Connect with us

Szerbia

BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS: Szerbia bosszúból hazavágta a Rio Tintót, az ausztrál cég jogi lépéseket fontolgat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

branbic djakovic
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A hetek óta tartó országos tiltakozások és útlezárások után a szerb kormány úgy döntött, hogy hazaküldi a Rio Tinto angol-ausztrál bányászati céget, amelynek a szerbiai lítiumra „fájt a foga”. A döntést nyilvánvalóan felgyorsította, hogy Ausztrália megvonta a világelső teniszező vízumát, így Novak Đoković nem vehet részt az idei Australian Openen, és veszélybe kerültek a más tornákon történő indulásai is.

Szerbia és Brnabić bosszúja

A belgrádi döntésre ezért tekinthetünk úgy, mint Szerbia, és egyúttal Ana Brnabić személyes bosszújára, mert a szerb miniszterelnöknek a hazai politikai szintéren jókora presztiszvesztést jelentett, hogy tíz nappal korábban nem sikerült jobb belátásra bírnia ausztrál kollégáját. Brnabić a vízumcsata kellős közepén telefonon hívta fel Scott Morrisont, és azt sem lehet kizárni, hogy ennek során a Rio Tinto ügyét összefüggésbe hozta Đoković sorsával.

Merthogy korábban, nem voltak túl gyakoriak a szerb-auszi telefonos egyeztetések, ha egyáltalán valaha is előfordult ilyesmi, ezért most gyorsan kitárgyaltak mindent.

„Újabb hazugság”

Vuk Jeremić, az ellenzéki Néppárt vezetője szerint a Rio Tinto kitiltása Szerbiából egy újabb hazugság a kormány részéről.

– A kormány tisztában van azzal, hogy a polgárok túlnyomó többsége nem akarja, hogy a lítium kitermelése miatt tönkremenjen a környezet Szerbiában, különösen a Jadar folyó mentén. A választások közeledtével a kormány azt fogja kommunikálni a közvélemény felé, mintha lemondott volna arról a projektről, de valójában nem adja fel, mert a szerződés felbontásához sokkal több kell egy sajtótájékoztatónál, ez egy komplex jogi és a jogalkotási folyamat


– mondta a szerb ellenzéki vezető a Nova TV-ben.


Đoković ausztráliai kitiltását követően Brnabić harcias pózt vett fel, és kilátásba helyezte a Rio Tinto kiűzetését a szerbiai paradicsomból, amivel a szerb kormány két legyet ütött egy csapásra: teljesítette a lítiumbánya ellen demonstráló zöldek és egyéb népek akaratát, és egyúttal elégtételt vett Ausztrálián, amiért úgy bánt a szerb félistennel, ahogy.

Ezek után már aligha volt váratlan, hogy a szerb kormány hatályon kívül helyezte a lítium kiaknázására indított Jadar-projektet, amely a lelőhelyen csörgedező Jadar folyóról kapta a nevét. Ezzel visszavontak minden területrendezési tervet/engedélyt, valamint bármilyen más megállapodást, amely a Rio Tinto angol-ausztrál bányászati óriásvállalattal kapcsolatos, és a lítiumot kitermelését célozza.

A helyzet rendkívüli voltát azzal tették még rendkívülibbé, hogy rendkívüli kormányülést tartottak, amelyen rendkívüli módon csak a Rio Tintóval foglalkoztak, és ezt követően Ana Brnabić rendkívüli sajtótájékoztatón, jelentette be, amit bejelentett.

– A területrendezési terv megszűnt, már nem létezik. Ezáltal a Rio Tinto és a Rio Sava céggel kapcsolatos összes jogi aktus megsemmisítésre került

– mondta a szerb miniszterelnök, aki felszólította a környezetvédelmi szervezeteket, hogy vegyék át és elemezzék ki a szóban forgó dokumentumokat, amihez szükség esetén számíthatnak a kormány segítségére. Brnabić ezek szerint nem elégedett meg a bányászati cég elűzésével, hanem még ki is teregette a vele kapcsolatos összes dokumentumot, ami elég rossz ómen minden Szerbiába igyekvő befektető számára.

