Connect with us

Szerbia

BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS: Szerbia bosszúból hazavágta a Rio Tintót, az ausztrál cég jogi lépéseket fontolgat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Brnabić és Đoković politikai vadházassága (Forrás: Twitter)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A hetek óta tartó országos tiltakozások és útlezárások után a szerb kormány úgy döntött, hogy hazaküldi a Rio Tinto angol-ausztrál bányászati céget, amelynek a szerbiai lítiumra “fájt a foga”. A döntést nyilvánvalóan felgyorsította, hogy Ausztrália megvonta a világelső teniszező vízumát, így Novak Đoković nem vehet részt az idei Australian Openen, és veszélybe kerültek a más tornákon történő indulásai is.

Szerbia és Brnabić bosszúja

A belgrádi döntésre ezért tekinthetünk úgy, mint Szerbia, és egyúttal Ana Brnabić személyes bosszújára, mert a szerb miniszterelnöknek a hazai politikai szintéren jókora presztiszvesztést jelentett, hogy tíz nappal korábban nem sikerült jobb belátásra bírnia ausztrál kollégáját. Brnabić a vízumcsata kellős közepén telefonon hívta fel Scott Morrisont, és azt sem lehet kizárni, hogy ennek során a Rio Tinto ügyét összefüggésbe hozta Đoković sorsával.

Merthogy korábban, nem voltak túl gyakoriak a szerb-auszi telefonos egyeztetések, ha egyáltalán valaha is előfordult ilyesmi, ezért most gyorsan kitárgyaltak mindent.

“Újabb hazugság”

Vuk Jeremić, az ellenzéki Néppárt vezetője szerint a Rio Tinto kitiltása Szerbiából egy újabb hazugság a kormány részéről.

– A kormány tisztában van azzal, hogy a polgárok túlnyomó többsége nem akarja, hogy a lítium kitermelése miatt tönkremenjen a környezet Szerbiában, különösen a Jadar folyó mentén. A választások közeledtével a kormány azt fogja kommunikálni a közvélemény felé, mintha lemondott volna arról a projektről, de valójában nem adja fel, mert a szerződés felbontásához sokkal több kell egy sajtótájékoztatónál, ez egy komplex jogi és a jogalkotási folyamat


– mondta a szerb ellenzéki vezető a Nova TV-ben.


Đoković ausztráliai kitiltását követően Brnabić harcias pózt vett fel, és kilátásba helyezte a Rio Tinto kiűzetését a szerbiai paradicsomból, amivel a szerb kormány két legyet ütött egy csapásra: teljesítette a lítiumbánya ellen demonstráló zöldek és egyéb népek akaratát, és egyúttal elégtételt vett Ausztrálián, amiért úgy bánt a szerb félistennel, ahogy.

Ezek után már aligha volt váratlan, hogy a szerb kormány hatályon kívül helyezte a lítium kiaknázására indított Jadar-projektet, amely a lelőhelyen csörgedező Jadar folyóról kapta a nevét. Ezzel visszavontak minden területrendezési tervet/engedélyt, valamint bármilyen más megállapodást, amely a Rio Tinto angol-ausztrál bányászati óriásvállalattal kapcsolatos, és a lítiumot kitermelését célozza.

A helyzet rendkívüli voltát azzal tették még rendkívülibbé, hogy rendkívüli kormányülést tartottak, amelyen rendkívüli módon csak a Rio Tintóval foglalkoztak, és ezt követően Ana Brnabić rendkívüli sajtótájékoztatón, jelentette be, amit bejelentett.

– A területrendezési terv megszűnt, már nem létezik. Ezáltal a Rio Tinto és a Rio Sava céggel kapcsolatos összes jogi aktus megsemmisítésre került

– mondta a szerb miniszterelnök, aki felszólította a környezetvédelmi szervezeteket, hogy vegyék át és elemezzék ki a szóban forgó dokumentumokat, amihez szükség esetén számíthatnak a kormány segítségére. Brnabić ezek szerint nem elégedett meg a bányászati cég elűzésével, hanem még ki is teregette a vele kapcsolatos összes dokumentumot, ami elég rossz ómen minden Szerbiába igyekvő külföldi befektető számára.

– Ezzel teljesítettük a környezetvédelmi tiltakozások összes követelését, és véget vetettünk Rio Tinto szerbiai jelenlétének. Tehát, ami a Jadar-projektet illeti, mindennek vége

– szögezte le diadalittasan a szerb miniszterelnök.

A Rio Tinto fontolgat

A Rio Tinto szinte azonnal reagált Brnabić bejelentésére. Közleményében leszögezte, hogy rendkívül aggasztja őket Ana Brnabić miniszterelnök kijelentése, miszerint a kormány visszavonta/eltörölte a munkát engedélyező úgynevezett területrendezési tervet, és minden, a projekttel kapcsolatos jogi aktust/dokumentumot.

– A Jadar projekten végzett munkánk során mindig tiszteletben tartottuk a Szerb Köztársaság törvényeit. Megvizsgáljuk a döntés jogalapját, valamint annak a szerbiai tevékenységünkre és az itteni alkalmazottainkra gyakorolt ​​hatását

– közölte az ausztrál cég, amivel azonban nem sikerült ráijesztenie a szerb kormányfőre.

– Nem félünk a Rio Tintótól, mi népünk és hazánk érdekében vagyunk itt, ők pedig tegyék azt, amit a legjobbnak gondolnak, ez a kormány végső döntése

– mondta Brnabić miniszterelnök, aki hirtelenjében nagy környezet- és Đoković-védő lett, vagyis úszott egy nagyot az össznépi populizmus által keltett árral.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava