Connect with us

Szerbia

Gyermekrablásokról szóló hírek terjednek a Magyarországgal szomszédos horvát területeken

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gyermekrablas
A kép illusztráció (Forrás: Alo)
play icon A cikk meghallgatása

A balkáni térségben pánikhangulat kezd kialakulni, miután az internetes portálok felkapták a hírt, hogy Horvátországban, a magyar határ szomszédságában gyermekrablásokra utaló kísérletek történtek. Az információk szerint ezek a kísérletek Szentgyörgyvár (Đurđevac), Kapronca (Koprivnica) és Belovár (Bjelovar) térségében fordultak elő, ahol állítólag édességekkel csábítják a gyerekeket autókba vagy kombikba. A rendőrség ellenőrzi az állampolgári bejelentéseket, és az egyenruhások minden bejelentés nyomán kiszállnak a helyszínre. Ennek hatására már a szerbiai neten is megjelentek az óvatosságra intő figyelmeztetések.

Gyermekrablás miatt riasztották a rendőrséget

A horvát hírportálok körbehivatkozással (egymásra hivatkozva) közlik a hírt, hogy az említett városokon a “félelem lett urrá” a gyermekrablók megjelenése miatt.

A hírportálok ugyanakkor idézik a kapronca-körösi rendőrigazgatóság állítását, hogy semmiféle formában nem igazolódott be a feltételezés, hogy bármiféle gyermekrablási kísérlet történt, amit rendőrnyelven úgy fogalmaztak meg, hogy nem állapítottak meg a gyermekek sérelmére elkövetett egyetlen jogellenes magatartást sem.

– A rendőrök minden bejelentést és információt ellenőriznek, de ezek hitelessége az eddig elvégzett feltáró munka és az ellenőrzések során nem igazolódott be

– közölte az N1 televízió horvátországi részlegével az említett igazgatóság, amely egy konkrét esetről is beszámolt Kapronca vonatkozásában, amelyről megállapították, hogy téves riasztásról volt szó.

A rendőrség hangsúlyozta, hogy miután gyermekrablási kísérletre utaló jeleket sehol sem találtak, a pánikkeltés szükségtelen, ám ennek ellenére Belovárban is hasonló híresztelésbe kezdett a nép, a rémhír pedig fénysebességgel terjed az internet korában.

A belovári verzió szerint állítólag a feltételezett elkövetők édességet kínáltak a gyerekeknek, akiket egy kombiba próbáltak felcsalni, majd elrabolni.

Az ottani rendőrség is cáfolt, ugyanakkor arra kérte a szülőket, gyámokat és mindazokat, akik gyermekneveléssel foglalkoznak, hogy beszéljenek erről a feltételezett jelenségről a gyerekekkel, ugyanakkor arra intett, hogy mindenki legyen óvatos, mert a gyerekek fantáziája hatalmas.

gyermekrablás

A kép illusztráció (Forrás: Freepik)

Intézményesített vészjelző rendszer Szerbiában

Miután nyelvi határok nincsenek, az állítólagos gyermekrablások híre, és egyúttal a félelem is gyorsan terjedni kezdett Szerbiában is, és nem csak egyes hírportálok által, hanem a közösségi médiában is.

A rémhír azért is termékeny talajra hullott, mert Szerbiában szeptember huszadikán kiadásra került egy médiatanácsi rendelet, miszerint a hírszolgáltatók kiskorúak eltűnése esetén – és ez leginkább a televíziókra vonatkozik – kötelesek haladéktalanul megszakítani a műsort, és közzétenni az eltűnt gyerek(ek) fotóját és nevét, illetve a lakossági bejelentéssel kapcsolatos elérhetőségeket.

A rendszert kizárólag azokban az esetekben léptetik életbe, amikor egy gyermek életveszélyben van, erről a kutatást végző hatóság, azaz a rendőrség dönt más hatóságokkal együttműködve.

Ezzel kapcsolatban két meghatározás fogalmazódott meg, az egyik a kiskorú eltűnése, amely magában foglalja az olyan bűncselekmények elkövetését, mint az emberrablás.

A másik kategóriába azok az esetek tartoznak, amikor az eltűnt gyermek közvetlen veszélyben van, 7 évesnél fiatalabb és képtelen az önmagáról történő gondoskodásra, és rendszeres ellásra szorul.

A gyilkosság, amely megrázta Szerbiát

Tijana Jurić 1999-ben született Szabadkán, ám a közeli Bajmokon rabolták el, ahol édesanyja szülei éltek, általában náluk töltötte a nyári szünetet. 

tijana juric

A kislány 2014. július 25-én tért haza Szabadkára a tengerről, és még aznap este Bajmokra utazott az ottani barátokhoz. Éjfél körül tűnt el, a barátai szinte azonnal keresni kezdték, de csak a tornacipőjét találták meg. A szerb rendőrség augusztus 7-én közölte, hogy letartóztatták a gyilkosát, és megtalálták Tijana holttestét egy szemétdombon a Bajmoktól 23 kilométerre lévő Csonoplyán. A gyilkosságot egy 34 éves hentes, Dragan Đurić követte el, és ő mutatta meg a rendőröknek, hogy hol temette el az áldozatát. A hentest a Belgrád közelében lévő szurcsini üzletében tartóztatták le, ahol a szerb belügyminiszter szerint békésen szeletelte a húsokat, amikor a rendőrök érte mentek, és semmiféle megbánást nem tanúsított, úgy viselkedett, mintha mi sem történt volna.

Minden média, legfőképp a televíziók, azonnal kötelesek közzétenni az eltűnt gyerekekkel kapcsolatos hírt, hogy kézhez vették a tájékoztatási és távközlési minisztérium által megküldött értesítést.

A szabályzat szerint ez a kötelezettség két napig áll fenn, az első nyolc órában fél óránként, majd ezt követően óránként kell elhangoznia a felhívásnak.

A médiatanácsi rendelet azzal hozható összefüggésbe, hogy amerikai mintára bevezettek egy gyermekvédelmi rendszert, amely az USÁ-ban működő Amber alert szerbiai kisöccse vagy kishúga, kinek hogy tetszik, amely november elsejével lép működésbe, és Szerbiában a Találj meg! (Pronađi me) nevet viseli.

Olga Čekić az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Központjának képviseletében elmondta, hogy 2015 óta dolgoznak a rendszer bevezetésén, amely kiegészítő eszközként szolgál az eltűnt gyermekek megtalálásához.

Az említett központ célkitűzései alapján a magyarországi Ezer Lámpás Éjszakája civil kezdeményezéshez hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy a kormányzati támogatás mellett külföldi, vagyis amerikai segítséget is kapott.

Szerb-amerikai együttműködés

A rendszer bevezetésével kapcsolatban október 25-én tartott konferencián részt vett Aleksandar Vučić szerb elnök, Bratislav Gašić rendőrminiszter és Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete, valamint érintettként Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány alapítója, aki az elmúlt években leginkább síkra szállt az Amber Alert szerbiai bevezetése mellett. Tijana Jurić egy szabadkai születésű lány volt, akit 2014-ben a közeli Bajmokon raboltak el, majd meggyilkoltak.

– Büszkén mondhatom, hogy a térség egyetlen országában sem működik ilyen rendszer, és sajnos hamarosan nem is lesz ehhez hasonló

– jelentette ki a lányát majdnem tíz évvel ezelőtt elvesztő Jurić. A szintén felszólaló Bratislav Gašić belügyminiszter szerint ez nagy nap a szerbiai gyerekek számára, mert biztosak lehetnek benne, hogy az egész társadalom gondoskodik róluk.

gyermekrablás

Amber Alert Szerbia: Hogy ne legyen késő

A konferencián természetesen felszólalt Aleksandar Vučić szerb elnök is, aki időszakot nem említve megjegyezte, hogy eddig 3889 gyerekkel kapcsolatban történt bejelentés, harminc esetben ma is folyamatban van a nyomozás.

– De ez nem 0,8 százalék, hanem 30 gyerek, 30 család. Ha ez a rendszer segít megtalálni legalább két eltűnt gyereket, akkor minden pénz, minden erőfeszítés megtérült

– mondta a szerb elnök, aki ugyanúgy a gyerekek iránti gondoskodásról beszélt, mint az amerikai nagykövet, aki köszönetet mondott Igor Jurićnak.

– Igor, te sokat tettél ezért, és én köszönettel tartozom neked. Semmi sem fontosabb, mint a gyerekekről való gondoskodás. A legjobb idő egy eltűnt gyermek megtalálására a lehető mihamarabb

– jelentette ki Christopher Hill, aki úgy fogalmazott, hogy az USA is tanul Szerbia példájából, és a szerbiai tapasztalatokat az Egyesült Államokban is felhasználják.

Az Egyesült Államokban már régóta sikeresen működik ez a rendszer, egy ottani illetékes szerint ugyanis az eltűnt gyerekek 99 százaléka nagyon gyorsan előkerül. Az Amber Alert virginiai igazgatója, Alan Nanavaty szerint 3 órán belül az eltűnt gyerekek több mint 58 százaléka, 12 órán belül körülbelül 85 százaléka, néhány napon belül pedig 99 százaléka kerül megtalálásra. Vajon mit tehet ehhez hozzá Szerbia?

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac
Szeles Mónika a pályán Szeles Mónika a pályán
B A Balkanac4 nap telt el azóta

Sport, zene, derű: Szeles Mónika 50 (Balk.open)

TartalomjegyzékGyermekrablás miatt riasztották a rendőrségetIntézményesített vészjelző rendszer SzerbiábanSzerb-amerikai együttműködés A cikk meghallgatása Emlékeimben úgy él, hogy egy parkolóban, még a...

380224118 707885967920674 7168397514059230108 n 072507 380224118 707885967920674 7168397514059230108 n 072507
B A Balkanac2 hét telt el azóta

SZERB CSERNOBIL: Szigorúan ellenőrzött vonatok és a képlet őrei

TartalomjegyzékGyermekrablás miatt riasztották a rendőrségetIntézményesített vészjelző rendszer SzerbiábanSzerb-amerikai együttműködés A cikk meghallgatása 2010. nov. 20-án délelőtt egy érdekes vasúti szerelvény...

Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget
B A Balkanac3 hét telt el azóta

Szobi, Dibi, Modi, Csonti + Titokzatos szigetek (keményvalutában)

TartalomjegyzékGyermekrablás miatt riasztották a rendőrségetIntézményesített vészjelző rendszer SzerbiábanSzerb-amerikai együttműködés A cikk meghallgatása „Ilyet én is tudok” című könyvében ír kalapács...

BALK BALK
B A Balkanac3 hét telt el azóta

BALK.High.Art: Öt férfi és egy nő – a Duna parknál

TartalomjegyzékGyermekrablás miatt riasztották a rendőrségetIntézményesített vészjelző rendszer SzerbiábanSzerb-amerikai együttműködés A cikk meghallgatása Talpalatnyi Párizs a pesti dzsuvában – ezzel a...

eladó Koszovó ház albán eladó Koszovó ház albán
B A Balkanac1 hónap telt el azóta

Egy eladó ház és öt nő (Szabó Imre fotói)

TartalomjegyzékGyermekrablás miatt riasztották a rendőrségetIntézményesített vészjelző rendszer SzerbiábanSzerb-amerikai együttműködés A cikk meghallgatása Többek közt a szerb N1 hozta minap a...

IN ENGLISH

Szlovákiai kissebségi kérdések / National minorities issue in Slovakia Szlovákiai kissebségi kérdések / National minorities issue in Slovakia
English3 hét telt el azóta

No Resolution for the Legal Status of National Minorities in Slovakia

TartalomjegyzékGyermekrablás miatt riasztották a rendőrségetIntézményesített vészjelző rendszer SzerbiábanSzerb-amerikai együttműködés A cikk meghallgatása Commitment was made, the draft law is ready,...

katonai támogatás Iran offers military support to Bosnia katonai támogatás Iran offers military support to Bosnia
English3 hét telt el azóta

Iran Offers Military Support to Bosniaks If Needed

TartalomjegyzékGyermekrablás miatt riasztották a rendőrségetIntézményesített vészjelző rendszer SzerbiábanSzerb-amerikai együttműködés A cikk meghallgatása The Iranian Ambassador to Sarajevo gave a lengthy...

fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia
English1 hónap telt el azóta

Promised and Scared: Vučić Promised a Bright Future for Serbia, Then Envisioned a World War

TartalomjegyzékGyermekrablás miatt riasztották a rendőrségetIntézményesített vészjelző rendszer SzerbiábanSzerb-amerikai együttműködés A cikk meghallgatása Serbia is anticipating a bright future, at least...

fegyver / Arm yourselves! fegyver / Arm yourselves!
English2 hónap telt el azóta

The former Slovenian Prime Minister called on his fellow countrymen to arm themselves

TartalomjegyzékGyermekrablás miatt riasztották a rendőrségetIntézményesített vészjelző rendszer SzerbiábanSzerb-amerikai együttműködés A cikk meghallgatása Janez Janša, a former ally of the Hungarian...

választások / elections választások / elections
English2 hónap telt el azóta

MISERY: Despite Elections, Nothing Will Change in Serbia

TartalomjegyzékGyermekrablás miatt riasztották a rendőrségetIntézményesített vészjelző rendszer SzerbiábanSzerb-amerikai együttműködés A cikk meghallgatása Even before the early parliamentary elections have been...

Tíz nap legjava