– Ezzel teljesítettük a környezetvédelmi tiltakozások összes követelését, és véget vetettünk Rio Tinto szerbiai jelenlétének. Tehát, ami a Jadar-projektet illeti, mindennek vége

– szögezte le diadalittasan a szerb miniszterelnök.

A Rio Tinto fontolgat

A Rio Tinto szinte azonnal reagált Brnabić bejelentésére. Közleményében leszögezte, hogy rendkívül aggasztja őket Ana Brnabić miniszterelnök kijelentése, miszerint a kormány visszavonta/eltörölte a munkát engedélyező úgynevezett területrendezési tervet, és minden, a projekttel kapcsolatos jogi aktust/dokumentumot.

– A Jadar projekten végzett munkánk során mindig tiszteletben tartottuk a Szerb Köztársaság törvényeit. Megvizsgáljuk a döntés jogalapját, valamint annak a szerbiai tevékenységünkre és az itteni alkalmazottainkra gyakorolt ​​hatását

– közölte az ausztrál cég, amivel azonban nem sikerült ráijesztenie a szerb kormányfőre.

– Nem félünk a Rio Tintótól, mi népünk és hazánk érdekében vagyunk itt, ők pedig tegyék azt, amit a legjobbnak gondolnak, ez a kormány végső döntése

– mondta Brnabić miniszterelnök, aki hirtelenjében nagy környezet- és Đoković-védő lett, vagyis úszott egy nagyot az össznépi populizmus által keltett árral.

Szerbia

Kevés szerb akar háborúzni Koszovóért, a kormány 2,44-es átlagosztályzatot kapott

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

osztályzat, átlag
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A szerbek kétharmada elutasít bárminemű összecsapást Koszovóval, ez derül ki a belgrádi Demostat közvéleménykutató intézet legújabb felméréséből, amely alapján a szerbiai kormány az élet öt fontos szegmensében csak 2,44-es átlagosztályzatot kapott. Külpolitikai téren a megkérdezettek 22 százaléka Oroszországot tartja a legkívánatosabb partnernek, 20 százalék az Európai Uniót, 8 százalék Kínát, és csak 3 százalék az Egyesült Államokat.

Alig több mint tíz százalék harcolna

Srećko Mihailović szociológus a Demostat közvéleménykutatásának bemutatásakor közölte, hogy az április végén, május elején végzett felmérésük szerint a szerbiai állampolgároknak mindössze 11 százaléka harcolna Koszovóért, ugyanakkor 65 százalékuk az albánokkal és a nemzetközi közösséggel való bármilyen konfliktus ellen van, 24 százalék pedig bizonytalan a kérdésben.

osztályzat, átlag

Ezt nagyon nehéz elhinni, mert ezek a számok igencsak ellentétben állnak azzal a „rögtön meghalunk Koszovóért” érzéssel, amit a szerbiai politikai elit – tehát a kormányzat és az ellenzék is – gerjeszt, illetve a jelek szerint igyekszik gerjeszteni nap mint nap.

Az ezerhatszáz megkérdezett mintegy harmada, vagyis 33 százaléka úgy gondolja, hogy a jelenlegi kormány rosszul kezeli a koszovói kérdést, 23 százalékuk szerint viszont jók a kormány igyekezetei Koszovó ügyében, 32 százalék átlagosnak minősítette a szerbiai vezetés Koszovóval kapcsolatos tevékenységét.

Mihailović elmondta, hogy a felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek több rossz, mint jó osztályzatot adtak a kormány munkájára a legfontosabb társadalmi területeken.

– A gazdaság és a társadalmi élet minden területén nőtt az emberek elégedetlensége

– jelentette ki a szerb szociológus, aki szerint a válaszadók 48 százaléka rossznak minősítette az életszínvonalt, és csak két százalékkal kevesebben nevezték ugyancsak rossznak a és a bűnözés elleni küzdelmet.

A megkérdezettek mindössze 18 százaléka vélte úgy, hogy a kormány ezen a téren jó munkát végez, vagyis körülbelül minden ötödik ember elégedett a kormány teljesítményével.

osztályzat, átlag

A válaszadók 39 százaléka nyilatkozott negatívan Aleksandar Vučić és kormánya munkájáról, 19 százaléka vélte úgy, hogy a kormányzat jól működik, 33 százalék közepes osztályzatot adott, 9 százalék pedig nem válaszolt erre a kérdésre.

Más országoktól eltérően Szerbiában nem lehet külön értékelni a köztársasági elnök és a kormányfő munkáját, miután Ana Brnabić az államfő bábja, önálló akarattal és gondolattal nemigen rendelkezik, ezért egyesek a mostani kabinetet Aleksandar Vučić hetedik kormányának tartják.

Mennyi kell a tisztességes élethez?

Mihailović közlése szerint a felmérés eredményei azt mutatják, hogy a válaszadók 47 százaléka ugyanúgy él, mint 10 évvel ezelőtt, közel egynegyede jobban, 29 százaléka pedig rosszabbul, mint egy évtizeddel korábban.

Az eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek 41 százalékának sok minden hiányzik a tisztességes élethez, 29 százalékuk szerint csak kevés kellene hozzá, 26 százalékuk ugyanakkor rendelkezik a tisztességes élethez szükséges feltételekkel, 4 százalék pedig azt mondta, hogy neki több is van, mint amennyi ahhoz kellene.

A kutatásban résztvevő emberek különösen rossznak minősítették az egészségügy, a gazdaság és az oktatás helyzetét.

Talán az egészségügy esetében a leginkább lesújtó a kép, a kutatásban résztvevők 56 százaléka elégedetlen a kormány teljesítményével, 29 százalék nem tudta eldönteni, és csak 15 százalék nyilatkozott pozitívan ebben a kérdésben.

A szerbiai gazdaság helyzetét 36 százalék átlagosnak ítélte meg, 32 százalék rossznak minősítette, és csak 20 százalék nyilatkozott pozitívan az életnek erről a szegmenséről.

osztályzat, átlag

A közvéleménykutatás öt fontos témáját – gazdaság, oktatás, egészségügy, igazságügy és környezetvédelem – átlagolva a Demostat arra a megállapításra jutott, hogy a szerbiai emberek 51 százaléka elégedetlen a helyzetével, és csak 17 százalék elégedett, a többiek a kettő között vannak.

Így nem csoda, hogy az iskolaév zárásával szinte egyidőben kiállított bizonyítvány igencsak rossz, a szerb kormány 2,44 százalékos átlaggal zárta az évet, ami kettes osztályzatnak felel meg.

Politikai kérdések

Visszatérve egy fontos politikai kérdéshez, a válaszadók 23 százaléka vezetne be szankciókat Oroszországgal szemben, ugyanakkor 35 százalék ellenzi ezt, viszont kimondottan nagy a bizonytalanok aránya, 42 százalék ugyanis azt válaszolta, hogy nem tudja, mit is kellene tenni ezen a téren.

osztályzat, átlag

A Demostat felmérése szerint holnap tartanák a népszavazást Szerbia EU-tagságáról, akkor 33 százalék szavazna ellene is és mellette is, 17 százalék nem tudta eldönteni, 17 százalék pedig nem menne el szavazni, vagyis a kérdésben abszolút patthelyzet van.

A válaszadók 20 százaléka értékelte pozitívan az ország európai uniós csatlakozásának előrehaladását, 36 százalékuk átlagosnak, 32 százalékuk pedig abszolút negatívan nyilatkozott.

Mindez azt jelzi, hogy a szerbiai lakosság támogatja is, meg nem is az ország belépését az Európai Unióba, vagyis nem érződik az ellenállhatatlan vágy a tagság megszerzése iránt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava