Connect with us

Szerbia

Gyermekrablásokról szóló hírek terjednek a Magyarországgal szomszédos horvát területeken

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gyermekrablas
A kép illusztráció (Forrás: Alo)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A balkáni térségben pánikhangulat kezd kialakulni, miután az internetes portálok felkapták a hírt, hogy Horvátországban, a magyar határ szomszédságában gyermekrablásokra utaló kísérletek történtek. Az információk szerint ezek a kísérletek Szentgyörgyvár (Đurđevac), Kapronca (Koprivnica) és Belovár (Bjelovar) térségében fordultak elő, ahol állítólag édességekkel csábítják a gyerekeket autókba vagy kombikba. A rendőrség ellenőrzi az állampolgári bejelentéseket, és az egyenruhások minden bejelentés nyomán kiszállnak a helyszínre. Ennek hatására már a szerbiai neten is megjelentek az óvatosságra intő figyelmeztetések.

Gyermekrablás miatt riasztották a rendőrséget

A horvát hírportálok körbehivatkozással (egymásra hivatkozva) közlik a hírt, hogy az említett városokon a “félelem lett urrá” a gyermekrablók megjelenése miatt.

A hírportálok ugyanakkor idézik a kapronca-körösi rendőrigazgatóság állítását, hogy semmiféle formában nem igazolódott be a feltételezés, hogy bármiféle gyermekrablási kísérlet történt, amit rendőrnyelven úgy fogalmaztak meg, hogy nem állapítottak meg a gyermekek sérelmére elkövetett egyetlen jogellenes magatartást sem.

– A rendőrök minden bejelentést és információt ellenőriznek, de ezek hitelessége az eddig elvégzett feltáró munka és az ellenőrzések során nem igazolódott be

– közölte az N1 televízió horvátországi részlegével az említett igazgatóság, amely egy konkrét esetről is beszámolt Kapronca vonatkozásában, amelyről megállapították, hogy téves riasztásról volt szó.

A rendőrség hangsúlyozta, hogy miután gyermekrablási kísérletre utaló jeleket sehol sem találtak, a pánikkeltés szükségtelen, ám ennek ellenére Belovárban is hasonló híresztelésbe kezdett a nép, a rémhír pedig fénysebességgel terjed az internet korában.

A belovári verzió szerint állítólag a feltételezett elkövetők édességet kínáltak a gyerekeknek, akiket egy kombiba próbáltak felcsalni, majd elrabolni.

Az ottani rendőrség is cáfolt, ugyanakkor arra kérte a szülőket, gyámokat és mindazokat, akik gyermekneveléssel foglalkoznak, hogy beszéljenek erről a feltételezett jelenségről a gyerekekkel, ugyanakkor arra intett, hogy mindenki legyen óvatos, mert a gyerekek fantáziája hatalmas.

gyermekrablás

A kép illusztráció (Forrás: Freepik)

Intézményesített vészjelző rendszer Szerbiában

Miután nyelvi határok nincsenek, az állítólagos gyermekrablások híre, és egyúttal a félelem is gyorsan terjedni kezdett Szerbiában is, és nem csak egyes hírportálok által, hanem a közösségi médiában is.

A rémhír azért is termékeny talajra hullott, mert Szerbiában szeptember huszadikán kiadásra került egy médiatanácsi rendelet, miszerint a hírszolgáltatók kiskorúak eltűnése esetén – és ez leginkább a televíziókra vonatkozik – kötelesek haladéktalanul megszakítani a műsort, és közzétenni az eltűnt gyerek(ek) fotóját és nevét, illetve a lakossági bejelentéssel kapcsolatos elérhetőségeket.

A rendszert kizárólag azokban az esetekben léptetik életbe, amikor egy gyermek életveszélyben van, erről a kutatást végző hatóság, azaz a rendőrség dönt más hatóságokkal együttműködve.

Ezzel kapcsolatban két meghatározás fogalmazódott meg, az egyik a kiskorú eltűnése, amely magában foglalja az olyan bűncselekmények elkövetését, mint az emberrablás.

A másik kategóriába azok az esetek tartoznak, amikor az eltűnt gyermek közvetlen veszélyben van, 7 évesnél fiatalabb és képtelen az önmagáról történő gondoskodásra, és rendszeres ellásra szorul.

A gyilkosság, amely megrázta Szerbiát

Tijana Jurić 1999-ben született Szabadkán, ám a közeli Bajmokon rabolták el, ahol édesanyja szülei éltek, általában náluk töltötte a nyári szünetet. 

A kislány 2014. július 25-én tért haza Szabadkára a tengerről, és még aznap este Bajmokra utazott az ottani barátokhoz. Éjfél körül tűnt el, a barátai szinte azonnal keresni kezdték, de csak a tornacipőjét találták meg. A szerb rendőrség augusztus 7-én közölte, hogy letartóztatták a gyilkosát, és megtalálták Tijana holttestét egy szemétdombon a Bajmoktól 23 kilométerre lévő Csonoplyán. A gyilkosságot egy 34 éves hentes, Dragan Đurić követte el, és ő mutatta meg a rendőröknek, hogy hol temette el az áldozatát. A hentest a Belgrád közelében lévő szurcsini üzletében tartóztatták le, ahol a szerb belügyminiszter szerint békésen szeletelte a húsokat, amikor a rendőrök érte mentek, és semmiféle megbánást nem tanúsított, úgy viselkedett, mintha mi sem történt volna.

Minden média, legfőképp a televíziók, azonnal kötelesek közzétenni az eltűnt gyerekekkel kapcsolatos hírt, hogy kézhez vették a tájékoztatási és távközlési minisztérium által megküldött értesítést.

A szabályzat szerint ez a kötelezettség két napig áll fenn, az első nyolc órában fél óránként, majd ezt követően óránként kell elhangoznia a felhívásnak.

A médiatanácsi rendelet azzal hozható összefüggésbe, hogy amerikai mintára bevezettek egy gyermekvédelmi rendszert, amely az USÁ-ban működő Amber alert szerbiai kisöccse vagy kishúga, kinek hogy tetszik, amely november elsejével lép működésbe, és Szerbiában a Találj meg! (Pronađi me) nevet viseli.

Olga Čekić az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Központjának képviseletében elmondta, hogy 2015 óta dolgoznak a rendszer bevezetésén, amely kiegészítő eszközként szolgál az eltűnt gyermekek megtalálásához.

Az említett központ célkitűzései alapján a magyarországi Ezer Lámpás Éjszakája civil kezdeményezéshez hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy a kormányzati támogatás mellett külföldi, vagyis amerikai segítséget is kapott.

Szerb-amerikai együttműködés

A rendszer bevezetésével kapcsolatban október 25-én tartott konferencián részt vett Aleksandar Vučić szerb elnök, Bratislav Gašić rendőrminiszter és Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete, valamint érintettként Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány alapítója, aki az elmúlt években leginkább síkra szállt az Amber Alert szerbiai bevezetése mellett. Tijana Jurić egy szabadkai születésű lány volt, akit 2014-ben a közeli Bajmokon raboltak el, majd meggyilkoltak.

– Büszkén mondhatom, hogy a térség egyetlen országában sem működik ilyen rendszer, és sajnos hamarosan nem is lesz ehhez hasonló

– jelentette ki a lányát majdnem tíz évvel ezelőtt elvesztő Jurić. A szintén felszólaló Bratislav Gašić belügyminiszter szerint ez nagy nap a szerbiai gyerekek számára, mert biztosak lehetnek benne, hogy az egész társadalom gondoskodik róluk.

gyermekrablás

Amber Alert Szerbia: Hogy ne legyen késő

A konferencián természetesen felszólalt Aleksandar Vučić szerb elnök is, aki időszakot nem említve megjegyezte, hogy eddig 3889 gyerekkel kapcsolatban történt bejelentés, harminc esetben ma is folyamatban van a nyomozás.

– De ez nem 0,8 százalék, hanem 30 gyerek, 30 család. Ha ez a rendszer segít megtalálni legalább két eltűnt gyereket, akkor minden pénz, minden erőfeszítés megtérült

– mondta a szerb elnök, aki ugyanúgy a gyerekek iránti gondoskodásról beszélt, mint az amerikai nagykövet, aki köszönetet mondott Igor Jurićnak.

– Igor, te sokat tettél ezért, és én köszönettel tartozom neked. Semmi sem fontosabb, mint a gyerekekről való gondoskodás. A legjobb idő egy eltűnt gyermek megtalálására a lehető mihamarabb

– jelentette ki Christopher Hill, aki úgy fogalmazott, hogy az USA is tanul Szerbia példájából, és a szerbiai tapasztalatokat az Egyesült Államokban is felhasználják.

Az Egyesült Államokban már régóta sikeresen működik ez a rendszer, egy ottani illetékes szerint ugyanis az eltűnt gyerekek 99 százaléka nagyon gyorsan előkerül. Az Amber Alert virginiai igazgatója, Alan Nanavaty szerint 3 órán belül az eltűnt gyerekek több mint 58 százaléka, 12 órán belül körülbelül 85 százaléka, néhány napon belül pedig 99 százaléka kerül megtalálásra. Vajon mit tehet ehhez hozzá Szerbia?

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia1 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékGyermekrablás miatt riasztották a rendőrségetIntézményesített vészjelző rendszer SzerbiábanSzerb-amerikai együttműködés A labdák segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 8 Átlag: 5] Hallgasd...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország3 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava