettetéssel egyidőben, vagyis december 17-én tartanak meg.

A rögtönzött tiltakozó beszédet azt követően mondta el a professzor, hogy az ülésterembe betörő csoport szétszórta a földön a résztvevők számára kikészített dokumentumokat.

– Koszovót és Metohiát elárulják, Szerbia többi részét pedig eladják. Ez nem egy tudományos ülés, hanem egy érdekcsoport találkozója, amelyet miniszterek és a kormány tagjai alkotnak. Úgy módosítják a törvényeket, hogy azok megfeleljenek a multinacionális cégeknek

– hangoztatta Ristić, aki azt kérdezte, hogy mit keresett a találkozón Ausztrália, Kanada, Finnország és Svédország nagykövete, amikor az említett országoknak sokkal több ásványkincsük van, merthogy jóval nagyobbak, mint a kis Szerbia.

A piszkos kínai technológiák

A megmozdulás másik hangadója, Aleksandar Jovanović Ćuta ellenzéki parlamenti képviselő volt, aki szereti megmászni a parlamenti padsorokat, a megmozdulással kapcsolatban azt hangoztatta, hogy a katasztrofális hírnévvel rendelkező cégek úgy járnak-kelnek Szerbiában, mintha az ország valaki magántulajdona lenne, miközben a kormány mindent és bármit aláír, amiről aztán nem tájékoztatja a közvéleményt.

A katasztrofális jelző bizonyára mindenek előtt a Rio Tintóra vonatkozott, de aligha vonhatók ki ez alól a Szerbiában tevékenykedő kínai cégek sem.

Jovanović itt arra emlékeztetett, hogy a szerbiai közegészségügyi intézet nemrég közzétett tanulmánya szerint a Borban és Majdanpekben megtelepedett kínai Zi Jin nem éppen áldásos tevékenységének következtében a két város környékén az utóbbi három évben húsz százalékkal megnövekedett a rákban megbetegedettek száma.

A Zi Jin az első és egyetlen réz- és nemesfém- vagyis aranykitermelő Szerbiában, ami sokaknak szúrja a szemét, a kínaiak ugyanis kiviszik az országból a Szerbiában talált aranyat.

Jovanović azért orrolt meg a Metropol szállóban tartott panelbeszélgetés szervezőire, mert mint a (már feloszlatott) parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke, bejelentette részvételi igényét a találkozóra, de a szervezők ezzel kapcsolatban annak ellenére nem jeleztek vissza, hogy azt megígérték neki.

Az ellenzéki politikus szerint a zöldek nem azért mentek be az ülésterembe, hogy bárkit is megverjenek, vagy bárkivel is leszámoljanak, hanem hogy elmondják a véleményüket, ha már az ilyen vitákat a kormányzat nem intézményes keretek között, illetve a bizottsági üléseken folytatja le.

A szerbiai zöldek hangos érvelése egyelőre eredményesnek tűnik, miközben a kormányzat surranó politikája nem hozza meg a várt eredményeket. Egy ilyen félresikerült konferencia néhány szavazót akár el is fordíthat a kormánypártoktól a nacionalista zöldek és a szélsőjobbos pártok irányába.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

9
Szerbiában a zöldek évek óta erőteljes akciókkal akadályozzák az akkumulátorok alapanyagát képező lítium kiaknázását

Indokoltak-e az ilyen akciók?

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia6 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország9 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékMars haza, ez itt Szerbia!A piszkos kínai technológiákMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó10 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava